maaria33 07.05.19, 08:30 Kupiłam lniane bluzki. Znalazłam ideał dla mnie. Chcę, żeby trwały wiecznie. Jestem gotowa prać ręcznie. Proszę o polecenie jak najlepszych płynów/proszków do lnu, ewentualnie sposobów obchodzenia się z lnem. Dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chatgris01 Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 08:41 Piorę normalnie w pralce, na programie "koszule" lub "automatic" (40 stopni, z namaczaniem plus dodatkowe płukania), białe i pastelowe w proszku (Persil Sensitive Megaperls), kolorowe w płynie (Frosch Aloe). Nic im nie jest, ciągle wyglądają dobrze (najstarsze mają coś 12-14 lat i każdego lata są dość intensywnie użytkowane). Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 08:45 Ja chcę, żeby trwały sto lat Boję się, że już takich nie kupię (bo są ...zwykłe). p.s. zależy mi też na zachowaniu takiego świeżego odcienia błękitu - płyn/proszek do białych czy kolorowych? p.s.2 - w poprzednich nie byłam zakochana, więc traktowałam je "normalnie", teoretyczne nic im nie było, ale ja nie dawałam im szansy na zestarzenie - jakiś soczek buraczkowy i te sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 08:59 maaria33 napisała: teo > retyczne nic im nie było, ale ja nie dawałam im szansy na zestarzenie - jakiś s > oczek buraczkowy i te sprawy. Akurat plamy z buraków bardzo dobrze spieraja się, w przeciwieństwie do plam z jabłek.... Ad rem: im chłodniejsza woda do prania tym lepiej - wg teorii mojego kolegi Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 09:12 Piorę w pralce, w programie do wełny, w płynie perwoll , białe w płynie do białych tkanin, kolorowe do kolorowych. Suszę rozwieszone na wieszaku, prasuję mocno wilgotne. Stu lat nie wytrzymają , ale mają się bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 21:59 maaria33 napisała: > p.s. zależy mi też na zachowaniu takiego świeżego odcienia błękitu - płyn/prosz > ek do białych czy kolorowych? > Do kolorowych, ale jeśli ten błękit jest jasny, to raz na kilka prań wypierz w proszku do białego, zawarty w nim wybielacz optyczny ożywi ten błękit. Odpowiedz Link Zgłoś
tojamarusia Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 22:08 Lepiej się pochwal gdzie kupiłaś😁 Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 22:48 Wszystkim dziękuję, a teraz .. qwa $*%()^_)) Jak się spiera plamy z kawy?! p.s. Kappahl Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 02:05 wprawdzie nie do plam z kawy a czesciej z herbaty, stosuje albo taki odplamiacz pl.dr-beckmann.com/odplamianie/przygotowanie-do-prania/odplamiacz-prewash-ze-szczoteczka/ albo mydelko: pl.dr-beckmann.com/odplamianie/przygotowanie-do-prania/mydelko-do-odplamiania/ przecieram plame (mydelkiem na mokro) i do prania, najlepiej jak plama jest swieza Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 04:31 maaria33 napisała: > Jak się spiera plamy z kawy?! serio? już upaprałaś? a miały być na 100 lat. ty moze nie w płyny i proszki, ty w śliniaczek zainwestuj 🤣 Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 04:42 minniemouse napisała: > maaria33 napisała: > > Jak się spiera plamy z kawy?! > > jakby szybkie wypłukanie i pranie odplamiaczami nie dało nic to jeszcze spróbuj ok litra wody, ½ łyżeczki plynu do naczyń, and 1 łyżka białego octu - namoczyć na for 15 minut. powodzenia 🤞 Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
maaria33 Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 08:04 To ktoś mnie oblał I nawet zaoferował pokrycie kosztów jak się nie spierze) Na szczęscie zeszły - właśnie mydełkiem beckmanna , które znalazłam w szafce. p.s. jak ta kawa się na mnie lała błyskawicznie przypomniał mi się post o 100 latach Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 00:43 Piore w białym perwolu, program wełna (to jak pranie reczne) 30stp, susze na wieszaku, prasuje jeśli sie da lekko wilgotne.Mam sporo ciuchów z lnu, ciężko zdobytych 😉wiec tez chucham i dmucham Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 08:58 Ja piorę w pralce, program do delikatnych, tem 40 stopni, tylko kolorowe w płynie do kolorowych tkanin, koszule czy sukienki potem rozwieszam na wieszaku do wyschnięcia. Uwielbiam len Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 09:43 Pranie jak pranie, najgorsze jest prasowanie, podobno już po kilku chwilach wygląda jak psu z gardła. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 19:36 Bo pralas w za ciepłej wodzie. Jakbyś uprała w zimnej, uprasowaloby się dobrze. Teraz prawdopodobnie po ptokach Odpowiedz Link Zgłoś
ms.piggy Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 10:58 przecież len jest b. trwały, a częste pranie wcale mu nie szkodzi, a staje sie od tego bardziej miękki. Mam dużo swetrów, koszulek i koszul lnianych i nic z nimi się nie dzieje, a nie traktuje ich po królewsku, jedynie nie wiruje mocno, bo cieżko to potem wyprasować ( a prasuje na lewej stronie, żeby sie nie 'swieciło") Odpowiedz Link Zgłoś