tanebo2.0 30.03.19, 14:16 mamadu.pl/141219,rodzice-nie-sa-w-stanie-rozwiazac-cwiczenia-zadanego-osmiolatkom a waszym zdaniem jakie jest rozwiązanie tej zagadki? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
annpierle Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 15:08 Dla mnie trzeci, bo jako jedyny wskazuje godzine "za" a nie "po". Ale uwierze w kazde inne wytlumaczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 20:26 mam tak samo. dla mnie trzeci, ale każdy może mieć swój zegar. może to ćwiczenie z relatywizmu? Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 15:26 Pomyłka w poleceniu, bo niby dlaczego któryś z zegarów miałby nie pasować? Nie pasować do czego? Jaką cechę zegarów rozpatrujmy? Wszystkie wskazują poprawnie wybrane godziny. Innych treści zadania nie ma. No chyba że to dalszy ciąg poprzedniego zadania, w którym była mowa o jakimś wydarzeniu i podane stosunki czasowe, nie wiem, np. ktoś wyjechał o godzinie A, jechał ileś czasu, dojechał o godzinie B, poszedł spać o godzinie C, który z zegarów nie pasuje, bo nie wskazuje żadnej z powyższych godzin. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 16:13 Jak na mój gust, to trzeci. Wczuwając się w rolę dziecka na poziomie nauki czasu, tylko trzeci zegar wskazuje godzinę „ZA” (za piętnaście jedenasta). Pozostałe zegary wskazują minuty „PO” konkretnej godzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 16:17 trzeci zegar pokazuje 45 minut po dziesiątej... Odpowiedz Link Zgłoś
annpierle Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 16:31 ale chyba mowi sie "za 15 jedenasta" jednak a nie "45 po dziesiatej". Tylko na dworcu mowia "dziesiata 45" - ale tez nie "po" Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 22:31 Jak mnie uczono odczytywać godziny, walkowano je na wszystkie możliwe sposoby na zegarze wskazowkowym. Łącznie dziesiątą czterdzieści pięć, jako 45 po 10, z zastrzeżeniem że to brzmi trochę przydlugo. Ale w dzisiejszych czasach, trudno wiedzieć co autor miał na myśli... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 16:36 Dla mnie 10:45 bo jako jedyna parzysta. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love rozwiązanie jest bardzo proste 30.03.19, 16:52 Nie należy jednak patrzeć na te obrazki w kategorii liczb czy zegarów. 8-latki w pisowskiej szkole nie powinny jeszcze bowiem tego umieć. Rozwiązanie jest o wiele prostsze. Ewidentnie widać, że nie pasuje obrazek 4, ostatni. Kolorując te obrazki i przedłużając ich wskazówki możemy łatwo połączyć wskazówki dokonując przekreślenia zegarów. I to jest właściwa odpowiedź. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś
demodee Re: rozwiązanie jest bardzo proste 30.03.19, 20:08 > Ewidentnie widać, że nie pasuje obrazek 4, ostatni. Kolorując te obrazki i przedłużając ich wskazówki możemy łatwo połączyć wskazówki dokonując przekreślenia zegarów. Ale polecenie mówi, żeby przekreślić jeden zegar (który nie pasuje do trzech "pasujących"). A Ty w swojej odpowiedzi przekreśliłaś trzy "pasujące", a "niepasujący" pozostawiłaś nieprzekreślony. Czyli źle rozwiązałaś zadanie. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie.plum Re: rozwiązanie jest bardzo proste 30.03.19, 20:28 o, do diaska! ta sztuczka robi wrażenie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
123zielona123 Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 16:58 Zagadka kryje się pewnie we wcześniejszej treści książki. Ale to jest dość proste. Polecenie jest odczytaj godzinę, (czyli nie napisz 10.20) a dwadzieścia po dziesiątej więc nie pasuje trzeci zegar bo jako jedyny ma za piętnaście Wystarczy odczytać na głos godzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
verdana Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 19:05 Wtedy nie pasuje godzina. Nie zegar. Odpowiedz Link Zgłoś
tyggrysio Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 18:45 Moze byc tez tak, ze zadanie nie ma jednej prawidlowej odpowiedzi. Wazne, zeby umiec uzasadnic swoj wybor - znalezc jakas ceche wspolna 3 zegarow, ktorej zegar 4 nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_kak Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 18:54 Moim zdaniem trzeci nie pasuje, bo inne pokazują "pierwsze pół godziny". Odpowiedz Link Zgłoś
kalsomis Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 19:48 Pierwszy nie pasuje. Pomiędzy drugim a trzecim jest różnica 1 godziny i 40 minut i pomiędzy trzecim i czwartym też jest różnica 1 godziny i 40 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 20:12 kalsomis napisał(a): > Pierwszy nie pasuje. Pomiędzy drugim a trzecim jest różnica 1 godziny i 40 minu > t i pomiędzy trzecim i czwartym też jest różnica 1 godziny i 40 minut. Policz jeszcze raz, od 10:45 do 11:20 upływa 40 minut a nie 1h i 40 minut Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 20:05 Ja nie mam pojęcia, natomiast moje dzieci orzekły, że nie pasuje trzeci zegar. Wszystkie inne po odczytaniu dają godzinę „po”, a ten jeden „za”. Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 20:13 eliszka25 napisała: > Ja nie mam pojęcia, natomiast moje dzieci orzekły, że nie pasuje trzeci zegar. > Wszystkie inne po odczytaniu dają godzinę „po”, a ten jeden „za”. No i to jest prawidłowa odpowiedz na poziomie drugoklasisty. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 23:22 No ale ten zegar pokazuje prawidłowo określoną godzinę, jak najbardziej prawdziwą. Gdyby to był elektroniczny i pokazywał 10:65, czy 24:20 to tak, to byłby nieprawidłowy zegarek, czy raczej nieprawidłowo przedstawiona godzina. Po jakiego grzyba uczyć dziecko, że 10:45 to nieprawidłowa godzina, niepasujący zegar? Zaraz pojawią się zadania, w których trzeba będzie godzinę pokazaną na tarczowym zegarze zapisać w postaci cyfrowej i będzie się ćwiczyło różne formy zapisu: 10:45, 10.45, 10 i 45 małymi cyferkami na górze trzeba będzie godzinę zapisaną różnorako przedstawić na zegarze tarczowym, np. za kwadrans jedenasta Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 20:14 WSZYStkie zegary są równe i nie należy żadnego przekreslac! Odpowiedz Link Zgłoś
saszanasza Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 20:30 berdebul napisała: > WSZYStkie zegary są równe i nie należy żadnego przekreslac! 😁 w sumie wszystkie równo okrągłe, wiec nie dyskryminujmy😉 Odpowiedz Link Zgłoś
vessss Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 20:20 Dla mnie nr 1- skojarzyło się od razu z godzinami pobudki, a ta jest niedopuszczalna Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 20:50 Moim zdaniem chodzi o trzeci, bo jest przed zamiast po. Ale generalnie nieprecyzyjne to polecenie. Odpowiedz Link Zgłoś
bistian Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 21:10 Mogą być bardzo różne rozwiązania. Ja bym wybrał pierwszy zegar, pokazuje godzinę po południu i już po szkole Odpowiedz Link Zgłoś
fornita111 Re: Zagadka stulecia 30.03.19, 21:31 Pierwszy- bo wskazuje godzine popoludniowa a pozostale przedpoludniowa Ale tak naprawde zadanie bez sensu i mozna wymysl8c wiele odp Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Zagadka stulecia 31.03.19, 00:05 Pierwszy, bo godzina jest po 12. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Zagadka stulecia 31.03.19, 04:26 wzięłabym 10:45, też jako jedyną gdzie minuty przeczytamy "za" a nie "po" jak pozostałe. No ale zadanko masakra. Odpowiedz Link Zgłoś