Dodaj do ulubionych

Co z pora?

02.07.19, 09:29
Kobitki, co robicie z pora? Coś co nie jest surówką ani tartą. Ani zupą :p
I co dziś pichcicie? Mam jakiś kryzys kulinarny od kilku dni :p
Obserwuj wątek
    • aqua48 Re: Co z pora? 02.07.19, 09:57
      Pora na dobranoc.

      A serio to robiłam kurze piersi na porach pod majonezem. W brytfance na odrobinie tłuszczu pory pokrojone w pieńki, na to mięso i majonez.
    • mikams75 Re: Co z pora? 02.07.19, 10:29
      zapiekanka z warstw - podgotowany makaron, podduszony pokrojony por, grube plastry pomidorow, starzy ser.

      cieciorka duszona z porami i ziolami prowansalskimi, cieciorke gotuje sie najpierw sama, bo gotuje sie dluzej, pozniej sie dodaje pokrojone pory i ziola. Mozna jesc z ryzem baz z chlebem albo z niczym.
    • tt-tka Re: Co z pora? 02.07.19, 11:57
      Sama nie robie, ale kolezanka robi i czestuje, wiec wiem, ze pychota - nalesniki z porami pod beszamelem.
      Pory, najlepiej mlode i szczuple, zblanszowac/leciutko podgotowac (maja pozostac twarde), kazdego pora owinac nalesnikiem, ulozyc w zaroodpornym naczyniu, zalac beszamelem i chwile zapiekac.
      Nalesniki moga byc tradycyjne, na mleku, a mog abyc tez na piwie.
    • margolciar Re: Co z pora? 02.07.19, 16:58
      Por pokrojony w plasterki, dusić chwilę na oleju, dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i pokrojone w półplasterki pieczarki. Podlać odrobiną wody. Dodać śmietankę 30 lub 36%. Dusić kilka min. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Podawać z ugotowanym ryżem
    • tomek.maju Re: Co z pora? 02.07.19, 18:49
      Ja uwielbiam łososia z porem w papilotach (www.mojadelicja.pl/losos-w-papilotach-z-duszonym-porem/ ) oraz PRZEPYSZNE kanapki z łososiem wędzonym i porem duszonym (jego się tam robi z chrzanem i słodką śmietanką --> obłędny jest !!!) Polecam i pozdrawiam. Tom
    • solejrolia Re: Co z pora? 02.07.19, 21:07
      Kasza gryczana ugotowana na sypko.
      Na największej patelni topię masło, wrzucam pora pokrojonego na półplasterki (jeden duży por) przesmażam delikatnie, sól, pieprz, sok z cytryny. Wrzucam kaszę gryczaną, mieszam.
      I podaję z gulaszem, albo pieczonym mięsem,
      albo z samą maślanką i też gitwink
    • bei Re: Co z pora? 02.07.19, 21:51
      Por z wody, plus bułeczka na maśle, albo zdrowiej- z oliwą lub dipem.
      Pora przecinamy wzdłuż tak, by można było zdemontować poszczególne koszulki. Najszersze faszerujemy- np mięsem mielonym przyprawionym jak na klopsy lub gołąbki, albo ryżem z pieczarkami.

      Pory przecinamy wzdłuż na pół, układamy w formie do zapiekania-warstwę pora, warstwę mięsa mielonego z sosem jak do lasagne, pory i ser. Zapiekamy.

      Zapiekamy pory pod beszamelem, lub w sosie pomidorowym.
    • stephanie.plum Re: Co z pora? 02.07.19, 23:05
      ja robię sos z pora i bazylii do makaronu:

      por siekam, podduszam na maśle z "niteczką" oliwy, jak jest miękki, ale nie może się przypalić, dodaję pokruszony ser feta, albo po prostu kwaśną śmietanę, albo jedno i drugie. kiedy ser się rozpuści na kremową masę, dodaję do tego świeżą posiekaną bazylię, można też kapary.

      to jest wspaniałe jako biały sos do makaronu, a jeszcze lepsze z dodatkiem duszonych liści szpinaku.


      jejku, por jest dobry właściwie do wszystkiego!
    • hanusinamama Re: Co z pora? 02.07.19, 23:10
      Naleśniki z nadzieniem z pora, szynki i sera pleśniowego ( niebieskiego).
      Miało nie byc zupy ale jak mam piękne pory robie zupe porową z łososiem...mmm
        • hanusinamama Re: Co z pora? 03.07.19, 00:24
          Ładne 3-4 pory kroję w cienkie półplasterki (tylko częsc białą), podsmażam na maśle zeby sie zeszkliło. Jak juz ładnie zeszklony zalewam bulionem 2l (moze byc delikatny rosół z kury ja robi zazwyczaj z warzywnego bulionu), wrzucam pokojone w kostkę ziemniaki i gotuję do miękkości ziemniaków. Doprawiam czarnym piperzem. Jak juz ziemniaki prawie miekkie dodaje pokrojonego w kostkę łososia - kawałek 300-400 g (świezego bo kolezanka dodała wędzonego...) i na małym ogniu gotuje 2-3 minuty. Na koniec zaprawiam śmietaną (najlepsza kremówka). Gotowe. Z grzaneczką bomba.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka