panna_lila 08.11.19, 07:39 W jakiej lokalizacji polecacie hotel? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nikki30 Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 08:16 Najlepiej w okolicach Mariny lub Madinat Jumeirah. Nie polecam na "palmie" bo piasek na plażach jest zwykle techniczny a nie naturalny. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 09:51 Co takiego, w piasku technicznym, działa, twoim zdaniem, tak bardzo, na jego niekorzyść? Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 14:27 Piasek naturalny jest drobniejszy nie zostawia białego nalotu na stopach. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 08:24 Zależy, czego oczekujesz. Mnie lepiej mieszka się w centrum, ale na czysty plażing (choć imo Dubaj nie jest dobrym celem pod tym względem, ale ja w ogóle uważam, że to jest miejsce na 3-4 dni) to Jumeirah. Przy czym niedawno otwarto nową plażę, fajniejszą moim zdaniem, La Mer, tyle że w jej bezpośrednim pobliżu jeszcze żadnych hoteli nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 10:26 Hilton Jumeraih Beach Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 12:02 Bez znaczenia, jeżeli chcesz zwiedzać, to i tak będziesz jeździć. A jeżeli chcesz plażę to się nie wypowiadam. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 12:37 Pozwolisz, że się podejmę? Zwiedzać co właściwie..? Centra handlowe i nowoczesne dzielnice biurowo-mieszkaniowe..? Pytam niezlośliwie, po prostu wydaje mi się, ze ta destynacja nic szczególnego nie oferuje i oprócz szukających luksusu w niewygórowanej cenie (oferty do Dubaju, z HB bywają tańsze od tych do Egiptu) nie jest specjalnie ciekawa dla turysty nastawiającego się na interesujące spędzenie urlopu. Ale może się mylę..? Chętnie poznam zdanie znających Dubaj. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 12:43 W sumie ja też jestem ciekawa, po co ludzie tam jeżdżą. Pomijam aspekty moralne (pozycja kobiety w Zjednoczonych Emiratach Arabskich). No ale ja lewak jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 13:33 Ja bywałam służbowo. Był niedawno wątek o tym, co tam oglądać - sam Dubaj (Burj Khalifa, Green Planet, stare miasto, pustynię, rezerwat z flamingami) obskoczysz w 3 dni max. Możesz oczywiście jechać do pozostałych Emiratów (Luwr w Abu Zabi) albo do Omanu. Na urlop specjalnie bym nie jechała, bo umarłabym z nudów, zwłaszcza że plaże szałowe nie są. Acz w przyszłym roku chcę wybrać się na Expo. Z tego co podsłuchałam u rodaków napotkanych na miejscu, ludzie jeżdżą do Dubaju że względu na pogodę, (aczkolwiek życzę zdrowia każdemu, kto tam jedzie latem), no i jest to trochę niezwykłe miejsce, coś jakby ogromne futurystyczne wesołe miasteczko. I bezpieczniejsze od innych krajów arabskich jednak (pomijam fakt, że mało kto tam jest Arabem). O, i jedzenie jest świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 14:04 Z wszystkiego, co napisałaś dobrze brzmi tylko jedno: jedzenie. Nie znoszę plażowania, nie znoszę upałów a futurystyczne wesołe miasteczko brzmi wręcz przerażająco. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 13:43 No wlasnie. Bylam pare razy i uwazam, ze jest to cudowne miejsce ale dla europejsczykow raczej w srodku zimy a nawet wtedy jest goraca. Plazowanie w tym miejscu to czysta przyjemnosc. Jako wielka fanka hummusu, znalazlam sie w raju ;D Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 16:46 gaskama napisała: > W sumie ja też jestem ciekawa, po co ludzie tam jeżdżą. Pomijam aspekty moralne > (pozycja kobiety w Zjednoczonych Emiratach Arabskich). Ano właśnie..po obejrzeniu dokumentu nt próby ucieczki córki emira z tego raju nie wyobrażam sobie dobrowolnej wycieczki w tamte rejony.. Ale to ja. Może nie jedyna, Gaskama.. Odpowiedz Link Zgłoś
elle_du_jour Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 16:53 chlodne_dlonie napisała: > gaskama napisała: > > > W sumie ja też jestem ciekawa, po co ludzie tam jeżdżą. Pomijam aspekty m > oralne > > (pozycja kobiety w Zjednoczonych Emiratach Arabskich). > > Ano właśnie..po obejrzeniu dokumentu nt próby ucieczki córki emira z tego raju > nie wyobrażam sobie dobrowolnej wycieczki w tamte rejony.. Ale to ja. Może nie > jedyna, Gaskama.. ja też bym nie pojechała, z kilku powodów, ale najważniejszy to ten o stosunku do kobiet Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 13:41 Sa ludzie interesujacy sie modern architecture, z takim osobnikiem bylam w Dubai 2-3 dni naprawde mozna spedzic uczciwie zwiedzajac. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
nikki30 Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 14:39 >2-3 dni naprawde mozna spedzic uczciwie zwiedzajac Jak się do tego dorzuci Desert Safari, Dom Szejka Maktouma, kilka Souków, Muzeum Iluzji, Etihad Museum, Park wodny Aquaventure to nie starcza 7 dni Nie wiem czy już otworzyli Muzeum Przyszłości? Mieszkałam w Dubaju i w tym mieście naprawdę nie da się nudzić. Plaże mają całkiem niezłe i tą w Marinie oraz w Madinat Jumeirah. Minusem jest całoroczny smog. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 16:43 Nie, Muzeum Przyszłości ma być otwarte w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 14:45 ??? Muzeum dubajskie, tania hinduska dzielnica (o Boże! to żarcie), burdż khalifa, któryś z parków wodnych, wyścigi wielbłądów, safari na pustyni, Creek i okolice, meczety, Żagiel, muzeum pereł. Dalej: jakiś wyjazd do oazy (Al Ain?, w tereny górskie (w tym najdłuższa tyrolka na świecie, z góry na górę) plus ewentualne wydarzenia bieżące. Safari to minimum pół dnia, ja wolałabym na cały. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 16:50 Dziękuję za odpowiedzi - jedzenie brzmi nieźle, ale w dobie emigracji kuchni arabskiej można skosztować gdzie indziej też. Reszta, rozumiem, ciekawa, ale ja sobie odpuszczę póki mentalność tamtejsza nie ulegnie zmianie. Czyli zapewne nie za mojego życia. Trudno, ja przeżyję 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 14:32 Ja mówiłam o kuchni induskiej!!!! W krajch Zatoki ludzie z Indii stanowią sporą część populacji. I w Warszawie w drogiej knajpie nie dostaniesz tak świetnego żarcia jak w hinduskiej garkuchni (nie przesadzam: moja ukochana podaje na blaszanych talerzach) wege. No, ale ja w Polsce jeszcze nie widziałam nawet mrożonych liści curry, więc pewnie nic dziwnego. Kompletnie mnie nie interesuje, czy ty się tam wybierasz, czy nie - informowałam wątkodawczynię i polemizowałam z twoimi bazującymi na bzdurach poglądami. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 14:38 Tzn. inaczej: poglądy możesz sobie mieć, jakie chcesz, natomiast opinie o nieatrakcyjności Dubaju bazujesz na bzdurach. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 14:44 delikatesyazjatyckie.pl/liscie-curry-mrozone-100g-p-2403.html Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 18:48 Kocham cię. Mogę się z tobą ożenic, jak się tylko rozwiodę. Odpowiedz Link Zgłoś
chlodne_dlonie Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 19:05 olena.s napisała: > > Ja mówiłam o kuchni induskiej!!!! W krajch Zatoki ludzie z Indii stanowią sporą > część populacji. I w Warszawie w drogiej knajpie nie dostaniesz tak świetnego > żarcia jak w hinduskiej garkuchni (nie przesadzam: moja ukochana podaje na blas > zanych talerzach) wege. No, ale ja w Polsce jeszcze nie widziałam nawet mrożony > ch liści curry, więc pewnie nic dziwnego. Zdarzyło mi się kosztować kuchni hinduskiej w Indiach - Delhi i Radżastanie, więc jakieś pojęcie chyba mam. I lubię tę kuchnię, więc często próbuję jej także w innych krajach, najchętniej w restauracjach prowadzonych przez Hindusów. Nawet w moim rodzinnym mieście jest jedna knajpka, gdzie szefem kuchni jest Nepalczyk - bardzo lubię ją odwiedzać. > Kompletnie mnie nie interesuje, czy ty się tam wybierasz, czy nie - informowała > m wątkodawczynię i polemizowałam z twoimi bazującymi na bzdurach poglądami. Zawsze jesteś taka uprzejma..? Czy jakoś szczególnie sobie zasłużyłam..? Pytałam o to jakie atrakcje, oprócz typowo nowoczesnej architektury, tudzież przybytków handlowych, które dla mnie akurat nie są niczym ciekawym, można w Dubaju zobaczyć. ..a jeśli bzdurą jest dla ciebie brak akceptacji dla tamtejszego stosunku wobec kobiet, to cóż.. Odpowiedz Link Zgłoś
olena.s Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 23:16 Nie, bzdurą jest dla mnie twierdzenie, że w Dubaju można oglądać "centra handlowe i nowoczesne dzielnice biurowo-mieszkaniowe". Jak mówiłam poglądy możesz mieć dowolne i się nie wtrącam. Twierdzenia bazujące na niczym i niezgodne z prawdą - prostuję. Odpowiedz Link Zgłoś
majarzeszow Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 12:47 Ja byłam 5 dni. Hotel Novotel w centrum, kursował z niego bus na plażę bez dodatkowej opłaty. Zwiedziłam dużo i jestem zadowolona z pobytu. Plaża też super, Jumeirah jest ponumerowana od 1 do 3 i warto na nr 1. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 21:52 A czego oczekujesz? Odpowiedz Link Zgłoś
mama.pracujaca Re: Dubaj - pytanie do tych co były 08.11.19, 22:17 Szczerze, są ciekawsze miejsca do zwiedzania i plażingu od biurowców i sztucznych plaż. Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 07:03 Dubaj to taki bezpieczny Egipt - blisko i gorąco nawet zima i cenowo wychodzi taniej od bardziej egzotycznych i dalszych miejsc typu Kenia, Zanzibar czy Kuba albo Meksyk. Nie leci się tam zwiedzać bóg wie co, tylko wygrzać zimą. Tak wg mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 09:14 Sześć godzin to blisko? Odpowiedz Link Zgłoś
pani-nick Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 10:22 Tak, w porównaniu do 10-12... a tyle leci się w ciepełko bardziej egzotyczne. Krótsze rejsy niestety wiążą się z mniejszym ciepełkiem Odpowiedz Link Zgłoś
miriam_73 Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 11:52 My spaliśmy w centrum w linii prostej 500 m od Burj Khalifa, hotel z porządnym basenem (Steingeberger), więc na plażę i do mariny tylko jeździliśmy (hotel miał zresztą shuttle na plaze). Odpowiedz Link Zgłoś
dzidzia_ch Re: Dubaj - pytanie do tych co były 09.11.19, 18:17 Jedziemy na 2 tydzień ferii. Syn robi plan wycieczki i całkiem tego sporo nazbierał . Odpowiedz Link Zgłoś