Dodaj do ulubionych

Tak oszukują

15.01.19, 14:00
Pudliszki. Wczoraj otwieram słoik z klopsami w sosie pomidorowym... a tam sam sos. Kupowałam już z różnych firm i zawsze było ok. Po Pudliszkach tego się nie spodziewałam, zawsze uważałam ją za dobrą firmę, ale jak widać już nawet oni schodzą na psy. I co im to da, że oszukają klientów na tych klopsach? Tylko psują sobie markę.
Obserwuj wątek
    • andaba Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:05
      Mała strata, tego i tak nawet pies nie chce jeść smile
      Poza tym jeżeli tak było, to raczej był to błąd, nie celowe oszustwo. Może maszyna nadziewająca słoiki klopsami się zacięła.
      • klerjeser Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:10
        Ciekawe jak się mają teraz poczuć jedzacy takie rzeczy? Jak stojący niżej od psa? Sama czasami brałam takie słoiki na wyjazdy i o zgrozo zdarzyło mi się parę razy odgrzac w domu.

Pogarda subtelnie przekazana uncertain
        • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:19
          Ale przejmujesz się? Popatrz na półki, ile tego wszystkiego jest, czyli są konsumenci. Ja czasem sobie kupuję gołąbki chyba z Pudliszek. Nigdy w życiu nie robiłam gołąbków, fanką nie jestem, czasem mam ochotę i kupuję, klopsiki też chyba kiedyś kupiłam. Da się zjeść, są gorsze rzeczy.
        • frey.a86 Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:26
          klerjeser napisała:

> Ciekawe jak się mają teraz poczuć jedzacy takie rzeczy? Jak stojący niżej od ps
          > a? Sama czasami brałam takie słoiki na wyjazdy i o zgrozo zdarzyło mi się parę
          > razy odgrzac w domu.

Ale to jest gorsze niż jedzenie dla psa, zobacz sobie skład w necie. Chciałam wkleić linki, ale wykryło spam.

W psim żarciu masz prawie 60% mięsa, a reszta składników w miarę ok (jakieś zboża i oleje). Klopsy to 17% mięsa i mniej niż 5% warzyw, a pozostałe 80% to jedna wielka tablica mendelejewa. Cenowo wychodzi podobnie.
          • 35wcieniu Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:34
            Dla psa moga byc rozne wiec nie wklejam, a pulpety pudliszek prosze: woda, mięso (wieprzowe 11%, wołowe 7,8%), warzywa (marchew 3,1%, cebula 1,5%, pietruszka 1,5%, seler), koncentrat pomidorowy 4,5%, kasza manna (z pszenicy), skrobia modyfikowana, mąka pszenna, sól, przyprawa smakowa (maltodekstryna, sól, cukier, olej rzepakowy, warzywa, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, aromat, wzmacniacze smaku (5’-rybonukleotydy disodowe), regulator kwasowości (kwas cytrynowy), cukier, przyprawy, jaja w proszku, aromat, drożdże
            • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:36
              dobra, a wskaż palcem może, gdzie ta tablica Mendelejewa? Poza aromatem i wzmacniaczami smaku?
              • frey.a86 Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:40
                Wkleiłam niżej skład, ale proszę:

skrobia modyfikowana, maltodekstryna, ekstrakt drożdżowy, wzmacniacze smaku (5'-rybonukleotydy disodowe), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)], przyprawy, <b>jaja</b> w proszku,

Dla mnie wystarczy, żeby danie ocenić jako niejadalne i kiepskiej jakości.
                • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:43
                  Dla ciebie, a coś w temacie? Jak jesz chleb, to ta chrupiąca skórka to maltodekstryna, a, nie jesz chleba, tak?. Drożdże są trujące? Ok nie wiem, co to pięciorybonukleotydy disodowe, ale już kwas cytrynowy szkodliwy nie jest. Jaja w proszku to normalna sprawa.
                  Po prostu nie wiesz, co jesz zwykle, a tu musi być wypisany skład i jest.
                  • frey.a86 Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:17
                    alpepe napisała:

> Dla ciebie, a coś w temacie? Jak jesz chleb, to ta chrupiąca skórka to maltodek
                    > stryna, a, nie jesz chleba, tak?. Drożdże są trujące? Ok nie wiem, co to pięcio
                    > rybonukleotydy disodowe, ale już kwas cytrynowy szkodliwy nie jest. Jaja w pros
                    > zku to normalna sprawa.
                    > Po prostu nie wiesz, co jesz zwykle, a tu musi być wypisany skład i jest.
                    >

Dobry skład to nie jest śladowa ilość mięsai jeszcze mniej warzyw, a reszta to jakieś chemiczne dodatki.
                  • edelstein Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:52
                    Jadlas kiedys pulpety?to praktycznie 100%miesa,a tutaj nawet nie 20%
                    • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:02
                      A wiesz, że nie denerwuje mnie to? Jak mam ochotę, robię sobie np. Königsberger Klopse i nawet mam w sosie kapary, ale nie będę się oburzać, że to w słoiku jest za taką cenę, jaką jest.To jest zawsze kompromis cena/jakość/przyzwyczajenia konsumentów. Ja miewam zachciewajki i nawet chyba, kiedy raz na roku pojadę do Polski, kupuję sobie taki słoik lub dwa i potem otwieram i zdaje mi się, że to, co najdroższe, tylko nie pamiętam, czy to Łowicz czy Pudliszki?, da się zjeść, natomiast tańsze słoiki dla mnie są niejadalne, ale nie mogę oceniać innych, są ludzie, którzy lubią np. tłuste mięsa z żyłami itp.
                      • edelstein Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:06
                        Przeciez kapary to powszechnie dostepny produkt, wiec czym tu sie szczycic? Z Polski to rozumiem,ze swojska szynke mozna wiezc,a nie sloiki pudliszek dostepne w kazdym supermarkecie.
                        • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:21
                          Nie o tym piszę, że niedostępne, tylko, że sobie robię według przepisu z wszelkimi szykanami, jak to się ładnie mówi.. A ja właśnie swojskiej szynki za bardzo nie lubię, względnie mam obczajone produkty w niemieckich sklepach. Natomiast właśnie mam czasem ochotę na pudliszki czy łowicz, nie dam sobie teraz głowy uciąć, które kupuję, bo kupuję raptem słoik czy dwa i jak mnie najdzie ochota, sobie robię.
                          • nowaczek1 Re: Tak oszukują 15.01.19, 21:49
                            Ale to okropny syf w smaku jest. Nieważne, jaki producent i cena. Wszystkie gotowe gołąbki/klopsy/fasolka itp. smakują tak samo - glutaminianem i zjęłczałym tłuszczem. Poza tym są totalnie rozgotowane - w efekcie czego masz maź z kawałkami czegoś niezidentyfikowanego.
                            Jadanie takich gołąbków, od czasu do czasu, jako wspomnienia polskiego jedzenia, to jest jakiś rodzaj patologii żywieniowej. Zrób sobie sama, kilka, to nie zajmuje czasu, a przynajmniej zjesz coś dobrego.
                            Gołąbki ze słoika - nie do wiary, że to komuś smakuje.
                            • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 22:00
                              Och, ależ uwierz, że niewykluczone iż po latach żywienia zbiorowego mam tak spaczony smak, że i owszem, mogę sobie coś takiego zafundować. Możesz to nawet nazwać patologią żywieniową, jak chcesz.
                              Glutaminian jest naturalnie występującą w przyrodzie substancją, wystarczy, że opalisz sobie cebulę na ogniu i dodasz do rosołu i tadam, masz właśnie ten straszny glutaminian. Co do zjełczałego tłuszczu, to również ciekawe, jak to sprawdziłaś, tym bardziej, że tłuszcze zwierzęce są bardzo trwałe i stabilne chemicznie, takie sadło można np. przechowywać przez rok, nie, żebym to robiła, ale można.
                    • katriel Re: Tak oszukują 15.01.19, 18:24
                      No ale to jest skład całego słoika przecież, pulpety plus sos. Jak pulpet ma 100% mięsa, to w całym słoiku to będzie właśnie gdzieś tyle.
                      • frey.a86 Re: Tak oszukują 15.01.19, 19:53
                        Jak robisz pulpety 100% z mięsa, a mimo to tego mięsa jest w potrawie 17%, to masz raczej zupę klopsową, a nie pulpety w sosie.
                        • edelstein Re: Tak oszukują 15.01.19, 20:05
                          Nie wiem jak mozna zrobic pulpety z 17%miesa
                          • 35wcieniu Re: Tak oszukują 15.01.19, 22:15
                            Jej chodzi chyba o sklad calosci. Nawet jak masz pulpety zrobione ze 100% miesa, to i tak w takim sloiku jest pewnie kilka sztuk, a reszta to sos warzywny. Wiec procentowo w potrawie wychodzi bardzo malo miesa.
                            • frey.a86 Re: Tak oszukują 16.01.19, 06:21
                              35wcieniu napisał(a):

> , a reszta to sos warzywny.

Hehehe sos "warzywny", a w składzie warzyw mniej niż 5%. Smacznego. big_grin

Nadal nie rozumiem po co na siłę próbujecie tu udowodnić, że te słoikowe pulpety to produkt dobrej jakości.
                              • 35wcieniu Re: Tak oszukują 16.01.19, 06:25
                                Przeczytaj do czego sie odnosze. Niczego nie probuje udowodnic bo nigdy tego nie jadlam i nie wiem, po prostu tak rozumiem wypowiedz nt. skladu procentowego.
                                • frey.a86 Re: Tak oszukują 16.01.19, 06:37
                                  W dobrych pulpetach w życiu nie będzie tylko 17% mięsa na całą potrawę, bo to by była zupa.
                            • edelstein Re: Tak oszukują 16.01.19, 07:21
                              Sos warzywny praktycznie bez warzyw?
              • 35wcieniu Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:02
                Dlaczego ja? Ja sie nie wypowiadalam co do jakosci. Nic nie wskaze.
                • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:38
                  No, pod frejką się ochoczo wpisywałaś, jakbyś jej przyklaskiwała.
                  • 35wcieniu Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:07
                    Wtf? Napisała że nie umie wkleic, to wkleiłam.
            • klerjeser Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:40
              To jakas trucizna?

Wiem, na tym forum kupuje się mięso wyłącznie mięso od tajnego wiejskiego dostawcy, z krówek i świnek pasionych ekotrawą przy cichych dźwiękach muzyki klasycznej big_grin
              • frey.a86 Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:42
                Nie pisałam, że trucizna, tylko że podłej jakości. Jak ktoś lubi takie jedzenie to jego sprawa, ale wykłócanie się, że jakość tego produktu jest ok jest słabe, bo to nieprawda.
                • klerjeser Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:44
                  Ale czy to jest chorobotwórcze?
                  • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:47
                    Nie jest, owszem, jakbyś to stale jadła, to ta ilość soli może ci zaszkodzić.
                    • klerjeser Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:52
                      Jakbym jadła codziennie to samo, w dużych ilościach, to wszystko by mi szkodzilo.
          • martialis Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:21
            Nawet 100% to tablica Mendelejewa..., głównie woda.
            A powiedz mi , kiedy Ty robisz mięso w sosie, to ile w daniu końcowym wychodzi Ci procentowo tego mięsa?
            • 35wcieniu Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:25
              Nie szarzuj. Juz tu byla taka co ze 100g miesa robila pulpety na caly tydzien dla calej rodziny. Zapominasz gdzie jestes big_grin
              • martialis Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:30
                No! To wyszłoby mniej % niż w tym słoiku, czyli słoik lepszy! tongue_out
            • edelstein Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:55
              Pulpety sie gotuje,a nie piecze wiec robiac praktycznie ze 100%miesa to kiesa bedzie pewnie z 70% a soki z tego miesa sa podstawa sosu
              • budyniowatowe Re: Tak oszukują 15.01.19, 18:09
                edelstein napisała:

> Pulpety sie gotuje,a nie piecze wiec robiac praktycznie ze 100%miesa to kiesa b
                > edzie pewnie z 70% a soki z tego miesa sa podstawa sosu
                >

Jak ugotujesz pulpety z 100% miesa to juz nie beda pulpety tylko gotowane mieso mielone. Zeby to sie wszystko trzymalo trzeba minimum dodac tarta bulke, jajko i przyprawy.
                • triismegistos Re: Tak oszukują 15.01.19, 18:31
                  Eee? Ja robię pulpety z samego mięsa i trzymają się elegancko.
                  • frey.a86 Re: Tak oszukują 15.01.19, 19:55
                    Ja daję jedno jajko na kilogram mięsa. Faktycznie, to tak zaburza zawartość procentową mięsa, że hej. Do tego wody max pól litra, z czego większość i tak odparowuje i wychodzi potrawa składająca się pewnie z 60-70% mięsa.
                • edelstein Re: Tak oszukują 15.01.19, 20:04
                  Bulke tarta do pulpetow?to jajko i przyprawy to ile stanowi 2%?wiec tak praktycznie 100% miesa
            • katja.katja Re: Tak oszukują 15.01.19, 19:47
              Około 30-40%, reszta to warzywa i przyprawy.
            • frey.a86 Re: Tak oszukują 15.01.19, 19:57
              martialis napisała:

> A powiedz mi , kiedy Ty robisz mięso w sosie, to ile w daniu końcowym wychodzi
              > Ci procentowo tego mięsa?

Oczywiście, że ponad 60&, inaczej to zupa, nie żaden sos.
              • martialis Re: Tak oszukują 16.01.19, 08:58
                W sumie dobrze, że nie wyszło ci 100%. Ale oki, pozostawię bez komentarza.
        • andaba Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:26
          No dobra, powinnam napisać: Mój pies tego jeść nie chce.

Sprzątałam mieszkanie po kimś, kto miał kilkadziesiąt słoików takich pyszności.
          Sama nie lubię, ale pomyślałam, że pies zje. Dałam z sosem - nie zjadł. Opłukałam z sosu - nie zjadł. Podgrzałam - nie zjadł.
          Dodam, że batony z biedronki zjada, nie żebym go karmiła tym, zupkę gotuję, ale awaryjnie czasem, zwłaszcza latem kupuję i zjada. A pulpetów nie chciał.

Kosztuje toto tyle, że można samemu zrobić mielone z sosem i jeszcze na ziemniaki/kaszę/ryż starczy.
          Więc nie kwestia ceny, nie nabijam się z biednych.
          • saskia44 Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:55
            Mozna, ale czasem ludzie nie maja czasu zrobic wlasnorecznie, tak bywa. To ze twoj pies nie zjadl nie oznacza ze inne by nie zjadly ani ze jest to niejadalne dla ludzi.
            Jakby co, nie, nie jadam gotowcow na codzien.
          • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:04
            A moja psica to najchętniej jadłaby szkolne kanapki moich córek i co powiesz? Że takie zdrowe? Moja suka nie zje koniny, owszem, jagnięcinę zje, a takimi pysznościami, o których piszesz, pewnie by się zajadała, aczkolwiek ja bym jej dała bardzo umiarkowanie, bo to przesolone.
            • andaba Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:19
              Nie, że takie smaczne smile
              • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:24
                Mojej psicy kupowałam takie drogie i wypasione konserwy, że sama nieraz miałam ochotę je wrąbać zamiast niej. A ona tylko popatrzyła i ewentualnie, jak zbliżała się pora wywalenia tego żarcia z jej miski do śmieci, bo się zeschło, to nagle apetyt się pojawiał, ale ostatnio kupiłam jej na próbę karmę wolfsblut z kaczką bodajże i pierwszy raz to widziałam, moja psica próbowała się w tej karmie wytarzać, po czym ją zjadła, ale teraz znów nie chce... Czyli ładnie jej pachniało...
                • katja.katja Re: Tak oszukują 15.01.19, 19:55
                  Dla kotów są dobre saszetki Almo Nature, pierwsze saszetki, które tak pachniały, że aż sama bym spróbowała.
              • majenkir Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:30
                To jest zalezne od lakomstwa psa, nie od jakosci kanapek wink
                • thea19 Re: Tak oszukują 15.01.19, 18:30
                  ale psy sa wybredne. moje kanapek ani zadnego pieczywa nie rusza, nawet glodne. mieso wszelakie to mozna i 5kg na raz wylozyc (mam 2 westy) i pozra. gruba sucz (bo nie da psu niczego zjesc i wciaga do wypeku z zazdrosci) uwielbia gotowane warzywa z zupy a chudy pies nie ruszy. pies na jedzenie rzuca sie jak wsciekly, sucz je powoli.
    • iberka Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:07
      Nic straconego, będziesz zdrowsza
      • klerjeser Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:10
        Dlaczego zdrowsza?
        • iberka Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:32
          Bo nie zje tego słoikowego cudu
    • smiechupara Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:08
      Nie kupuję klopsów,ale w tym wypadku obstawiam pomyłkę,a nie chęć naciągnięcia klienta.
    • cauliflowerpl Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:16
      Raczej linia produkcyjna zawiodla. Mozesz do nic napisac z reklamacja, powinni przynajmniej oddac kase, a jak wykaza odrobine klasy to Ci przysla cos w ramach rekompensaty. Tylko wyslij im zdjecia wszystkich mozliwych etykiet/nakretki tak, by sie dalo numer serii odczytac.
    • frey.a86 Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:16
      Przecież to pomyłka, nie żadne oszustwo. Serio myślisz, że firmie opłacałoby się robić takie szwindle? Zaoszczędzą złotówkę na mięsie do klopsów, a stracą klientów.

Poza tym serio? Klopsy w słoiku? Najpodlejszej jakości żarcie, żadna strata, że tego mięsa tam nie było.
      • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:24
        "najpodlejszej jakości"
        Nie przesadzasz aby?
        • frey.a86 Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:28
          Wpisz sobie w google "klopsiki pudliszki skład". Nie wiem, czy można kupić coś gorszej jakości. Dla mnie to poziom najtańszych pasztetów i mrożonek.
          • 35wcieniu Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:35
            Wkleilam sklad wyzej dla chetnych big_grin
            • frey.a86 Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:38
              Ja znalazłam coś takiego:

woda, mięso wieprzowe 17%, warzywa (marchew 2,7%, pietruszka, cebula 1,6%), koncentrat pomidorowy 5%, mąka <b>pszenna</b>, cukier, skrobia modyfikowana, sól, mąka ryżowa, skrobia kukurydziana, przyprawa smakowa [maltodekstryna, sól, cukier, olej rzepakowy, warzywa, przyprawy, ekstrakt drożdżowy, aromat, wzmacniacze smaku (5'-rybonukleotydy disodowe), regulator kwasowości (kwas cytrynowy)], przyprawy, <b>jaja</b> w proszku, cebula smażona suszona (cebula, olej palmowy, mąka <b>pszenna</b>, sól), czosnek, drożdże
    • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:23
      Lioka, to się robi tak, szuka paragonu, dzwoni na infolinię ich lub im pisze wściekłego maila, informuje o partii produkcyjnej i czeka na reakcję. Zwykle wygląda to tak, że oni przysyłają paczkę ze swoimi produktami, by nie tracić klienta, ja tak miałam jakiś czas temu z Uncle Ben's, miałam ewidentnie kawałki szkła w sosie, aczkolwiek nie wiedziałam, czy to z sosu, z filetów kurczakowych czy może ryżu, ale odesłałam im słoik z tymi szkiełkami. Nic nie znaleźli w partii produkcyjnej, przysłali mi dużą paczkę z różnymi sosami. Kiedyś miałam tak z firmą Bakoma, za bardzo dawnych czasów, tak samo z jogurtami Müller Milch. Reaguj.
      • semihora Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:40
        E, ja trafiłam jedną wielką pleśń w Wawrzyńcu. Obiecali się ze mną kontaktować, ale mnie olali. Zresztą nawet gdybym coś od nich dostała, to już bym tego nie ruszyła.
        • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:45
          Nie znam firmy, ale jakby mnie olali, to bym sobie założyła konto na fejsie i dała im do wiwatu.
      • barattolina Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:51
        Tez tak miałam z Pat&Rub.
        Kupiłam wadliwą odżywkę do włosów, napisałam i odesłali nową z próbkami.
      • hanusinamama Re: Tak oszukują 15.01.19, 21:00
        W zyciu na taki "kwiatek" nie trafiłam. Musiisz sporo jest gotowców (nic złosliwego tylko stwierdzenie) zeby az tak często trafiać na felery.
        • alpepe Re: Tak oszukują 15.01.19, 22:07
          Dziwne wnioski, ale nie wnikam, może ty po prostu byś wywaliła dziwnie smakujące jogurty, ja reklamowałam.
    • hungaria Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:37
      Kiks na linii produkcyjnej.
      Otworzyłam kiedyś puszkę z soczewicą i znalazłam w środku samą zalewę. A byłam akurat wściekle głodna uncertain
    • baltycki Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:47
      lioka napisała:

> I co im to da, że oszukają klientów
      Na pewno oszukali?
      https://pbs.twimg.com/media/Dwy3cx2W0AIXeOP.jpg:large
      • hanusinamama Re: Tak oszukują 15.01.19, 21:01
        Poplułam sie smile
    • czekoladazkremem Re: Tak oszukują 15.01.19, 14:47
      Z obserwacji mojej przyjaciółki, właścicielki kilku sklepów spożywczych, głównymi odbiorcami tego typu gotowych dań są panowie z wszelkiego rodzaju budów oraz obcokrajowcy ze wschodu.
      • saskia44 Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:11
        A co to ma do tego co napisala autorka watku?
        • woman_in_love Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:35
          czekoladazkremem wykryła kolejnego incela na forum
          • maslova Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:13
            😁😁😁
    • bei Re: Tak oszukują 15.01.19, 15:39
      Błąd produkcyjny.
    • anika772 Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:29
      Błąd linii produkcyjnej.
      napisz do nich, prawdopodobnie dostaniesz paczkę z produktami tej firmy w ramach rekompensaty.
    • sineado Re: Tak oszukują 15.01.19, 16:55
      Nie wierzę żeby to było świadome działanie. Jakiś błąd na linii produkcyjnej.
      • cauliflowerpl Re: Tak oszukują 15.01.19, 17:05
        Ojtam, teoria spiskowa zawsze smaczna i zdrowa big_grin
    • katja.katja Re: Tak oszukują 15.01.19, 19:49
      No to nawet nie.... klops sad
    • taki-sobie-nick To nie Pudliszki, to Knorr 15.01.19, 20:54
      Prawa do nazwy też kupili, żeby zmylić klientów.
    • hanusinamama Re: Tak oszukują 15.01.19, 20:58
      Pewnie pomyłka...wątpie aby specjalnie klopsów nie włożyli.
    • lot_w_kosmos Re: Tak oszukują 15.01.19, 21:15
      To pewnie pomyłka. Zanieś do sklepu, wymienią ci bez mrugnięcia okiem.
      Ja kupuję czasem, lubię, wygodna bywam, zmęczona, spieszę się. I lubię wrócić myslami do studiów wink
    • droch Re: Tak oszukują 15.01.19, 23:24
      Kup drugi słoik, może tam będzie podwójna porcja klopsów?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka