Dodaj do ulubionych

Koszula lniania - pranie

07.05.19, 08:30
Kupiłam lniane bluzki. Znalazłam ideał dla mnie. Chcę, żeby trwały wiecznie. Jestem gotowa prać ręcznie.

Proszę o polecenie jak najlepszych płynów/proszków do lnu, ewentualnie sposobów obchodzenia się z lnem. Dzięki
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 08:41
      Piorę normalnie w pralce, na programie "koszule" lub "automatic" (40 stopni, z namaczaniem plus dodatkowe płukania), białe i pastelowe w proszku (Persil Sensitive Megaperls), kolorowe w płynie (Frosch Aloe). Nic im nie jest, ciągle wyglądają dobrze (najstarsze mają coś 12-14 lat i każdego lata są dość intensywnie użytkowane).
      • maaria33 Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 08:45
        Ja chcę, żeby trwały sto lat big_grin Boję się, że już takich nie kupię (bo są ...zwykłe).

p.s. zależy mi też na zachowaniu takiego świeżego odcienia błękitu - płyn/proszek do białych czy kolorowych?

p.s.2 - w poprzednich nie byłam zakochana, więc traktowałam je "normalnie", teoretyczne nic im nie było, ale ja nie dawałam im szansy na zestarzenie - jakiś soczek buraczkowy i te sprawy.
        • qwirkle Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 08:59
          maaria33 napisała:

teo
          > retyczne nic im nie było, ale ja nie dawałam im szansy na zestarzenie - jakiś s
          > oczek buraczkowy i te sprawy.
          Akurat plamy z buraków bardzo dobrze spieraja się, w przeciwieństwie do plam z jabłek....
          Ad rem: im chłodniejsza woda do prania tym lepiej - wg teorii mojego kolegi
          • nuta15 Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 09:12
            Piorę w pralce, w programie do wełny, w płynie perwoll , białe w płynie do białych tkanin, kolorowe do kolorowych. Suszę rozwieszone na wieszaku, prasuję mocno wilgotne. Stu lat nie wytrzymająsmile , ale mają się bardzo dobrze.
        • chatgris01 Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 21:59
          maaria33 napisała:

> p.s. zależy mi też na zachowaniu takiego świeżego odcienia błękitu - płyn/prosz
          > ek do białych czy kolorowych?
          >

Do kolorowych, ale jeśli ten błękit jest jasny, to raz na kilka prań wypierz w proszku do białego, zawarty w nim wybielacz optyczny ożywi ten błękit.
    • tojamarusia Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 22:08
      Lepiej się pochwal gdzie kupiłaś😁
    • maaria33 Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 22:48
      Wszystkim dziękuję, a teraz ..

qwa $*%()^_))

Jak się spiera plamy z kawy?!

p.s. Kappahl
      • tojamarusia Re: Koszula lniania - pranie 07.05.19, 23:16
        Dzięki
      • mysiulek08 Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 02:05
        wprawdzie nie do plam z kawy a czesciej z herbaty, stosuje albo taki odplamiacz

pl.dr-beckmann.com/odplamianie/przygotowanie-do-prania/odplamiacz-prewash-ze-szczoteczka/

albo mydelko:
        pl.dr-beckmann.com/odplamianie/przygotowanie-do-prania/mydelko-do-odplamiania/

przecieram plame (mydelkiem na mokro) i do prania, najlepiej jak plama jest swieza
      • minniemouse Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 04:31
        maaria33 napisała:
        > Jak się spiera plamy z kawy?!

serio? już upaprałaś? a miały być na 100 lat. ty moze nie w płyny i proszki, ty w śliniaczek zainwestuj 🤣

Minnie
        • minniemouse Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 04:42
          minniemouse napisała:

> maaria33 napisała:
          > > Jak się spiera plamy z kawy?!
          >

>

jakby szybkie wypłukanie i pranie odplamiaczami nie dało nic to jeszcze spróbuj
          ok litra wody, ½ łyżeczki plynu do naczyń, and 1 łyżka białego octu - namoczyć na for 15 minut.

powodzenia 🤞

Minnie
        • maaria33 Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 08:04
          To ktoś mnie oblał sad I nawet zaoferował pokrycie kosztów jak się nie spierze)

Na szczęscie zeszły - właśnie mydełkiem beckmanna , które znalazłam w szafce.

p.s. jak ta kawa się na mnie lała błyskawicznie przypomniał mi się post o 100 latach big_grin
    • mysiulek08 Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 00:43
      Piore w białym perwolu, program wełna (to jak pranie reczne) 30stp, susze na wieszaku, prasuje jeśli sie da lekko wilgotne.Mam sporo ciuchów z lnu, ciężko zdobytych 😉wiec tez chucham i dmucham
      • maaria33 Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 08:04
        smile
    • madami Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 08:58
      Ja piorę w pralce, program do delikatnych, tem 40 stopni, tylko kolorowe w płynie do kolorowych tkanin, koszule czy sukienki potem rozwieszam na wieszaku do wyschnięcia. Uwielbiam len
    • katja.katja Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 09:43
      Pranie jak pranie, najgorsze jest prasowanie, podobno już po kilku chwilach wygląda jak psu z gardła.
      • qwirkle Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 19:36
        Bo pralas w za ciepłej wodzie. Jakbyś uprała w zimnej, uprasowaloby się dobrze. Teraz prawdopodobnie po ptokach
    • ms.piggy Re: Koszula lniania - pranie 08.05.19, 10:58
      przecież len jest b. trwały, a częste pranie wcale mu nie szkodzi, a staje sie od tego bardziej miękki.
      Mam dużo swetrów, koszulek i koszul lnianych i nic z nimi się nie dzieje, a nie traktuje ich po królewsku, jedynie nie wiruje mocno, bo cieżko to potem wyprasować ( a prasuje na lewej stronie, żeby sie nie 'swieciło")

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka