14.08.19, 20:09
Kto miał? Jak sobie z tym poradziłyście?
Mam w obu dużych palcach u stóp..
Obserwuj wątek
    • ida_listopadowa Re: Zanokcica 14.08.19, 20:22
      Bardzo gorąca woda, prawie wrzatek - tak ze jeszcze wytrzymasz z bolu, prawie sie oparzajac. Dziala cuda i to natychmiastowo.
      Tylko uwazaj.
      • rulsanka Re: Zanokcica 14.08.19, 21:10
        Dokładnie, to pewna i wbrew pozorom bezpieczna metoda.
    • heca7 Re: Zanokcica 14.08.19, 20:35
      Mój syn miał. Na palcu wskazującym. Dostał antybiotyk. Dodatkowo kiedy mój mąż mu ten palec smarował sam podrapał się po ręce gdzie miał ukąszenie komara. Poszło zakażenie i brał antybiotyk i chyba zastrzyki.
    • aaa-aaa-pl Re: Zanokcica 14.08.19, 21:04
      Dawno temu coś takiego wyleczyłam sobie maścią ichtiolową.
    • iberka Re: Zanokcica 14.08.19, 21:07
      Córa miała i pomogła maść ichtiolowa
    • abecadlowa1 Re: Zanokcica 14.08.19, 21:12
      1) Maść ichtiolowa.
      2) Moczenie paluchów w gorącym szarym mydle. Mydło trzeba z odrobiną wody podgrzać w garnku. Powtarzać kilka razy dziennie.
    • mrs.solis Re: Zanokcica 14.08.19, 21:16
      Uzywalam rivanolu.
      • manala Re: Zanokcica 14.08.19, 21:19
        Rivanol. Ale moczenie we wrzątku też pomaga.
        • ajrisz.ka Re: Zanokcica 14.08.19, 21:24
          We wrzątku??
          • ajrisz.ka Re: Zanokcica 14.08.19, 21:24
            O czym Wy piszecie??
            • qwirkle Re: Zanokcica 14.08.19, 21:43
              Nie wiem jak u nogi, ale jak mi sie zrobi zastrzał przy paznokciu palca u ręki, albo zadrze skórka itp dobrze robi kilkukrotne zanurzenie palca we wrzątku.
              Mianowicie :
              Nalewasz wrzątek do kubka wkładasz palec na ułamek sekundy raz, drugi trzeci. Wylewasz wrzątek. Palec się goi. Jak zrobisz to np rano, po południu masz już prawa zagojoną rankę.
              • qwirkle Re: Zanokcica 14.08.19, 21:44
                *prawie zagojoną
                • lumeria Re: Zanokcica 14.08.19, 22:49
                  Ja stosuje opcje z rozgrzaniem metalowej łyżeczki we wrzątku, szybkim osuszeniu, i przykładaniu do napuchniętego miejsca.

Zasada ta sama - wytworzenie sztucznej gorączki w punkcie zakażenia by zabić bakterie - lecz bardziej skoncentrowana i nie parzy pobliskiego ciała. No bo palca u nogi trochę trudno do szklanki wrzątku włożyć bez poparzenia się.
        • afro.ninja Re: Zanokcica 14.08.19, 22:41
          Bez przesady z tym moczeniem. Ttzeba zanurzyc palec na chwile i tyle.
    • tojamarusia Re: Zanokcica 14.08.19, 21:20
      Dzięki serdeczne😘
    • ajrisz.ka Re: Zanokcica 14.08.19, 21:23
      Co to znaczy? Czy to wrastający paznokieć??
      Co zrobiłaś, że wrasta?
      Zestaw Schoolla na wrastające paznokcie - kupisz w aptece, zakładasz wg.instrukcji - czasami wystarczy jedna noc i po kłopocie.
      • tojamarusia Re: Zanokcica 14.08.19, 21:28
        Nie, nie wrasta mi paznokieć.
    • nika222 Re: Zanokcica 14.08.19, 21:44
      Jak już ktoś napisał to ciepła (a nie gorąca) woda i szare mydło. Moczyć dwa trzy razy dziennie.
      • kokosowy15 Re: Zanokcica 14.08.19, 21:48
        Jeżeli ro zanokcica, rzeczywiście pomaga woda z szarym mydłem (nie mylić z mydłem w kostce, szare mydło to mydło malarskie). Jeżeli to zastrzal, lepiej odwiedzić chirurga, bo czasem zajmuje coraz głębsze warstwy tkanki, aż do kości.
    • biala_ladecka Re: Zanokcica 14.08.19, 22:29
      Moja mloda ma z tym problemy. Goraca woda z szarym mydlem lub bialym jeleniem 2-3 razy dziennie moczyc. Po tygodniu jest elegancko.
      • mrs.solis Re: Zanokcica 14.08.19, 23:40
        Rivanol zalatwi sprawe o wiele szybciej. Juz chyba na drugi dzien cala ropa wyszla tuz pod skore, wycisnelam ja i bylo po krzyku.
    • tylko.bez.hipokryzji Re: Zanokcica 14.08.19, 22:34
      A ja myślałam, że pytanie będzie dotyczyć paprotki big_grin
      • chatgris01 Re: Zanokcica 14.08.19, 22:39
        Ja myślałam, że konia big_grin
        • alina460 Re: Zanokcica 14.08.19, 22:55
          A ja myślałam, że będzie chodziło o zakonnicę...
          • czarniejszaalineczka Re: Zanokcica 14.08.19, 23:14
            ja też stawialam na zakonnice
          • rosapulchra-0 Re: Zanokcica 14.08.19, 23:50
            Też tak pomyślałam.
            Ale po przeczytaniu wątku już wiem co to jest i wiem, że mój mąż na to własnie cierpi. Oczywiście nie da się dotknąć, a jak mu o wrzątku powiedziałam, to się w głowę popukał, tchórz jeden uncertain A niech cierpi zatem!
            • qwirkle Re: Zanokcica 15.08.19, 01:54
              rosapulchra-0 napisała:
              > Ale po przeczytaniu wątku już wiem co to jest i wiem, że mój mąż na to własnie
              > cierpi. Oczywiście nie da się dotknąć, a jak mu o wrzątku powiedziałam, to się
              > w głowę popukał, tchórz jeden uncertain A niech cierpi zatem!
              >

No, bo taki bolący paluch u nogi boli przeraźliwie, tak, że balansowanie nim nad miską z wrzątkiem jest ostatną rzeczą na którą miałoby się chęć.
              Tyle, że to (ten wrzątek) naprawdę działa.
              • lumeria Re: Zanokcica 15.08.19, 16:26
                Ja stosuje opcje z rozgrzaniem metalowej łyżeczki we wrzątku, szybkim osuszeniu, i przykładaniu do napuchniętego miejsca.

Zasada ta sama - wytworzenie sztucznej gorączki w punkcie zakażenia by zabić bakterie - lecz bardziej skoncentrowana i nie parzy pobliskiego ciała. No bo palca u nogi trochę trudno do szklanki wrzątku włożyć bez poparzenia się.
                • rulsanka Re: Zanokcica 15.08.19, 17:26
                  Wystarczy, że woda będzie miała około 45-55 stopni, może być w garnku, misce. Na początku wkłada się sam palec, ale jak trochę przestygnie, to wtedy włożyć całą nogę i moczyć. Moczenie jest lepsze od łyżeczki, bo nie tylko temperatura jest ważna, ale i rozmiękczenie naskórka.
                  • lumeria Re: Zanokcica 15.08.19, 17:48
                    To tez brzmi jak dobry sposób - temperatura jest podniesiona mniej ale na dłużej.
    • karola2122 Re: Zanokcica 15.08.19, 15:55
      Mnie też pomogła maść ichtiolowa, bez żadnego moczenia we wrzątku
      • pade Re: Zanokcica 15.08.19, 16:29
        Tribiotic też pomaga.
    • iza232 Re: Zanokcica 15.08.19, 19:53
      Mnie pomogło szare mydło z gorącą wodą. Nie dowierzałam, że to może pomóc, ale moczyłam w tym palec przez weekend i wyleczyłam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka