bogna303 25.04.07, 17:10 poradźcie mi jakim serem mogę zastąpić parmezan i czy to wogóle jest możliwe? mam w przepisie parmezan ale do tej pory go nie używałam i nawet nie wiem jakie cechy charakterystyczne są dla tego sera Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: parmezan 25.04.07, 17:42 Zalezy jaki to przepis... W niektorych mozna zastapic, w innych raczej nie. Ja zwykle uzywam grana padano / bardziej mi odpowiada /, ale tego pewnie tez nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wieczorowa pora Re: parmezan IP: *.lodz.dialog.net.pl 25.04.07, 18:18 Nasi rodzimi producenci są biedni i mało cierpliwi. Szybko chcą obracać gotówką. Oczekiwanie min. 3 lata na gotowy produkt, to dla większości samobójstwo gospodarcze. To m.in. dlatego nie mamy polskich produktów zbliżonych smakiem do parmezanu czy szynki parmeńskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: parmezan 25.04.07, 20:47 Oscypkiem, startym jak parmezan. Im twardszy tym lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jackk3 Re: parmezan IP: *.ptr.terago.ca 25.04.07, 20:52 Ciezko go zastapic, ale: Grano Padano (mlodszy, wiecej wilgoci, tanszy) mozna zaryzykowac stary, kilkuletni Cheddar (ale cena tez wysoka zazwyczaj). Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kk Re: parmezan IP: 198.36.95.* 25.04.07, 21:14 parmezan ciezko zastapic czyms innym ja uzywam na zmiane (lub zmieszany z) romano, ale to chyba jeszcze trudniej znalezc Odpowiedz Link Zgłoś
bogna303 Re: parmezan 25.04.07, 22:28 dzięki za rady.mam oscypek -brat przywióżł z zakopanego ale nie przepadam za jego zapachem-więc odpada.poszukam tego parmezanu-tylko za bardzo nie wiem gdzie go szukac.poradzcie Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: parmezan 25.04.07, 22:47 Bogno, co to za przepis? Parmezan znajdziesz choćby w większych marketach (Auchan, Carrefour) w chłodniach z nabiałem. Jest sprzedawany w kawałkach, w próżniowych opakowaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: parmezan IP: *.acn.waw.pl 26.04.07, 13:23 Osobisice odradzam zastapienie parmezanu oscypkiem. To zupelnie inny smak. Uwazaj tez na sery "typu parmezan", ktorch jest zatrzesienie w polskich spuermarketach. W ogole nie maja nic wspolnego z parmezanem. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: parmezan 26.04.07, 14:10 Dla Wlochow nasz oscypek to cos jak provola albo scamorza. Tu zostal uzyty do zrobienia mini cake'ow. buonocomeilpane.blogspot.com/2007/03/mini-cake-ai-cavoletti-e-provola.html Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: parmezan 28.04.07, 17:54 Gość portalu: lu napisał(a): > Osobisice odradzam zastapienie parmezanu oscypkiem. To zupelnie inny smak. > > Uwazaj tez na sery "typu parmezan", ktorch jest zatrzesienie w polskich > spuermarketach. W ogole nie maja nic wspolnego z parmezanem. popieram oscypek i parmezan to zupełnie inne sery Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: parmezan 26.04.07, 14:26 wg mnie nie jesteś w stanie znaleźć zastępstwa dla parmezanu, chyba że grana padano, ale to i tak cena podobna. Odpowiedz Link Zgłoś
niedzwiedzica_sousie Re: parmezan 26.04.07, 14:28 grana padano i parmezan to może z wyglądu są do siebie podobne. bo w smaku to ja nie zauważam wspólnego mianownika (poza tym, że są serami he he) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: parmezan 28.04.07, 10:29 ale ponoc mozna grana padano zamiast parmezanu a moze macie Romano tez mozna nim zastapic Parmezan. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: parmezan 28.04.07, 17:55 venus22 napisała: > ale ponoc mozna grana padano zamiast parmezanu a moze macie Romano tez mozna > nim zastapic Parmezan. > > Venus > Nie "romano" a "Pecorino romano" :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: parmezan 28.04.07, 11:38 Jasne, ze smak jest inny, ale zastapic mozna / w tym przypadku na pewno /. Odpowiedz Link Zgłoś
paulinaa Re: parmezan 28.04.07, 14:33 parmezan jest bardzo charakerystyczny:) chyba trudno go czyms zastąpić Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: parmezan 28.04.07, 18:01 Tym bardziej nie da sie zastapic bazylii: powinna byc wyhodowana w Ligurii. Mimo wszystko nikogo to nie zniecheca i pesto sie robi. Jesli uzyjesz grana padano i pecorino, smak bedzie troche inny, ale w porownaniu z pesto ze sloika i tak o wiele lepszy. No chyba ze wolisz swinstwo ze sloika, w ktorym nie wiadomo do konca co jest... Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: parmezan 28.04.07, 22:26 ""Nie "romano" a "Pecorino romano" :) """ kochana, Cordon Bleu to ja nie konczylam :D Venus Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: parmezan 29.04.07, 09:18 Jak widac, zrozumialas, a o to mi chodzilo... Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: parmezan 29.04.07, 09:19 A to nie do mnie: ja skrocilam do pecorino. Widac jednak, ze wiemy o co chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: parmezan 29.04.07, 20:29 venus22 napisała: > ""Nie "romano" a "Pecorino romano" :) """ > > kochana, Cordon Bleu to ja nie konczylam :D > > Venus ja też nie romano - znaczy "rzymski" "Z Rzymu".. nie okresla rodzaju sera.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania_m Re: parmezan MOZNA zastapic.... IP: *.pools.arcor-ip.net 29.04.07, 10:52 polskim serem o nazwie "bursztyn". oczywiscie to nie jest calkiem to samo, ale dosc zblizone smakiem i konsystencja. w kazdym razie duuzo lepiej niz zastapic polecanym parokrotnie oscypkiem Odpowiedz Link Zgłoś