cruella_demon 10.06.19, 12:33 A raczej białka Mam zamrożonych 10 białek, da się zrobić coś z tego oprócz bezy? Akurat bezy bym nie chciała, a muszę albo zużyć albo wyrzucić. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kochamruskieileniwe Re: Białko-pomóżcie 10.06.19, 12:37 Kokosanki ewentualnie ciasteczka orzechowe (tak jak kokosanki, tylko zmielone orzechy laskowe) Kiedyś w galerii potraw był przepis na ciasteczka w kształcie pieczarek. Odpowiedz Link Zgłoś
kochamruskieileniwe Re: Białko-pomóżcie 10.06.19, 12:38 ale te ciastka - to raczej z połowy. I tak sporo wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Białko-pomóżcie 10.06.19, 12:40 Kokosanki zrob. Tez beza, tyle ze z wiorkami kokosowymi Albo zrob bikiniarski bal w stylu lat 50-tych, wtedy podobno bialka uzywalo sie do usztywnienia fryzury. I to panowie glownie, wiec nie bedziesz musiala sama sie z tym paprac. Odpowiedz Link Zgłoś
turzyca Re: Białko-pomóżcie 10.06.19, 12:47 www.mojewypieki.com/tag/wykorzystanie-bialek/15 15 stron pomysłów Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Białko-pomóżcie 10.06.19, 12:47 Tort kokosowy? Z 10 białek wyjdą Ci dwa srednie blaty (też taki trochę bezowy, ale z samych białek to inaczej nie będzie) .Na szklankę białek dajesz 20 dkg kokosu i szklankę cukru pudru (szklanka to zwykle 5-6 bialek) Albo tort kokosowo- makowy: białek, 15 dkg cukru pudru, 15 dkg suchego maku, 15 dkg kokosu. Krem dowolny, ja robię waniliowy Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Białko-pomóżcie 10.06.19, 12:48 daniela34 napisała: > Tort kokosowy? Z 10 białek wyjdą Ci dwa srednie blaty (też taki trochę bezowy, > ale z samych białek to inaczej nie będzie) .Na szklankę białek dajesz 20 dkg ko > kosu i szklankę cukru pudru (szklanka to zwykle 5-6 bialek) Albo tort kokosowo- > makowy: białek, 15 dkg cukru pudru, 15 dkg suchego maku, 15 dkg kokosu. Krem > dowolny, ja robię waniliowy 6 białek na tort kokosowo- makowy Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Białko-pomóżcie 10.06.19, 15:23 A da się z tego zrobić coś nie na słodko? Jakiś omlet, placki albo co? Czy będzie niedobre? Odpowiedz Link Zgłoś
katja.katja Re: Białko-pomóżcie 10.06.19, 15:26 Będzie niedobre, szkoda czasu i atłasu. Gdybyś miała koty dałabym kotom. Odpowiedz Link Zgłoś
ani_chybi Re: Białko-pomóżcie 10.06.19, 15:41 Piekę dużo ciast drożdzowych do których wykorzystuję głównie żółtka. I tez miałam długo problem z białkami,które mroziłam i nie wiedzialam jak zuzyć. Pawłova to góra cukru Kiedyś znalazlam przepis na zebrę z samych białek i problem się rozwiązał. Polecam ci ,ciasto jest smaczne,proste do zrobienia. Znajdziesz go na Blogu z apetytem. Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Białko-pomóżcie 10.06.19, 15:48 O dzięki tam jest nawet więcej przepisów Odpowiedz Link Zgłoś