Dodaj do ulubionych

Kto sprząta po BC

20.06.19, 15:41
Jechałam dziś rowerem jak bogini, po drodze usłanej kwiatami, potem wracałam i śmignął samochód, więc kwiatki miałam w nosie (dosłownie). Pochód słyszałam więc przeszedł niedawno, nic dziwnego, że szczotkowi nie działali natychmiast.
O 15 kwiatki nadal zalegają na ulicy. Tylko wyglądają gorzej i bliżej krawężników. To normalne?
Obserwuj wątek
    • majenkir Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:45
      IMO te pochody w ogole nie sa normalne....
      • triss_merigold6 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:48
        Procesje. Zwyczaj jest starszy niż nowa odrodzona Rzeczpospolita i starszy niż PRL.
        • valla-maldoran Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:50
          triss_merigold6 napisała:

> Procesje. Zwyczaj jest starszy niż nowa odrodzona Rzeczpospolita i starszy niż
          > PRL.

A co ma piernik do wiatraka?
          • triss_merigold6 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:52
            Pani wyżej napisała, że te pochody w ogóle nie są normalne, więc tłumaczę.
            • tt-tka Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:58

> Pani wyżej napisała, że te pochody w ogóle nie są normalne, więc tłumaczę.

Hm, dawnosc nie jest rownoznaczna z normalnoscia...

Przy czym - nie mam nic przeciw takim imprezom w przestrzeni publicznej, nawet jesli cokolwiek utrudniaja zycie nieuczestniczacym. Ale posprzatac nalezaloby.
              • jasnoklarowna Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 01:47
                E tam
                Akurat taki rodzaj bałaganu - rozumiem że o kwiatkach piszesz - rozłoży się bardzo szybko i z korzyścią dla małych żyjątek i ogólnie pojętej przyrody. Po tygodniu śladu nie będzie, w przeciwieństwie do np. powyborczych plakatów.
                Więc jak do kościoła i tej ideologii dużo mam watów, to taki bałagan zdzierżę
                • jasnoklarowna Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 01:48
                  wątów miało być, w sensie że zwolenniczką KK nie jestem
        • sundace46 Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 10:32

> Procesje. Zwyczaj jest starszy niż nowa odrodzona Rzeczpospolita i starszy niż
          > PRL.

I co w związku z tym?
    • triss_merigold6 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:47
      Po moim osiedlu od lat 80-tych chodzą te okolicznościowe procesje i na następny dzień nie ma śladu po kwiatkach czy innych ozdobach, stąd wniosek, że jednak jakieś służby sprzątają. Może poczekaj do jutra?
      Skądinąd, jeżdżenie rowerem po jezdni uważam za odrażający proceder, szkodliwy dla kierowców samochodów i utrudniający im życie celowo.
      • betty_bum Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:51
        Jestem dorosła, ścieżki nie ma, którą drogą mam jechać do Żabki po majeranek?
        • triss_merigold6 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:53
          Idź na piechotę?
          • betty_bum Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:55
            Dlaczego?
          • livia.kalina Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 16:01
            Ale wiesz, że rower jest starszy niż PRL?
        • katja.katja Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:09
          Jestem dorosła, lekarz zalecił mi czereśnie w diecie, nie stać mnie. Ukradnę sąsiadowi.
        • piekna_remedios4 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 20:03
          Po chodniku?
      • sumire Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:52
        Lepiej, żeby jeździli po chodniku?
        • triss_merigold6 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 15:56
          Lepiej, żeby w ogóle nie jeździli po jezdni, a jeśli już to niech zostaną zmuszeni do wykupywania OC. Teraz, jeśli rowerzysta czy typ na hulajnodze wbije się komuś w auto i uszkodzi, można dochodzić odszkodowania na drodze cywilnej i guzik się wyegzekwuje.
          • tt-tka Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 16:00

> Lepiej, żeby w ogóle nie jeździli po jezdni,

Jezeli nie ma sciezki rowerowej, wybor jest - jezdnia lub chodnik. Lepiej, zeby nie jezdzili po chodniku.
            • little_fish Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:37
              W myśl obowiązujących przepisów dorosła osoba ma raczej marny wybór w tej sprawie - w większości przypadków musi jechać po jezdni
          • bistian Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 16:01

> Lepiej, żeby w ogóle nie jeździli po jezdni

Lepiej, żeby samochodziarze też zostawili jezdnię w spokoju, nie byłoby typu wypadków. Sami spacerujący! Co za widok! big_grin
          • katja.katja Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:10
            Ja ich nie chcę też na chodniku. Zachowują się jak barany.
            Chodzenie po chodniku zaczęło być dla mnie stresujące, a co mają powiedzieć osoby stare czy z małymi dziećmi, które tak szybko nie uskoczą w bok w razie czego?
          • eliszka25 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 19:28

> Lepiej, żeby w ogóle nie jeździli po jezdni

😂 piękne po prostu

Jak sama nazwa wskazuje - jezdnia służy do jeżdżenia, natomiast rowerzysta jest pełnoprawnym uczestnikiem ruchu drogowego. Wiem, że polscy kierowcy nagminnie o tym „zapominają”, ale faktów to jednak nie zmienia.
            • bistian Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 19:43
              eliszka25 napisała:

> Jak sama nazwa wskazuje - jezdnia służy do jeżdżenia, natomiast rowerzysta jest
              > pełnoprawnym uczestnikiem ruchu drogowego. Wiem, że polscy kierowcy nagminnie
              > o tym „zapominają”, ale faktów to jednak nie zmienia.

Prawda. Są kraje, gdzie samochody aż tak nie zagracają wspólnej przestrzeni, jak u nas, a ruch rowerowy jest bardzo intensywny i kierowcy samochodowi się do tego dostosowują. U nas też tak będzie, trzeba się powoli przyzwyczajać do tego, że trzeba mieć oczy z każdej strony, bo rower bywa szybszy, szczególnie przy ruszaniu, ma swój pas uprzywilejowany, droga jest podzielona pasy ruchu rowerowego i tylko jeden pas dla samochodów, a samochodziarz jest tu gościem.
              Nie wyobrażam sobie tego w Polsce, byłoby bardzo dużo wypadków, na początku. Nie ta kultura jazdy.
              Rowerzyści nie znają przepisów, to druga prawda, przy tym zachowują się nieprzewidywalnie, bojąc się samochodziarzy na drodze.
            • triss_merigold6 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 19:53
              Nie jest. Nie ma OC.
              • eliszka25 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 20:47
                Nie jest takim samym uczestnikiem, jak samochód, ale jest pełnoprawnym uczestnikiem ruchu drogowego. Tak samo z resztą, jak np. pieszy na pasach. Chyba, że wskażesz przepis mówiący, że w ruchu drogowym mają prawo uczestniczyć wyłącznie posiadacze ubezpieczenia OC, to ci uwierzę.
                • bistian Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 20:53
                  eliszka25 napisała:

> Chyba, że wskażesz przepis mówiący, że w ruchu drogowym mają prawo uczestniczyć
                  > wyłącznie posiadacze ubezpieczenia OC, to ci uwierzę.

Jeśli jest ścieżka, to rowerzysta ma obowiązek jechać po ścieżce. W innych przypadkach ma prawo korzystać z drogi dla pojazdów mechanicznych.
                  Rowerzyści nie mają obowiązku posiadania OC, ale znam kilku, którzy mają. Sam też opłacałem przez kilka lat, nie były to duże kwoty.
                  • eliszka25 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 22:33
                    Oczywiście, że regulują to przepisy, ale nie ma takiego, który mówi, że jak nie masz oc, to nie wolno ci wyjechać rowerem na drogę. My mamy oc rodzinne, które obejmuje wszelkie szkody, również takie, które wyrządzą nasze dzieci np. podczas grania w piłkę. Nie jest to obowiązkowe, ale prawie każdy w Szwajcarii takie ma, bo to wiele ułatwia. W Polsce, mało kto, oprócz kierowców, posiada oc, a tu się akurat zgadzam z tris, że ono zwyczajnie ułatwia życie. Poza tym w dzisiejszych czasach naprawdę lepiej jest zabezpieczyć się dla własnego dobra, bo zawrotna kwota, to to nie jest.
                    • andace Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 09:46
                      Nie do końca tak jest z OC, mało kto pamięta że w Polsce OC jest zazwyczaj zawarte w ubezpieczeniu mieszkania i to nie jest tylko OC powiązane ze szkodami związanymi z mieszkaniem tylko tzw OC w życiu prywatnym. I jeśli rowerzysta ma ubezpieczone mieszkanie to ma i OC. To samo dotyczy szkód wyrządzonych przez dzieci, można to ściągnąć z ubezpieczenia OC mieszkania rodziców.

Mieszkam za granicą i mam osobne ubezpiecznie OC, nie jest obowiązkowe ale prawie każdy je posiada, zgadzam się ze wiele to ułatwia a drogie nie jest.
                      • little_fish Re: Kto sprząta po BC 22.06.19, 08:05
                        "jeśli rowerzysta ma ubezpieczone mieszkanie to ma i OC." - to nie jest takie oczywiste, bo tzw OC w życiu prywatnym jest opcją i nie każdy ubezpieczający z niej korzysta. Nie mówiąc już o tym, że ubezpieczenie mieszkania też nie jest obowiązkowe
      • katja.katja Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:08
        U mnie tak samo. Następnego dnia czyściutko.
        Właśnie słyszę procesję.
      • kokosowy15 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:53
        Jeżdżenie samochodami bez ważnej i uzasadnionej potrzeby uważam za odrazajacy, szkodliwy dla klimatu, środowiska i bezpieczeństwa proceder, mający na celu wytrucie ludzi czyli zbrodnie przeciw ludzkości. Dojazd do pracy, kina czy knajpy nie jest uzasadniona potrzeba.
        • tak_to_nowy_nick Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 18:46
          A co uważasz za uzasadnioną potrzebę?
          • kokosowy15 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 19:55
            Jeśli chodzi o prywatny samochód a nie służby miejskie, dostawy, pogotowie - to usługodawcy z ciężkimi narzędziami i materiałami, dowiezienie do lekarza, duże zakupy. To tylko przykłady, przeciętnie inteligentny człowiek potrafi ocenić co jest koniecznością.
            • triss_merigold6 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 19:58
              Ale nie przyszło Ci do głowy, że niektórzy dojeżdżają do pracy i to niekoniecznie do świetnie skomunikowanego śródmieścia?
              • kokosowy15 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 20:21
                Oczywiście przyszło. Nawet sam dojezdzalem. Czasem tramwajem, autobusem, przeważnie rowerem. Przy mniejszej liczbie samochodow na jezdniach komunikacja zbiorowa jest szybsza, a rowerowa bezpieczniejsza.
              • kalina_lin Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 07:54
                Dojeżdżanie do pracy samochodem samochodem w którym jedzie tylko kierowca jest szkodliwe i powinni tego zabronić. Albo zabierasz współpasażerów, albo się przesiadaj na rower.
                Przeciętny samochód i tak 95-98 procent swojego życia stoi na parkingu, rozwiązaniem jest carsharing.
                • bardzo-dobry-kochanek Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 08:01
                  kalina_lin napisała:
                  > Dojeżdżanie do pracy samochodem samochodem w którym jedzie tylko kierowca jest
                  > szkodliwe i powinni tego zabronić. Albo zabierasz współpasażerów, albo się prze
                  > siadaj na rower.

Dla kobiet w ciąży pozwoliłbym na riksze.
                • frey.a86 Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 08:53
                  kalina_lin napisała:

> Dojeżdżanie do pracy samochodem samochodem w którym jedzie tylko kierowca jest
                  > szkodliwe i powinni tego zabronić. Albo zabierasz współpasażerów, albo się prze
                  > siadaj na rower.

I pozbawisz się tym samym dostępu do wielu usług, bo już widzę jak rowerem dojedzie do ciebie np. hydraulik. Carpooling ma sens chyba wyłącznie w wielkich zakładach pracy, w których większość zaczyna i kończy o tej samej godzinie i to pod warunkiem, że ludzie po pracy jadą prosto do domu. W realnym świecie wiele osób ma jednak po pracy coś do załatwienia (odbiór dzieci z placówek, zakupy, urząd, itp). Nie każdy może też dojeżdżać rowerem.
                  • kalina_lin Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 09:19
                    Jeśli dla kogoś samochód jest narzędziem pracy, to inna sytuacja. Ale panie biurwy najpierw generują korki w porannym szczycie, później ich auta zastawiają całe centrum na 8 godzin. Osoba, która chce coś załatwić np. o 11 w centrum nie ma szans, bo samochody tych pań muszą swoją dniówkę odstać. A później po południu to samo- wielki korek, a 80 procent aut wiezie kierowcę i powietrze. Nonsens i absurd, a paniusie jeszcze śmią narzekać na rowerzystów, którzy zajmują nieporównywalnie mniej miejsca, nie smrodzą, nie hałasują, nie blokują parkingów.
                    • frey.a86 Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 09:54
                      Parkowanie w centrum kosztuje i to grubą kasę, więc jeżeli ktoś zapłacił za parkowanie przez 8 godzin, to nic ci do tego. Sama możesz pojechać o 11 rowerem, jaki problem?
                    • triss_merigold6 Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 10:35
                      Kij Ci do tego, jeśli płacą za parking albo korzystają z firmowego.
                      • kalina_lin Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 20:27
                        Kij ci do tego, że ktoś jeździ rowerem. Powinnaś ich po rękach całować, a nie zabraniać jazdy po mieście. Jakby każdy z nich sobie zamiast roweru kupił Suwa, żeby torebkę do pracy dowiezc, to byś jechała do swojego biura 3 h.
                  • kokosowy15 Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 09:50
                    Po pierwsze, napisałem, że dla niektórych zamochod jest niezbędny, bo umożliwia dowiezienie materiałów, narzędzi itp. Nikt też nie występuje przeciw dostawom do sklepow, karetkom pogotowia, straży pożarnej i taksowkom. Choć są miejsca, gdzie hydraulik dowodzi zwoje narzędzia rowerem cargo, i ma ulgę podatkowa.
        • super_hetero_dyna Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 07:30
          W ogóle ludzka wolność bez ważnej i uzasadnionej potrzeby to odrażający, szkodliwy dla klimatu, środowiska i bezpieczeństwa proceder. Najpełniej zwalczany w Korei Północnej.
          • kokosowy15 Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 09:54
            Twoja wolność nie może szkodzić mojemu zdrowiu i bezpieczeństwu. Nie tylko w Korei Północnej są regulacje prawne dotyczące użytkowania samochodów.
            • super_hetero_dyna Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 19:51
              Podobnie, jak Twoja mojemu. Na tej podstawie żądam, abyś natychmiast zrezygnował z komputera, telewizji, ubrania i jedzenia. Bo wszystkie te rzeczy zagrażają mojemu zdrowiu i bezpieczeństwu.
              • triismegistos Re: Kto sprząta po BC 22.06.19, 07:57
                a żądaj se
                może jeszcze napoleońską czapkę do tego?
                • super_hetero_dyna Re: Kto sprząta po BC 22.06.19, 11:38
                  Mnie? Nie potrzeba. Czapkę Stalina dla przedpiścy.
    • katja.katja Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:11
      A Człowiek Motyl dalej w akcji?
      Nie chce mi się zakładać nowego wątku.
    • betty_bum Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:18
      17.00 śmieci nadal są na ulicy.
      • skumbrie Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:23
        Idź na plebanię, zwróć uwagę proboszczowi. Pisanie na forum wiele nie zmieni.
        • betty_bum Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:34
          Na plebanię?! Jeśli już to zgłoszę na policję lub do SMwink
          • skumbrie Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:41
            Zgłaszaj, gdzie chcesz, ale niech to odniesie większy skutek niż bezproduktywne bicie piany na forum wink
        • tt-tka Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 18:19
          skumbrie napisała:

> Idź na plebanię, zwróć uwagę proboszczowi. Pisanie na forum wiele nie zmieni.

Zwrocenie uwagi proboszczowi tez nie. Za uprzatanie jezdni odpowiadaja sluzby komunalne. Zdziwko ?
      • katja.katja Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:26
        Mają 12 godzin na oczyszczenie terenu więc nie histeryzuj. Wyobraź sobie, że to parada LGBT.
        I co?
        Jakoś tak inaczej, nie? I płatki kwiatów, a nie śmieci, i jak to ładnie wygląda, a nie drażni i grunt, że i tak posprzątają, zwłaszcza, że parada dopiero co się skończyła więc dajmy im trochę czasu smile
        • betty_bum Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:36
          To możliwe, bo procesje są co rok, a taki syf na ulicy zobaczyłam po raz pierwszy.
    • uomo_dos Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 17:39
      Urzekł mnie ten wpis: "jechałam dziś rowerem jak bogini, po drodze usłanej kwiatami". Idę na rower, ja też chcę jak bogini smile
      Procesja kojarzy mi się z torturą, raz mnie jakaś ciotka zabrała i nie wytrzymałam za długo na pełnym słońcu, prawie jej zemdlałam i już nigdy więcej nie musiałam brać w tym udziału. No ale teraz ta wizja boskiego przejazdu po płatkach kwiatów, chyba ruszę dupę i nacisnę na pedały w poszukiwaniu świeżych płatków, to raczej normalne smile
    • bywalec.hoteli Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 18:02
      Można się było spodziewać narzekania marud smile
    • kropka_kom Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 19:52
      absurd...po prostu tego forum już nie da,się czytać...za chwilę krzyżyk na szyi będzie przeszkadzał...opętało cię czy co że się tak boisz?
      • aguar Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 19:57
        No to idź sobie na forum "katolik", będziesz wśród swoich.
        • katja.katja Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 23:09
          Każdy tu jest u siebie. I ja, i Ty, katolik i ateista.
          • lot_w_kosmos Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 06:10
            Ooooo, Katja! No, szacun.
            Zdziwiłas mnie taką wypowiedzią.
            Ale dzięki, fajna i potrzebna.
            • katja.katja Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 11:06
              smile
    • patrzalki Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 19:55
      Nikt nie sprząta po tym, jak i po żadnym święcie w pislandzie, bo to kraj łask wszelakich. Czyli sprząta wiatr.
      • kokosowy15 Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 20:23
        Plakaty wyborcze też są jeszcze nie sprzatniete, jakoś nikomu to nie przeszkadza.
        • livia.kalina Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 22:48
          Mnie przeszkadza. Cyknełam fotki obszarpanych plakatów na naszym osiedlu i wysłałam do zainteresowanych. zniknęły.
    • taki-sobie-nick Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 21:15
      Gdyby kwiatki zostawili tęczowcy, też by ci przeszkadzały?
      • katja.katja Re: Kto sprząta po BC 20.06.19, 23:10
        Nie, wtedy to byłoby takie urocze, a jakby komuś przeszkadzało to zostałby nazwany homofobem w wersji hard lub starym maruderem w wersji light.
      • woman_in_love Re: Kto sprząta po BC 22.06.19, 07:40
        Tęczowcy sprzątają po sobie, a pedodobrodzieje kościelni nie.
    • lot_w_kosmos Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 06:07
      Ojejujeju.
      Na policję zgłoś.
      Albo od razu do trybunału do Hagi.
      😂
    • super_hetero_dyna Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 07:36
      Kwiatki zalegają na ulicy? W kilka godzin po przejściu procesji? W wolny od pracy dzień? A jak w listopadzie liście spadają i zalegają na drodze, to jak często maja być sprzatane, żebyś była usatysfakcjonowana? Co godzinę?
    • atojaxxl Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 08:32
      Też wracaliśmy jak bogowie, dywan z kwiatów otaczał osiedle po przejściu procesji. Ale inna rzecz zwróciła moją uwagę, stały jeszcze ołtarze i nikt nie rozszarpał gałązek brzozowych. Dawniej ledwie ksiądz zabrał monstrancję i odszedł od ołtarza, tłum rzucał się na brzózki i obszarpywał je do ostatniego listka. Jakiś religijny fetysz to był przynoszący szczęście. Widać coś powoli bo powoli ale się zmienia.
      • kalina_lin Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 09:22
        Brzozy są w niełasce.
      • stasi1 Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 09:44
        Ale i tak te brzozy zostały ścięte, więc z tego że nie oskubane żaden pożytek
    • marianna1960 [...] 21.06.19, 09:35
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • kokosowy15 Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 09:57
        Pewnie ci sami, którzy sprzątają po bandyckich pochodach faszystow.
      • betty_bum Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 11:28
        Bez przesady, nie powinnaś tak pisać, bo nie każdy ksiądz to homoseksualista albo zboczeniec.
        • taki-sobie-nick Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 21:51
          Nie każdy?!

To ma być obrona czy celowo szczujesz?
          • taki-sobie-nick Re: Kto sprząta po BC 21.06.19, 21:51
            Gwoli wyjaśnienia, jak ci się podoba następujące sformułowanie:

"Nie każda e-matka to lewicowa kretynka"?

• livia.kalina Bałagan jak bałagan 23.06.19, 15:30
      Mam nadzieję, ze nie doszło do takiego zgorszenia!!!

https://scontent-frt3-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/64945301_1064759707247741_1673046394954317824_o.jpg?_nc_cat=100&_nc_oc=AQkNQoWEWVAa0RNnZ7EFVnH39_77WSvA-qEtnP6sut1129_y0PjX60xNLVrars6yvwU&_nc_ht=scontent-frt3-1.xx&oh=26dd10c9638a4ed82f01f199ad1f8dc5&oe=5D917DE2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka