Dodaj do ulubionych

Present na slub.

24.09.19, 20:26
Witam, Co sie daje na prezent nowozencom?Pieniadze-Ile? A czy mozna cos kupic I dac koperte-wypada? Zenic sie bedzie moj brat a ja juz z 20 LAT Jak nie bylam na weselu.
Obserwuj wątek
    • bei Re: Present na slub. 24.09.19, 20:39
      Brat- to łatwiej, bo na pewno znasz Jego potrzeby ( i Jego narzeczonej), znasz upodobania....
    • lot_w_kosmos Re: Present na slub. 24.09.19, 20:47
      Prezent. Prezent się daje.
      • piekna_remedios4 Re: Present na slub. 25.09.19, 10:42
        ale ona chciała present. Present perfect.
      • tryggia Re: Present na slub. 25.09.19, 10:50
        Też mi zabrzmiało, jakby biscotti pytała czy trzeba być obecnym na ślubie 🙂
        • fawiarina Re: Present na slub. 26.09.19, 09:56
          big_grin
        • double-facepalm Re: Present na slub. 26.09.19, 13:03
          big_grin
    • vodyanoi Re: Present na slub. 24.09.19, 21:46
      Niepasujący do kołder komplet pościeli.
      Trzecie żelazko. Będzie jak znalazł za 10 lat, jak się popsują poprzednie dwa.
      Zestaw obiadowy na 12 osób, koniecznie pod swój gust.
      Obraz ze skóry.
      • chococaffe Re: Present na slub. 24.09.19, 21:49
        big_grin
      • hanusinamama Re: Present na slub. 24.09.19, 22:42
        Ja bym dodała piękny obróz hafotowany...ale tak pioruński w prasowaniu ze go wywaliłam. Srebrną cukiernicę. smile
        • arwena_11 Re: Present na slub. 25.09.19, 08:51
          Taki obrus oddaje sie do magla. Też mam i bardzo lubię.
        • 45rtg Re: Present na slub. 25.09.19, 09:00
          hanusinamama napisała:

> Ja bym dodała piękny obróz hafotowany...ale tak pioruński w prasowaniu ze go wy
          > waliłam. Srebrną cukiernicę. smile

Obróz gącentracyjny chyba.
          • 35wcieniu Re: Present na slub. 25.09.19, 10:36
            Po tym jak myślałam że nic mnie tu już nie zaskoczy zobaczyłam wczoraj "w koloże".
            Myślałam że to już apogeum, ale proszę, hanusina nie zawodzi. big_grin "Obróz hafotowany". Piekne.
            • bei Re: Present na slub. 25.09.19, 11:54
              Ale Hanusi wstawiła błędy zamierzone, jest ich świadoma i zrobiła to specjalnie😊
              • 35wcieniu Re: Present na slub. 26.09.19, 08:48
                Wiadomo, wiadomo.
        • piekna_remedios4 Re: Present na slub. 25.09.19, 10:44
          hahaha omg, to jest cudowne. Obróz. kochana, nie hejtuję, po prostu wyszedł ci majstersztyk hahaha. tylko nie pisz plz, że słownik ci zamienił big_grin
          • czarniejszaalineczka Re: Present na slub. 26.09.19, 10:15
            no co ?
            obraz i obrus w jednym !!!!
            • 35wcieniu Re: Present na slub. 26.09.19, 13:06
              A i z rózgi coś....
              • czarniejszaalineczka Re: Present na slub. 26.09.19, 13:16
                w rózice haftowany
                • 35wcieniu Re: Present na slub. 26.09.19, 13:22
                  hafotowany*
                • double-facepalm Re: Present na slub. 26.09.19, 18:14
                  Obróz (ślubny) = portret przyszlego pana mlodego z rózicą, a nie z panną młodą. (Z wątku "a jaka rózica między wami a waszymi mężami", doskonale oddaje kontekst)
      • jola-kotka Re: Present na slub. 25.09.19, 08:12
        Fakt to mniejszy wstyd niz kasa 😀
    • aankaa Re: Present na slub. 24.09.19, 22:12
      wór suchej karmy dla zwierzaków z najbliższego schroniska
      • aragorna71 Re: Present na slub. 25.09.19, 12:56
        a to sie daje zamiast kwiatow na zyczenie pary mlodej i moim zdaniem to bardzo dobry pomysl, zamiat 100 bukietow, ktore potem trzeba wyrzucic. Sama masz koty wiec chyba dobrze zyczysz zwierzakomwink
        • edelstein Re: Present na slub. 26.09.19, 10:03
          Bardzo pochwalam gdy para mloda zamiast kwiatow chce pomoc zwierzetom,ludziom
    • cruella_demon Re: Present na slub. 24.09.19, 22:17
      Najlepiej kasę. W przypadku brata nie mam pojęcia ile.
      *Oczywiście zakładam, że nie jesteś biedna, bo w takim przypadku oczywiście tyle ile możesz i niestosowne jest komentowanie takiego prezentu.
    • mama-ola Re: Present na slub. 24.09.19, 22:18
      Bratu to tysiąc daj, chyba że stać Cię na większą kwotę. My kilkanaście lat temu dostaliśmy od rodzeństwa po 500 zł, no ale ceny poszły w górę.
    • hanusinamama Re: Present na slub. 24.09.19, 22:40
      Jak brat to zapytaj.
    • muchy_w_nosie Re: Present na slub. 24.09.19, 22:48
      Zapytaj czy chce kasę czy ma listę prezentów, od siostry coś materialnego wypada dostać.
      • taki-sobie-nick Re: Present na slub. 25.09.19, 00:09
        Pieniądze są materialne, chyba że to przelew. tongue_out
        • jola-kotka Re: Present na slub. 25.09.19, 08:10
          W pl powinno byc jak np. w Izraelu. Idziesz na wesele przed wejsciem stoi ustrojstwo gdzie robisz przelew jako prezent i po klopocie.
    • jola-kotka Re: Present na slub. 24.09.19, 23:16
      Kase sie daje . Brat to bardzo bliska rodzina wiec wiecej niz np. Kolezance a ile to ty musisz zdecydowac ile mozesz i chcesz dac.
      • livia.kalina Re: Present na slub. 25.09.19, 00:04
        Wstydziłabym się dać kasę, chyba, ze ktoś by wprost o nią poprosił. Ale jeszcze na takim ślubie, na którym ktoś chciałby pieniędzy, nie byłam.
        • jola-kotka Re: Present na slub. 25.09.19, 08:08
          A ja od lat nie spotkalam sie zeby ktos kupowal prezenty jesli nie ma ich listy . Jak nie ma daje sie kase. Wstydzilabys sie? Dla mnie dziwne ale ok.
          • livia.kalina Re: Present na slub. 25.09.19, 11:36
            Na wszystkich ślubach słyszałam: „ prezenty nie są konieczne, ważne żebyście wszyscy byli ale jeśli chcecie jest lista”. Lista zaiwerała pozycje tak do 500 zł od wyrobów własnych rąk (przetwory domowe).
        • gryzelda71 Re: Present na slub. 25.09.19, 08:46
          Ja wstydziłabym się dac nietrafiony prezent. Na ślubie z listą jeszcze nie byłam.

• jola-kotka Re: Present na slub. 25.09.19, 08:55
            Listy sa czesto. Daja ci nazwe sklepu w nim jest lista idziesz i kupujesz w tym danym sklepie cos z tej listy. Np. Goscie kompletuja w ten sposob nowozencom serwis obiadowy. Jak calosc kosztuje 12000 to kazdy kupuje czesc za np. 500 zl. Ja tam sie w to nigdy nie bawie i daje kase.
            • gryzelda71 Re: Present na slub. 25.09.19, 09:02
              Jolu, wiem co to lista i jak to funkcjonuje. Nie zmienia to faktu,ze nie byłam na ślubie gdzie młodzi sporządzili taką listę.
        • chlodne_dlonie Re: Present na slub. 25.09.19, 09:08
          livia.kalina napisała:

> Wstydziłabym się dać kasę, chyba, ze ktoś by wprost o nią poprosił. Ale jeszcze
          > na takim ślubie, na którym ktoś chciałby pieniędzy, nie byłam.

Ha, to ja na same takie jakoś trafiam! I o ile w niektórych przypadkach życzenie Młodych co do formy prezentu było przekazywane ustnie (przez rodziców tychże np.), to na ostatnim, na jakim byłam w sierpniu, już na zaproszeniu stosowny wierszyk nie pozostawiał złudzeń, heh.
          Niezbyt to eleganckie, ani subtelne, ale cóż..

W sumie może rzeczywiście wprowadzenie terminala przy wejściu na salę weselną to nie jest najgorsze rozwiązanie - wtedy wszyscy goście wiedzieliby na czym stoją i podejmowali decyzję czy odpowiada im uczestnictwo w przyjęciu za kwotę X, czy może wolą w stosownym czasie podziękować za ten zaszczyt wink
          • gryzelda71 Re: Present na slub. 25.09.19, 09:25
            Piszesz tak, jakby ktoś kogoś wygonił bo dostał narzutę która pamięta XX wiek.
            Co niestosownego dać równowartość kwoty którą się przeznaczy na prezent. Chyba tylko w tym,ze można kupić ramkę za 50 złociszy a dać tyle to troszkę słabe.
    • maly_fiolek Re: Present na slub. 25.09.19, 10:28
      Ja daję drobny prezent (butelka wina? dobra wódka?) + kopertę. W kopercie daję talerzyk + 30-50%.
      Czyli jeśli talerzyk 300 a jest nas 5 to daję 2000.
      • maly_fiolek Re: Present na slub. 25.09.19, 10:30
        Jeśli brat to warto dać coś ekstra w takim wypadku 2500-3000. Do tego jakiś ciekawszy prezent.
        • gryzelda71 Re: Present na slub. 25.09.19, 10:40
          co moze być ciekawszym prezentem?
          • maly_fiolek Re: Present na slub. 25.09.19, 13:27
            Znasz brata i bratową. Może to być bilet na koncert, koszulki z ich zdjęciem i datą ślubu, pościel z nadrukiem, kielichy do alkoholu z ich imieniem i datą ślubu, krówki owinięte w okolicznościowy papier. Coś unikalnego, i coś dla nich smile.
    • edelstein Re: Present na slub. 25.09.19, 11:43
      Kasa najlepsza.Wiem,ze mlodzi chca sobie kupic wypasiony serwis, wiec dam kase na ten serwis i kupia taki jaki chca.Pomijam juz,ze to praktyczniejsze w logistyce.Tachaj serwis na 12osob tak by sie nie potlukl.
      Do tego dostana robiona pod nich kartke z zyczeniami i wplate na hospicjum zamiast kwiatow,tak jak sobie zazyczyli.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka