Dodaj do ulubionych

Prezent komunijny

16.03.19, 21:05
Podpowiedzcie co się daje dziś dzieciom na komunię? Jestem matką chrzestną i do tej pory dość rozsądnie podchodziłam do prezentów, za to ojciec chrzestny już podarował dziewczynce tablet, drona, komórkę, zegarek... Nie bardzo mam ochotę z nim współzawodniczyć.
Dzięki
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Prezent komunijny 16.03.19, 21:08
      dla chłopca to ps4
      • milka_milka Re: Prezent komunijny 16.03.19, 21:10
        Dla dziewczynki też. smile
        • thea19 Re: Prezent komunijny 16.03.19, 21:18
          nie mam doświadczenia z dziewczynkami
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Prezent komunijny 16.03.19, 21:16
      U nas nadal dużym wzięciem cieszy się rower, no ale my to wiocha gdzie na rowerach dzieci jeżdżą a w tym wieku to co 2 lata przydaje się nowy, bo dzieci szybko rosną.
      A w rowerach jak samochodach zakres cenowy olbrzymi, więc zawsze się znajdzie coś.
      Jak super model to kilka osób się rzuca.
    • srebrnarybka Re: Prezent komunijny 16.03.19, 21:19
      Teraz daje się quady, co oczywiście nie ma nic wspólnego z zadaniami matki chrzestnej ani ideą komunii. Właściwym prezentem na taką okazję jest prezent religijny: ładnie ilustrowane wydanie Biblii, może jakiś ładny krzyż czy ikona do pokoju, dopasowana oczywiście do gustu chrześniaka i jego rodziny. Nie wiem, czy są komputerowe gry o charakterze religijnym. Może być album z obrazami religijnymi, jakaś mądra książka religijna dopasowana do wieku dziecka. Oczywiście zaraz forum mnie zakrzyczy. Cóż, ja na I komunię od chrzestnej, która była plastyczką, dostałam bardzo ładnie ilustrowaną książęczkę do nabożeństwa, a od chrzestnego, wilniuka, ryngraf z Matką Boską Ostrobramską. Mam te pamiątki do dziś i przechowuję je z pietyzmem. I komunia to inna okazja, niż wszystkie.
      • berdebul Re: Prezent komunijny 16.03.19, 21:54
        Kucyki! Quady są dla chłopców. tongue_out
      • memphis90 Re: Prezent komunijny 16.03.19, 22:03
        Bzdura, nie znam nikogo, kto dałby albo dostał quada.
      • thea19 Re: Prezent komunijny 16.03.19, 22:09
        quadów juz chyba nie dają bo prawo jazdy trzeba mieć
    • katriel Re: Prezent komunijny 16.03.19, 21:37
      Mój syn dostał aparat fotograficzny od chrzestnego i kasę na rower od chrzestnej (chrzestna przyjezdna, nie chciała się tłuc przez pół Polski z prezentem i wolała żeby młody sam sobie wybrał pasujący rower). Od "zwykłych gości" prezenty tego typu co na urodziny: klocki, książki, planszówki (i my też takie dawaliśmy, jak dzieci kuzynostwa szły do komunii).
      Dziewczynce, która zegarek, tablet i komórkę już ma, to może coś z biżuterii? Ewentualnie coś związanego z hobby, jeśli ma jakieś kosztochłonne.
    • memphis90 Re: Prezent komunijny 16.03.19, 22:01
      Biblię w komisie, bardzo fajna. Moja córka od chrzestnej dostala głośnik bezprzewodowy, bardzo fajny, co chwila od niej pożyczamy smile
    • zazou1980 Re: Prezent komunijny 16.03.19, 22:18
      Ja jednemu kupialm rower, drugiemu dalam kase i biblie w komiksie (mieszka za granica).
      Moja corka na komunie dostala kompa, kase, zegarek, spora frajde zrobil srebrny lancuszek z zawieszka z serduszkiem z jakimis chyba cyrkoniami. Corka zaklada go na wieksze imprezy, bo na codzien maja zakaz noszenia bizuterii, ale widac, ze jej sie podoba. Dostala tez sporo biblii i jakichs swietych ksiazek. Wiekszosci nigdy nie przeczytala i stoja na polce w drugim rzedzie, wiec pewnie predko tam nie zajrzy. Jakbym teraz miala cos kupowac, to bym szla w sprzety sportowe: rower, hulajnoge, deskorolke, lyzworolki, itp. o ile jeszcze ktorejs z tych rzeczy nie ma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka