Dodaj do ulubionych

System edukacji po PiS

01.03.19, 09:29
Przez ostatnich kilka tygodni gryzłam się w język/palce, ale muszę zwerbalizować woje obawy. Czy ktoś wie, jaki pomysł ma opozycja na system edukacji po PiS?
Obecnie rodzice dwóch roczników zaliczają stres życia, spotęgowany ryzykiem strajku i wszelkich komplikacji związanych z terminami, liczbą miejsc, warunkami późniejszej nauki etc.

Pytanie brzmi, czy opozycja (w sensie tych, którzy mają szansę wygrać, jeśli nie te, to następne wybory, nie mówię o Razemkach czy trupie cyrkowej Korwina) ma plany względem oświaty na poziomie podstawowym i ponadpodstawowym. Czy zostaną ośmioklasowe podstawówki, czy komuś się roi kolejna przebudowa z przywracaniem gimnazjów, bo taka wersja reformy trafiłaby z kolei w moją ośmiolatkę w połowie lub pod koniec jej podstawówki.
Obserwuj wątek
    • przystanek_tramwajowy Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 09:37
      Ja bym się na twoim miejscu obawiała, że to PIS za kilka lat dojdzie do wniosku, że jednak ta deforma była do kitu i zrobi następną reformę. Opozycja raczej moim zdaniem utrzyma stan obecny. Kiedyś wszystko dojdzie przecież do ładu i składu. Bo problemem nie była sama zmiana, ale sposób jej przeprowadzenia czyli podłożenie bomby pod cały system edukacji zamiast procesu rozłożonego w czasie i rozumie. Tego ostatniego niestety w głowach niemiłościwie nam rządzących niestety nie ma zbyt wiele i stąd mamy, co mamy.
      • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 09:45
        Cyryl jak Cyryl, ale te jego metody...
        Pomysł z reaktywacja szkół zawodowych średnio wypali, bo nauczycieli zawodów po prostu nie ma i nie będzie.
        Niemniej chciałbym wiedzieć jak ewentualni nowi rządzący to widzą, bo temat jest starannie pomijany.
      • ichi51e Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:21
        Tez minsie wydaje ze na razie powrotu gimnazjum nie bedzie.
    • tanebo7.0 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 09:41
      Proponowalbym trzy kroki:
      1. Osądzić winnych ministrów pis
      2. Religia won ze szkoły
      3. Powrót do gimnazjów.
      • dzikka Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 09:48
        raczej powrót do gimnazjów na razie przynajmniej nie przejdzie. Za dużo zamieszania. Nikt nie odważy się ruszyć takiego stanu rzeczy bo już jest porażka., Edukacja to duże pole do popisu, powinno się całkowicie zmienić system, podstawę programową, podejście do nauczania ale to z kolei jest niewykonalne z powodu braków kadrowych. Tutaj kolejna porażka tej reformy, czyli sprawienie, że w szkole znowu zostaną "betony" i "dinozaury" a młodzi postępowi nauczyciele odejdą albo już odeszli z zawodu.
        • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 09:49
          Niepokoi mnie fraza "na razie".
          • szarsz Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:20
            Na razie , przecież wszystko jest na razie. Czy w 2014 miałaś choć cień podejrzenia, JAK to wszystko będzie wyglądało zs 5 lat?
      • madami Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 00:22
        Teraz powrót do gimnazjów spowoduje takie samo zamieszanie i deformę. PIS ma w *upie te dzieciaki i ich rodziców, liczy się tylko bełkot medialny, nic z tym nie zrobi. Gdyby opozycja na siłę chciała przywrócić poprzedni system spowoduje poznowe w dupiemaniedzieci. Mam nadzieję, że jednak ktoś pomyśli zanim zrobi.
        Teraz jedynie słuszna droga to drobne próby naprawdy ale SYSTEMU a nie przeniesienie dzieciaków miedzy budynkami.
        Bolączką systemu są nauczyciele! Niskie pensje powodują negatywną selekcję w zawodzie, kiepscy nauczyciele, z przypadku to kiepska edukacja.
    • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 09:53
      Wątpię, aby był za kilka lat powrót do gimnazjum. Niestety też wątpię, aby wybory wygrał kto inny, gdy w tym kraju jest tylu idiotów głosujących na PiS.
      A system edukacji jest totalnie rozpieprzony.
      • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 09:56
        Wiesz, kiedy panie ze stołecznego Biura Edukacji chodziły po przedszkolach i na zebraniach namawiały rodziców pięciolatków do posłania sześciolatków do szkół, też twierdziły, że gimnazja będą na wieki wieków amen.
        • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:02
          Wiem, wiem, w tym kraju wszystko jest możliwe. Myślę po prostu, że ktoś w końcu powinien przerwać ten burdel. Skoro już dopiero co nastąpił powrót do szkoły podstawowej 8 letniej, to niech już tak zostanie dłużej niż kilka lat. Co nie znaczy, że nie zostanie to zmienione za kolejnych 20 lat.
          • berdebul Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:09
            I za kilka lat od nowa. Podział 6+3+3/4 jest dobry, podstawówki są za małe (bo sporo z nich wybudowano pod 6 klasowe SP), budynki po gimnazjach są, albo były dobrze wyposażone. Przywrócenie podziału i zablokowanie opcji zmiany na co najmniej 50 lat, zmiana podstaw programowych (zwłaszcza ścisłych przedmiotów), nowe podręczniki (i takie same, w całym kraju, wzorem fińskim), ograniczenie prac domowych, stałe godziny lekcji (zawsze od rana, zawsze do stałej godziny), reorganizacja świetlic i selekcja z dofinansowaniem nauczycieli.
            • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:12
              Przywrócenie podziału - nie wiem, czy system oświaty by to wytrzymał
              i zablokowanie opcji zmiany na co najmniej 50 lat - nie ma takich możliwości prawnych i nie będzie
            • tol8 Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 10:22
              Kurde, które SP budowano pod sześcioklasowe szkoły???
        • asia_i_p Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:17
          No, nawet ministerstwo tak twierdziło i to już pod rządami Zalewskiej - na Starszym Dziecku dostałam ochrzan, żebym nie histeryzowała, bo przecież pani minister mówi,
          • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:25
            PiS w kampanii zapowiadał likwidację gimnazjów, a prace nad projektami ustaw zaczęły się bodajże w listopadzie 2015 r., ustawy zmieniające przyjęto pod koniec grudnia, a ZNP obudziło się dokładnie w marcu 2016 r. MEN od początku zapowiadał wygaszanie gimnazjów i zmianę struktury szkolnictwa.
            • asia_i_p Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:33
              Triss, mogę ci pokazać wątek, gdzie Sion mnie ochrzania, że mam nie histeryzować, bo na stronie ministerstwa jest zapowiedź, że gimnazja nie będą likwidowane. I był taki okres, jako pamiętam, najpierw mówili likwidujemy, potem mówili nie, a potem była ta słynna konferencja prasowa, kiedy okazało się, że jednak tak. Pół jesieni było zwodzenie i kłamstwa.
              • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:35
                www.tokfm.pl/Tokfm/1,103454,19115544,likwidacja-gimnazjow-pis-wyjasnia-ze-rewolucji-nie-bedzie.html

koniec października 2015, czyli zaraz po wyborach, które odbyły się 25 października 2015 r., więc o jakiej połowie jesieni rozmawiamy?
                • asia_i_p Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:44
                  forum.gazeta.pl/forum/w,46,161840752,161840752,27_06_16_dzien_ostateczny_dla_edukacji_.html#p161867383
                  Tu jest link do wątku.
                  • asia_i_p Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:45
                    26.06.2016 Sion mnie pouczała, że na stronie Ministerstwa jest notatka, że nie planują likwidacji gimnazjów. Screena ze strony ministerstwa jeszcze nie mam. Czyli zasadniczo masz rację, nie rozmawiamy o połowie jesieni, tylko o początku lata. Następnego.
              • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:42
                Asia, ja teraz sobie przypominam konferencję jakoś zaraz po zakończeniu roku szkolnego w czerwcu. Wtedy piękna minister mówiła o likwidacji gimnazjum.
                Pamiętam, że zastanawiałam się czy nie szukać innej pracy, bo pracowałam w zespole szkół liceum i gimnazjum. Szkoła niepubliczna, był wielki niepokój i pomysły, że może w takim razie utworzyć w zespole szkołę podstawową.
                • ga-ti Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 12:49
                  Ale we wrześniu tego roku - 2006 - jeszcze nie było wiadomo, co i jak będzie. Moje dziecko zaczynało szóstą klasę i nie wiedziało, czy po niej pójdzie jeszcze do gimnazjum, czy zostanie w podstawówce. Wiadomo było tylko, że nie będzie egzaminów po 6 klasie, niezależnie od bycia czy nie gimnazjów.
                  • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 15:30
                    Kurcze, no pamiętam tą konferencję...
        • gris_gris Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 13:22
          No ale czy mogły sie spodziewac najazdu Hunow? Komu przyszłoby do głowy, ze mozna w ciągu roku rozp...c budowany przez lata system?
          • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 13:38
            Skoro można było wpaść na przekretyński pomysł z likwidacją zerówek w przedszkolach i skierowaniem do szkół sześciolatków...
            • claudel6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 22:08
              to nie jest żaden przekretyński pomysł, tylko normalny standard europejski. moje dziecko przeżyło bez zadraśnięcia ten straszny eksperyment.
            • gris_gris Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 22:13
              No ale to chyba nie jest dobre porównanie? Tamta reformę zapowiadano, przekładano, odsuwano... chyba nikt nie moze powiedzieć, ze spadła jak grom z jasnego nieba? Problem to chyba było to, ze za bardzo sie cackano z „obrońcami maluchów”; trzeba było zapowiedzieć i zrobic, a nie przesuwać, odraczać. No ale mówi sie, ze tamten rząd sie nie liczył z ludźmi.
    • araceli Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 09:55
      Nikt nie zaryzykuje kolejnego burdelu.
      • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 09:56
        Nie chciałabym się zakładać o kasę. tongue_out
        • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:05
          Myślisz, że jeśli PiS przegra, to powoli opozycja zacznie wracać do gimnazjum?
          Fakt, że w tym kraju wszystko jest możliwe i nie ma co się zakładać, bo można przegrać smile
          Nie wiem co będzie i pewnie tego nie wie nikt.
          • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:10
            Nie myślę, pytam, bo nie mam pojęcia. Nie śledzę aż tak kampanii, żeby potrafić wskazać jakieś konkretne wypowiedzi odnośnie do planów i projektów, dotyczących właśnie zmienionego systemu edukacji. Jeśli takowe były i brzmiały klarownie w stylu "zniesiemy/nie zniesiemy Kartę Nauczyciela, zostaną przywrócone poprzednie zasady awansu zawodowego, nauczycieli zawodów pozyskamy z miejsc X i Y, za dwa lata wrócą gimnazja/nie wrócą", to chciałabym o nich przeczytać.
            • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:15
              Nie wiem, też nie śledzę szczerze mówiąc.
              Na logikę powinni posprzątać po PiS ale tak, aby nie robić kolejnego burdelu. Pytanie, czy to się jeszcze da posprzątać?
              • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:17
                OMG, nie neguję, że powinni posprzątać, pytanie jak to sobie konkretnie wizualizują.
                • szarsz Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:22
                  Konkretnie w przypadku naszej opozycji to dość odważne słowo.
                • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:28
                  Nie wiem, nie słyszałam jakie mają plany. Można tylko podejrzewać, że wszystko zostanie tak jak jest.
    • riki_i Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:07
      PO moim zdaniem nie ma żadnych pomysłów na oświatę, jeśli by miało coś nastąpić po ewentualnym zwycięstwie wyborczym tej opcji, to jakieś chaotyczne ruchy desygnowanego na ministra polityka z trzeciego rzędu kadrowego. Jako, że PO jest znana z oportunizmu i mocno średniej operatywnosci raczej łagodziliby skutki niż wdrażali nową całościową reformę. Prędzej spodziewalbym się zmian w szkolnictwie wyższym i zanegowania reformy Gowina, która już dziś jest sabotowana.
      • vre-sna Re: System edukacji po PiS 03.03.19, 01:10
        Riki
        Czy mogę się odezwać na gazetową?
        Mam pyt
        Na które być może znasz odpowiedź
    • asia_i_p Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:14
      To ma dwie strony, Triss. Bo z jednej strony oświata bardzo potrzebuje okresu bez reform. I z tego powodu gimnazja nie będą pewnie przywrócone. Z drugiej strony jest to jasny sygnał dla polityków, że nieodpowiedzialny wygrywa, przepycha swoją wizję, bo odpowiedzialny jest potem zbyt odpowiedzialny, żeby to radykalnie odwrócić.

Więc naprawdę nie wiem, co gorsze.
    • larix_decidua77 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:17
      Też nad tym myślę ale wydaje mi się że, gdyby ktoś zaproponował następną deformę i powrót do gimnazjów, to ludzie dostaną szału.
      Polska szkoła nie ma szczęścia do ministrów. Nie tylko obecna jest, delikatnie mówiąc, dziwna. Poprzednio też szału nie było. Była pani minister podkreślała, że jest miniattem uczniów, nie nauczycieli. Znam, z racji zawodu, mnóstwo nauczycieli. Tylko dwóch przyznaje się do głosowania na PiS ale pamiętam, że jak wygrali wybory, to mimo rozczarowania, wszyscy mówiliśmy - przynajmniej Kluzik odejdzie, jedyna pociecha. Następczyni oczywiście również nie napawa dumą.
      Uważam, że ministrem edukacji powinien być były dyrektor szkoły. Wieloletni, lubiany przez uczniów i nauczycieli, znający szkołę od podszewki, mający na koncie sukcesy na wielu polach. Tak samo powinno być w przypadku ministra zdrowia itp. Tam wchodzą na stanowiska ludzie z przypadku, którzy szkołę znają, bo kiedyś chodzili. Mało tego. Taki kandydat powinien mieć praktyki w szkole podstawowej, średniej i specjalnej każdego typu. Powinno być po prostu szkolenie na ministra. A tak, to wygląda jak wygląda. Na byle co trzeba mieć papierek teraz a ministrem może zostać byle kto nie mający pojęcia co robić.
      • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:30
        No niestety a już następny kandydat na ministra edukacji jest jeszcze gorszy. A podobno gorzej być nie może...
        • berdebul Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:10
          chocolate-cakes napisała:

> No niestety a już następny kandydat na ministra edukacji jest jeszcze gorszy. A
          > podobno gorzej być nie może...
          MEN zawsze może być gorzej, jak widac. uncertain
      • asia_i_p Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:31
        Szczęścia do ministrów nie miała, ale aż takiego nieszczęścia, jak p. Zalewska, też jeszcze nie miała.

W tej chwili wszystko już stoi na głowie. Kiedyś kontrole z kuratorium miały wymagania nierealne, ale przynajmniej słuszne, więc wiedziałaś, że im się bardziej postarasz dostosować do zaleceń, tym lepiej. Teraz nam przyjechała wizytatorka sprawdzać wdrażanie kompetencji kluczowych. Przejrzała dokumentację szkoły, a jakże, po czym wizytowała lekcję, czyli siadła na końcu klasy i odhaczała sobie, które kompetencje są realizowane. Ponieważ proponowanym ideałem było rozwijanie wszystkich w trakcie jednej lekcji. Koleżance się prawie udało, zabrakło jej ekspresji kulturalnej (ale dostała radę, że przeciez uczeń mógł zaprezentować efekty pracy grupowej za pomocą wierszyka/ pantomimy - mówimy o geografii i o maturzystach przygotowujących się do rozszerzonej matury z przedmiotu).
        • larix_decidua77 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:34
          No cyrk.
        • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:36
          Masakra sad

Nie doświadczam tego na co dzień, bo moja szkoła ma nadzór innego ministerstwa i nie mamy nad sobą kuratorium.
      • oqoq74 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:41
        Ministrem powinien być ktoś to umiałby zarządzać tym całym systemem i widział go całościowo. Byli dyrektorzy mogą być doradcami. Ostatni ministrowie to ludzie z doświadczeniem nauczycieli i co z tego wyszło, widać.
        W edukacji i służbie zdrowia powtarzanym błędem od lat jest zatrudnianie na kierowniczych stanowiskach nauczycieli i lekarzy. A tymczasem oni powinni być jako specjaliści od spraw nauczania czy leczenia, ale zarządzaniem powinny zająć się osoby znające się na tym.
        • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:43
          Zgadzam się w stu procentach smile
        • larix_decidua77 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:55
          Uważasz, że dyrektor szkoły nie zna się na zarządzaniu? Przecież musiał skończyć stosowne studia pt. Zarządzanie oświatą.
          • oqoq74 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:13
            Uważam, że większość dyrektorów może i zna się na kierowaniu szkołą, choć i z tym bywa różnie. Te studia to też bywa są na katastrofalnym poziomie. Ale zarządzanie ministerstwem i całym systemem
            to zupełnie co innego. I tak uważam, że to powinno się zmienić.
            • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 12:29
              Zarządzanie ministerstwem to nie jest żaden problem, od tego są dyrektorzy departamentów i ich zastępcy. Problem leży w koncepcji funkcjonowania całego systemu oświaty i możliwościach realizacji owej koncepcji przez samorządy.
              • oqoq74 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 12:35
                Napisałaś inaczej to co miałam na myśli.
        • larix_decidua77 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:09
          Żaden z ostatnich ministrów nie był dyrektorem szkoły. I nie, nie zgadzam się. Nie można zarządzać szkolnictwem jeśli się na tym zupełnie nie znasz. To nie jest przedsiębiorstwo nastawione na zysk, tylko na coś zupełnie innego.
          • oqoq74 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:16
            Zarządzanie nie oznacza, że kierujesz się tylko zyskiemsmile napisałam, że nauczyciele czy dyrektorzy powinni być doradcami, to by wystarczyło.
            • larix_decidua77 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:25
              W takim razie ministrem powinien być kto? Ktoś po studiach marketing i zarządzanie?
              • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:29
                Tu nie chodzi o studia tylko o umiejętność szerszego spojrzenia na oświatę w całym kraju i myślenie o tym, co będzie dobre dla dzieci i młodzieży.
                • larix_decidua77 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:37
                  Dlatego uważam, że powienien to być ktoś, kto zna system od podszewki oraz miał możliwość zobaczyć od środka wszystkie typy szkół. Oczywiście, nie wyklucza to potrzebnej umiejętności szerokiego spojrzenia na całość.
                  • oqoq74 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:46
                    Nie. Nauczyciel czy dyrektor patrzy przez pryzmat własnych doświadczeń i jednocześnie widząs fragment - szkołę w której pracowali. A chodzi o to by widzieć to wszystko z różnych punktów ucznia, nauczyciela rodzica i tego co jest możliwe w ramach budżetu i w którą stronę ma się system rozwijać zmieniać itd.
                  • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:48
                    Ze wszystkimi typami szkół jak najbardziej się zgadzam.
                    Chociaż będzie to trudne znaleźć kogoś, kto pracował w szkole podstawowej w klasach 1-3, w starszych, w gimnazjum i w liceum, może jeszcze w technikum i szkole zawodowej. Ileż by razy musiał zmieniać pracę. Ale generalnie tak, ktoś kto zna specyfikę pracy w szkole, w ogóle w tej szkole pracował kiedykolwiek i nie rok czy dwa i uciekł. Ktoś kto był dyrektorem. Ktoś kto spojrzy szeroko nie tylko na swoje miasto ale na cały kraj, na miasteczka i duże miasta. Przede wszystkim ktoś kto myśli o porządnej edukacji dzieci i młodzieży. Kto ma do czynienia z osobami w tym wieku, wie jak się rozwijają, jakie mają problemy.
                    No i taki minister musi mieć poparcie rządu i mądrych doradców.
                    Na razie utopia.
                    • oqoq74 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 12:17
                      Wystarczyłoby, ze miałby kilka osób, z których każda odpowiadałaby za jeden poziom edukacji. A on powinien to spinać. Ale fakt, dziś to nierealne.
                    • kai_30 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 19:20
                      chocolate, to ja big_grin Wychodzi na to, że jestem idealną kandydatką - pracowałam w 1-3, 4-6 (+załapałam się jeszcze na ostatnią ósmą klasę), gimnazjach, liceum i technikum. A teraz uczę studentów. Niestety, mimo że myślę o porządnej edukacji i edukuję przyszłych nauczycieli, na ministerialne stanowisko apetytu nie mam.
                      • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 20:07
                        No to kochana, na ministra edukacji idź smile
              • oqoq74 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:41
                To nie ma znaczenia jakie studia skończy, chodzi o wizję, spojrzenie całościowe i umiejętność zarządzania różnymi obszarami.
                • larix_decidua77 Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 10:31
                  Ale jak chcesz zarządzać oświatą bez studiów zarządzanie oświatą. To tak jakby powiedzieć że lekarz nie musi mieć konkretnych studiów ale umiejętność szerszego i całościowego spojrzenia na człowieka. Oczywiście to ważne ale bez wiedzy merytorycznej będzie działał po omacku.
    • bei Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:17
      Reforma była potrzebna, ale nie taka! Najbardziej boję się tego, ze każda kolejna będzie jeszcze gorsza☹️
      Opozycja pomysłów nie ma, a partia rządząca niestety je może mieć po jednej nocy.
      • berdebul Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:11
        Bo pomysł na sprzątnięcie tego albo będzie dobry, albo tani. Jeżeli chcą utrzymać wysokie rozdawnictwo, a inaczej wygrać wyborów się nie da, to coś trzeba poświecić. Edukacja jest pierwsza w kolejce.
        • anorektycznazdzira Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 09:16
          Nie, pierwsza w kolejce jest służba zdrowia suspicious
          W sumie, to nie, nie ma już służby zdrowia...
    • kropkacom Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:33
      Szczerze? Uważasz, że opozycja powinna cofnąć reformę? Zresztą nikt nie ma szansy na samodzielną władzę jaką dziś ma PIS. Nawet on sam. Badzie jak PIS sobie założył. Bałagan przez kilka lat.
      • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:37
        Kilka a raczej kilkanaście sad
        • kropkacom Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:43
          Zapewne. Nie dziwię się jednak triss, że ją to interesuje. Drugie dziecko w polskiej szkole. Nie zazdroszczę.
          • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 10:48
            Też nie zazdroszczę.
          • la_mujer75 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:08
            Moje drugie jest obecnie w V. Poszedł jako sześciolatek (musiał, bo był z I połowu 2008 roku). Jest w klasie z dzieciakami ze stycznia 2007 roku! Przepaść!
            Mam nadzieję, że on nie doczeka się już żadnych, kolejnych zmian!
            Mój obecny ósmoklasista i tak mnie kosztuje za dużo nerwów!
    • asfiksja Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:01
      Uroczyście ogłaszam - NIE ZAGŁOSUJĘ na nikogo, kto zapowie przywrócenie gimnazjów. Chociaż ich likwidacja była zła, niepotrzebna i ogólnie bez sensu to mleko się już wylało i teraz należy to zostawić, jak jest.
      Trzeba natomiast popracować nad podstawami programowymi, ale nie w duchu ideologii programowo-partyjnej tylko merytorycznie i metodycznie, tzn. nie trzeba tego koniecznie wpisywać do programu partyjnego. Generalnie brakuje mi gabinetu cieni, chciałabym wiedzieć, kogo dana partia widzi w kluczowych resortach. Wyśmiewanie się z Zielińskiego to trochę mało.
      • kropkacom Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:11
        Jakich cieni? Przecież jeśli będzie rząd koalicyjny to kluczowe stanowiska będą przedmiotem rozmów koalicjantów.
      • berdebul Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:13
        Znaczy trwamy w goownie, bo juz jest? Szkoły są fizycznie za małe, niektóre budowano pod 6 klas i ewentualna zerówkę. Budynki po gimnazjach (pracownie! ) będą stac i niszczeć. Jeżeli i tak do budynków po gimnazjach trafią 6-7-8 klasy, to lepiej zrobic gimnazja. 10 lat obowiązkowej edukacji, moim zdaniem warto.
        • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 11:26
          W mojej okolicy większość gimnazjów to były zespoły szkół w jednym budynku. Głównie szkoła podstawowa plus gimnazjum. Rzadziej liceum plus gimnazjum. Osobne gimnazjum w budynku raczej rzadko choć bywało.
          Wiem, że w różnych miejscach w Polsce było inaczej, raczej osobne gimnazja.

Myślicie, że jest sens teraz za 2-3 lata to wszystko odkręcać?
          Sama nie wiem. Nie patrzę już na to osobiście, bo mojej rodziny to nie dotyczy, chyba że kiedyś tam będę miała wnuki.
        • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 12:32
          W budynkach po samodzielnych gimnazjach są obecnie albo siódme i ósme klasy (i kończące trzecie gimnazjalne), albo - w większych - już na ubiegły rok szkolny organizowano równolegle nabory do zerówek, klas pierwszych i siódmych oraz ósmych.
        • anorektycznazdzira Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 09:14
          Przecież lwia część gimnazjów to były odgrodzone przegrodą z dykty niegdysiejsze skrzydła klas 6-8 w podstawówkach. Piszesz, jakby co najmniej przez 20 lat nic tylko budowano i oddawano do użytku gimnazja big_grinbig_grin
          Przypomnę: gimnazja (fizycznie, budynki) wzięły się stąd, że podzielono kompleksy dużych podstawówek, bo tamta reforma była równie z doopy wzięta jak obecna i nikt nie miał nic przygotowane, a już na pewno nie miał pustych i czekających gimnazjów tongue_out
          • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 10:05
            Dokładnie. Nie budowano osobnych szkół tylko pod kątem gimnazjów, wydzielano skrzydło albo np. przekazywano budynki po szkołach z klasami I-III. Na moim gigantycznym i wciąż rozbudowującym się osiedlu, nie wybudowano nowej szkoły od ponad 20 lat.
      • anorektycznazdzira Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 09:10
        zgadzam się
    • joxanna1 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 12:08
      Nie sądzę. Nikt by tego nie wytrzymął.

Ale myślę, że możliwe jest (albo marzę sobie o tym), takie odkostnienie - np kwestię organizacji szkoły zostawi się samorządom i samorząd może dowolnie szkołę podzielić. Albo np umożliwienie liceom (jak się przewali tłok) otwieranie klas gimnazjalnych - językowych, matematycznych. Szkoda, że tylko dla wybitnie uzdolnionych, ale mam nadzieję, że moi młodsi będą mieli szansę pójść do jakiejś formy "gimnazjum".
      • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 12:15
        Jest dzisiaj artykuł o tym, że w zasadzie umarły klasy dwujęzyczne ( inny język niż angielski) które obejmowały gimnazjum i liceum.
        Szkoda...
        • turzyca Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 13:50
          Zalinkuj proszę.

Bo mnie to dziwi, przecież klasy dwujęzyczne istniały przed gimnazjami, w pięć lat (cztery klasy plus intensywna zerówka) da się zrealizować podstawę programową dla poziomu C1. Może brak miejsca z powodu przepełnienia szkół?
          • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 15:36
            Piszę z telefonu, więc nie dam linka. Pisała Suchecka na gazecie.
            Fakt, że wcześniej były te klasy zerowe, teraz klasa 7,8 plus 4 lata liceum. W artykule mowa o tym, że jest tych klas o połowę mniej teraz niż wtedy gdy było gimnazjum i liceum.
            Mniej chętnych i ciężko się współpracuje ze szkołą podstawową a tak był zespół szkół gimnazjum i liceum, oni to wszystko mieli u siebie. Córka była w takiej szkole. U nich się faktycznie pogorszyło.
            • dramatika Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 19:41
              Klasy dwujęzyczne były dwujęzyczne tylko "dla picu", coś tam odbębniali na odczep i tyle. Chodziło o tworzenie elitarnych klas dla młodzieży zdolnej w ramach szkoły publicznej, o realny odsiew i rekrutację, bo normalnie szkoła jest zobowiązana przyjąć każdego ucznia z rejonu (podstawówka i gimnazjum). Teraz zdaje się jest tak, ze do dwujęzycznej podstawówki pierwszeństwo mają owszem ci, którzy zdali egzamin, ale z rejonu, dlatego też ta koncepcja upada.
              • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 20:04
                No tak, akurat to gimnazjum nie było rejonowe. To było małe gimnazjum przy dużym liceum a wiadomo, że licea nie mają rejonu. No taka prawda, wybrano tam zdolne dzieci, był test predyspozycji językowych i jeszcze trzeba było mieć dobrą średnią. Kilka osób na miejsce. Ja wiem, że z takim dziećmi się dobrze pracuje i one mają szansę dobrze się nauczyć języka.
        • afro.ninja Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 15:15
          Szkoda?! Przecież to był sztuczny twór, żeby ominąć rejonizacje gimnazjów. Dodatkowo jeszcze podgrzewały wyścig szczurów.
          • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 15:41
            Cóż, moje dziecko po 5,5 roku, całkiem niedawno, w lutym, zdawało B2 z francuskiego. Dzięki szkole i wspaniałym nauczycielom. Nie wydałam grosza na korepetycje. Dla nas to był plus. Do tego angielski na C1, choć w szkole to był drugi język, nie było aż tak dużo godzin. Ale może zdolne po mamusi smile
          • joxanna1 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 18:44
            Teraz podział rozgrywal się będzie już na poziomie podstawówki. Dzieci ze słabszych dzielnic miały szansę przejść do lepszego gimnazjum i potem do dobrego liceum. Teraz stracą te szansę
            • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 20:05
              Pójdą po prostu do dobrego liceum. Tylko że dopiero w wieku 15 lat.
    • lauren6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 12:27
      Myślę, że dojdzie do złagodzenia skutków deformy, m.in. odchudzania podstawy programowej dla klas 7-8. Na większe zmiany bym nie liczyła.
    • turzyca Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 13:48
      Ja mam pomysł na rewolucję pełgającą, małe zmiany, stopniowo, bez niszczenia wszystkiego.

1) Wprowadzamy obowiązek przedszkolny dla czterolatków - żeby pomagać im rozwijać umiejętności niezbędne w życiu szkolnym, wyłapywać wczesne objawy dysleksji itd Czyli mówiąc wprost - żeby dziecko dostała do łapy kredkę jak najwcześniej. I książkę żeby zobaczyło. Oraz - co teraz jest ważne tylko wobec upośledzonych socjalnie, ale za chwilę będzie realną potrzebą - żeby nauczyło się poprawnej polszczyzny. Dwa lata obowiązkowego przygotowania przedszkolnego, docelowo trzy, od trzeciego roku życia.

2) W związku z tym przenosimy do szkół zerówkę. W efekcie mamy szkoły dziewięcioklasowe i czteroletni okres wczesnoszkolny, bez sensu.

3) Redukujemy okres czysto wczesnoszkolny do klas 0-2. Potem w klasach 3-5 wprowadzamy miękkie przejście między wczesnoszkolnym, a systemem dorosłoszkolnym - mamy jedną nauczycielkę prowadzącą większość przedmiotów, ale dochodzą przedmiotowcy do wybranych przedmiotów i w tym okresie proporcja się zmienia, nauczycielka podstawowa z zaangażowania rzędu 20 godzin schodzi o 2. Redukujemy słynny szok czwartej klasy, na ile się da. W tym okresie uczymy też koniecznie dzieciaki metod zarządzania czasem i pracą, wykresów gantta, check list, priorytetów i takich tam. Klasy 6-8 to stare 6-8 lub gimnazjum - różne przedmioty, wielu nauczycieli.
      4) Pozwalamy prowadzić samorządom szkolnictwo na dowolnym poziomie. Może być szkółka na wsi obejmująca 0-2 albo 0-5, może być szkoła w mieście powiatowym na 6-8 lub 3-8. Dowóz oczywiście.
      5) Ważny element - mieszanie klas po każdym etapie. To zrywa rolę, którą dziecko dostało na wstępie edukacji. I ułatwia przenoszenie między szkołami.
      Oraz - jednak - egzaminy. Nie wpływające na promocję, ale niezależnie pokazujące poziom edukacji. Ja wiem, stres dla dzieci. Ale gdzie uczyć się stresu, jak nie w szkole? W kontrolowanych warunkach, u siebie. Ja pamiętam jak mdlałam przy egzaminach, wymioty, bóle brzucha, a studia mnie z tego wyleczyły, co pół roku sesja, często w jednym roku na studiach zdaje się więcej egzaminów niz wcześniej przez całe życie. Sztuka pisania egzaminu też jest sztuką, trzeba się jej nauczyć.

6) Podstawa niestety niepopularna: kasa dla nauczycieli. Nauczyciel mianowany powinien dostawać co najmniej średnie wynagrodzenie w jego gminie, optowałabym raczej za więcej. W gminie! Bo sorry, ale w Warszawie żłobek to 2000 pln, a w Rzeszowie 900, pensja nauczyciela powinna być adekwatna do okolicy. Ale za to powinien być świetnym fachowcem. Od którego będziemy oczekiwać wyników, i tu bardzo bardzo bym uwzględniała wartość dodaną edukacji.
      Możemy zrobić zasadę, że trzeba zdać super wymagający egzamin, a starej kadrze dać do wyboru - stara kasa i stare zasady albo nowa kasa i nowe zasady.
      • milka_milka Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 15:39
        Mieszanie klas jest beznadziejnym pomysłem.

Reszta ma sens.
        • anorektycznazdzira Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 09:05
          Nie jest. Powód, który został podany jest BARDZO ważny, ignorowany w PL powszechnie. Obecnie jak raz się uda, to się udało, jak raz się nie uda, to jesteś w g*** po uszy. W tym g*** siedzi całkiem sporo dzieci, bo w PL mieszania klas unika się jak trądu i cholery, a na wychowanie dzieciaków, chronienie i wyciąganie z roli ofiar pomysłu nie ma nikt. Tak samo jak na wyprowadzenie klasowych "bullerów" z ich roli. Jedyny pomysł na wychowanie to wzywanie do szkoły policji od czasu do czasu jak nastąpi totalne przegięcie.

Dalekosiężnym skutkiem jest to, że Polak umie żyć tylko w swoim grajdole. Boi się i nie umie zmieniać pracy, nie potrafi aktywnie szukać rozwiązań, siedzi w tym co ma i modli się, żeby się nic nie zmieniało. W pracach tworzą się kliki i układy, ludzie są nieelastyczni i niemerytoryczni, bo układ towarzyski jest zawsze ważniejszy niż służbowy. A to się wynosi już ze szkoły. Więzi ma dziecko realizować w rodzinie, przyjaźnie na gruncie prywatnym a szkoła jest od tego, żeby zoptymalizować najlepszą, efektywną edukację, a nie żeby zapewniać emocjonalny substytut XIX wsi, w której "jak już żeś był, to żeś już zostawał".
          • milka_milka Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 10:03
            Ale szkoła jest częściowo gruntem prywatnym, tam dziecko spędza statystycznie dużo czasu i tam ma możliwości nawiązania bliższych relacji.
            A to co nazywasz elastycznością, jest przygotowaniem dożycia w oderwaniu od korzeni, środowiska i zgodą na miotanie sobą przez pracodawcę wedle jego widzimisię oraz spłycaniem relacji międzyludzkich.
            • milka_milka Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 10:04
              * do życia
            • anorektycznazdzira Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 11:55
              E tam, no bez przesady: "zgodą na miotanie sobą przez pracodawcę wedle jego widzimisię".
              Widzimisię pracodawców zaczyna i kończy się tam, gdzie bezrobocie przechodzi przez próg m/w 8%, oczywiście odpowiednio do tego, czy przechodzi w górę czy w dół. A brak elastyczności pracowników tylko pomaga pracodawcom: pracownik emocjonalnie niezdolny do tego, żeby aktywnie reagować i kurczowo trzymający się danego miejsca pracy jest łatwy do zastraszenia i złego traktowania i do widzimisię.

Polacy traktują kwestie zawodowe emocjonalnie, osobiście, dramatycznie i niepraktycznie. Zatrudnienie emocjonalnie ląduje tam, gdzie powinno być miejsce dla małżeństwa, rodzicielstwa etc. Profesjonalizm nie ląduje nigdzie. A tego uczy się (no właśnie nie uczy) w szkole.
          • triss_merigold6 Pozwolisz, że się kompletnie nie zgodzę 02.03.19, 10:11
            A to się wynosi już ze szkoły. Więzi ma dziecko realizować w rodzinie, przyjaźnie na gruncie prywatnym a szkoła jest od tego, żeby zoptymalizować najlepszą, efektywną edukację, a nie żeby zapewniać emocjonalny substytut XIX wsi, w której "jak już żeś był, to żeś już zostawał".

Pozwolisz, że się nie zgodzę. Jeśli uważasz, że regularne zmiany środowiska szkolnego (przy zachowaniu poziomu nauczania) są receptą na wykreowanie człowieka elastycznego i płynnie i bez lęków wchodzącego w nowe środowiska, to powinnam być, qźwa, guru elastyczności, bo podstawówkę zmieniałam 6 razy, z powodu przeprowadzek i pobytów za granicą. Nie lubiłam tego, chociaż pozornie adaptowałam się poprawnie. W dorosłym życiu akceptuję zmiany bardzo sporadyczne i takie, do których mogę się przygotować z dużym wyprzedzeniem.
            • anorektycznazdzira Re: Pozwolisz, że się kompletnie nie zgodzę 02.03.19, 11:59
              Nie chodzi przecież o to, żeby ich mieszać co rokusmile Niech się spece zastanowią kiedy jest dobry moment.
              Zmieniałaś szkołę zbyt wiele razy, to może masz traumę, ale patologie zaczynające się w klasach 0-3, utrwalone na sztywno ok. 5. klasy ciągną się następnie do klasy 8. generują traumę równie "świetnie" jak nie bardziej (z przykładami zetknęłam się osobiście).
              • triss_merigold6 Re: Pozwolisz, że się kompletnie nie zgodzę 02.03.19, 12:40
                Tu się zgadzam, nie zaszkodziłoby wymieszanie klas po cyklu I-III, zwykle jest opór ze strony rodziców dzieci sprawiających największe problemy.
            • turzyca Re: Pozwolisz, że się kompletnie nie zgodzę 02.03.19, 12:32
              >to powinnam być, qźwa, guru elastyczności, bo podstawówkę zmieniałam 6 razy, z powodu przeprowadzek i pobytów za granicą. Nie lubiłam tego

A widzisz różnicę między byciem jedyną nową w zgranej klasie a byciem jedną z 24 nowych w nowej klasie?
              Różnicę między 6 zmianami w 8 lat, a 2 zmianami w 9 lat?
              Różnicę między systemem, gdzie nie ma ingerencji nauczycieli w kształt grupy, a systemem gdzie praca pedagogiczna też jest ewaluowana?
      • aerra Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 23:26
        A jak chcesz mieszać klasy w małych szkołach, gdzie roczniki mają tylko jeden odział? Na siłę łączyć szkoły w większe? Zwłaszcza jeśli chodzi o poziom wczesnoszkolny?
        Przecież to idiotyzm.
        • turzyca Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 00:22
          W bardzo małych szkołach się nie da, to oczywiste. Choć da się robić roszady w obrębie grup i roszady ławkowe.

Bo ogólnie chodzi o to, żeby nie było układów typu od pierwszej do ósmej klasy zawsze w tym samym składzie, w tym samym miejscu, głupek z ostatniej ławki jest głupkiem z ostatniej ławki, prymus z pierwszej prymusem. Nieważne że się zmienili, są przypisani na zawsze do tego samego miejsca.

Niewiele wiemy o świecie, w którym przyjdzie żyć dzisiejszym noworodkom, ale jedno wiemy na pewno - nie będzie to świat, w którym horyzont życia jest niewiele szerszy niż horyzont wioski. To nie XIX wiek, gdy człowiek rodził się i umierał w tej samej wsi, a w ciągu życia poznawał może 300 osób. XXI jest wiekiem, gdzie co i rusz wchodzi się w nowe grupy i nowe układy społeczne. I jeśli możemy w cieplarnianych warunkach szkoły nauczyć dzieci, jak wchodzić w nowe grupy, jak nawiązać nowe przyjaźnie, jak utrzymać stare mimo braku codziennego kontaktu, to dlaczego nie podjąć tego wysiłku? Oczywiście to wymaga kadry, która będzie umiała ten proces wspierać, no ale tu dochodzimy do punktu "świetna płaca, świetna praca".
          • anorektycznazdzira Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 09:08
            O patrz, teraz Cię czytam i widzę, że nawet przykład podałyśmy ten sam smile
            bingo, w tym jest rzecz.
            • gris_gris Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 09:53
              Zgadzam sie. Nie mogłam nigdy pojąć tej awersji do mieszania klas i lekkiej histerii wywoływanej na samo o tym wspomnienie. I to wysyłanie do szkoły razem dzieci z grupy przedszkolnej (mam na myśli wybór między różnymi szkołami, i decydowanie sie na moze nie najlepsza dla dziecka, ale ta, gdzie i idą koledzy z przedszkola...).
              • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 10:02
                Mieszanie dzieci po każdym etapie edukacji (po przedszkolu, zerówce, klasach I-III) - jestem za, dzieci mają szanse na wyjście z ról, w których zostały obsadzone. Decydowanie się na szkołę X czy Y, bo tam idą koledzy, uważam za idiotyczną krótkowzroczność.
                Mieszanie klas po każdej klasie - nie, bo za dużo byłoby chaosu, konfliktów, uzgodnień etc.
    • taniarada Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 18:49
      Przez ostatnich kilka tygodni gryzłam się w język/palce, ale muszę zwerbalizować woje obawy. Czy ktoś wie, jaki pomysł ma opozycja na system edukacji po PiS.Ja napiszę zerowy.Pozdrówka.
    • allatatevi1 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 19:06
      Jeśli taka pierdoła jak reforma edukacji jest dla rodziców uczniów "stresem życia" to tylko się cieszyć jak niewiarygodnie podniósł się poziom życia w Polsce w ciągu ostatnich 20 lat.
      20 lat temu też była reforma edukacji i nikt sobie takimi pierdołami głowy nie zawracał bo ludzie wtedy mieli prawdziwe problemy związane z pracą, pieniędzmi i lękiem o jutro.

Nawet nie warto porównywać sytuacji kiedy roczniki wyżowe zdawały na studia, a miejsc na tych państwowych studiach było kilka razy mniej niż dzisiaj.
      I co? I nic. Wszyscy z tych roczników wyżowych przeżyli. I ci którzy się dostali na studia i ci którzy tych studiów nie skończyli. Wszyscy jakoś żyją, nikt wtedy nie histeryzował, a dziś ludzie z byle powodu histeryzują jakby co najmniej epidemia dżumy i cholery szalała.
      • milka_milka Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 19:40
        Dewastację systemu edukacji nazywasz pierdołą? Nieźle. Nie ma to jak zepchnąć odpowiedzialność.
        • allatatevi1 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 19:56
          Dzisiejsza szkoła z jej pochylaniem się nad wszystkimi fanaberiami dzieci i rodziców jest "zdewastowana".
          To jakim cudem ludzie 20 czy 30 lat temu kończyli szkoły, które były dużo mniej skoncentrowane na uczniu i też jakoś żyją?
          • milka_milka Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 20:09
            Bo wszystko było przewidywalne. A teraz nie jest. Zmnienia się, jak w kalejdoskopie.
      • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 20:10
        Człowieku, czy ty masz dzieci?
        To nie jest pierdoła.
        Ja już za chwilę nie będę miała dzieci w tym systemie, ale obchodzi mnie to, co się dzieje w tym kraju.
        • triss_merigold6 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 20:16
          Pani jeszcze ze 3 czy 4 lata temu była bezdzietną emigrantką , na łaskawym chlebie męża Włocha, ale mogło się coś zmienić i teraz frustruje się w Polsce.
          • allatatevi1 Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 23:27
            @triss
            I co? Ulżyło ci po napisaniu głupot na mój temat?

@chocolate-cakes
            Przecież to nie jest pierwsza reforma edukacji, poprzednia miała miejsce niespełna 20 lat temu i wtedy nikt nie siał takiej paniki. Może wtedy ludzie mieli prawdziwe problemy i nie musieli ich sobie na siłę wymyślać?

Pomyśl o 13-letnich dzieciach z małych miejscowości, które wcześniej miały szkołę pod nosem, a później musieli zacząć dojeżdżać do gimnazjum kilkadziesiąt kilometrów. I co? Jakoś przeżyli, a i ci rodzice sprzed 20 lat nie robili ze swoich 13-letnich dzieci kalek życiowych i emocjonalnych.
            • chocolate-cakes Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 23:53
              Ta reforma jest wyjątkowo nieprzemyślana.
              • taniarada Re: System edukacji po PiS 01.03.19, 23:56
                chocolate-cakes napisała:

> Ta reforma jest wyjątkowo nieprzemyślana.
                A która była przemyślana?Ta za PO.
            • turzyca Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 00:31
              >Pomyśl o 13-letnich dzieciach z małych miejscowości, które wcześniej miały szkołę pod nosem, a później musieli zacząć dojeżdżać do gimnazjum kilkadziesiąt kilometrów. I co?

Te 13-latki miały gimbusy. Nie jeździły same.

I co niesamowicie ważne, gdy po trzech latach dojeżdżania kilkanaście kilometrów do szkoły, jako 16-latki chciały zacząć dojeżdżać kilkadziesiąt kilometrów do liceum już nie gimbusem ale komunikacją publiczną, pociągiem, pksem, to ich rodzice byli dużo bardziej skłonni się zgodzić niż kilka lat wcześniej, gdy im 15-latka oznajmiała, że ma pomysł pójść do liceum do dużego miasta. 15-latka lądowała w zawodówce w mieście powiatowym, jej młodsza kuzynka w liceum w mieście wojewódzkim, a potem na studiach w stolicy. Dla tych dzieci gimnazjum w mieście powiatowym było owszem wyzwaniem ale i szansą. I wielu z tej szansy skorzystało, spotykam ich w pracy.
              • oqoq74 Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 09:52
                Ale gimnazja nie były w obrębie kilkudziesięciu kilometrów tylko kilkunastu co najwyżej.
            • oqoq74 Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 09:51
              Gdybyś cokolwiek wiedziała o małych miejscowościach, wiedziałabyś, że do gimnazjów nikt nie dojeżdżał po kilkadziesiąt kilometrów. No ale skąd Ty możesz to wiedzieć, prawda?
              • black_halo Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 11:15
                oqoq74 napisał(a):

> Gdybyś cokolwiek wiedziała o małych miejscowościach, wiedziałabyś, że do gimnaz
                > jów nikt nie dojeżdżał po kilkadziesiąt kilometrów. No ale skąd Ty możesz to wi
                > edzieć, prawda?

Kilkadziesiąt może nie ale 2godziny w gimbusie w jedną stronę jak najbardziej. Z małych szkół dzieci przeniesiono do molochów i tyle.
                • starczy_tego Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 12:34
                  2h w gimbusie?? chyba Cie pogrzalo, przecież to w ramach GMINY jeździło, przestań bzdury wypisywać.
                  • black_halo Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 14:21
                    starczy_tego napisał(a):

> 2h w gimbusie?? chyba Cie pogrzalo, przecież to w ramach GMINY jeździło, przest
                    > ań bzdury wypisywać.
                    I w ramach gminy niektóre dzieci, te mieszkające dalej, jeździły właśnie tyle. Bo gimbus musiał objechać okoliczne wioski.
                • oqoq74 Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 20:02
                  Dwie godziny w gimbusie w jedną stronę - to byłoby około 100 km (zakładając 50 km/h). Chyba nie wiesz o czym piszesz. Gminy nie mają takiej powierzchni.
    • anorektycznazdzira Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 08:52
      >w sensie tych, którzy mają szansę wygrać, jeśli nie te, to następne wybory, nie mówię o Razemkach czy trupie cyrkowej Korwina

big_grinbig_grin dobre

A w temacie: nie, nie ma planów. Nie ma planów, ponieważ jak zwykle nie ma pomysłów. Pomysł opozycji na wygraną jest taki: jak będziemy my rządzić, to, klękajcie narody, nie będzie rządził pis. Tadaaaam!
      Jest to oczywiście główny powód, dla którego pis może dość spokojnie planować rządzenie jeszcze długo.
      Zresztą, w oświacie jest taki rozpiździel, że jeszcze tylko kolejnej reformy jej potrzeba i już ją się dorżnie. Oświata jest kompulsywnie i histerycznie reformowana średnio co 2 lata przez ostatnie 3 dekady, już o nic innego nie chodzi, tylko żeby się wreszcie odp*** od szkół i edukacji, zapłacono nauczycielom i pozwolono pracować.
      • verdana Re: System edukacji po PiS 02.03.19, 12:34
        W tej chwili nikt nie wypowie sie w sprawie przyszłej struktury szkoły, bo nie jest samobójcą. Oświadczenie, ze nie przywróci się gimnazjów zostanie wykorzystane przez PiS jako dowód, ze reforma jest doskonała, nawet opozycja to przyznaje. Oświadczenie, ze sie przywróci gimnazja wywoła popłoch wśród rodziców, bo ileż razy można ich dzieciom zmianiać warunki nauczania? Nie wspomnę juz o najbardziej istotnej sprawie, o której sie niewiele mówi - PiS skróciło nauczanie o rok w przypadku wszystkich, którzy nie idą do liceów i techników. Stąd pewnie taki nacisk na zawodowki. To spora oszczedność dla budżetu.
        Dyskusja powinna toczyć się wokół programu. Problem w tym, że bardzo wielu rodziców jest ślepo przywiązanych do obecnego modelu szkoły, z takimi, a nie innymi przedmiotami i brakiem wyboru.
        • pani07 Re: System edukacji po PiS 03.03.19, 09:22
          Polacy od lat wielu nie mają szczęścia do ministrów edukacji. W sumie sensownego w tej dziedzinie trudno dostrzec. Moja kuzynka mówi z kolei, że "pod Broniarzem" w życiu nie myśli nawet o strajku. I nie robi się tego dzieciom/młodzieży w czasie egzaminów.
          I żeby były dobre zmiany w tym względzie trzeba mieć jakiś pomysł - na razie wspólny program opozycji to deklinacja słowa PiS.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka