Dodaj do ulubionych

Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla

12.10.19, 09:14
Gdybyście miały/mieli polecić komuś tylko jedną książkę jednego noblisty, co by to było?

Ode mnie - John Steinbeck "Na wschód od Edenu"
Obserwuj wątek
    • cosinuss Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:18
      "Amatorki" E.Jelinek
    • fornita111 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:19
      Ale to nie musi byc ksiazka za ktora nobla dostal? To ja daje "Piate dziecko" Doris Lessing.
      • maniaczytania Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:24
        Nie, już od jakiegoś czasu nie dają za książkę 😊

Wiem, że napisałam, że tylko jedną, ale przy Twoim typie zastanawiam się, czy nie powinno być w komplecie 😉
        • fornita111 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:39
          O nie, nie! "Podrozy Bena" nie przyjmuje do wiadomosci wink
          • maniaczytania Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:59
            😁
      • aandzia43 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 23:01
        No to płyniemy na tę samą wyspę big_grin
    • violent_green Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:22
      Najpierw pomyślałam o "Okruchach dnia " Ishiguro, ale jak mogłam nie wspomnieć o "Stu latach samotności" Marqueza!
      • fornita111 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:43
        Gdyby mnie ktos zapytal o moja ulubiona ksiazke noblisty to bym dala wlasnie "Sto lat samotnosci". Ale nie polecam jej ludziom, bo jest specyficzna i tez dlatego, ze w moim odczuciu to nie jest ksiazka, ktora " cos w czlowieku zmienia", "otwiera oczy na cos".
        • 35wcieniu Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:48
          Zwłaszcza że takie polecanie - a to jest książka polecana generalnie zawsze, wszędzie i na potęgę - sprawia że człowiek się nastawia na coś superhiper, a im więcej oczekuje tym boleśniejsze może być zderzenie z rzeczywistością.
          Ksiązka nie jest dla każdego, a często się ją zachwala jako rzecz uniwersalną i taką, która podejdzie każdemu.
          Jestem żywym przykładem na to że jednak nie, "Sto lat..." jest moją najbardziej znienawidzoną książką.
          • violent_green Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:06
            Nie przesadzasz trochę? Jak można w ogóle nienawidzić jakiejkolwiek książki. Nie podoba mi się, to przestaje czytać, odstawiam na półkę albo podaję dalej.
            Dla mnie akurat "Sto lat..." to życie, to książka na stałe wtopiona w moje wspomnienia z młodości. Poza tym ja uwielbiam styl oniryczny, senny, niekoniecznie logiczny smile Ktoś tu wcześniej polecił Jelinek - borze, świetna jest ale to właśnie dla mnie pisarka wybitnie "nie dla każdego".
            • 35wcieniu Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:11
              Dlaczego mam przesadzać? Po prostu uważam że niesłusznie się ją poleca jako pewniak, podczas gdy naprawdę jest nie dla każdego.
              Co do "Jak można w ogóle nienawidzić jakiejkolwiek książki." się nie odniosę, bo jest dla mnie jasne że większość czytających prawidłowo zrozumie to co napisałam.
              • violent_green Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:21
                Rozumiem, że "Nienawidzę tej książki" to nieudolne tłumaczenie frazy "I hate this book". Otóż "hate" w tym kontekście to po prostu "nie lubię" i po polsku "nienawidzę" nie ma sensu.

Ps. Nikomu na siłę nie wpycham Marqueza ani nie każę go czytać. Polecam ją (w domyśle ludziom, którzy lubią TAKI rodzaj literatury).
                • 35wcieniu Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:27
                  Oczywiście że ma sens. Nie użyłam też słowa nienawidzę, tylko napisałam że to moja najbardziej znienawidzona książka. Tak jak brukselka bywa najbardziej znienawidzonym warzywem, a szpilki są moimi najbardziej znienawidzonymi butami.
                  • majenkir Re: 12.10.19, 17:03
                    35wcieniu napisał(a):
                    > szpilki są moimi najbardziej znienawidzonymi butami.

A moimi balerinki, ktore IMO powinny byc odgornie zakazane big_grin.
                    • aerra Re: 15.10.19, 19:56
                      Ej, ja kocham balerinki!
            • majenkir Re: 12.10.19, 17:02
              violent_green napisała:
              > Jak można w ogóle nienawidzić jakiejkolwiek książki.

Takiej co byla w spisie lektur obowiazkowych jak najbardziej mozna wink.
              Ja tak mialam z Panem Tadeuszem tongue_out.
              • violent_green Re: 12.10.19, 21:41
                No tak smile ale ja myślałam, że rozmawiam z dorosłą kobietą a nie ze zbuntowaną 12-latką. Poza tym nikt nikomu nie każe czytać Marqueza w przeciwieństwie do Mickiewicza smile
            • mid.week Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 20:17
              violent_green napisała:

> Nie przesadzasz trochę? Jak można w ogóle nienawidzić jakiejkolwiek książki.

oj można, można wink
    • 35wcieniu Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:26
      Bez chwili wahania: John Galsworthy - "Saga rodu Forsythe'ów". Całość, czyli te 3 tomy, plus kolejne trzy "Nowoczesna komedia" i kolejne trzy "Koniec rozdziału".
    • andaba Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:47
      Niewiele znam.
      Tak z serca to Chłopów.
      Z nowszych miałabym problem między "Piątym dzieckiem" a "Wojna nie ma w sobie nic z kobiety"

Natomiast wiem, czego bym nie poleciła smile
      • maniaczytania Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:58
        andaba napisała:

> Natomiast wiem, czego bym nie poleciła smile

Poproszę 😊
        • andaba Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:12
          Jelinek.
          Jak ktoś uważa że Tokarczuk jest trudna to powinien sobie poczytać tę sieczkę.
          Gdy kilka lat później Nobla dostała Lessing i sięgnęłam po jej książki, to nie mogłam wyjść ze zdumienia, że są takie... normalne. Już myślałam, że żeby teraz dostać Nobla trzeba pisać tak, żeby przeciętny czytelnik nie wiedział o co chodzi.
          • violent_green Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:26
            Mnie też to śmieszy, kiedy ludzie piszą, że Tokarczuk jest "trudna". Ona ma przepiękny styl pisania, ale on łatwo wchodzi.
            • rozalia_olaboga Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 13:06
              Dla mnie Tokarczuk ciężko się czyta. Nie wiem czy to to samo, co "trudno", ale czyta mi się właśnie ciężko. A ponieważ czytam głównie dla rozrywki, to Tokarczuk niestety zalega w kindlu. Robiłam podejścia do prawie wszystkich jej książek, ale jesteśmy jakoś niekompatybilne.
            • kosmos_pierzasty Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 13.10.19, 16:07
              Mnie też zaskoczyło, że bywa uważana za trudną w odbiorze.
              Choć fakt, że nie czytałam jeszcze Ksiąg Jakubowych, ale przeczytam, na fali radości z nobla smile
          • cosinuss Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 12:37
            Ja wpisałam wyżej "Amatorki" Jelinek smile
          • dziennik-niecodziennik Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 15.10.19, 23:59
            Tokarczuk trudna?? To sie samo czyta przeciez...
      • livia.kalina Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 11:10
        „Chłopi” to też byłby mój wybór smile
        • fornita111 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 15:08
          "Chlopi" - ten wybor tez z calego serca rozumiem smile wink
          • livia.kalina Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 17:19
            Fornito, a co sądzisz o "Czarodziejskiej górze"? Bo to byłby mój drugi wybór i z tego co zauważyłam, nie mój jeden (połączenie Reymonta z Mannem). Może w tych wyborach jest jakiś wspólny mianownik?smile
            • fornita111 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 21:50
              Nic nie moge sadzic- bo nie czytalam uncertain sad A w sumie po co te smutne emotki, zalegle lektury mozna nadrobic- w przeciwienstwie do innych zyciowych zaleglosci wink
              • livia.kalina Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 21:59
                Nawet nie wiesz jak Ci zazdroszczę, że taka uczta przed Tobąsmile
                • boogiecat Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 22:08
                  ale Czarodziejska gore sobie mozna od nowa przeczytac i ciagle jest fajniesmile
                  • livia.kalina Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 22:31
                    Owszem- zgadzam się w 100% ale pierwszy raz jest tylko jeden raz w życiusmile
    • stara.gropa Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 09:54
      Wóz ognisty - Patrick White
    • kosmos_pierzasty Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:18
      Dżumę Camusa.
      Steinbeck też kusi - to jedna z moich ulubionych książek w ogóle.
      I Wilk stepowy.
      Alle jak jedna , to mimo wszystko Dżuma.
      • margotka28 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 16:38
        Tak Dżuma Camusa to świetna książka. Ponadto lubię Becketta, Hesse i oczywiście Tokarczuk.
    • 1matka-polka Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:19
      Stary czlowiek i morze. Ernest Hemingway
    • lellapolella Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:26
      Ciężko mi wybrać między"Zwierzeniami klowna" Bölla a "Katem" Lagerkvista. Każda z tych książek mi mocno namieszaławink Ale jak już mus, to wg kolejności.
    • afro.ninja Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:32
      Oczywiscie Chłopi! Jedna z najwybitniejszych książek na świecie.
      • lilia-anna Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:39
        Chłopi. Zdecydowanie.
        • zona_glusia Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 22:24
          Po wahaniach (Beckett, Camus, Coetzee) przyłączam się do "Chłopów".
      • 35wcieniu Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:43
        Też chciałam wspomnieć o Reymoncie, ale o "Ziemi obiecanej".
        • ga-ti Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:51
          No to 'Ziemię obiecaną' muszę jeszcze raz przeczytać.
          Ale "Chłopi" tak! zdecydowanie polecam.
          A już się bałam, że tylko ja taka 'przyziemna' jestem wink
    • malia Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:34
      1.Sto lat samotności.
      2.
      3.
      4 Krystyna córka Lawransa, Saga rodu Forsythów , Na wschód od Edenu, Okruchy dnia
      • 1elka26 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 11:05
        Polecam twórczość praktycznie nieznanego w Polsce noblisty. Saint-John Perse - niezwykły poeta. Jego skojarzenia są wręcz niezwykłe. Jego największe dzieło "Anabaza" nawiązująca tytułem do dzieła Ksenofonta opisującego powrót żołnierzy uczestników wyprawy Aleksandra Wielkiego jest poetycką metaforą dziejów ludzkości. Poezja kosmologiczna obrazującą podróż ludzkości wraz z ciągle żywą pokusą powrotu do źródeł - do oceanu. Ciąg myśli i skojarzeń z jakim mamy do czynienia jest wręcz niezwykły.
        Poza tym oczywiście dwie monumentalne powieści - "Chłopi" i "Krystyna córka Lavransa"
    • lilia.z.doliny Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 10:57
      "Żaby" Mo Yan
      tylko nie da rady tego, nomen omen, polknac, na raz
    • rozalia_olaboga Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 11:01
      Chłopi. Ale wiem ze chyba jestem w mniejszości...
      Ewentualnie - Czarodziejska Góra lub Fiasko Kertesza.
      • rozalia_olaboga Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 11:02
        O, widzę ze jednak nie jestem sama z Chłopami! smile
        • lilia.z.doliny Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 11:50
          nie, nie jestes smile
          gdyby mozna rekomendowac dwie ksiazki, to wymienilabym tez ukochanych Chlopow
          ale Zaby, wg mnie, to bardzo wazna rzecz
          nakresla i nadaje wyraz zjawisku znanym.glownie z nazwy: rzadowa kontrola urodzen w Chinach
          brzmi jak program
          w rzrczywistosci to horror
    • szafireczek Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 11:06
      Pablo Neruda, np. "Księga pytań"...ale nie tylko...
    • ira_08 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 12:08
      "Czarodziejska góra" Manna z powszechnej i "Chłopi" z polskiej. Nie mogę wybrać jednej, musiałabym losować smile
      • grey_delphinum Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 12:13
        "Chlopi" to moja ukochana książka- czytalam ze dwadziescia razy.
        • ira_08 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 12:54
          Moja też, nawet na maturze mi się trafili smile
    • zla.m Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 12:59
      Waham się między "Lato przed zmierzchem" a "Pamiętnikiem przetrwania" - obie Doris Lessing. Obie "kobiece" i całkiem inne.
    • olena.s Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 16:02
      Mann. Albo Steinbeck. Albo Camus.
      Za dużo tego, nie da się.
      • maniaczytania Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 16:59
        dużo, ale jednak się da - spróbuj - jeden tytuł- który to będzie?
    • feniks_4 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 16:40
      Gabriel Garcia Marquez - "Sto lat samotności".
      • black_halo Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 13.10.19, 00:00
        Op właśnie to. I Hugo Claus - Caly smutek Belgio
        • black_halo Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 13.10.19, 00:03
          black_halo napisała:

> Op właśnie to. I Hugo Claus - Caly smutek Belgio
          >
          A niech to. Byłam przekonana, że dostał za tą książkę nobla a jednak nie. Ale i tak warto przeczytać.
          • feniks_4 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 13.10.19, 00:45
            Nie znam, zajrze..
        • kosmos_pierzasty Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 13.10.19, 16:09
          Oj, Cały smutek... to mnie się z kolei trudno czytało.
    • qs.ibidem Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 17:01
      Trudny wybór między Tomaszem Mannem i Elfriede Jelinek. Tę ostatnią poznałam osobiście i jest genialną postacią ludzką.
      Ale od zawsze i wszędzie "Czarodziejska góra" to moja ulubiona książka i wszystkim polecam.
      • milamala Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 22:11
        qs.ibidem napisała:

> Trudny wybór między Tomaszem Mannem i Elfriede Jelinek. Tę ostatnią poznałam os
        > obiście i j

Jakim cudem, ona cierpi na agorafobie, nie wychodzi z domu.
        • qs.ibidem Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 22:52
          Teraz ostatnio? Czy chodzi o jakąś stylizację? Nie jestem na bieżąco. Nigdy nie lubiła czegoś, co nazywała das Angeschautwerden. A jednocześnie od wieeeeelu lat prowadzi stronę w internecie. Ma kontakt z wieloma ludźmi, których znam, z którymi już jednak nie pracuję.
          Swego czasu krążyła na trasie Wiedeń-Monachium.

• boogiecat Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 17:23
      Rzeczywiscie pelno tego, ja jestem team Mann i Hesse, ale jakbym miala polecic cos co kazdy powinien przeczytac z noblistow, to Archipelag gulag
    • potworia116 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 19:15
      Hańba Coetzee’go
      • zona_glusia Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 22:19
        To jest książka, której nie lubię. Inne Coetzee'go bardzo lubię.
      • kosmos_pierzasty Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 13.10.19, 15:57
        Też się zastanawiałam nad Hańbą. Dobra jest. Mocna.
    • mid.week Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 20:12
      Wladca Much
    • asia_i_p Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 22:39
      "Buddenbrokowie" Tomasza Manna. A jeśli nie musi być ta, za którą dostał Nobla, to "Czarodziejska góra".
    • maadzik3 Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 22:44
      Wojna nie ma w sobie nic z kobiety. I Modlitwa za Czarnobyl.
      • boogiecat Re: Zabawa - książka laureata Nagrody Nobla 12.10.19, 23:16
        obie naprawde swietne, ale u mnie na pierwszym miejscu jest Koniec czerwonego czlowieka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka