Dodaj do ulubionych

Wełniana poduszka

08.01.19, 23:55
Czy wełniana poduszka to dobry pomysl?
Najbardziej lubię takie z pierzem, ale nie służą mojej twarzy (podrażniają) i podobno nie sa dobre dla alergików.
Teraz mam taką z jakimiś sztucznym wypełnieniem, chyba z poliestrowymi kulkami, ale jest moim zdaniem mocno średnia. Mam wrażenie, że za jakiś czas będę musiała kupić nową, chociaż ta ma mniej niż rok.
Możecie polecić jakieś dobre, trwałe poduszki do spania?
Obserwuj wątek
    • tt-tka Re: Wełniana poduszka 09.01.19, 01:10
      Mam welniana, bardzo sobie chwale. Mam ja od tak dawna, ze juz nie pamietam, gdzie kupiona, chyba na jakims pokazie welnianej poscieli.
      Oprocz innych zalet ma i te, ze bardzo dobrze sie pierze smile
      • szorstkawelna Re: Wełniana poduszka 09.01.19, 01:22
        Mieści sie w pralce? Wełniane wydają mi się takie sztywne i mało podatne. Dostałam kiedyś wełnianą kołdrę - pamiętam, że byla strasznie ciężka i nie mieściła się do pralki.
        Jak ją suszysz?
        • tt-tka Re: Wełniana poduszka 09.01.19, 01:35
          A w zyciu w pralce ! Choc zmiescilaby se, owszem. na wielkosc to jest pol standardowej oduszki, Piore recznie, namaczam i lekko wygniatam, susze normalnie na suszarce pokojowej. Koldre zreszta tak samo, wrzuam do wanny i wydeptuje, nie jest sztywna ani ciezka. moze zalezy jaka welna ? Ja sie szarpnelam na wilbladzia, baran moze byc ciezszy.
    • mamtrzykoty Re: Wełniana poduszka 09.01.19, 10:09
      Wełniane też nie są dobre dla alergików.

Poduszki z poliestrowymi wypełnieniami wymieniam na nowe kilka razy w roku, piorę przynajmniej raz w miesiącu w temperaturze 90 stopni.
      • anberte1 Re: Wełniana poduszka 09.01.19, 10:26
        mamtrzykoty napisała:

> Wełniane też nie są dobre dla alergików.

Chyba racja. Kiedys spalam na takiej poduszce i myslalam, ze sie udusze smile
      • szorstkawelna Re: Wełniana poduszka 09.01.19, 11:57
        Chcę uniknąć takiego marnotrastwa. Poduszki z pierza służyły mi zwykle parę lat.
        A może istnieją jakieś porządne poliestrowe, takie na przynajmniej 2 lata użytkowania?
        • mamtrzykoty Re: Wełniana poduszka 09.01.19, 12:27
          Może kup z pierza np. w ikei (pierze teraz jest porządnie myte/odtłuszczane i w zasadzie ma mało alergenów z pierza) i na to poszewki antyalergiczne?
          Poszewki nie będą przepuszczać alergenów z roztoczy do środka poduszki i alergenów z pierza na zewnątrz poduszki. Może to się u ciebie sprawdzi? Ja nie próbowałam. Ale w sumie może by spróbować? Też mnie wkurza to ciągłe wyrzucanie poduszek. O ile pod zniszczoną przez pranie kołdrą można spać długo, to na pozbijanej i uklepanej poduszce się nie da, bo grudy pod głową wkurzają.
    • kici_kici_miau Re: Wełniana poduszka 09.01.19, 10:19
      Może coś z pianki o nadanym kształcie, profilowane? Ja mam takie profilowane z Ikei i na tym śpię. Całkiem nieźle podpiera, nie ugina siętak jak te kulki z poliestru. Minus to potrzeba specjalnej poszewki bo żadna od kompletu pościeli nie pasuje jako że poduszka ma nietypowe wymiary.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka