Dodaj do ulubionych

Pit - pytanie.

28.04.19, 22:23
Z serii emama zna się na podatkach.Znajoma nerwowo zadzwoniła z pytaniem- z mężem nie mieszka od 3 lat, nie mają rozwodu.Sama wychowuje córkę.Rozliczała się sama w zeszłym roku.I w tym roku- też zaczęła wypełniać Pit I problem- przekroczyła dochód pozwalający wykorzystać ulgę na dziecko.Mogłaby rozliczyć się jako samotny rodzic ( wtedy załapuje się na ulgę)? Czy musi mieć wyrok ( rozwód)?
Obserwuj wątek
    • mamtrzykoty Re: Pit - pytanie. 28.04.19, 23:00
      Tak, musi mieć rozwód.
    • morekac Re: Pit - pytanie. 28.04.19, 23:51
      Musi mieć orzeczony rozwód /separację albo męża w więzieniu.
      • zlajedza Re: Pit - pytanie. 29.04.19, 01:05
        Zaznacza w programie "jestem w związku małżeńskim ale rozliczam się sama" lub rozlicza się jako osoba samotnie wychowująca dziecko. I nie słuchaj głupot. Wystarczy nie mieć wspólnego gospodarstwa z ojcem dziecka A nie rozwód.
        • morekac Re: Pit - pytanie. 29.04.19, 01:23
          Podaj interpretację MF, która to dopuszcza.
        • memphis90 Re: Pit - pytanie. 29.04.19, 15:51
          Rozliczanie się samemu (nie z mężem) nie oznacza, że jest samotną matką uncertain Rozliczanie się z partnerem to opcja, nie obowiązek.
    • qwirkle Re: Pit - pytanie. 29.04.19, 10:58
      Niech zapyta w swoim urzędzie skarbowym. To najlepsze źródło informacji.
      • profes79 Re: Pit - pytanie. 29.04.19, 11:27
        Guzik prawda chyba, że weźmie to na piśmie. Mnie US udzielił kiedyś informacji ustnej która finalnie skutkowała sporymi problemami finansowymi - ale że dopiero wróciłem z UK i się nie przestawiłem jeszcze, że urzędnik twój wróg to musiałem za tą naukę zapłacić i to sporo.
        • qwirkle Re: Pit - pytanie. 29.04.19, 14:54
          Nie mam takich doświadczeń, o dziwo. To co mi powiedzieli urzędnicy danego urzedu, było potem egzekwowane i wszystko było ok.
    • szafireczek Re: Pit - pytanie. 29.04.19, 11:03
      Rozliczanie w sposób przewidziany dla osób samotnie wychowujących dzieci jest możliwe, gdy jest to: rodzic lub opiekun prawny będący panną, kawalerem, wdową, wdowcem, rozwódką, rozwodnikiem albo osobą, w stosunku do której sąd orzekł separację lub osobą pozostającą w związku małżeńskim, jeżeli jej małżonek został pozbawiony praw rodzicielskich lub odbywa karę pozbawienia wolności. Voila. Źródło: MFsmile
      • annajustyna Re: Pit - pytanie. 29.04.19, 11:21
        To ja dodam, ze separacja prawna (wyrok) i tzw separacja faktyczna, jak u znajomej, to niestety nie to samo.
    • szafireczek Re: Pit - pytanie. 29.04.19, 11:46
      A tak na marginesie, to nie można zakładać, że US błędy wychwytuje od razu. Najcześciej wychwytuje zbiorowo za kilka lat, tuż przed okresem przedawnieniasmile czyli zasada, że tak się zrobiło w roku poprzednim i nie było reakcji US nie oznacza z automatu, że to było prawidłowe. No taki koloryt naszej administracji podatkowejsmile
      Ps. I wiążące są tylko oficjalne interpretacje podatkowe, a nie porady urzędników US.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka