panikara_28 02.07.19, 15:42 Spadl tam pocisk z Syrii, miałam jechać na grecka cześć,ale teraz się waham.. wiadomosci.onet.pl/swiat/cypr-w-wyspe-uderzyl-pocisk-rosyjskiej-produkcji/pr0gxzy.amp Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
margotka28 Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 15:45 nie lecie. W ogóle nie wychodzę z domu. Po co ryzykować. Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 15:46 Jak będziesz miała pecha to w drewnianym kościele Ci cegła na łeb spadnie. Wczoraj pod Londynem znaleziono Kenijczyka który "desantował" się z samolotu lecącego na Heathrow do czyjegoś ogródka - równie dobrze mógłby spaść komuś na głowę... Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 15:47 Ale bomba spadla na czesc turecka. Nie martwilabym sie. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 16:31 Cóż, przed wyjazdami na część turecką MSZ ostrzega od dawna. Pocisk rosyjskiej produkcji to się natomiast może zaplątać równie dobrze gdziekolwiek, np. ludzie z Malezji do Holandii nad Ukrainą lecieli i co? Póki co nie widzę powodów do nielecenia na Cypr większych niż do nielecenia do Grecji, Turcji czy Bułgarii. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 16:36 Dokładnie w części tureckiej Cypru nawet ubezpieczenie nie działa. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 16:37 Co wiecej nawet nie ma tam dobrych map. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 16:45 Właśnie pytalam o to w Generali - jaj najbardziej działa, bo niby czemu ma nie działać? Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 16:52 Zadalam sobie ten trud i poczytalam zalecenia MSZ dotyczące Cypru Płn - jedyny problem polega na tym, że Polska tak jak inne kraje europejskie nie uznaje tego kraju, a co za tym idzie- nie utrzymuje z nim stosunków konsularnych. Innych zagrożeń nie ma. Kraj jest tak samo bezpieczny, jak wszystkie inne w Europie, choć caly Cypr do Europy nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 16:58 jedyny problem polega na tym, że Polska tak jak inne kraje europejskie nie uznaje tego kraju, a co za tym idzie- nie utrzymuje z nim stosunków konsularnych Oczywiście masz rację, jest to jedyny problem. Dla mnie wystarczający, aby się po tym terytorium nie plątać, zwłaszcza że naprawdę przebywając po normalnej stronie jest na wyspie gdzie odpoczywać i co zwiedzać. Rzecz jasna każdy robi jak uważa. Dla mnie oprócz faktycznych zagrożeń fizycznych ma też znaczenie, czy jadąc gdzieś wspieram swoimi pieniędzmi i legitymizuję swoją obecnością chore reżimy, których roszczeń/działań nie popieram, więc północ Cypru odpada w przedbiegach. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 17:03 Każdy ma wolność wyboru, ale w tym wątku mowa o zagrożeniach.... Odpowiedz Link Zgłoś
tifa_lockhart Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 16:59 Ścislej pisząc to Cypr geograficznie jest Azją. Podobnie zresztą jak Rodos. A jeśli kogoś ciągnie do azjatyckiego syfu w sensie mentalnym to może sobie pojechać na północ Cypru. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 17:09 Bez przesady..Nikozja czesc turecka jest calkowicie bezpieczna. Polecam przejscie na druga strone. Meczety, targ, bardzo klimatycznie. Im dalej na poln-nie wiem. Bylam jeszcze w Famaguscie. Sam Cypr jednak jest dosc rozczarowujacy.. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lecie na Cypr? 03.07.19, 12:52 Nie przepadam za wplywami brytyjskimi na tego typu wyspach. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Lecie na Cypr? 04.07.19, 12:02 Ruch lewostronny Ci nie odpowiada? (nb. raczej trudno o inną "tego typu wyspę" w odniesieniu do Cypru). Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 17:46 A nnie się bardzo podobało Natomiast co do tego ubezpieczenia tak uprzedziła nas tak przewodniczka. Byłam tylko w greckiej części za to objechalam wyspę. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 19:30 Tak samo jak w Turcji nie ma problemu z ubezpieczeniem, trzeba to tylko zaznaczyć podczas zakupu polisy. Zawsze warto samemu wykupić ubezpieczenie i dopasować do własnych potrzeb i nie być później zaskoczonym takimi tekstami rezydentów, Biura wykupują na ogół najprostsze ubezpieczenia... Odpowiedz Link Zgłoś
marshi Re: Lecie na Cypr? 02.07.19, 18:50 Byłam samodzielnie w zeszłym roku. UWAGA: w części północnej również, aż 6 dni. Półwysep Karpaz i plaża Golden Beach dla osób szukających spokoju, odizolowania, pustych pięknych plaż i niskich cen. polecam. Ubezpieczenie EKUZ nie działa na północnym Cyprze, trzeba wykupić dodatkowe. Podobnie ubezpieczenie samochodu wypożyczonego w południowej części, na przejściu granicznym wykupuje się dodatkowe i już. Zaznaczam, że jeżdżę głównie bez biur podróży i sama organizuję rodzinno-przyjacielskie wyjazdy, j.ednak wiem, że takie wyjazdy nie są dla każdego. Południowa część zbyt głośna, zatłoczona i zbyt brytyjska jak dla mnie, choć nie zaprzeczę też może zachwycić. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Lecie na Cypr? 03.07.19, 14:37 Jeżdżę na Cypr zimą na własną rękę, tanimi liniami, z dzieckiem (latem jest tam upiornie gorąco), do głowy nie przyszłoby mi aby bać się czegokolwiek. Wypadek może zdarzyć się wszędzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Lecie na Cypr? 03.07.19, 21:26 No właśnie ja wybieram się tam w zimę Jaka pogoda byla podczas twojego pobytu? Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Lecie na Cypr? 04.07.19, 00:13 O i ja również dopytam, jak z pogodą jesienią /zimą na Cyprze... Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Lecie na Cypr? 04.07.19, 11:24 Pogoda jest świetna na spacery. Słońce 17-23 stopni. Wieczorami chłodniej, przydaje się kurtka typu lekka puchówka. W ciągu dnia, w zacisznym miejscu można się poopalać. Można wypożyczyć rowery. Jest naprawdę super. Byłam raz w Pafos i dwukrotnie w Larnace (wizzair). Polecam oba, choć mnie bardziej odpowiada Larnaka (słone jezioro z flamingami. To nie lato jak np. Wyspy Kanaryjskie ale dużo taniej, bliżej i też bardzo fajnie. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Lecie na Cypr? 04.07.19, 11:33 O fajne to jezioro, niestety flamingow nie widzialam. Podobal mi sie tez meczet przy jeziorze Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Lecie na Cypr? 04.07.19, 16:29 Flamingi są zimą. Czasami całe jezioro jest nimi pokryte. Odpowiedz Link Zgłoś
an.16 Re: Lecie na Cypr? 04.07.19, 16:32 A meczet zupełnie przeciętny, wyjąwszy malownicza lokalizację. Wyjątkowe jest przy nim kocie przytulisko. O wiele ciekawszy jest meczet w centrum Larnaki. Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Lecie na Cypr? 06.07.19, 18:02 Podobno te flamingi są tam tylko zimą Odpowiedz Link Zgłoś
jusytka Re: Lecie na Cypr? 06.07.19, 18:01 No właśnie muszę zdementować, w zeszlym roku bylam na Fuercie na przelomie stycznia i lutego i lata niestety nie bylo. Pogoda w ciagu dnia byla podobna do zimowej Malty czy Majorki tylko wieczory cieplejsze. Nie bylo mowy o zadnym plażowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś