Dodaj do ulubionych

"Moje śliczne", Karin Slaughter

20.09.19, 15:17
Czytałyście? Trafiłam na tę książkę po tym, jak przeczytałam jej prequel "Blondynka, niebieskie oczy". Zakończenie było tak niespodziewane, że wygooglałam i odkryłam, że to krótkie opowiadanie to prequel, a powieść właściwa to właśnie "Moje śliczne".
Nie jestem w stanie tego przeczytać jednym ciągiem. Muszę robić przerwy. Nie wiem czy Wam rekomendować czy nie.
Ps. A co polecacie do czytania i dlaczego? Dawno nie było wątku czytelniczego.
Obserwuj wątek
    • mari.sol Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 15:48
      Przeczytałam, normalny kryminał. Po samym tytule nawet nie skojarzyłam o czym to było. Książka dobra do przeczytania i zapomnienia.
    • silenta Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 16:14
      Przeczytałam ze trzy lata temu, nie pamiętam już szczegółów, tylko ogólne wrażenie, że książka beznadziejna i durna. Widzę, że dałam jej na Biblionetce 3/6 a i to chyba tylko z sentymentu do innych książek Slaughter (z Sarą Linton i Willem Trentem), które kiedyś mi się podobały.
      • anika772 Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 16:53
        Mnie jakoś przygnębia i nie mogę skończyć.
      • silenta Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 19:52
        A mój ostatni zachwyt kryminalny to Lina Bengtsdotter, książki Annabelle i Obca. Ale to nie jest sensacja ani thriller tylko dość powolne, pisane ładnym językiem książki.
        • anika772 Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 21.09.19, 11:40
          Dzięki, spróbujęsmile
    • maniaczytania Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 16:55
      Czytałam tylko ten prequel, na książkę chyba nie mam ochoty. Jakiś czas temu przejadły mi się mroczne kryminały, apogeum był pierwszy tom trylogii zła Chattama.
      A teraz próbuję skończyć "Żmijowisko", ale tak mnie to męczy, że serialu już pewnie nie obejrzę.
      • anika772 Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 16:56
        Bardzo dobrze mi się czytało "Żmijowisko".
        • maniaczytania Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 17:02
          Ja już drugi miesiąc to czytam wink
    • pani_tau Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 17:52
      Zmęczyłam dwie książki tej autorki, bo mnie kolezanka z pracy przymusiła. Nie pamiętam tytułów, pamiętam bardzo kiepską intrygę i nieporadny język, z tego powodu drastyczne sceny nudziły zamiast przerażać.
      Jakbym miała wskazać która jest najbardziej beznadziejna - Slaughter, Lacsberg czy te nasze Binda i Puzynska to bym miała duży problem
      • anika772 Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 17:54
        Fakt, poziom literacki pań zbliżony!
      • jak_matrioszka Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 19:39
        A wszystkie czytasz w oryginale? W odniesieniu do nieporadnego jezyka pytam.
        • pani_tau Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 20:08
          Obie czytałam w przekładzie. Tylko ze Slaughter miałam do czynienia w oryginale - kilka stron przeczytanych w bibliotece. Różnicy nie zauważyłam.
          Żałuję, bo dość płodna z niej autorka, cóż z tego skoro nie da się tego czytać bez przewracania oczami.
          • homohominilupus Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 20:49
            Polecam Pokonać mur Mariny Abramovic, niedawno zakladalam tu wątek na temat tej artystki. Świetnie się czyta.
          • jak_matrioszka Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 21.09.19, 11:34
            Ja czytałam kawałek w oryginale i reszte w tłumaczeniu na norweski, dla mnie nie tragedia, ale może nie ta seria? Bo z tego co widze, to ma różny warsztat.
            • pani_tau Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 08:13
              jak_matrioszka napisała:

> Ja czytałam kawałek w oryginale i reszte w tłumaczeniu na norweski, dla mnie ni
              > e tragedia, ale może nie ta seria? Bo z tego co widze, to ma różny warsztat.
              Och, to możesz czytać Nesbo w oryginale. Aż mnie skręciło z zazdrości.
              • jak_matrioszka Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 10:51
                A jak czytało Ci sie Nesbø po polsku? Bo ja tylko jedna pozycje czytałam w tłumaczeniu i nie wiem czy faktycznie tłumaczenie gorsze, czy tylko kwestia przyzwyczajenia, ale odczuwałam "niewygode". Wiem, że wielu Nesbø sie podoba, ale nie mam sie z kim porównać, bo ludzie sie jednego jezyka trzymaja. Ja na ogół też, ale jedna serie (innego autora) kupowałam po lotniskach i w zwiazku z tym czytałam w trzech różnych jezykach i tam dyskomfortu nie odczuwałam (ale też nie byłam do jednego jezyka nazbyt przywiazana).
                • pani_tau Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 14:33
                  @jak_matrioszka: Znakomicie, co jest zasługą Iwony Zimnickiej tłumaczącej na polski wszystko, co napisał Nesbo.
                  W oryginale nigdy go nie przeczytam, ale byłabym bardzo zdziwiona gdyby okazał się zdecydowanie lepszy.
                  • andaba Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 14:49
                    To ta tłumaczka, która przetłumaczyła 98% tego, co z Norwegii do nas przyszło? Sprawdziłam ją po przeczytaniu czegoś, co mi się podobało (chyba "We mgle") i oniemiałam, jak obejrzałam dorobek, nic dziwnego, że dobrze tłumaczy, ma wprawę smile
                  • jak_matrioszka Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 15:23
                    Nie mówie że złe tłumaczenie, zastanawiałam sie tylko czemu akurat z tym mi tak niewygodnie było. Pewnie przyzwyczajenie, inny jezyk mnie uwierał smile
        • anika772 Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 21.09.19, 11:40
          Nie, przekład.
    • spirit_of_africa Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 20.09.19, 21:16
      Lubię Slaughter ale tylko serie o Grant County i o Willu Trencie. Reszta jest slaaaabaaaa
    • yuka12 Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 21.09.19, 11:21
      Ann Cleeves z serią o Verze. Choć już po 2 tomie nie bardzo chce mi się sięgać po 3 (akcje ciekawe ale styl przewidywalny). Dodatkowo smaczki dot. brytyjskiego społeczeństwa i pomyłki tłumacza 😀.
      Carrisi- rzeczywiście świetne kryminały.
      Viveca Sten- do poczytania w poczekalni u dentysty, kryminało-romanse.
      Ogólnie dzięki za ostatniczytelnicze wątki, mam co czytać na następny rok.
      • jak_matrioszka Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 21.09.19, 11:31
        Ja Jussi Adler Olsen dorzucam, zdaje mi sie że widziałam w polskich ksiegarniach.
        • yuka12 Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 21.09.19, 12:05
          Czytałam chyba ze dwie tego pisarza. "Kobieta w klatce" była świetna, "Zabójcy bażantów" ok, ale miałam kiepskie tłumaczenie. Po kolejny tom już nie sięgnęłam.
    • magia Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 04:04
      Polecam serię Czerwona jaskółka - Jason Matthews.
      Rozdawali na audiotece z kuponem z BP.
      Służby amerykańskie kontra rosyjskie. Klimatu dodają wtręty po rosyjsku i przepis kulinarny po każdym rozdziale. Zupełnie nie mój klimat a mimo to świetnie się słucha. Dokupilam już 2 część.
      • anika772 Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 09:02
        Widziałam film, niezły.
      • princy-mincy Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 11:05
        Pierwsza część jeszcze jako tako. Drugiej już nie doczytałam, taka nudna.
    • wlazkotnaplot Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 11:02
      Właśnie kupiłam Japońskiego kochanka. Brzmi zachęcająco, po seriach Mroza (znudzona) będzie miłym powrotem do Allende i literatury iberoamerykańskiej (Dom duchów, Portret w sepii i inne. Był czas że się w nich zaczytywałam).
    • mama_i_zona Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 12:14
      Z mojej strony mogę polecić Marininę i jej serię z major Kamieńską; ciekawe postacie, dobrze skonstruowana zagadka.
      A z naszego podwórka Kuźmińscy, właśnie wyszła ich najnowsza książka "Mara".
    • kermicia Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 12:55
      Właśnie czytam Szczelinę słowackiego pisarza. Ciekawa forma, coś a'la Blair Witch Project, tylko pisane, a nie filmowane. Początek bardzo wciągał, teraz jestem na etapie przejściowym fabularnie i trochę nuży, ale ma być lepiej smile
      • andaba Re: "Moje śliczne", Karin Slaughter 22.09.19, 13:19
        O, tego nie znam, a lubię słowackie i czeskie książki. I nawet moja "rejonowa" biblioteka ma...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka