tojamarusia 14.08.19, 20:09 Kto miał? Jak sobie z tym poradziłyście? Mam w obu dużych palcach u stóp.. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ida_listopadowa Re: Zanokcica 14.08.19, 20:22 Bardzo gorąca woda, prawie wrzatek - tak ze jeszcze wytrzymasz z bolu, prawie sie oparzajac. Dziala cuda i to natychmiastowo. Tylko uwazaj. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Zanokcica 14.08.19, 21:10 Dokładnie, to pewna i wbrew pozorom bezpieczna metoda. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Zanokcica 14.08.19, 20:35 Mój syn miał. Na palcu wskazującym. Dostał antybiotyk. Dodatkowo kiedy mój mąż mu ten palec smarował sam podrapał się po ręce gdzie miał ukąszenie komara. Poszło zakażenie i brał antybiotyk i chyba zastrzyki. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Zanokcica 14.08.19, 21:04 Dawno temu coś takiego wyleczyłam sobie maścią ichtiolową. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Zanokcica 14.08.19, 21:12 1) Maść ichtiolowa. 2) Moczenie paluchów w gorącym szarym mydle. Mydło trzeba z odrobiną wody podgrzać w garnku. Powtarzać kilka razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
manala Re: Zanokcica 14.08.19, 21:19 Rivanol. Ale moczenie we wrzątku też pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Zanokcica 14.08.19, 21:43 Nie wiem jak u nogi, ale jak mi sie zrobi zastrzał przy paznokciu palca u ręki, albo zadrze skórka itp dobrze robi kilkukrotne zanurzenie palca we wrzątku. Mianowicie : Nalewasz wrzątek do kubka wkładasz palec na ułamek sekundy raz, drugi trzeci. Wylewasz wrzątek. Palec się goi. Jak zrobisz to np rano, po południu masz już prawa zagojoną rankę. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Zanokcica 14.08.19, 22:49 Ja stosuje opcje z rozgrzaniem metalowej łyżeczki we wrzątku, szybkim osuszeniu, i przykładaniu do napuchniętego miejsca. Zasada ta sama - wytworzenie sztucznej gorączki w punkcie zakażenia by zabić bakterie - lecz bardziej skoncentrowana i nie parzy pobliskiego ciała. No bo palca u nogi trochę trudno do szklanki wrzątku włożyć bez poparzenia się. Odpowiedz Link Zgłoś
afro.ninja Re: Zanokcica 14.08.19, 22:41 Bez przesady z tym moczeniem. Ttzeba zanurzyc palec na chwile i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
ajrisz.ka Re: Zanokcica 14.08.19, 21:23 Co to znaczy? Czy to wrastający paznokieć?? Co zrobiłaś, że wrasta? Zestaw Schoolla na wrastające paznokcie - kupisz w aptece, zakładasz wg.instrukcji - czasami wystarczy jedna noc i po kłopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
nika222 Re: Zanokcica 14.08.19, 21:44 Jak już ktoś napisał to ciepła (a nie gorąca) woda i szare mydło. Moczyć dwa trzy razy dziennie. Odpowiedz Link Zgłoś
kokosowy15 Re: Zanokcica 14.08.19, 21:48 Jeżeli ro zanokcica, rzeczywiście pomaga woda z szarym mydłem (nie mylić z mydłem w kostce, szare mydło to mydło malarskie). Jeżeli to zastrzal, lepiej odwiedzić chirurga, bo czasem zajmuje coraz głębsze warstwy tkanki, aż do kości. Odpowiedz Link Zgłoś
biala_ladecka Re: Zanokcica 14.08.19, 22:29 Moja mloda ma z tym problemy. Goraca woda z szarym mydlem lub bialym jeleniem 2-3 razy dziennie moczyc. Po tygodniu jest elegancko. Odpowiedz Link Zgłoś
mrs.solis Re: Zanokcica 14.08.19, 23:40 Rivanol zalatwi sprawe o wiele szybciej. Juz chyba na drugi dzien cala ropa wyszla tuz pod skore, wycisnelam ja i bylo po krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
tylko.bez.hipokryzji Re: Zanokcica 14.08.19, 22:34 A ja myślałam, że pytanie będzie dotyczyć paprotki Odpowiedz Link Zgłoś
alina460 Re: Zanokcica 14.08.19, 22:55 A ja myślałam, że będzie chodziło o zakonnicę... Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Zanokcica 14.08.19, 23:14 ja też stawialam na zakonnice Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Zanokcica 14.08.19, 23:50 Też tak pomyślałam. Ale po przeczytaniu wątku już wiem co to jest i wiem, że mój mąż na to własnie cierpi. Oczywiście nie da się dotknąć, a jak mu o wrzątku powiedziałam, to się w głowę popukał, tchórz jeden A niech cierpi zatem! Odpowiedz Link Zgłoś
qwirkle Re: Zanokcica 15.08.19, 01:54 rosapulchra-0 napisała: > Ale po przeczytaniu wątku już wiem co to jest i wiem, że mój mąż na to własnie > cierpi. Oczywiście nie da się dotknąć, a jak mu o wrzątku powiedziałam, to się > w głowę popukał, tchórz jeden A niech cierpi zatem! > No, bo taki bolący paluch u nogi boli przeraźliwie, tak, że balansowanie nim nad miską z wrzątkiem jest ostatną rzeczą na którą miałoby się chęć. Tyle, że to (ten wrzątek) naprawdę działa. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Zanokcica 15.08.19, 16:26 Ja stosuje opcje z rozgrzaniem metalowej łyżeczki we wrzątku, szybkim osuszeniu, i przykładaniu do napuchniętego miejsca. Zasada ta sama - wytworzenie sztucznej gorączki w punkcie zakażenia by zabić bakterie - lecz bardziej skoncentrowana i nie parzy pobliskiego ciała. No bo palca u nogi trochę trudno do szklanki wrzątku włożyć bez poparzenia się. Odpowiedz Link Zgłoś
rulsanka Re: Zanokcica 15.08.19, 17:26 Wystarczy, że woda będzie miała około 45-55 stopni, może być w garnku, misce. Na początku wkłada się sam palec, ale jak trochę przestygnie, to wtedy włożyć całą nogę i moczyć. Moczenie jest lepsze od łyżeczki, bo nie tylko temperatura jest ważna, ale i rozmiękczenie naskórka. Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Zanokcica 15.08.19, 17:48 To tez brzmi jak dobry sposób - temperatura jest podniesiona mniej ale na dłużej. Odpowiedz Link Zgłoś
karola2122 Re: Zanokcica 15.08.19, 15:55 Mnie też pomogła maść ichtiolowa, bez żadnego moczenia we wrzątku Odpowiedz Link Zgłoś
iza232 Re: Zanokcica 15.08.19, 19:53 Mnie pomogło szare mydło z gorącą wodą. Nie dowierzałam, że to może pomóc, ale moczyłam w tym palec przez weekend i wyleczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś