konsta-is-me 01.11.19, 18:36 oliwki. Ktore wolicie ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ginger.ale Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 18:42 Kiedyś zielone, obecnie czarne. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 19:14 O to, to!! Lubię jeszcze te z papryczką Odpowiedz Link Zgłoś
aguar Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 18:46 Nie umiem zdecydować. W ogóle uwielbiam oliwki! Odpowiedz Link Zgłoś
muchy_w_nosie Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 19:02 Kocham zielone z cytryną, oraz zwykłe zielone z pestką, kiszone w zalewie z cytryną - na Majorce jadłam na kilogramy. A czarne kocham do pizzy/zapiekanek itp. Odpowiedz Link Zgłoś
jak_matrioszka Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 19:14 Przede wszystkim z pestkami, potem czarne, a na końcu zielone. Wczoraj sobie trzy słoiki kupiłam, mniam! Odpowiedz Link Zgłoś
zazou1980 Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 19:21 U nas wszyscy lubia duze zielone, kot szaleje jak dostaje takie w oregano 😻 Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 19:24 Świeżo zrobione, wprost z beczki czy miski. Zielone z czosnkiem czy papryką. Uwielbiam 😋. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 19:31 Przecież czarne są farbowane. Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 21:06 bywalec.hoteli napisał: > Przecież czarne są farbowane. A jeleń jest mężem sarny. Skąd się tacy ignoranci biorą? Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 22:22 al_sahra napisał(a): > bywalec.hoteli napisał: > > > Przecież czarne są farbowane. > > A jeleń jest mężem sarny. > Skąd się tacy ignoranci biorą? > W twoim przypadku z USA: oliwkifigaro.wordpress.com/oliwki-czarne-a-zielone/ Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Zielone czy czarne 02.11.19, 20:38 bywalec.hoteli napisał > W twoim przypadku z USA: > oliwkifigaro.wordpress.com/oliwki-czarne-a-zielone/ A Ty chociaż przeczytałeś ten artykulik? Wprawdzie jest bardzo powierzchowny i zawiera niewiele informacji, ale nawet tam stoi jak byk, że oksydowane oliwki nie są barwione. W rzeczywistości nie dość, że oliwki mogą być zbierane na różnych etapach dojrzewania, to zarówno różnych odmian, jak i sposobów ich konserwowania jest bardzo dużo, o czym autor najwyraźniej nie ma pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 19:30 Zdecydowanie zielone. Najlepiej duże i z migdałami. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 19:53 Zależy do czego. Właśnie jem sałatę z czarnymi, lepiej mi paskowały: przypieczony kozi ser, ananas, tuńczyk i sałata taka ostra (escarola to się tu nazywa). I do tego mi bardziej czarne pasuję. Odpowiedz Link Zgłoś
nenia1 Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 20:11 Tak szczerze to najbardziej fioletowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bukietlisci Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 20:29 zielone z czosnkiem albo migdałami. moga występować jako danie główne. natomiast do pizzy - czarne. ostatnio zostałam uraczona oliwkami z miodem - i tu już mówię:nie. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Zielone czy czarne 01.11.19, 21:08 Zielone z migdałami zamiast pestek. Odpowiedz Link Zgłoś