fajnedziewcze 24.09.19, 20:26 Witam, Co sie daje na prezent nowozencom?Pieniadze-Ile? A czy mozna cos kupic I dac koperte-wypada? Zenic sie bedzie moj brat a ja juz z 20 LAT Jak nie bylam na weselu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: Present na slub. 24.09.19, 20:39 Brat- to łatwiej, bo na pewno znasz Jego potrzeby ( i Jego narzeczonej), znasz upodobania.... Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Present na slub. 25.09.19, 10:42 ale ona chciała present. Present perfect. Odpowiedz Link Zgłoś
tryggia Re: Present na slub. 25.09.19, 10:50 Też mi zabrzmiało, jakby biscotti pytała czy trzeba być obecnym na ślubie 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
vodyanoi Re: Present na slub. 24.09.19, 21:46 Niepasujący do kołder komplet pościeli. Trzecie żelazko. Będzie jak znalazł za 10 lat, jak się popsują poprzednie dwa. Zestaw obiadowy na 12 osób, koniecznie pod swój gust. Obraz ze skóry. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Present na slub. 24.09.19, 22:42 Ja bym dodała piękny obróz hafotowany...ale tak pioruński w prasowaniu ze go wywaliłam. Srebrną cukiernicę. Odpowiedz Link Zgłoś
arwena_11 Re: Present na slub. 25.09.19, 08:51 Taki obrus oddaje sie do magla. Też mam i bardzo lubię. Odpowiedz Link Zgłoś
45rtg Re: Present na slub. 25.09.19, 09:00 hanusinamama napisała: > Ja bym dodała piękny obróz hafotowany...ale tak pioruński w prasowaniu ze go wy > waliłam. Srebrną cukiernicę. Obróz gącentracyjny chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Present na slub. 25.09.19, 10:36 Po tym jak myślałam że nic mnie tu już nie zaskoczy zobaczyłam wczoraj "w koloże". Myślałam że to już apogeum, ale proszę, hanusina nie zawodzi. "Obróz hafotowany". Piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Present na slub. 25.09.19, 11:54 Ale Hanusi wstawiła błędy zamierzone, jest ich świadoma i zrobiła to specjalnie😊 Odpowiedz Link Zgłoś
piekna_remedios4 Re: Present na slub. 25.09.19, 10:44 hahaha omg, to jest cudowne. Obróz. kochana, nie hejtuję, po prostu wyszedł ci majstersztyk hahaha. tylko nie pisz plz, że słownik ci zamienił Odpowiedz Link Zgłoś
czarniejszaalineczka Re: Present na slub. 26.09.19, 10:15 no co ? obraz i obrus w jednym !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
double-facepalm Re: Present na slub. 26.09.19, 18:14 Obróz (ślubny) = portret przyszlego pana mlodego z rózicą, a nie z panną młodą. (Z wątku "a jaka rózica między wami a waszymi mężami", doskonale oddaje kontekst) Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Present na slub. 25.09.19, 08:12 Fakt to mniejszy wstyd niz kasa 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Present na slub. 24.09.19, 22:12 wór suchej karmy dla zwierzaków z najbliższego schroniska Odpowiedz Link Zgłoś
aragorna71 Re: Present na slub. 25.09.19, 12:56 a to sie daje zamiast kwiatow na zyczenie pary mlodej i moim zdaniem to bardzo dobry pomysl, zamiat 100 bukietow, ktore potem trzeba wyrzucic. Sama masz koty wiec chyba dobrze zyczysz zwierzakom Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Present na slub. 26.09.19, 10:03 Bardzo pochwalam gdy para mloda zamiast kwiatow chce pomoc zwierzetom,ludziom Odpowiedz Link Zgłoś
cruella_demon Re: Present na slub. 24.09.19, 22:17 Najlepiej kasę. W przypadku brata nie mam pojęcia ile. *Oczywiście zakładam, że nie jesteś biedna, bo w takim przypadku oczywiście tyle ile możesz i niestosowne jest komentowanie takiego prezentu. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Present na slub. 24.09.19, 22:18 Bratu to tysiąc daj, chyba że stać Cię na większą kwotę. My kilkanaście lat temu dostaliśmy od rodzeństwa po 500 zł, no ale ceny poszły w górę. Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Present na slub. 24.09.19, 22:48 Zapytaj czy chce kasę czy ma listę prezentów, od siostry coś materialnego wypada dostać. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Present na slub. 25.09.19, 00:09 Pieniądze są materialne, chyba że to przelew. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Present na slub. 25.09.19, 08:10 W pl powinno byc jak np. w Izraelu. Idziesz na wesele przed wejsciem stoi ustrojstwo gdzie robisz przelew jako prezent i po klopocie. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Present na slub. 24.09.19, 23:16 Kase sie daje . Brat to bardzo bliska rodzina wiec wiecej niz np. Kolezance a ile to ty musisz zdecydowac ile mozesz i chcesz dac. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Present na slub. 25.09.19, 00:04 Wstydziłabym się dać kasę, chyba, ze ktoś by wprost o nią poprosił. Ale jeszcze na takim ślubie, na którym ktoś chciałby pieniędzy, nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Present na slub. 25.09.19, 08:08 A ja od lat nie spotkalam sie zeby ktos kupowal prezenty jesli nie ma ich listy . Jak nie ma daje sie kase. Wstydzilabys sie? Dla mnie dziwne ale ok. Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Present na slub. 25.09.19, 11:36 Na wszystkich ślubach słyszałam: „ prezenty nie są konieczne, ważne żebyście wszyscy byli ale jeśli chcecie jest lista”. Lista zaiwerała pozycje tak do 500 zł od wyrobów własnych rąk (przetwory domowe). Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Present na slub. 25.09.19, 08:46 Ja wstydziłabym się dac nietrafiony prezent. Na ślubie z listą jeszcze nie byłam. Odpowiedz Link Zgłoś
jola-kotka Re: Present na slub. 25.09.19, 08:55 Listy sa czesto. Daja ci nazwe sklepu w nim jest lista idziesz i kupujesz w tym danym sklepie cos z tej listy. Np. Goscie kompletuja w ten sposob nowozencom serwis obiadowy. Jak calosc kosztuje 12000 to kazdy kupuje czesc za np. 500 zl. Ja tam sie w to nigdy nie bawie i daje kase. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Present na slub. 25.09.19, 09:02 Jolu, wiem co to lista i jak to funkcjonuje. Nie zmienia to faktu,ze nie byłam na ślubie gdzie młodzi sporządzili taką listę. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Present na slub. 25.09.19, 09:08 livia.kalina napisała: > Wstydziłabym się dać kasę, chyba, ze ktoś by wprost o nią poprosił. Ale jeszcze > na takim ślubie, na którym ktoś chciałby pieniędzy, nie byłam. Ha, to ja na same takie jakoś trafiam! I o ile w niektórych przypadkach życzenie Młodych co do formy prezentu było przekazywane ustnie (przez rodziców tychże np.), to na ostatnim, na jakim byłam w sierpniu, już na zaproszeniu stosowny wierszyk nie pozostawiał złudzeń, heh. Niezbyt to eleganckie, ani subtelne, ale cóż.. W sumie może rzeczywiście wprowadzenie terminala przy wejściu na salę weselną to nie jest najgorsze rozwiązanie - wtedy wszyscy goście wiedzieliby na czym stoją i podejmowali decyzję czy odpowiada im uczestnictwo w przyjęciu za kwotę X, czy może wolą w stosownym czasie podziękować za ten zaszczyt Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Present na slub. 25.09.19, 09:25 Piszesz tak, jakby ktoś kogoś wygonił bo dostał narzutę która pamięta XX wiek. Co niestosownego dać równowartość kwoty którą się przeznaczy na prezent. Chyba tylko w tym,ze można kupić ramkę za 50 złociszy a dać tyle to troszkę słabe. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Present na slub. 25.09.19, 10:28 Ja daję drobny prezent (butelka wina? dobra wódka?) + kopertę. W kopercie daję talerzyk + 30-50%. Czyli jeśli talerzyk 300 a jest nas 5 to daję 2000. Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Present na slub. 25.09.19, 10:30 Jeśli brat to warto dać coś ekstra w takim wypadku 2500-3000. Do tego jakiś ciekawszy prezent. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Present na slub. 25.09.19, 10:40 co moze być ciekawszym prezentem? Odpowiedz Link Zgłoś
maly_fiolek Re: Present na slub. 25.09.19, 13:27 Znasz brata i bratową. Może to być bilet na koncert, koszulki z ich zdjęciem i datą ślubu, pościel z nadrukiem, kielichy do alkoholu z ich imieniem i datą ślubu, krówki owinięte w okolicznościowy papier. Coś unikalnego, i coś dla nich . Odpowiedz Link Zgłoś
edelstein Re: Present na slub. 25.09.19, 11:43 Kasa najlepsza.Wiem,ze mlodzi chca sobie kupic wypasiony serwis, wiec dam kase na ten serwis i kupia taki jaki chca.Pomijam juz,ze to praktyczniejsze w logistyce.Tachaj serwis na 12osob tak by sie nie potlukl. Do tego dostana robiona pod nich kartke z zyczeniami i wplate na hospicjum zamiast kwiatow,tak jak sobie zazyczyli. Odpowiedz Link Zgłoś