Dodaj do ulubionych

Xujowa pani domu

• piataziuta Re: Xujowa pani domu 07.03.19, 21:00
      Informuję, że smalec wyszedł obłędny (serio! być może dlatego mnie tak zaskoczył, że to jedyna potrawa z przepisu).
      Śledzie się przegryzają.
      Kotlety się studzą - szału raczej nie ma, ale są w miarę chude, więc może w miarę zdrowe.
      Mięso z indyka upieczone na pikantnie (nuda, ale na kanapkę albo do sałatki będzie ok).

A ja tymczasem powoli oddalę się w świat puchowych kołder, poduszek i filmów. tongue_out
    • chatgris01 Re: Xujowa pani domu 07.03.19, 21:15
      O matko, zmęczyłam się przy samym czytaniu tego...

Moja żelazna zasada: jedna rzecz na raz. A jak nie zrobię (z jakiegokolwiek powodu, może mi się np. odechcieć), to zrobię kiedy indziej, robota nie zając.

Ale ja mam matkę perfekcjonistkę stale szukającą sobie jakiejś roboty i zasuwającą jak króliczek Duracelle big_grin (na szczęście z wiekiem jej trochę przeszło)
      Było to dla mnie przestrogą i wskazówką, JAK NIE ROBIĆ.

• muchy_w_nosie Re: Xujowa pani domu 07.03.19, 21:20
      Ja jestem bardziej wujowa, jutro mam imieniny i do pracy robię sałatkę i ciasto.
      Jakież było moje zdziwienie gdy po kupieniu produktów na sałatkę zaczynam robić i coś mało tego. Czytam przepis a to produkty na 2 porcję 😂, dobrze że mam w zwyczaju kupowanie więcej jako "przydasie".
      Ciasto też tylko 8 kawałów ... co to ma być! Przepisy dla singli bez przyjaciół?
    • stephanie.plum Re: Xujowa pani domu 07.03.19, 21:32
      kochana, ja gotuję na czas, a głodna rodzina dyszy mi w kark.

i wtedy, gdy rzutem na taśmę "wydam obiad", i wreszcie klapnę na zadku (nota bene coraz pokaźniejszym...) to czuję tę nagrodę.
      dziś w nagrodę był pieczony drób w ziołach (cząber, estragon, szałwia, mięta) z pieczonymi: marchewką, papryką, cebulą i jabłkami, a do tego ryż i fura sałaty z rzodkiewkami (takimi bez smaku).

smalec ostatni raz chyba 5 lat temu robiłam, może czas do tego wrócić...? (no ale zadek.)

a teraz comming out - fasoli w życiu nie gotowałam.

a swoją drogą, xujową panią domu jestem, oj, jestem.
      zjawiskowo robię bałagan, organizacja sprzątania mnie przerasta. no i klopków szorować naprawdę nie lubię.
      ale najgorsze jest trzepanie wycieraczek.

rutynę, o dziwo, kocham. jest dla mnie jak owoc, który można wyciskać, i wyciskać, i ciągle jest w nim smakowity sok.
      albo jak okno, stabilne i wygodne przez które możesz obserwować zmienność świata.
      • piataziuta Re: Xujowa pani domu 07.03.19, 21:45
        "rutynę, o dziwo, kocham. jest dla mnie jak owoc, który można wyciskać, i wyciskać, i ciągle jest w nim smakowity sok.
        albo jak okno, stabilne i wygodne przez które możesz obserwować zmienność świata"

bo Ty jesteś dziwnym stworzeniem Stefka big_grin ;D
        jak można lubić rutynę!? tongue_out

smalec ale WARZYWNY! czyli fasola udaje tłuszcz, kasza w wędzonej papryce udaje skwarki, a smalcowej konsystencji nadaje duszona cebulka z jabłkiem

ja ze sprzątaniem sobie dobrze radzę - bałagan traktuję jak guano, które trzeba szybko wymyć i zapomnieć
        gorzej z gotowaniem, gotowanie mogłoby być przyjemne, gdyby nie było takie nudne tongue_out wink
        • stephanie.plum Re: Xujowa pani domu 07.03.19, 22:27
          lubię rutynę, bo dla mnie jest teraz podporządkowana porom roku; codziennie rano i o zmierzchu krzyczą żurawie, ogłaszając przedwiośnie. ziemia pachnie obłędnie i zmysłowo.

ale nie tylko o to chodzi, dzięki rutynie wiem, że zrobiłam to, co trzeba (praca, zakupy, obiad, sprzątanie, pranie...) i ten rytm mnie uspokaja.

warzywa kocham, ale smalec warzywny to dla mnie jakieś horrendum!!! :~)
          (ponieważ nie próbowałam, wypowiadam się z jasnością myśli niezmąconą znajomością rzeczy...)

gratuluję sukcesów kulinarnych!!

z tego, co piszesz - wątpię, żebyś była tak xujową panią domu, jak się malujesz...
          • piataziuta Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 20:52
            Kurde, Stefka! Jeśli lubisz smalec, to pokochałabyś ten warzywny! wink
        • boogiecat Re: Xujowa pani domu 07.03.19, 22:30
          Kto tu jest dziwny, co? Preferowac sprzatanie od gotowania! Ale z ta rutyna to stefania przegielas
          • stephanie.plum Re: Xujowa pani domu 08.03.19, 00:01
            no co ja poradzę.
            S. Lem też kochał rutynę. I swoją starą żonę.
            • piataziuta Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 20:54
              Mój facet lubi rutynę.
              Pewnie dlatego, że jest czubkiem, jak my, tylko w jeszcze innym wydaniu. ;P
    • aqua48 Re: Xujowa pani domu 07.03.19, 22:26
      piataziuta napisała:

> Ps3. Jak radzicie sobie z codzienną rutyną?

Nie jadłam obiadu bo mi się nie chciało...zaplanowałam sprzątanie łazienki ale..mi się nie chciało, świetuję dzisiaj dzień dobroci dla pani domu, a jutro dzień kobiet smile
      • chatgris01 Re: Xujowa pani domu 07.03.19, 22:27
        Siostro! <3
    • jehanette Re: Xujowa pani domu 08.03.19, 09:33
      Myślę że zrobisz śledzie wink
      • piataziuta Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 20:51
        A ja myślę, że nie lubisz za dużo czytać. wink
    • nowaczek1 Re: Xujowa pani domu 08.03.19, 23:48
      No to ten smalec z postu startowego zrobiony - godzina roboty, trochę brudnych naczyń, ale efekt na szybko niezły. Zobaczymy jutro, jak się przegryzie i stężeje w lodówce.
      Kapitalna jest ta kasza uprażona na chrupko z papryką wędzoną. Czuję, że to będzie częsty dietetyczny zamiennik skwarków w mojej kuchni smile
      • mmoni Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 00:55
        Ciekawy przepis, ale ja nie znoszę kaszy gryczanej. Czy zastosowane metody alchemiczne w tym przepisie powodują, że kasza gryczana przestaje smakować i pachnieć jak kasza gryczana?
        • nowaczek1 Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 10:47
          Po uprażeniu z papryką wędzoną smakuje jak skwarki z boczku, nie czuć gryki. A jeśli nie lubisz tego specyficznego aromatu kaszy gryczanej palonej, to polecam niepaloną, bardzo delikatna w smaku i nie ma nic tego specyficznego aromatu palonej gryki. Spróbuj.
          • czarniejszaalineczka Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 10:57
            daj przepis
            • nowaczek1 Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 20:14
              Jest w poście startowym wątku.
          • piataziuta Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 20:47
            >Po uprażeniu z papryką wędzoną smakuje jak skwarki z boczku, nie czuć gryki.

Potwierdzam.
      • piataziuta Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 20:46
        Tak, ta kasza mnie powaliła.
        Niestety, najlepiej smakuje na świeżo.
        Potem trochę zanika smak tej wędzonej kaszy i czuć bardziej cebulkę i jabłko.
        • piataziuta Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 20:50
          Z ciekawości: posoliłaś mocno?
          Bo mnie się wydawało na początku, że przesoliłam.
          Po wymieszaniu składników, okazało się jednak, że wcale nie.
          A dzisiaj dodałabym nawet jeszcze trochę soli.

Cukru z przepisu nie dodałam w ogóle. Nie jadam słodyczy, cukier w daniu wyczuwam na kilometr i nie znoszę go w potrawach które powinny być wytrawne.
    • tt-tka Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 14:41
      Dobrniesz do konca, ja wierze w czlowieka smile

PS1 Fasole gotuje sie do zmiekniecia. Namoczona wczesniej to ok 30-40 min.
      PS2 nie gotuje. Moi wyjechani, a ja wyjadam resztki.
      PS 3 nienajgorzej. A kiedy gorzej, to przypominam, ze nie sama mieszkam i niech oni tez sie rusza, do diabla, albo bedzie, jak jest, czyli wlasnie gorzej tongue_out
      • piataziuta Re: Xujowa pani domu 09.03.19, 20:45
        Fakt, zrobiłam wszystko.
        Tyle tylko, że kapustę z ziemniakami, boczniaki i mycie lodówki zrobiłam dzień później.
        Dzisiaj miało być curry z krewetkami, warzywami, mlekiem kokosowym i kolendrą, ale odpuściłam - jest jeszcze kapusta, są kotlety z fasoli.
        Jutro będzie curry.

Ad.Ps. Strasznie długo się gotowała ta fasola. Następnym razem użyję z puszki, mam nadzieję, że nie wyjdzie dużo gorzej.
        Ad.Ps3. Facet przejął większość sprzątania, a nie mam więcej towarzystwa do pomocy.wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka