Dodaj do ulubionych

Brak klimatyzacji

22.06.19, 21:43
Dlaczego, u diabła, nie ma normalnej klimatyzacji w śr. komunikacji publicznej? Mnóstwo osób, zwłaszcza starszych, korzysta z autobusu czy pociągu. Nie piszę tutaj o stolicy, ale o mniejszych miastach.
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Brak klimatyzacji 22.06.19, 23:27
      To nie Ty rzucałaś wczoraj forum?
      Nie ma klimy bo nikogo nie obchodzi komfort pasażerów. Z tego też powodu siedzenia bywają brudne, żule nietykalni przez kontrolerów a pijana młodzież drze mordy i rozlewa piwo w autobusach. W większości miast/aglomeracji komunikację obsługuje jeden przewoźnik (lub kilku ale podnajętych) więc jest on monopolistą i mu nie zależy.
      • ajrisz.ka Re: Brak klimatyzacji 22.06.19, 23:45
        Dzięki za odpowiedź.
        Tak, to ja. Stęskniłam się i zajrzałam.
        W pociągach nie ma klimatyzacji, tydzień temu zmarł 75latek w pociągu jadącym z Katowic do Słupska (upał uszkodził trakcje, postój trwał 3 godz.) a kilka osób zemdlało (w tym dwoje dzieci). Szokujące.
        Ja nie wiem czy te autobusy MZK nie posiadają wcale klimy czy też kierowcy zapominają włączać. Fatalnie.
        O tych podmiejskich PKS szkoda gadać.
        Kurcze, no nawet taksówkarz mówi do mnie: "a na te 5 minut to nie opłaca się klimy uruchamiać"...nosz mam umrzeć bo to nieopłacalne sad
        • 35wcieniu Re: Brak klimatyzacji 23.06.19, 00:00
          Nie wiem o jakim regionie piszesz ale dużo autobusów ma klimę ale nie włączają. Kolejna kwestia to durni pasażerowie, którzy muszą, po prostu muszą pootwierać wszystkie okna kiedy klima jest włączona, co powoduje ze automatycznie przestaje ona mieć sens, więc kierowca wyłącza. Inna kwestia że oni mogą te okna blokować, więc mogliby to zrobić jak już włączają klimę.
          O pociągu był tu wątek i to chyba niejeden, przecież wszystkie media zrobiły z tego niusa dnia, kiedy w rzeczywistości takie warunki wcale rzadkie nie są.
    • lauren6 Re: Brak klimatyzacji 22.06.19, 23:53
      > Nie piszę tutaj o stolicy,

W Warszawie też wiele autobusów nie ma klimatyzacji.
    • ga-ti Re: Brak klimatyzacji 23.06.19, 00:05
      Pewnie oszczędności.
      • ajrisz.ka Re: Brak klimatyzacji 23.06.19, 00:39
        Tak, szary przeciętny obywatel nie ma lekko.
    • mika_p Re: Brak klimatyzacji 23.06.19, 01:09
      Wiesz ile kosztuje nowy autobus? Okolice miliona złotych. Mało które miasto może sobie na to pozwolić, a te mniejsze, o ile w ogóle mają własną komunikację, i tak nie kupują nowych. Komunikacja podmiejska i miedzymiastowa w ogóle leży, jak coś jeździ, to już sukces.
    • dziennik-niecodziennik Re: Brak klimatyzacji 23.06.19, 14:11
      Mnostwo osob, zwlaszcza starszych, smiertelnie sie boi klimatyzacji, bo od tego sie dostaje zapalenia pluc.
      W transporcie publicznym powinna byc rozsadnie opracowana kwestia okien.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka