Dodaj do ulubionych

Magda Umer

11.01.19, 00:18
Nurtuje mnie to już od dawna.
Nie rozumiem fenomenu... Nie ma głosu, nie umie śpiewać, a ciągle występuje w jakichś recitalach i przychodzą na nie ludzie i nawet bilety kupują.

Podobno przyjaźniła się z Agnieszka Osiecka. Ja odnoszę wrażenie, ze ona lansuje się ta przyjaźnią, pamiętam kiedyś koncert piosenek Agnieszki, w którym była konferansjerka. I nagle, po jakiejś smutnej piosence powiedziała takim rzewnym glosem, wznosząc oczy do nieba:slyszysz to, Agusiu?
Słabe to i fałszywe.
Czy ktoś lubi Magdę Umer i może mi wytłumaczyć dlaczego?
Obserwuj wątek
    • bywalec.hoteli Re: Magda Umer 11.01.19, 00:22
      Uważam piosenkę „Miasteczko Belz” za arcydzieło. Arcydzieło Agnieszki Osieckiej. Śpiewała ją Magda Umer. Myśle, ze to dużo tłumaczy.
      • 21mada Re: Magda Umer 11.01.19, 10:30
        Miasteczko Belz to przedwojenna piosenka Mein stetele Belz
        • bywalec.hoteli Re: Magda Umer 11.01.19, 12:34
          To prawda, ale słowa Agnieszki Osieckiej nie są przekładem tej piosenki, są o czym innym i raczej o innym miasteczku. Każde słowo ma tu duże znaczenie.
          • 21mada Re: Magda Umer 11.01.19, 12:44
            A to nie wiedziałam, dzięki! Każda wersja tej piosenki coś w sobie ma.
            • bywalec.hoteli Re: Magda Umer 11.01.19, 14:07
              21mada napisał(a):

> A to nie wiedziałam, dzięki! Każda wersja tej piosenki coś w sobie ma.
              Nie ma problemu! smile
              A wiedziałaś, ze Agnieszka Osiecka napisała piosenkę "Grajmy panu" do "Sztukmistrza z Lublina" i że znała Singera? smile
    • princesswhitewolf Re: Magda Umer 11.01.19, 00:23
      Niestety nie zgadzam sie

youtu.be/rLby2WQ6w2A
      • princesswhitewolf Re: Magda Umer 11.01.19, 00:25
        Albo
        youtu.be/LAnN4mGuf6U
        • bywalec.hoteli Re: Magda Umer 11.01.19, 20:28
          To akurat Młynarski smile
    • brajka Re: Magda Umer 11.01.19, 00:27
      Mam podobne zdanie. Może nie aż tak dosadne, jednak istnieją znacznie lepsi, tylko bez znajomości
    • lodomeria Re: Magda Umer 11.01.19, 00:34
      W jej śpiewaniu nie chodzi tyle o techniki wokalne, co o interpretację tekstu. Znasz zjawisko piosenki aktorskiej? No i kwestia okresu, w którym wybiła się na popularność. Tak jak teraz jest moda na disco polo czy jakieś inne garażowe hip hopy, tak wtedy modna była piosenka autorska.
    • asia.sthm Re: Magda Umer 11.01.19, 00:40
      Ja zas nie rozumiem fenomenu az takiego braku wrazliwosci.
      Nikt ci nie wytlumaczy o co tu chodzi. Powiedz sobie: - trudno, to nie dla mnie.
      Mysle jednak, ze tylko tak kokietujesz. Jak mozna nie kochac Magdy Umer?
      • milka_milka Re: Magda Umer 11.01.19, 06:07
        Ja nie kocham.
        Drażni mnie, ale ja z piosenki aktorskiej uznaję jedynie M. Bajora.
        • jasnoklarowna Re: Magda Umer 11.01.19, 09:39
          albo Demarczyk - mistrzyni interpretacji
          • milka_milka Re: Magda Umer 11.01.19, 17:15
            O, Demarczyk też.
        • filga Re: Magda Umer 11.01.19, 17:13
          A Rybotycka?
          • rosapulchra-0 Re: Magda Umer 11.01.19, 20:01
            Dokładnie. Rybotycka jest super.
    • konsta-is-me Re: Magda Umer 11.01.19, 00:57
      Posluchaj "poezji spiewanej"big_grin
      Z reguly to straszne badziewie, spiewane wymeczonym/afektowanym glosikiem.
      Perelki sa rzadkie.
      Ludzie, ktorzy lubia taki typ piosenek, polubia rzewne westchnienia wyspiewywane ckliwym glosikiem.
      Jak nie lubisz i widzisz w tym sztucznosc, nakrzycza o "wrazliwosci ".
    • osia83 Re: Magda Umer 11.01.19, 01:20
      Akurat Magdę Umer bardzo lubię. Jak śpiewa, nie ja mówi.
      Konferansjerka na koncercie "Zielono mi" jest koszmarna. Sama magda Umer byłaby do zniesienia, ale to co robi tam Agata Passent jest tak sztuczne i pretensjonalne, że niszczy doskonały skądinąd koncert.
        • osia83 Re: Magda Umer 11.01.19, 01:40
          No ja akurat Cyganka kocham.
          • kropka_kom Re: Magda Umer 11.01.19, 12:46
            Koncert niezapomniany...
    • mamtrzykoty Re: Magda Umer 11.01.19, 01:41
      Jak nie ma głosu?
      Ma bardzo przyjemnie brzmiący głos, taki ciepły, spokojny, melancholijny, jak się jej słucha, to się człowiekowi lepiej na duszy robi. Wycisza i rozluźnia. Rzadko kto ma taki uspokajający głos, tak melancholijnie nastrajający słuchającego.
      a poza tym, stara już jest, a głos wciąż ma taki sam, jakby czas się dla jej głosu zatrzymał.
      • znowu.to.samo Re: Magda Umer 11.01.19, 19:48
        Turnaua uwielbiam od lat 12, gdy raz w pracy z nudów zaczęłam słuchać jego piosenek. Jej nie trawię, no nie i już.
    • maadzik3 Re: Magda Umer 11.01.19, 04:29
      A ja bardzo Magdę Umer lubię
    • amsterdama Re: Magda Umer 11.01.19, 05:46
      No właśnie, ja też się nie potrafię przekonać. Mogę napisać, że MU wręcz mnie drażni swoim śpiewem. Piosenki piękne, a głos taki jakiś zimny, odpychający, bez wdzięku.
      • znowu.to.samo Re: Magda Umer 11.01.19, 19:51
        MU nie powinna śpiewać bo zupełnie nie ma głosu
    • jola-kotka Re: Magda Umer 11.01.19, 06:01
      Jest nijaka jako osoba. Natomiast ty chyba nie rozumiesz, ze spiewanie Umer to nie to samo co np. Steczkowska. To nie maja byc hity list przebojow. Co do przyjazni z Osiecka. Byly przyjaciolkami wiec wspomina o niej. Umer nie ma potrzeby sie lansowac. Natomiast jak kazdy ma swoich zwollennikow i tych co maja odmienne zdanie.
      • homohominilupus Re: Magda Umer 11.01.19, 07:45
        jola-kotka napisała:

> Jest nijaka jako osoba. Natomiast ty chyba nie rozumiesz, ze spiewanie Umer to
        > nie to samo co np. Steczkowska

Akurat bardzo dobrze rozumiem. Po prostu nie lubię jej.
        • znowu.to.samo Re: Magda Umer 11.01.19, 20:47
          Steczkowskiej też nie lubię 😂
    • lot_w_kosmos Re: Magda Umer 11.01.19, 06:01
      Co do Umer, mam identyczne wrażenie.....
    • lacunalegis Re: Magda Umer 11.01.19, 06:55
      Piosenka aktorska jest dosyć specyficznym gatunkiem, nawet u ludzi wrażliwych na słowo i muzykę potrafi wywołać wrażenia przeciwne do zamierzonych przez autora (vide świetna "Piosenka aktorska" kabaretu Potem). Natomiast powód popularności konkretnie Magdy Umer może być prosty - gdy ona zaczynała karierę, na rynku pojawiało się z pięciu nowych wokalistów rocznie. Teraz mamy internet, kapitalizm i technologie nagrywania dźwięku dostępne dla każdego, więc pięciu wokalistów to się pojawia co godzinę. Dlatego za "jej czasów" znał ją nawet ktoś, kto nie jest fanem gatunku. Dzisiaj następczyń Magdy Umer można nie znać.

Zgadzam się natomiast z autorką posta głównego, że właściwy wykonawcom piosenek autorskich rys/poza nadwrażliwca na granicy infantylności dzisiejsze ucho trochę razi. Zawsze gdy słyszę Magdę Umer mówiącą, taką natchnioną z tym całym patosem, to trochę chce mi się śmiać.
      • homohominilupus Re: Magda Umer 11.01.19, 08:46
        Ale piosenka aktorska to też Piwnica pod Baranami, prawda? No to sorry, Ale do mnie przemawia taka Szalapak, Demarczyk, a z nowszych wykonawców Karolina Czarnecka.
        Umer to taka omdlewajaca, przywiedla lelija bez charyzmy
        • princesswhitewolf Re: Magda Umer 11.01.19, 09:43
          nie tylko piwnica pod baranami.

Nie rozumiem jak mozna nie lubic piosenki aktorskiej. Sa genialne kawalki np
          www.youtube.com/watch?v=6AomRa3eWkw

www.youtube.com/watch?v=ENvAmLuj5ko
    • morekac Re: Magda Umer 11.01.19, 07:32
      Tobie się nie podoba, innym się podoba. W czym problem?
      • homohominilupus Re: Magda Umer 11.01.19, 07:46
        Żaden problem. Chciałam poznać zdanie innych na forum dyskusyjnym.
    • iwles Re: Magda Umer 11.01.19, 08:05

Kocham Magdę Umer przede wszystkim za kołysanki z Grzegorzem Turnauem.
      Zaraz potem za Osiecką
      i za niebieski pachnący groszek smile

• livia.kalina Re: Magda Umer 11.01.19, 16:22
        To tak jak jasmile Co ciekawe- Turnau sam o sobie tez mówi, że kiepski z niego wokalista i w ogóle nie potrafi śpiewać. Pamiętam, jak się śmiał jak dostał Fryderyka dla najlepszego wokalisty....

I takie właśnie klejnoty powstają, jak się spotka dwoje ludzi, którzy
        "śpiewać nie potrafią" wink
        • nangaparbat3 Re: Magda Umer 11.01.19, 17:53
          To samo mówił o sobie Młynarski smile
          • lacunalegis Re: Magda Umer 11.01.19, 18:01
            I wszyscy troje mieli rację - ani Umer, ani Turnau, ani Młynarski nie mają/mieli wyjątkowych głosów. Ich poziom muzykalności i talentu wokalnego nie jest jakoś szczególnie rzadki, pewnie większość absolwentów szkół muzycznych mogłaby tak zaśpiewać. To, zresztą, nie jest zarzut. Do tego, co śpiewa Umer i Turnau nie trzeba wielkiego głosu, tylko pewnej biegłości interpretacyjnej i scenicznej charyzmy. Bo to nie jest tak, że publiczność kocha każdego, kto wyjdzie na scenę. Trzeba coś w sobie mieć. O Młynarskim się nie wypowiadam, bo kocham jego piosenki, więc nie ma mnie ani odrobiny obiektywizmu.
            • bistian Re: Magda Umer 11.01.19, 19:01
              lacunalegis napisała:

> I wszyscy troje mieli rację - ani Umer, ani Turnau, ani Młynarski nie mają/miel
              > i wyjątkowych głosów.

Tu się muszę nie zgodzić, Turnau jest zdecydowanie najlepszy z nich wszystkich, a śpiewa, jak śpiewa, "bo tak!", taki jego wybór, mógłby inaczej.
    • wegatka Re: Magda Umer 11.01.19, 10:25
      homohominilupus napisała:

> Nie rozumiem fenomenu... Nie ma głosu, nie umie śpiewać,

Ma głos - delikatny, kojący jak balsam i umie śpiewać, tyle, że jej sposób śpiewania daje głównie możliwość odbioru treści. Ona nie po to śpiewa, żeby przechwalać się walorami wokalnymi, lecz skupia się na przekazie.

> Podobno przyjaźniła się z Agnieszka Osiecka. Ja odnoszę wrażenie, ze ona lansu
      > je się ta przyjaźnią, pamiętam kiedyś koncert piosenek Agnieszki, w którym była
      > konferansjerka. I nagle, po jakiejś smutnej piosence powiedziała takim rzewnym
      > glosem, wznosząc oczy do nieba:slyszysz to, Agusiu?
      > Słabe to i fałszywe.

A dlaczego fałszywe? Po czym to rozpoznałaś?
      Ja uważam, że to było bardzo naturalne. Z przyjemnością oglądałam ten koncert i niejednokrotnie do niego wracałam, bo był zrobiony bez szczególnego zadęcia, w przytulnej i żartobliwej atmosferze.

> Czy ktoś lubi Magdę Umer i może mi wytłumaczyć dlaczego?

Bardzo lubię, głównie za jej wrażliwość i ciepło smile
    • simply_z Re: Magda Umer 11.01.19, 10:40
      Dla mnie fenomen jest niejaki Michal Lanuszka. Pan ma ladny, niski radiowy glos i faktycznie spelnia sie w prowadzeniu audycji, ale ktos niestety podpowiedzial mu, ze majac ladny glos wystarczy do tego aby spiewac..no i niestety nie, nie i jeszcze raz nie.
      Panu wydaje sie, ze jest polskim Cohenem i co jakis czas katuje sluchaczy swoimi nieudanymi interpretacjami.
      • wegatka Re: Magda Umer 11.01.19, 16:00
        Nie znałam człowieka i z ciekawości sobie poszukałam. Dziękuję za zareklamowanie, bardzo mi przypadł do gustu big_grin
    • feniks_4 Re: Magda Umer 11.01.19, 11:14
      Ja bardzo lubie Magde Umer. Bylam na jej koncercie jesienia.
    • kosmos_pierzasty Re: Magda Umer 11.01.19, 11:59
      Lubię. Imo ładnie śpiewała. Teraz to już trochę co innego, ale jej stare piosenki mają sens.
    • eilian Re: Magda Umer 11.01.19, 12:12
      Bardzo lubię Magdę Umer. Ciepła, normalna osoba, z dystansem, poczuciem humoru. Uwielbiam jej piosenkę o jesieni.
      • riki_i Re: Magda Umer 11.01.19, 12:36
        Andrzej Woyciechowski (założyciel Radia Zet) zdecydował aby jej piosenkę zagrali mu na pogrzebie. Co prawda oni przyjaznili się także prywatnie, jednak sam wybór utworu i tej stylistyki też o czymś świadczy. Ja znam tylko jej najstarszą twórczość i uważam, że ma ona swoją wartość.

PS. Coś dla tisza. Uporczywa pogłoska głosi, że artystka z domu nazywała się Humer.
        • black_magic_women Re: Magda Umer 11.01.19, 17:37
          riki_i napisał:

>
          > PS. Coś dla tisza. Uporczywa pogłoska głosi, że artystka z domu nazywała się Hu
          > mer.

Słyszałam to już w latach 90 uncertain
      • aqua48 Re: Magda Umer 11.01.19, 12:50
        Też bardzo lubię Magdę Umer, byłam na jej kilku koncertach, ona zdecydowanie lepiej brzmi w małych kameralnych salkach, a głos ma moim zdaniem piękny, kojący.
        • niu13 Re: Magda Umer 11.01.19, 14:13
          Myślałam że umarła.
          Też uważam, że jako osoba z pewnego towarzystwa zrobiła karierę, a śpiewać nie umie. Najlepiej to słychać w " Upij się ze mną na wesoło".
          Ten sam typ zagadkowej kariery to dla mnie Antonina Krzysztoń- to dopiero masakra, polana w dodatku oazowym sosem.
          Z tego stylu piosenek najbardziej mi pasuje Wójcicki.
          • kosmos_pierzasty Re: Magda Umer 11.01.19, 14:23
            No ale Wójcicki to ma zuuupełnie inne warunki. Trudno porównywać w zasadzie. On ma głos i poważne umiejętności wokalne smile
            Umer raczej gra w swoich utworach, tak po aktorsku, i dobiera odpowiednie teksty - co nie zmienia faktu, że mnie się podoba. Już prędzej porównałabym do Jandy, bo ona też imo nie ma powalającego głosu, a potrafi poruszająco zaśpiewać.
            • niu13 Re: Magda Umer 11.01.19, 19:08
              Tak, masz rację. Janda nie umie super śpiewać, ale jej interpretacje zwalają z nóg- taka np. " Guma do żucia" z którego Opola w l. 70 to jest mistrzostwo. Umer brakuje trochę ognia
          • beneficia Re: Magda Umer 11.01.19, 20:26
            >śpiewać nie umie. Najlepiej to słychać w " Upij się ze mną na wesoło".<

E tam. Śpiewa czysto, a głos i manierę ma jaką ma, i tyle.
            • niu13 Re: Magda Umer 11.01.19, 22:57
              Maniera omdlewającej śpiącej królewny😂
          • lodomeria Re: Magda Umer 11.01.19, 22:53
            Właśnie sobie włączyłam Antoninę Krzysztoń - dzięki za przypomnienie! Kurczę! Przecież ona bardzo ciekawie śpiewa! A Perłowa łódź to jednak ikona lat 90. Klimat jak klimat.
      • znowu.to.samo Re: Magda Umer 11.01.19, 19:59
        Uważam że Katarzyna Skrzynecka wykonała tą piosenkę o niebo leiej. Swego czasu w tvp leciał teledysk, i w necie można znaleźć tylko kiepską kopię.
    • bistian Re: Magda Umer 11.01.19, 16:13
      Oj tam, oj tam. Babka ma 69 lat, głos już nie ten, tylko barwa została i tonacja, ale teraz to już takie trochę wysiłkowe śpiewanie, chociaż ona zawsze miała taką dziwną technikę śpiewania.
      Dość powiedzieć, życzyłbym sobie tak śpiewać w tym wieku, a byłem na koncercie nie tak dawno, śpiewała nie z płyty. smile
    • szarsz Re: Magda Umer 11.01.19, 19:44
      A ja piosenki aktorskiej serdecznie nie znoszę za przesadę, za to Magdy Umer słuchałam namiętnie w bajkach grajkach z dziećmi. Baśń o rybaku i złotej rybce pamiętam w każdym jej słowie, mistrzostwo. Bez efektu, bardzo oszczędnie, no przepięknie.
    • inguszetia_2006 Re: Magda Umer 11.01.19, 20:40
      Witam
      Piosenki w jej wykonaniu lubię, od czasu do czasu, natomiast nie cierpię konferansjerki. "Słyszysz to Agusiu?"... i już mnie nie ma, wkracza cynik i prześmiewca. Nie powiedziałabym, że to "słabe i fałszywe", raczej pretensjonalne.
      Pzdr.
      Ing
      • beneficia Re: Magda Umer 11.01.19, 20:52
        Pretensjonalne, manieryczne. Ale może to taki sceniczna poza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka