Dodaj do ulubionych

Zamiast kwiatów na ślub

08.06.19, 12:46
Zostałam zaproszona na ślub, państwo młodzi życzą sobie zamiast kwiatów karmę dla zwierząt dla schroniska. Słyszałam już o takiej formie, ale nie wiem, jak to ma być zorganizowane - czy wystawia się jakiś pojemnik na te worki z karmą, czy jak? Średnio mi się uśmiecha dźwiganie tego do USC, wolałabym np przekazać jakiś voucher lub bon upominkowy, ale nie mogę nic takiego znaleźć. Jak to najlepiej zorganizować, żeby zadowolić młodych, a jednocześnie nie umęczyć się w tym upale?
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 12:50
      Kup wino.
    • okoani Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 13:10
      Kup bon do jakiegoś dyskontu czy hipermarketu ze słowami, że mają za to kupić karmę :]
      • tt-tka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 13:16
        okoani napisała:

> Kup bon do jakiegoś dyskontu czy hipermarketu ze słowami, że mają za to kupić k
        > armę :]

Bardzo, bardzo smile
        Mozna tez zadzwonic do mlodych i zapytac, jak oni to sobie wyobrazaja i jak chca - gotowka do reki, bony zakupowe, dowod wplaty na schronisko, jeszcze inaczej...
    • asfiksja Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 13:26
      Kup małą paczuszkę jakiejś lepszej suchej karmy albo ciasteczka-smaczki do nagradzania przy treningu. Chyba nie chciałaś kupić wora 50 kg albo zgrzewki puszek i taszczyć tego na wysokich obcasach w eleganckiej sukni?
      Swoją drogą ludzie są bezczelni z tym "zamiast kwiatów".
      • kropkaa Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 13:50
        No niestety. Wkurza mnie, że pod przykrywką dobrego serca każą innym organizować zbiórki w ich imieniu.
        • marta.graca Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:11
          Kupno karmy czy wina wg mnie to mniejszy zachód niż wizyta w kwiaciarni, mniej kosztuje i jest bardziej praktyczne niż kwiaty, zwłaszcza że wiele par od razu po ślubie wyjeżdża. Zresztą kto ma miejsce na tyle bukietów?
          • kropkaa Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:20
            Dlatego ja kupuję wino. Ktoś inny lotto, książkę. Są ludzie, którzy nie wyobrażają sobie nie dać kwiatów. To jest decyzja gości. Wymaganie karmy/paluszków/przyborów szkolnych to dla mnie przegięcie. Chcesz- daj SAM/A, a nie zlecaj innym.
            • kropkaa Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:21
              *pluszaków, a nie żadnych paluszków, słowniku durny
            • tt-tka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:42
              Są ludzie, którzy nie wyobraż
              > ają sobie nie dać kwiatów. To jest decyzja gości. Wymaganie karmy/paluszków/prz
              > yborów szkolnych to dla mnie przegięcie. Chcesz- daj SAM/A, a nie zlecaj innym.

Mnie nie przeszkadza. Chce dac to, co obdarowanych ucieszy.
              Na ostatnim slubie, na ktorym bylam, mlodzi poprosili - w formie grzecznej, typu "chetnie przyjmiemy zamiast kwiatow to i to" - o bony do empiku. Konkret, nieklopotliwy, bo nieduzy i nieciezki, do nabycia od 10 zl do bodaj 200. Moze i wiecej mozna, ale malo kto kupuje bukiety za kila stow, a to mial byc zamiennik kwiatow, takze cenowo.
            • marta.graca Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:56
              Nie wszyscy lubią wino, z książką można nie trafić, zawsze ktoś będzie niezadowolony. Ja na swoim ślubie nic nie narzucalam, dostaliśmy tylko kilka bukietów, za to całą masę wina. Innym kupuję to, co chcą. To ich dzień, a prezent ma im sprawić przyjemność, a nie mi.
            • mid.week Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:33
              ja zawsze myślałam ze prezent ma cieszyc obdarowywanego a nie byc spelnieniem wizji darczyńcy.
              • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:35
                > ja zawsze myślałam ze prezent ma cieszyc obdarowywanego a nie byc spelnieniem wizji darczyńcy.

I dlatego swojemu zawsze dajesz w prezencie, co tylko sobie zapragnie...
                • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:35

I dlatego swojemu dziecku zawsze dajesz w prezencie, co tylko sobie zapragnie...
                  • mid.week Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:42
                    nie wiem skąd sie wzielo nagle moje dziecko w watku o czims slubie....
                    • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:57
                      > nie wiem skąd sie wzielo nagle moje dziecko w watku o czims slubie....

Dziecko było przykładem, że w sytuacji obdarowywania wola/życzenie obdarowywanego jest wiążąca dla obdarowującego.

Ale jeśli chcesz, to posłużmy się przykładem dziecka kogoś innego. Otóż idziesz w odwiedziny do koleżanki z pracy, a ona Ci mówi, że ma dziecko, które marzy o nowym komputerze, bo stary się zepsuł. Obdarowałabyś?
                      • mid.week Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:06
                        Tutaj idziemy na slub doroslych ludzi, ktorzy prosza o karme w cenie bukietu. Jak powstanie wątek o dzieciach i komputerach to moze wtedy sie wypowiem 😉
                  • slonko1335 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 08:28
                    Nie no przecież to normalne że jak dziecko marzy o hulajnidze na urodziny kupuję mu zegarek. Nic to ze ma już 4 , ja miałam wizję zegarka. Nie będzie mi gowniarz swojego prezentu narzucać. ..
                    • marta.graca Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 09:42
                      Ematce nikt nie będzie dyktować, co ma robić!
              • livia.kalina Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 00:20
                >ja zawsze myślałam ze prezent ma cieszyc obdarowywanego a nie byc spelnieniem wizji darczyńcy.

tak to widzą normalni ludzie.
          • asfiksja Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:57
            No ja niestety jestem estetką i lubię być sfotografowana z bukietem (nie wielkim wiechciem jak wiązanka pogrzebowa!), a nie z flachą ani tym bardziej paczką karmy. Co następne? Paczki pieluchomajtek i cewników do hospicjum?
            • marta.graca Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 15:09
              Zawsze możesz odlozyc do zdjęcia. Pewnie nikt nie będzie miał pretensji, jeśli dasz kwiaty.
            • tt-tka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 15:24
              asfiksja napisał:

> No ja niestety jestem estetką i lubię być sfotografowana z bukietem (nie wielki
              > m wiechciem jak wiązanka pogrzebowa!), a nie z flachą ani tym bardziej paczką k
              > army.

Jako panna mloda i tak masz bukiet, przypuszczam. Jako gosc nie bedziesz caly czas paradowac z flacha ani paczka.

>Co następne? Paczki pieluchomajtek i cewników do hospicjum?

A czemu nie ? Zakladam, ze wtedy dostarczysz to do hospicjum, a nie wcisniesz mlodym. Ewentualnie mlodzi zalatwia transport i juz przybywajac nietwarzowa paczke ozna tam zlozyc.
            • ponis1990 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 08:41
              Można odłożyć gdzieś na bok na chwile, problem z doopy.
          • ponis1990 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 08:37
            Ja sienie zgadzam, że są bezczelni. Wręcz przeciwnie - koszt kwiatów to nieraz większy wydatek niż za to wino czy karmę, a potem stoi toto byle gdzie i i tak wiednie, co za strata pieniedzy… My w zeszłym roku ,,zamiast kwiatów" dawaliśmy właśnie karmę. Kupiłam małą paczkę suchej karmy, zapakowałam jak prezent, i wcale mi to jakoś nie ciążyło bardziej niż jakbym miała pylać z kwiatami. W tym roku jedziemy za to z flaszka wina ,,zamiast";p.
            • esme83 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 10:11
              > co za strata pieniedzy...

No ale to są czyjeś pieniądze. Martwienie się czyimiś wydatkami nie przystoi światłej i zdystansowanej ematce.
    • saszanasza Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 13:26
      Kup im kupony lotto.
    • 21mada Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:13
      Ja kupiłabym kwiaty. Decyzja CO i czy w ogóle dać w prezencie należy do gości.
      • 21mada Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:21
        Zreszta przecież wręcza się kopertę. Mogą za uzbierane pieniążki wink sami kupić karmę.
        • a_julka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 16:47
          To oprócz. Zamiast bezsensownych wiechci z którymi ne wiadomo co zrobić.
          Tak boli dać zamiast kwiatów dać kasę na coś?
          • taki-sobie-nick Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:26
            Pod warunkiem, że tych pieniędzy jest akurat tyle, ile kosztowałyby kwiaty - nie. tongue_out
    • bei Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:16
      Jeśli dobrze znasz młodą parę to kup im książkę-książki.
      • bardzo-dobry-kochanek Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:25
        bei napisała:
        > Jeśli dobrze znasz młodą parę to kup im książkę-książki.

Ale oni chcą karmę .
    • kasiabing Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:24
      Ta nowa moda nie śmieszy. Pamiętam jak swego czasu była moda na pluszaki do Domu Dziecka. W mojej rodzinnej miejscowości dyrektor zaczął już odmawiać tych darów bo ileż to można przyjmować pluszaków ?
      Jak młodym tak bardzo przeszkadzają kwiaty to czemu nie napiszą na zaproszenia, że nie chcą nic w zamian ?
      Ciągle te litanie pluszaki, wino, książki, psia karma i co tam jeszcze fantazja podpowie.
      • kropkaa Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:34
        Moi znajomi również poprosili o pluszaki dla dzieci z DD. Goście przyszli z wypasionymi miśkami, niektóre rozmiarów naprawdę sporych. Pojechali do placówki, a dyrektorka mówi: proszę pani, my pluszaków mamy pod dostatkiem i naprawdę nie potrzebujemy więcej. Nam by się przydały przybory szkolne oraz artykuły spożywcze sypkie - mąką, makaron, cukier, ryż ewentualnie ubrania. I uwaga! - NIE przyjęła darowizny.
        • kasiabing Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:46
          Wcale się nie dziwię. U mnie w mieście jest jeden dom dziecka, ileż to tych pluszowych łapach kurzu można przyjąć. Jedno wesele to min 50 maskotek.
      • ira_08 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 16:34
        Ale co Cię śmieszy? Regularnie pojawiają się takie wątki i regularne są w nich też takie fochy. Ja zakładam, ze jeśli idę na ślub, to ludzi lubię i chce im sprawić radość. Tradycyjnie na ślub kupuje się kwiaty, więc ludzie prosza o coś w zamian. Nie żądają - proszą. My też poprosiliśmy, o książki. Mieszkaliśmy wtedy w kawalerkę, nie wiem co byśmy zrobili z kwiatami - wyrzucili, albo nie mieli się gdzie ruszać w domu. A książki z dedykacjami mamy do dziś i miło się do nich zagląda. Część osób nie znając naszych gustów po prostu pytała, co lubimy. Część nie trafiła, ale to nic - i tak miła pamiątka.
        • kasiabing Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 16:49
          A czemu nie poprosiliście żeby goście nie przynosili nic w zamian skoro miejsca na kwiaty nie mieliście? Zawsze musi być coś w zamian?
          • 35wcieniu Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 00:08
            Nie musi, po prostu niektórzy proszą żeby goście którzy ZAMIERZAJĄ wydać te 20 czy 50 zł na bukiet tego albo nie robili, albo jeżeli już bardzo chcą to kupili: wino, karmę czy książki.
            Zobacz sobie wątki (a było ich trochę) "młodzi nie chcą kwiatów ale przecież jakoś głupio iść bez"
      • brenya78 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 18:30
        "W mojej rodzinnej miejscowości dyrektor zaczął już odmawiać tych darów bo ileż to można przyjmować pluszaków ? "

Myślisz, że schroniska zaczną odmawiać przyjmowania karmy?
        • mamtrzykoty Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 00:04
          Żadne ze schronisk na pewno nie przyjmie karmy z dyskontu, ani marketu, jak tu ktoś zaproponował, a większość gości z pewnością taką kupi, więc takie akcje, to o kant tyłka potłuc można, bo nikomu nie posłużą.
          • 35wcieniu Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 00:24
            Co roku w okolicach świąt robimy ze znajomymi spotkanie na które każdy przynosi rzeczy dla schroniska. Nigdy, a praktykujemy to od lat, nie zdarzyło się nam żeby którekolwiek schronisko odmówiło karmy "bo z dyskontu". Oczywiście, zawsze najpierw dzwonimy i pytamy - często mówią że potrzebują też karmy specjalistycznej albo środków czystości, albo opatrunków itd, ale nigdy nie odmówili przyjęcia zwykłej karmy.
          • mid.week Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 08:19
            Nigdy w zyciu schronisko nie odmowi przyjecia karmy. Zawsze maja rozne psy, z roznych środowisk i kazdy rodzaj jest przydatny, zaden sie nie zmarnuje bo zawsze mozna gorsza zmieszac z lepszą i skarmic. Owszem, czesto sa specjalne zbiorki na karmy weterynaryjne dla psow chorych, o specjalnych wymaganiach.
      • cauliflowerpl Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 19:23
        Bo jak napisza, ze nie chca kwiatow, to i tak dostama kwiaty, bo - patrz wyzej - niektorzy nie wyobrazaja sobie mie dac kwiatow. Takim niewyobrazajacym sobie jak powiesz "nie chce kwiatka, dajcie kupon do totolotka" to jeszcze beda czuli, ze nie przyszli z pustymi recami. Jak im powiesz "nie chce kwiatka" to i tak przyjda z badylem.
        • tt-tka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:02
          cauliflowerpl napisała:

> Bo jak napisza, ze nie chca kwiatow, to i tak dostama kwiaty, bo - patrz wyzej
          > - niektorzy nie wyobrazaja sobie mie dac kwiatow. Takim niewyobrazajacym sobie
          > jak powiesz "nie chce kwiatka, dajcie kupon do totolotka" to jeszcze beda czuli
          > , ze nie przyszli z pustymi recami. Jak im powiesz "nie chce kwiatka" to i tak
          > przyjda z badylem.

sama prawda tongue_out

A mlodzi pewnie uprzejmie uciesza sie z niechcianych kwiatow, bo co im pozostaje ? Tyle ze zutylizuja czy , jak ktosia powyzej, zostawia w sali weselnej, bo nie maja fizycznej mozliwosci (wazony, miejsce do postawienia) ozdobic wszystkimi wlasnego mieszkania. Jak gosci duzo i wszyscy/wiekszosc z takim znakomitym pomyslem, to nawet z mieszkaniami rodzicow bedzie za duzo.
        • mid.week Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:41
          Chcieli zrobic dobry uczynek, to dostana zgodnie z poradami forum, kwiaty, ksiazki i wino. Wszystko byle nie 2.5 kg karmy.
          Ja bym proponowala zazyczyc sobie to czego absolutnie nie chcą, wtedy mieliby pewność ze ich to ominie 🙂
          • cauliflowerpl Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:51
            Ja bym im dala szczeniaczka. Wszak karme juz maja. Przeciez kazdy chce szczeniaczka. A jak nie to oddadza do tego schroniska, i tak tam beda jechac z tą karmą, to przy okazji...
            • mid.week Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:03
              Szczeniaczek moze nasikać na sukienke, lepszy bylby stary kundel. Sam pojdzie, nosic nie trzeba. No i bukiet.
          • kasiabing Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:06
            Może najlepiej będzie jak kupią karmę za swoje. Bo po wątku widać, że to nie takie proste. Ma być nie z Tesco, lepsza, specjalistyczna, a najlepiej bon do sklepu zoologicznego.
            • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:14
              > Bo po wątku widać, że to nie takie proste. Ma być nie z Tesco, lepsza, specjalistyczna, a najlepiej bon do sklepu zoologicznego.

No właśnie i z sympatycznej uroczystości, jaka mógłby być ślub koleżanki z pracy, robi się skomplikowana logistycznie impreza. Iść do sklepu zoologicznego. Kupić bon (za ile? na sezonowe kwiaty wydałabym 15 zł, a bony zaczynają się od 20. Bon za 20 zł to jakiś taki mało efektowny jest. Może wziąć taki za 50? Ale nie mogę wydać 50 zł na ślub koleżanki z pracy! To może jednak kupić kwiaty za 15? Ale przecież kwiatów nie chcą, może mają alergię na pyłki kwiatowe, to nie będę im kupować. A tam, odpuszczę sobie, zostanę w domu i poczytam kryminał,a w pracy powiem, że przez cały weekend byłam chora!).
              • arwena_11 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:18
                A to sama na ten ślub szłaś z pracy? Jak w kilka osób, to się złóżce na większy bon.
                • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:26
                  > A to sama na ten ślub szłaś z pracy? Jak w kilka osób, to się złóżce na większy bon.

E, to by nie było to samo. Państwu młodym z wątku moim zdaniem chodzi przede wszystkim o to, żeby ludzie wydali jak najwięcej własnej kasy zgodnie z ich (państwa młodych) życzeniem. A splendor oczywiście spłynie na nich, bo to oni zrezygnowali z kwiatów ślubnych, żeby zwierzęta miały karmę.
                  • arwena_11 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:50
                    Zapewniam cię, że nie o to chodzi.
    • spirit_of_africa Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:26
      Kup online bon podarunkowy do zoo art i wydrukuj. Tam sobiefubdacja kupi chociażby karmę weterynaryjna. U mnie pod kościołem było 2 wolontariuszy z fundacji kociej którzy mieli oficjalna skarbonkę i odbierali karmę itp jeśli ktoś przyniósł.
    • majenkir Re: 08.06.19, 14:33
      rozamund napisała:
      > wolałabym np przekazać jakiś voucher lub bon upominkowy, ale nie mogę nic takiego znaleźć.

To daj w kopercie gotowke, ktora bys wydala na ta karme.
    • feniks_z_popiolu Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:36
      Dałbym w oddzielnej kopercie ozdobionej jakimś psim elementem równowartość karmy. Niech sami kupują, decydują ile i jaką kupić. Ja się kompletnie na tym nie znam.
      • kropkaa Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:49
        Mało tego - gdy kiedyś w szkole była zbiórka na rzecz schroniska, komunikat był jednoznaczny - proszę NIE kupować karmy! Zwierzęta jedzą to i to, a karma od Sasa do Lasa, każdego dnia inna, bardziej zaszkodzi niż pomoże.
        • unaluna Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:11
          Uczestniczyłam w wielu zbiorkach dla schronisk (szkoła, przedszkole,biblioteka) i jeszcze nie spotkałam się z zastrzeżeniem ,żeby karmy nie przynosić. Wiem,że generalnie w schroniskach dla zwierząt wszystkiego brakuje. W wielu są setki psów i kotów, wśród takiego urodzaju na pewno da się wykorzystać każdą karmę bez szkody dla zwierzaka.

Jak to można zorganizować logistycznie? Ja postawiłam kosze z wizerunkami psiaków przed wejściem,żeby każdy mógł się pozbyć ciężaru. Ci, którzy nie chcieli nic dźwigać podczas podróży na uroczystość wręczyli mi karmę w pracy lub przy kolejnym spotkaniu. Odbyłam kilka podróży do różnych schronisk z tymi darami, zawsze spotykałam się ze radością i wdzięcznością.

Znajomi prosili o wino czy losy lotto zamiast kwatów. Zawsze spełniałam ich prośby. Mniej zachodu niż z kwiatami (zwłaszcza w upalny dzień), a im na pewno było przyjemniej niż byłoby w wypadku gdy wręczyłabym im kwiaty, których nie chcieli.
    • lidek0 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:53
      Nie wiem czemu wszyscy namawiają Cię na zignorowanie woli młodych. Ja też byłam proszona o karmę zamiast kwiatów, pod usc podjechali przedstawiciele schroniska i odbierali karę prosto do samochodu - my też jechaliśmy samochodem , problemu nie było.
    • margotka28 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 14:54
      dużo jest sklepów zoologicznych, które wystawią voucher. A poza tym - nikt ci nie każe kupować w przysłowiowym tesco karmy 10 kg za 9 zł. Możesz kupić 2 kg czegoś przyzwoitego. Za cenę bukiety kwiatów co najmniej. A dwa kg chyba dasz radę przynieść w tym upale?
    • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 15:28
      Ciekawi mnie kiedy młodzi na zaproszenia h zaczną pisać, że zamiast koperty proszą o wsparcie jakiej fundacji. Jeśli wesele jest nawet na 50 osób to takie wsparcie po 500 od 25 osób zrobi fajną sumę 12500. Za tyle można kupić sporo karmy.
      • agnieszka_kak Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 19:20
        Przecież to nie jest "zamiast koperty" tylko "zamiast kwiatów", koperta z 500 PLN jest wciąż oczekiwana.
        Moim zdaniem byłoby fair, gdyby młodzi wsparli schronisko z pieniędzy z kopert, a gości poprosili by nic nie przynosili. Ale wtedy trzebaby wydać własne pieniądze, a z tym ciężko.
        Jeśli chodzi dary na rzecz DD to ja nie daje nic, domy dziecka w Polsce maja duże finansowanie i nie uważam, by czegoś brakowało. Maskotki to chyba najgorszy prezent, moja córka dostała ze 20 i nie bawi się żadna.
      • katja.katja Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:57
        "Drogi Gościu mój Kochany
        Wsadź se w dupę tulipany
        Róże, lilie, inny kicz.
        Karma mile jest widziana,
        Chcę bowiem zrobić z siebie Dobrego Pana"
    • katie3001 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 15:38
      Może dogadali się z konkretnym schroniskiem lub fundacją i dana organizacja sama zoorganizuje transport spod urzędu/kościoła. Super pomysł. Teraz sama bym tak zrobiła. Zamiast karmy można kupić np chipy lub tabletki na odrobaczenie - to jest lekkie i nieduże. Na swoim ślubie też zbieraliśmy rzeczy dla fundacji ale na zaproszeniu podaliśmy nazwę.
      • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 16:20
        Dlaczego Wasi goście musieli dawać 2 prezenty dla Was i dla fundacji. Dlaczego z zebranych od gości kopert nie wspomogluscie ww fundacji?
        • tt-tka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 16:24
          mildenhurst napisała:

> Dlaczego Wasi goście musieli dawać 2 prezenty dla Was i dla fundacji. Dlaczego
          > z zebranych od gości kopert nie wspomogluscie ww fundacji?

Hm, zalozenie jest takie, ze te prezenty dla fundacji sa ZAMIAST prezentu dla mlodych...
          • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 16:29
            Nie, są zamiast kwiatów. Prezentem jest koperta. Wy nie dostaliście pieniądzy?
            • tt-tka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 18:12
              mildenhurst napisała:

> Nie, są zamiast kwiatów. Prezentem jest koperta.

Na sluzbie zamiast kwiatow. Na weselu zamiast prezentow. W watku mowa o slubie.

Wy nie dostaliście pieniądzy?

nie... nigdy w zyciu. a co to takiego ?
    • basiastel Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 15:46
      Zamów w zooplus ( sklep internetowy ) z dostawą na adres nowożeńców, czy tam wskazanego schroniska.
      • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 16:21
        Ile wynosi koszt dostawy poza miasto za karmę o wartości 16 zł?
        • arwena_11 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 17:32
          Kupujesz bukiet za 16 zł?

Ja pewnie kupiłabym karmy za 100 - bo od tej kwoty darmowa wysyłka.
          • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 18:51
            Wiesz, wkładam do koperty min 500 zł, jeśli idę z synem to 1000. Kwiaty kupuję mamie za 70 zł na urodziny, na dzień matki jakiś krzew, ale to jest jedyny prezent, nie na koperty.
            • tt-tka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 19:14
              mildenhurst napisała:

> Wiesz, wkładam do koperty min 500 zł, jeśli idę z synem to 1000.

Idac na czyjs slub ???
              • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 19:41
                Na wesele.
    • zurekgirl Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 16:57
      Bardzo mozliwe, ze pod kosciolem ktos bedzie zbieral karme prosto do samochodu. Jestem za w kazdym razie. Cokolwiek, oby nie wiechcie, z ktorymi nie wiadomo co zrobic. Moi znajomi samochod kwiatow na cmentarz wywiezli i porozkladali na zaniedbanych grobach. Ze stu otrzymanych bukietow w domu zmiescilo im sie nie wiecej niz 10. Tesciowe wziely po dwa i z reszta byl problem. Ksiazki, wino, lotto, karma, plecaki szkolne. Chetnie kupie cokolwiek, co sie komukolwiek przyda. Gdybym byla panna mloda, jeszcze bym sobie fote strzelila na tle tej karmy.
      • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 17:04
        Co stoi na przeszkodzie by ludzie pomagali nie tylko w dzień swojego slubu i nie za kasę gości. Czyli goście przynoszą karmę, Ty sobie na tle worków robisz fotę, wstawiasz na fb, liczysz lajki, zawozisz do schroniska, przyjmujesz podziękowania. Super, jesteś nie dość, że dobroczyńcą to jeszcze z kopert masz kwotę.
        • arwena_11 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 17:33
          Nie masz pojęcia czy nie pomagają.

A kwiaty to pieniądze wywalone w błoto. Zdecydowanie lepiej je spożytkować na zwierzaki.
          • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 18:53
            To spozytkuj pieniądze z kopert. Jeśli pomagasz wówczas masz większy fundusz.
            • arwena_11 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:08
              Ty nadal nie rozumiesz. Ludzie i tak kupują kwiaty - więc tę kasę mogą spożytkować lepiej a nie wyrzucić do śmieci.
              • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:20
                Nie, już od dawna nie kupujemy kwiatków.
                • arwena_11 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:56
                  Ty nie, ale jest masa innych osób, które kupują
                • kk345 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 18:56
                  I tak z pustymi rekami idziesz do koscioła/USC, czy kopertę wręczasz od razu na schodach?
          • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:20
            > A kwiaty to pieniądze wywalone w błoto. Zdecydowanie lepiej je spożytkować na zwierzaki.

Jedni wolą wydawać na rośliny a inni na zwierzęta. Każdy powinien swobodnie decydować, na co wydaje swoje pieniądze, nie uważasz?
            • arwena_11 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:36
              Przecież nikt z kwiatkiem cię nie wywali ze ślubu. To zwykła sugestia.

Ale znam osoby, które na kwiatka wydadzą max 10 zł ( bo dla nich to wyrzucony pieniądz, a z pustymi rękami do życzeń głupio iść ), a poproszeni o karmę czy przybory szkolne - wydadzą 200 zł.
              Sama poproszona o karmę - wydaję więcej. Ale z własnej woli, nikt mnie nie zmusza. I żeby u niknąć niedomówień - nie pomagam "od święta" co miesiąc wspieram 4 fundacje zwierzakowe stałymi wpłatami i często kupuję na bazarkach.
              • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:59
                > Ale znam osoby, które na kwiatka wydadzą max 10 zł ( bo dla nich to wyrzucony pieniądz, a z pustymi rękami do życzeń głupio iść ), a poproszeni o karmę czy przybory szkolne - wydadzą 200 zł.

A ładnie to tak naciągać ludzi na drogie prezenty?
                • arwena_11 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:09
                  A ktoś kogoś naciąga? To ich dobra wola. Na kwiaty żal kasy - na zwierzaki nie.
                  • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:21
                    > Na kwiaty żal kasy - na zwierzaki nie.

Wytłumacz mi, dlaczego ludzie, którym bliski jest los zwierząt w schroniskach potrzebują sugestii ze strony państwa młodych, żeby wydać 200 zł. na karmę. Nie mogliby tak sami z siebie, bez okazji?
                    A młodym wręczyć kwiaty, skoro nie potrafią złożyć życzeń z pustymi rękami?
                    • arwena_11 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:48
                      Jak już pisałam- co miesiąc pomagam 4 fundacjom. Na kwiaty żal mi kasy - wolałabym pójść z pustymi rękami. Ale jeżeli ktoś chce karmę - kupię i zaniosę.
                    • 35wcieniu Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 00:11
                      Ja np. nie potrzebuję sugestii i sama z siebie bez okazji pomagam różnym fundacjom. Idąc na ślub kupuję kwiaty. Jeżeli wiem że młodzi kwiatów nie chcą, bo chcą karmę, to przychylam się do ich prośby bo tę kasę i tak bym wydała i tak, to dlaczego mam nie spełnić ich prośby?
                    • kk345 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 18:58
                      >A młodym wręczyć kwiaty
                      Super. Nie chcą kwiatów, wyraźnie to wyartykułowali, ale i tak dostaną.
        • kalina_lin Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 17:38
          Goscie i tak przyniesliby kwiaty - koszt 50-70zl za wiazankę. Zamiast tego przynoszą karme, w tej samej cenie. Koperty zadnej nie ma, bo mowa o gosciach slubnych.
          Osobiscie z otrzymanych kwoatow po slubie zabralam do domu ze 3 losowo wybrane wiązanki.
          • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:25
            > Goscie i tak przyniesliby kwiaty

Niekoniecznie. Może goście nie zamierzali nic przynosić, uważając, że sama ich obecność na Twoim ślubie (która nie generuje dla Ciebie żadnych kosztów, a dla nich, być może oznacza rezygnację z jakiejś przyjemności) wystarczy. Skoro jednak przy okazji zapraszania wynikła kwestia wręczania czegoś, to zgrzytając zębami, zakupili tę karmę i przytachali...
            • kalina_lin Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 22:03
              Kurcze, jakos nie znam ludzi ktorzy na slub tak zupełnie nic by nie przynieśli. Ale dla mnie sprawa jest jasna, jesli nie zamierzali kupić kwiatów, to nie kupują też zamiennika, w tym przypadku karmy.
            • mid.week Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 08:20
              zawsze moga zostac w domach skoro to takie męczące.
    • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 17:06
      Ja bym zrobiła tak: w kopertę wlizyłabym 510 zł. Podczas wręczania poinformowałabym, że koperta zawiera datek na karmę. I tyle. Niech sami bujają się skoro chcieli.
      • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 17:20
        >> Ja bym zrobiła tak: w kopertę wlizyłabym 510 zł

Ale rozamund została zaproszona na ślub, nie na wesele!

Ja w ogóle nie wiem, skąd założenie, że goście zaproszeni na ślub zamierzają cokolwiek dawać młodym (kwiaty, karmę czy pieniądze). Ja na śluby chadzam z pustymi rekami, uważam, że mój wolny czas poświęcony na celebrowanie cudzej uroczystości to wystarczający prezent.
        • 35wcieniu Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 00:14
          A chadzaj sobie jak chcesz, możesz nawet wystawić mlodym rachunek za to że im taki super prezent swoją obecnością zrobiłaś. Nie o tym jest wątek. Wątek jest o prostej sprawie: żeby ci, którzy ZAMIERZAJĄ kupić kwiaty, nie robili tego lub wydali te pieniądze na cel wskazany przez młodych.
          Nie o tym że ktoś kto chodzi z pustymi rękami ma nagle przynieść karmę.
        • livia.kalina Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 00:22
          >Ja na śluby chadzam z pustymi rekami, uważam, że mój wolny czas poświęcony na celebrowanie cudzej uroczystości to wystarczający prezent.

To musi być prawdziwa rozkosz mieć takich znajomych!
          • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 06:18
            > To musi być prawdziwa rozkosz mieć takich znajomych!

Dziwi mnie ten komentarz. W zaproszeniu na ślub po to podane jest dokładna data, godzina i miejsce wydarzenia, żeby osoba zapraszana była obecna. To jest moim zdaniem najważniejsze, a to, co przyniesie, i czy w ogóle coś, jest tak samo istotne, jak to, czym przybędzie (łodzią, samochodem czy pieszo).

Czy akceptowałabyś zaproszenie, na którym napisane byłoby: "zapraszamy na nasz ślub, który odbędzie się tu i tu, tego i tego dnia, o tej i o tej godzinie, prosimy o przyjazd taksówką z korporacji taksówkowej XXX"?

Albo "zapraszamy itd, prosimy o przybycie w strojach firmy YYY"?

Albo taką kartkę wręcza Ci koleżanka z pracy "w czerwcu bierzemy ślub, z tej okazji prosimy o dostarczenie do schroniska AAA 5 kg karmy dla kotów"?
    • babcia.stefa Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 18:17
      Proszenie ludzi o wleczenie worków z karmą rzeczywiście szczytem elegancji nie jest.

My napisaliśmy, że MOŻNA, jeśli ktoś woli, zamiast kwiatów przekazać dowolny datek na cel charytatywny, a PREFEROWANE przez nas organizacje są takie i takie.
      • wioskowy_glupek Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 18:39
        Na wesele większość ludzi jedzie autem. Jaki problem wsadzić 15 kg wór karmy ? A na piechotę kilo też można. Z resztą jeśli chce się kupić dobrą karmę w kwocie bukietu to starczy na 1-2 worki po może 2 kg.
        Nie słuchaj bzdur o kupowaniu kwiatów. Po co komu tyle bukietów ? Chcą karmę to na pewno mają kogoś ze schroniska zorganizowanego.
    • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 18:52
      > Zostałam zaproszona na ślub, państwo młodzi życzą sobie zamiast kwiatów karmę dla zwierząt dla schroniska.

Ciekawe, co zrobią, jak ktoś przyniesie jednak kwiaty? Ostentacyjnie wyrzucą do śmietnika?
      • wioskowy_glupek Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 19:08
        odpowiednio sobie pomyślą o takich gościach. Uwielbiam takich społęczników, którzy zawsze muszą postawić na swoim, pomimo, że robią przykrość i kłopot organizatorom.
        • tt-tka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 19:16
          Pewnie zloza pod najblizszym pomnikiem czy tablica pamieci. Koniecznie trzeba ich tam pogonic, bo goscie wiedza lepiej, co mlodzi powinni dostac ?
          • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 19:23
            > Pewnie zloza pod najblizszym pomnikiem czy tablica pamieci. Koniecznie trzeba ich tam pogonic, bo goscie wiedza lepiej, co mlodzi powinni dostac ?

Myślałam, że należy ucieszyć się z każdego prezentu.
            Poza tym, nie "młodzi powinni dostać", bo to miała być karma dla zwierząt, nie dla młodych.
            • cauliflowerpl Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:26
              "Należy się ucieszyć" - bardzo ładne smile
              • tt-tka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:30
                cauliflowerpl napisała:

> "Należy się ucieszyć" - bardzo ładne smile

Prawda ? Obdarowujacy nie ma obowiazku (ani potrzeby, ani zwlaszcza checi) brac pod uwage pragnien obdarowanego, ale obdarowany ma obowiazek ucieszyc sie z prezentu, nawet zupelnie niechcianego.
                A niech sobie ten (ta) obdarowujacy/a zostanie w domu z kryminalem. Nawet nie musi sciemniac, ze przez caly weekend chorowal/a.
                • cauliflowerpl Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:32
                  A już abstrahując od jawnej niesprawiedliwości, zastanawiam się, jak to się robi, żeby poczuć radość, czy jakiekolwiek inne emocje, na życzenie - bo tak wypada. Przydałaby mi się taka umiejętność przed okresem.
                • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:36
                  > Obdarowujacy nie ma obowiazku (ani potrzeby, ani zwlaszcza checi) brac pod uwage pragnien obdarowanego, ale obdarowany ma obowiazek ucieszyc sie z prezentu, nawet zupelnie niechcianego.

Właśnie, absurdalne to jest! Dlatego jeśli bywam na ślubach, to nic ze sobą nie przynoszę. Chrońmy planetę, bo mamy ją jedną!
                  • cosmetic.wipes Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 22:15
                    Jeśli chcesz chronić planetę, to nie chodź na śluby - we własnym fotelu zuzyjesz mnie tlenu.
        • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 19:22
          > Uwielbiam takich społęczników, którzy zawsze muszą postawić na swoim, pomimo, że robią przykrość i kłopot organizatorom.

Jeśli zapraszasz kogoś na swoją uroczystość, to musisz liczyć się z tym, że gość przyjdzie bez prezentu lub przyniesie taki, jaki uzna za stosowny dla danej okoliczności.

Przykrość i kłopot, a raczej wiochę, to robią zapraszający, którzy w zaproszeniu sugerują, że coś trzeba przynieść.
          • kalina_lin Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 19:38
            My sugerowaliśmy podczas wręczania zaproszeń. Część gości zresztą sama pytsła, czy wolimy coś zamiast kwiatów. Dostalismy kupony totolotka, wino, jakas książkę. Kwiatów też było sporo, dużo za dużo dla mnie. Zostawiliśmy je w sali weselnej po imprezie.
            • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 19:54
              > My sugerowaliśmy podczas wręczania zaproszeń

Jak to wyglądało? Wręczając zaproszenie na ślub koleżance z pracy powiedziałeś: "Ewa, chciałabym, żebyś w niedziele o trzynastej dzieliła ze mną najszczęsliwszą chwilę w moim życiu. Sugeruję, żebyś zamiast kwiatów przyniosła za tę kwotę karmę dla psów ze schroniska"?
              • kalina_lin Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:04
                Pisałam wyżej, ludzie sami pytają czy się chce kwiaty, czy coś innego.
                Na tak dziwaczną formę zapraszaszania jaką podałaś w ogóle bym nie wpadła. Ale jak zapraszaliśmy kogoś z bliskich znajomych, to czasem w rozmowie wspominaliśmy, że MOGĄ zastąpić kwiaty np. kuponem totolotka.
                • demodee Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:19
                  > Pisałam wyżej, ludzie sami pytają czy się chce kwiaty, czy coś innego

A jeśli nie pytają, bo uważają za oczywiste, że na ślubie młodej parze wręcza się kwiaty, to co robisz? Sama zaczynasz temat kwiatów?
                  • kalina_lin Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 22:23
                    Czasem tak, czasem nie. Nic ma siłę. Jak byli zapraszani bliscy znajomi bez kija w życi i była chwila żeby pogadać, to wspominałam zpełnie normalnie. Że jeśli to nie problem, to my raczej wolimy X niż Y.
                    Z osobami, z którymi jestem w relacjach bardziej oficjalnych nie poruszałam tematu.
                    • bardzo-dobry-kochanek Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 22:46
                      kalina_lin napisała:
                      > bez kija w życi

Rzyci.
                      • kalina_lin Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 23:17
                        Masz rację, mój błąd.
                • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:23
                  To zapytam nie wystarczy koperta? Jeszcze muszę dorzucić wino/totka/karnę/? Was, zwyczajnymie...?
                  • kalina_lin Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 07:57
                    Jaka koperta??? Od kiedy składając życzenia po ślubie, pod kościołem lub urzędem, wręczasz komuś kopertę?
                    • kasiabing Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 08:08
                      Ja od zawsze tak robię, daję kopertę przy życzeniach. Nie wiem co w tym dziwnego. Czasem PM mają nawet takie specjalne pudełko na koperty które stoi przed kościołem/ urzędem i tam wrzuca się koperty.
                      A Ty kiedy dajesz kopertę?
                    • esme83 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 10:06
                      kalina_lin napisała:

> Jaka koperta??? Od kiedy składając życzenia po ślubie, pod kościołem lub urzęde
                      > m, wręczasz komuś kopertę?
                      A kiedy dajesz prezenty? Nie podczas składania życzeń?
            • katja.katja Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 20:59
              Wygraliście coś z tego lotka?
              • mildenhurst Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:20
                Nie.
              • kalina_lin Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 22:25
                Nie. Ani grosza smile smile smile
          • wioskowy_glupek Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 22:40
            Jest różnica pomiędzy nieprzyniesieniem niczego a przyniesieniem czegoś o co młodzi wyraźnie proszą by nie przynosić. Młodzi nie sugerują, że musisz coś przynieść a jedynie by zamiast kwiatów, przynieść coś pożytecznego.
    • boo-boo Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 21:55
      Ja pierniczę....ależ mają niektóre problem z tym, że ludzie nie chcą kwiatów tylko określili co by w zamian chcieli. Oni karmę chcą, a tu rady - wino, książki i inne duperele co im się nie przydadzą. Też bym kwiatów nie chciała- po co tyle wiechci ? U sąsiadów w PL pamiętam ślub i weselisko było- i tak sobie stało to z 50 minimum bukietów w ogrodzie w wiaderkach i więdły aż wszystkie poszły do śmieci.
      Zamiast taszczyć wór z karmą, albo kasa w kopertę, albo jakiś kupon do sklepu z takimi artykułami.
      • wioskowy_glupek Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 22:44
        dokładnie a może państwo młodzi nie lubią wina i te ileś butelek jest im potrzebne dokładnie tak jak te kwiaty ?
        • biszkopty35 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 23:01
          Kwiaty nie są po to, aby były użyteczne.
          • wioskowy_glupek Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 23:11
            No zazwyczaj są po to żeby zgniły i wyrzucone zostało 70 zł do kosza big_grin
          • boo-boo Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 23:13
            No tak- są po to by wydać na nie kasę, a potem w kosz na śmieci.
      • 35wcieniu Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 00:17
        Myślę że po prostu wielu nie rozumie że wszystkie te prośby zaczęły się od tego ze młodzi zaczęli prosić o nieprzynoszenie kwiatów, bo nie są im potrzebne. Tyle. Ale zaraz pojawiły się stada ludzi którzy "z pustymi rękami nie pójdą bo glupio, więc może wino, może filiżanki, może aniołek nad łóżko, a w sumie może jednak kwiaty bo jak to tak bez nich", co w efekcie doprowadziło do prostej sytuacji: młodzi zaczęli pisać co chcieliby zamiast kwiatów, które ktoś I TAK ZAMIERZA przynieść.
    • biszkopty35 Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 23:00
      Wysłać na adres schroniska, a na ślub przyjść z kwiatami. Głupia moda na te totolotki, karmy i pluszaki dla domów dziecka. Może niedługo obejmie zaręczyny? Pamiętaj, Kochanie, zamiast pierścionka 50 kg karmy, a zamiast róż 12 totolotkow. I dla mamy pape smerfa w rozmiarze XL
      • wioskowy_glupek Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 23:12
        Z kwiatami to tylko jak chce wyjść na buraka. Młodzi ewidentnie powiedzieli że nie chcą.
      • boo-boo Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 23:15
        No i ? Widzisz coś w tym złego gdyby narzeczona zażyczyła sobie coś innego niż pierścionek zaręczynowy ?
        No ale nie- pierścionek musi być- nawet gdyby miał leżeć na dnie szuflady. Bez sensu.
      • tt-tka Re: Zamiast kwiatów na ślub 08.06.19, 23:26
        biszkopty35 napisał(a):

> Wysłać na adres schroniska, a na ślub przyjść z kwiatami. Głupia moda na te tot
        > olotki, karmy i pluszaki dla domów dziecka. Może niedługo obejmie zaręczyny? Pa
        > miętaj, Kochanie, zamiast pierścionka 50 kg karmy, a zamiast róż 12 totolotkow.
        > I dla mamy pape smerfa w rozmiarze XL

No ? Czemu nie ? W koncu to nie twoje zareczyny, a zareczajacy sie moga sobie wybrac co chca. Chocby nakretke czolgowa albo i 50 kg karmy.
    • miedzymorze Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 00:29
      Nasi goście radzili sobie tak, że kupowali poręczną paczkę suchej karmy od 0.5 kg do 2 kg, ozdabiali kokardką lub wkładali do standardowej torebki prezentowej i wręczali przy składaniu życzeń.
      pozdr,
      mi

• 35wcieniu Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 00:36
        Za proste. Należy wyolbrzymić sytuację, bredzić o ogromnych workach karmy i uginaniu się pod ich ciężarem, dodać że będzie to okropnie wyglądało na zdjęciu, na którym oczywiście należy z tą karmą pozować, a na koniec uznać że kupi się jednak kwiaty. Dziwię się że Twoi goście na to nie wpadli wink
        • cauliflowerpl Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 10:10
          big_grin
          I rozsypać się może! W tramwaju!
        • wioskowy_glupek Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 22:39
          oj to to big_grin dokładnie wink
    • slonko1335 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 08:34
      Napisali ze to ma być 50 kg? Kup taką paczkę coby nie musieć dźwigac lub bon do sklepu lub daj kasę na zakup tej karmy jeżeli inna forma stanowi problem. Akurat akcje ze zbieraniem jakiejś karmy uważam za malo sensowny pomysł ale skoro tak sobie życzą młodzi to się dostosowuje do ich życzenia.
    • kachaa17 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 11:03
      Byłam na takim ślubie. Kupiłam karmę i przed wejściem do kościoła zatrzymały mnie panie stojące przy samochodzie i powiedziały, że one zbierają karmę. Życzenia układałam bez niczego. Nie szłam na wesele więc nie miałam koperty i się czułam z tym źle.
      Nie podoba mi się ten zwyczaj i przyznam, że z bólem się do niego dostosowuję. Sprawiam przyjemność młodym swoim kosztem. Uważam, że w tej kwestii powinna być dowolność. O ile wino jest jeszcze ok to karmy, przybory, tudzież inne wymysły mi się nie podobają.
      Ostatnio zmarł ojciec koleżanki z pracy. Dotarło do nas pocztą pantoflową, że rodzina nie chce wiankow ale za to zbierają na leczenie jakiegoś chłopca w rodzinie.
      Nie wiem, może to staroświeckość ale czuję wewnątrz sprzeciw. Bo jednak idzie się do tego człowieka i to dla niego mają być te kwiaty.
      • arwena_11 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 11:36
        No raczej kwiaty dla rodziny. Zmarłemu nic po nich. I rzeczywiście jest to wyrzucanie kasy. Widać nie raz na cmentarzu groby zawalone uschniętymi wieńcami, których nie ma kto wywalić do śmieci. I po co?
        • taki-sobie-nick Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 21:24
          Podróbka Arweny?
      • lidek0 Re: Zamiast kwiatów na ślub 09.06.19, 20:13
        Widziałam na klepsydrze koło mojego kościoła prośbę o wsparcie konkretnej fundacji /realna pomoc/ zamiast kupowania kwiatów /wywalania pieniędzy na śmiecie/ wolą zmarłej, przecież ta najściślejsza rodzina i tak kupi jakiś jeden wieniec. Pochowałam oboje rodziców i żal ściskał za serce ile stówek niejednokrotnie ciężko zapracowanych wywalałam na śmietnik, pomimo, że to były nie moje pieniądze było mi bardzo szkoda, ale nawet jak bym poprosiła o nie przynoszenie i tak by przenieśli, zmiana mentalności to bardzo długi proces.
        Też byłam na ślubie gdzie proszono o karmę, przed ślubem ją zebrano, źle mi wcale nie było , że przy życzeniach nic nie miałam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka