Dodaj do ulubionych

Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!!

21.10.04, 10:51
Zawsze myślałam że jestem jakby poza nieuczciwością czy arogancją - nigdy się
nie spotkałam z kłamstwem, czy zawiścią, przynajmniej nie bezpośrednio
wymierzonymi we mnie, a tu....
Zalicytowałam na allegro, zawsze pieniądze przelewam tego samego dnia, i
mailem proszę o potwierdzenie przyjęcia kwoty i wysłania towaru. A tu zero
kontaktu mailowego, żadnej przesyłki. Po 16 dniach zdecydowałam się wystawić
negatywa temu Panu. Tego samego dnia jednak dostałam przesyłkę (płytkę CD z
piosenkami dla mojego synka), bez folii, ale sprawną. Nie żałuję że
wystawiłam negatywny komentarz. Jednak następnego dnia otrzymałam taki sam
komentarz od sprzedającego, w którym stwierdził, że kontaktował się ze mną
prosząc o potwierdzenie dokonania przelewu, a ja go cały czas zbywałam i w
efekcie nie dokonałam wpłaty. Toż to wierutne kłamstwo, przecież nawet z tym
Panem nie rozmawiałam. Pierwszy raz się tak nadziałam, a najgorsze jest to że
to jest "SUPER SPRZEDAWCA".

Czy ktoś może oprócz mnie spotkał się z czymś takim dokonując transakcji na
allegro, bo niby to nic, ale wkurza mnie to że ktoś potrafi kłamać w żywe
oczy!!!!
Obserwuj wątek
    • agnisiaz Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 21.10.04, 11:15
      witaj
      ja w końcu nie dostałam negatywu ale miała też takową krakse sprzedałam Panu
      buzza astrala było to rok temu przed świętami Pan zadzwonił i poprosił o
      szybkie wysłanie bo to świeta i syn ucieszy sie z zabawki a on wysle pieniążki
      ja głupia uwierzyłam wysłałam zabawkę przed otrzymaniem kaski i co nic zabawka
      dotarła o pieniądze walczyłam miesiąć co dzwoniłam to pan nie odbierał znał mój
      numer na moje maile nie odpowiadał a jak już pisał że pieniązki wysłał albo że
      pomylił konto w końcu zadzwoniłam do facia z telefonu koleżanki i jak odebrał i
      zaczełam wyłuszczać sprawe rozłączył sie natychmiast ale za godzinę dostałam
      sms ze pieniążki przelał faktycznie dostałam je po 5 tygodniach od zakończnia
      transakcji wystawiłam mu neutral ale powinnam negatyw on pod moim komentarzem
      napisała że on wystawi odpowiedni mi bo zabawka była taka i owaka wiec
      napisałam żeby wystawił. Wkurzony odpisał że wystawi negatyw a ja mu na to to
      ja opisze jak to Pan nie raczył odbierac telefonów mam biling i jak lawirował
      jak zadzwoniłam nie od siebie. Więc w końcu żadnego komentarza nie dostałam a
      chwile później Panu zawieszono konto. Ty możesz pod jego negatywem zamieścić
      swoja uwagę i warto to zrobić
      aga mama wiki
      • olunia75 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 21.10.04, 11:26
        Wystawiłam, ale jakoś mi nie ulżyło, bo niezależnie od tego co napiszę, każdy
        kto wejdzie na moje konto, może się nad tym wszystkim zastanawiać.
        Szkoda że allegro nie jest skonstruowane tak, żeby można było gwoli wyjaśnienia
        załanczać np. zeskanowane dokumenty potwierdzające moją prawdomówność (ja
        naprawdę chętnie bym zamieściła tam potwierdzenie tego cholernego przelewu).

Skąd się tacy ludzie biorą, nie wiem...Takiemu kłamcy to rzeczywiście
        wypadałoby konto zablokować.
        • petto Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 21.10.04, 11:30
          czesc, ja tez dostalam pierwsza negatywa.Ale zaufali mi inni kupujący i mam
          teraz jeden negatyw i kilka pozytywów.Też bez sensu mi wystawił facet,dlatego
          ze kupilam zepsuty aparat cyfrowy, napisalam ze jest zepsuty,ze tak nie
          mozna,ze chce wymienic, a facet wystawil mi negatywa,ze taka sprawe zalatwia
          sie na priv.
          • olunia75 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 21.10.04, 11:49
            Niektórzy naprawdę błędnie interpretują zasady wystawiania komentarzy. W tej
            materii dla mnie białe jest białe, czarne jest czarne. Jeżeli ktoś sprzedaje mi
            niesprawny sprzęt, a w opisie mam że wszystko jest ok. to dlaczego miałabym mu
            wystawić pozytywa? Ja staram się być uczciwa względem ludzi którym coś
            sprzedaje i wymagam tego samego od nich. Jeżeli z jakiegoś powodu bym nawaliła,
            nawet nie śmiałabym ingerować w wystawiony mi niekorzystny komentarz. Zresztą,
            każdemu zdarzają się wpadki, ale po to są telefony, maile etc. żeby chociażby
            poinformować o ewentualnych opóźnienia lub innych trudnościach dot.
            kupna/sprzedaży. Ale dla osób które sprzedają wadliwy towar (jako nowy) nie mam
            usprawiedliwienia.
          • chipo608 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 24.10.04, 23:31
            W sumie facet miał rację, bo wszelkie niezgodności wyjaśnia się prywatnie, a
            zamknięciem transakcji jest komentarz.
            W sytuacji gdy wady sprzętu zostaną usunięte lub sprzęt wymieniony to co...
            negatyw zostaje... sprzedający po otrzymaniu negatywa nie ma ŻADNEJ motywacji
            do tego by polubownie zkończyć transakcję...

pozdrawiam,

Artur
    • weronikarb Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 21.10.04, 13:06
      Witam
      Ja jeszcze (na szczeście) nie dostałam, ale wystawiłam juz 2 to przykre nawet
      wystawiac.
      Pierwszy raz sie nadzialam pieniazki wyslalam do tej pory zero odzewu-nie
      odpowiada na e-maile ani na telefony.
      Drugi raz kupilam 2 baterie nowe do Noki - okazalo sie ze dotarla jedna i tez
      zero kontaktu. Pozatym ta jedna tez padla od razu sad
      Szkoda ze nawet tu sa oszusci sad
      A jesli chodzi o komentarze to faktycznie powinny byc jakies skany mozliwe od
      zalaczenia, bo niektorzy chyba niewiedza po co one sa smile
      • olunia75 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 21.10.04, 13:21
        To dobrze, że chociaż Tobie weronikarb nie wystawili negatywa, wypisując przy
        tym jaką bzdurną historię, tak jak w moim przypadku.

Reasumując, każdy nienamacalny zakup łączy się z potencjalnym ryzykiem
        natrafienia na oszustów...szkoda tylko że to nas dotyka (a raczej naszych
        portfeli)...
    • sowa_hu_hu Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 21.10.04, 13:21
      kiedyś laska kupiła u mnie buty - nie odpowiadała na emiale , nawet do niej
      dzwoniłam to wciskała mi kit że tej pani co kupiła to nie ma w domu , jest za
      granica , a ta baka co ze mną gadała to niby jej kuzynka , ale ona z nią nie ma
      kontaktu i nie wie kiedy wróci itp... a za wszyteki inne aukcje których
      dokonała w tym samym czasie co transakcja ze mną zapłaciła - bo dostała
      kometarze! tak ze kłamczucha i tyle! wystawiłam negatywa ale sie nie
      odwdzieczyła i jej szczęście!!!
    • martucha1 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 21.10.04, 15:15
      Mnie co innego wkurza na allegro a mianowicie fakt, że sprzedający często
      zastrzega, że wystawia komantarz jako drugi. Moim zdaniem to niesprawiedliwe bo
      sprzedawca powinien wystawić komentarz po otrzymaniu pieniędzy (komentuje
      wywiązanie się kupujacego z transakcji która polega na zapłacie ceny) a nie
      czekać na komentarz kupującego. Skutkuje to tym, że kupujący nawet jeżeli
      prawidłowo wywiązał się z obowiązków wynikających z zapłaty musi się liczyć z
      tym, że jeżeli będzie miała zastrzeżenia do sprzedawcy i wystawi mu neutralny
      lub negatywny komentarz sprzedawca zrewanżuje mu sie tym samym sad
      Marta
      • rysia_mama_wiktorka Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 21.10.04, 19:16
        Tak wystawić negatywa super sprzedawcy to cios poniżej pasa hehe. Żartuję
        oczywiście ale trzeba wziąć pod uwagę, że jeżeli kupujesz coś u sper sprzedawcy
        to ta osoba zrobi wszystko aby Ci dokopać, żeby kryć właśny tyłek. Super
        sprzedawcy na allegro to zazwyzczaj handlarze, no inaczej nie mieli by obrotu
        ok.1000 zl miesięcznie aby mieć super sprzedawcę. A handlarz skoro w sumie z
        tego żyje, to musi jakoś się dogryźć, że to niby nie jego wina a kogoś zupełnie
        innego, bo przecież on jest super!
        Ja w swojej bytności na allegro / mam ponad 100 opinii/ wystawiłam dwa
        negatywy. Ale po baaaardzo długim czasie bo wychodzę zawsze z założenia, że
        ktoś może mieć jakieś problemy komputer mu się zepsuł, wyjechał niespodziewanie
        itp. Dlatego odczekauję ok 1,5 miesiąca i wtedy już nie ma wyjścia. Żadna osoba
        nie odzwięczyła się tym samym, na szczęście. Inaczej zgłosiłabym to na allegro
        do admina. nie wiele robią ale może akurat.
        Poza tym na allegro kwitnie handel kontami, czyli ktoś kto ma dużo już opinii
        sprzedaje takie konto komuś innemu. Ty zachęcona kupujesz u takiej osoby w
        sumie prawie w ciemnom, a okazuje się później, że ta osoba sprzedaje rzeczy
        uszkodzone lub w ogóle nic nie dostajesz, bo chodziło tylko o wyłudzenie
        pieniędzy.
        Mimo to życzę udanych transakcji i samych pozytwów,

Paulina
      • chipo608 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 24.10.04, 23:42
        martucha1 napisała:

> Mnie co innego wkurza na allegro a mianowicie fakt, że sprzedający często
        > zastrzega, że wystawia komantarz jako drugi. Moim zdaniem to niesprawiedliwe
        bo
        > sprzedawca powinien wystawić komentarz po otrzymaniu pieniędzy (komentuje
        > wywiązanie się kupujacego z transakcji która polega na zapłacie ceny) a nie
        > czekać na komentarz kupującego. Skutkuje to tym, że kupujący nawet jeżeli
        > prawidłowo wywiązał się z obowiązków wynikających z zapłaty musi się liczyć z
        > tym, że jeżeli będzie miała zastrzeżenia do sprzedawcy i wystawi mu neutralny
        > lub negatywny komentarz sprzedawca zrewanżuje mu sie tym samym sad
        > Marta

Tak powinno być, sprzedający zwykle potwierdza fakt otrzymania pieniędzy /ja
        tak robię - gdy sprzedaję/ e-mailem. Potem czekam na opinię o otrzymanym
        towarze w postaci komentarza lub jeśli coś nie gra, rozwiązujemy problem
        prywatnymi mailami.
        Taka procedura zabezpiecza przed impulsywnymi komentarzami ze strony
        kupującego... a co do bezpieczeństwa transakcji - wszystko jest wyjaśnione na
        allegro, można odzyskać /po spełnieniu kilku warunków/ do 300zł z ubezpieczenia
        kupującego... myślę że warto zapoznać się z warunkami tego ubezpieczenia.

pozdrawiam,

Artur
        • martucha1 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 25.10.04, 11:10
          Własnie o tym piszę. Super, że sprzedawca jest zabezpieczony ale sprzedawca
          powinien ocenić czy kupujący wywiązał się ze swoich obowiązków- czyli zapłacił
          cenę.
          A jak kupujący ma się zabezpieczyć przed impulsywnym komentarzem sprzedwacy wink.
          Przecież nie to ocenia się na allegro. Sprzedawca ocenia jak wywiązał się
          kupujący z zapłaty ceny a nie to czy był impulsywny, podobnie jak kupujący
          ocenia towar (czy zgody z opisem, wysłany w rozsądnym czasie). Sprzedawca
          powinien wystawić komentarz po otrzymaniu pieniędzy. Jeżeli chodzi o kupującego
          to przed wystawieniem ewentualnego negatywa (neutrala) rzeczywiście może się
          skontaktować ze sprzedwacą ale nie powinno to rzutować na jego ocenę przez
          sprzedawcę.
          Marta
          Marta
          • olunia75 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 25.10.04, 12:10
            Popieram w całej rozciągłości.
            Raz jeden w mojej niewielkiej karierze wystawiłam neutralny komentarz. Kontakt
            z tym Panem był super, przesyłka przyszła po 3 dniach, więc szybko. Po otwarciu
            (a była to bramka zabezpieczająca drzwi) okazało się że, jakiś gwint jest
            uszkodzony. Było za późno na ewentualną reklamację, bo wyjeżdżaliśmy na wakacje
            za 3 dni i zastawka była nam b. potrzebna, i mąż zdecydował się ją naprawić
            (zresztą z powodzeniem). Po powrocie wystawiłam komentarz neutralny - tzn w
            zasadzie kontakt super, poza tym małym defektem, którego jak zaznaczyłam nie
            reklamowałam bo naprawiliśmy. Dostaliśmy taki sam komentarz (też neutrala), z
            uzasadnieniem ,że gdybym reklamowała on by tą reklamację uwzględnił, a że od
            razu wystawiłam neutrala to on zrobił to samo. I w zasadzie nieważne jest to że
            ja z transakcji kupna wywiązałam się bez zarzutu (nie schlebiając sobie, zawsze
            tak jest), a Pan mimo swojej uczciwości (w którą jednak nie wątpiłam), nie
            sprawdził towaru przed wysłaniem, czego efektem była wada tego towaru. Ja mu
            wystawiłam opinię za towar, a on mi za mój brak chęci do
            późniejszej "współpracy".
    • lika_26 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 25.10.04, 20:35
      A ja własnie pierwszy raz trafiłam na oszustke ;-(
      Miesiąc temu kupiłam dla siebie ciuszek,pieniądze przelałam od razu(zawsze tak
      robie),i do dzisiaj nie dostałam zakupionej rzeczy.
      Zaczęła się niezła jazda,ciągłe meilowanie do baby,bo obiecałam sobie ,ze
      niepopuszcze.
      Najpierw tłumaczyła się ze wysłała,że poczta zagubiła przesyłkę,gdy poprosiłam
      o numer nadania przesyłki...nie odpisała.
      Zaczęłam pisać,że jak nie odda mi kasy,napisze do admina o naruszeniu zasad i
      wystawie negatywa,odpisała,z odda pieniądze.
      Myslałam,ze mam idiotkę z głowy,ale gdzież tam.Dzisiaj dostałam od niej
      paczuszkę w której był...stary,zupełnie inny ciuch,brzydki,zupełnie nie do
      użytku.
      Odechciało mi się allegro...
      Przeprawa trwa nadal,nie dam się oszustce,złodziejce,wyłudzaczce...
      pozdrawiam
    • coronella napisz do adminow!! 25.10.04, 21:59
      Komentarze nie sa ostateczne.
      Napisz koniecznie do adminow allegro. Zalacz cala dokumentacje, przedstaw
      sprawe.
      Oni postaraja sie wyjasnic z kupujacym. Jesli uznaja Twoja racje, usuna Ci
      komentarz, lub zmienia tresc.

Co do zwrotów kosztow aukcji- allegro zwraca jedynie prowizje od sprzedazy, a
      to sa marne grosze. Zwrot kosztów w przypadku niedostania towaru jest mozliwy z
      ubezpiecznenia, ale musi byc spelnionych kilka zasad:
      - kwota powyzej chyba 250 zł
      - wplata na konto
      -zgloszenie sprawy na Policje.
      Dopiero po wszczeciu dochodzenia, zwracane sa koszty.

Pozdrawiam
      • olunia75 Re: napisz do adminow!! 26.10.04, 10:10
        Ja chyba napiszę, tak dla zasady, żeby ten dupek zrozumiał, że takie kłamstwa
        to może sobie wypisywać w domu na ścianie!!Tylko najpierw muszę zebrać
        dokumenty (potwierdzenie przelewu, itd.) Swoją drogą ciekawa jestem czy z jego
        banku uzyskałabym potwierdzenie daty zaksięgowania środków które wpłaciłam.
        pozdr.
        • cz.wrona do olunia75 26.10.04, 23:25
          Hehe chyba kupiłyśmy to samo u tego samego sprzedawcy wink))))
          Ja kupiłam 2 bramki a koleżanka 1- niewymiarową. Przyszł razem bo tak
          chciałyśmy. I podobny problem z tymi gwintami. A wiesz chyba Cię kojarzę- to Ty
          pierwsza z kupujących u niego wystawiłaś mu komentarz? Jaki ten swiat mały...
          • olunia75 Re: do olunia75 27.10.04, 11:07
            Niewykluczone, na allegro mam nick olunia1975, cholera, chyba inni allegrowicze
            są mądrzejsi ode mnie...JUZ NIGDY NIE BĘDĘ PIERWSZA WYSTAWIAĆ KOMENTARZY, ŻEBY
            SIĘ NIE NARAZIĆ NA ODZEW, chociaż generalnie chwalę sobie jednak większość
            sprzedających tudzież kupujących na allegro.
    • koolka namiary..... 27.10.04, 08:48
      chcę kupix taką bramkę aby mój mały nie wchodził na schody--możecie podac
      namiary na sprzedającego(jego nick)abym sie nie nacięła?
      Może na priv.Dzięki.
      • olunia75 Re: namiary..... 27.10.04, 11:33
        wysłałam na priv
    • barbamama Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 31.10.04, 23:12
      Zdarzyło mi się wystawic negatywa, riposty nie dostalam smile Gosciu (prototype)
      kupił ode mnie prawie nową kurteczkę. "Kopertka" ale potwierdził chęć zakupu
      tuz po zalicytowaniu, potem zaraz SAM zadzwonił, mówie ok ...... i tyle
      widziałam kasę. W między czasie były kontakty tel. @ i za każdym razem ten sam
      tekst"pieniazki juz przelane beda jutro na koncie " za piatym razem
      wypełniłam "formularz zwrotu prowizji".....potem stosowny komentarz.
      Zdarzyło się mi jednak coś zupełnie innego : otóż wyobraźcie sobie babeczka
      kupiła ode mie jakiś ciuszek, po zakończeniu aukcji dzwoni do mnie z pytaniem:
      na jakie konto ma wpłacic pieniedze, wiec ja w szoku mówie jej że tylko jeden
      nr konta został jej przysłany przez serwis allegro wraz z info o wygranej.
      Okazało się że jakiś gostek podszywajac się przysłał do niej emaila z nr konta
      i grzeczną informacją, prosbą o jak najszybsza wpłatę (!!???!!!) Zaraz
      napisałam do admina, przesłałysmy ten email i w ciagu dwóch godzin gostek miał
      zablokowane konto...... mała próba wyłudzenia kasy.... zdarzyło się wam coś
      taiego !!!???
      • kiranna Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 03.11.04, 10:44
        proby wyludzania pieniedzy i podszywanie sie pod sprzedajacych sa niestety
        coraz czestsze na allegro.
        zajrzyjcie od czasu do czasu na cafe allegro, wlos sie jezy jakie historie
        przydarzaja sie niektorym allegrowiczom, np. wlamania na cudze konto i zakupy
        dla jaj na bardzo wysokie sumy...
        na znikoma pomoc adminow i ubezpieczenie kupujacych tez jest sporo skarg,
        podobno malo komu udalo sie odzyskac pieniadze, chyba, ze zwroty prowizji, ale
        to sa nieduze kwoty.
    • ewis Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 02.11.04, 09:52
      Ja zamówiłam jakiś czas temu Gilette dla męża, zapłaciłam 1 dzień po licytacji.
      Następnego dnia dostałam maila, że przesyłka zostałą wysłana, podał nawet w
      mailu mój adres jako uwiarygodnienie tego, że zostało wysłane.... Niestety
      przesyłka nie dotarła do mnie do dziś. Gościu nie odbierał moich telefonów,
      odmawiał wysłania kopii dowodu nadania, w końcu przestał odpisywać na maile,
      wystawiłam mu negatywa, a on mi w odwecie dał negatyw "uważajcie na nią, bo
      bezpodstawnie zniszczy wam opinię".
      Napisałam do allegro, okazało się, że takich oszukanych jest więcej i konto mu
      zablokowali.
      Ale co mi z tego, negatyw na moim koncie pozostał sad Wkurzające.
      • cz.wrona Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 06.11.04, 00:26
        A ja zakupiłam przedwczoraj kabelek do telefonu, wpłaciłam kaskę i dopiero
        potem przeczytałam negatywne komentarze tej firmy (aptel) a jest ich trochę
        bo....400!
      • wieczna-gosia Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 15.11.04, 09:01
        Mozesz skomentowac negatywa piszac, ze konto goscia zostalo zablokowane i ze
        negatywa wystawil ci z zemsty.
    • mayessa Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 06.11.04, 16:34
      Z wystawianiem komentarzy za szybko to uważajcie. 19 paźd.wylicytowałam
      książkę. 20 paź wysłałam pieniądze. Czekałam i czekałam.Wysyłałam emaile, facet
      zawsze odpissywał, że już wysłał. Otrzymałam je jednak dopiero wczoraj czyli 5
      listop. Jak zobaczyłam na stemplu przesyłka została wysłana z Warszawy 21 paź,
      w moim mieście była 22 paźd a ta cholerna poczta ją przetrzymywała 2
      tygodnie!!!!
    • olga35 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 06.11.04, 18:51
      Niestety również spotkałam sie z nieuczciwością na Allegro.Wylitytowałam i
      zakupiłam płaszczyk .Z opisu miał być raz noszony ,w stanie idealnym.Niestety
      okazalo sie ,ze plaszczyk ma całkowicie zniszczoną podszewkę ,sfastrygowaną
      odręki , materiał był zmechacony .Wystawiłam negatywny komentarz , po czym
      sprzedajaca zasypała mnie mailami (bardzo zresztą niegrzecznymi).Najpierw
      chciała mi cos zaproponowac , ale mój negatywny komentarz spowodował ,ze
      odwdzięczyła sie tym samym .Moim zdaniem żenada .No cóż , na oszustów nie ma
      rady , są , byli i będą ..........
      • ekasia Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 07.11.04, 00:46
        Ja też spotkałam się z oszustwem. Kupiłam sweter w stanie "idealnym".
        Przyszedł sfilcowany, tak ściągnięty, że chyba pasuje tylko na 10-latka i do
        tego od tego ściągnięcia sztywny. Zażądałam zwrotu pieniędzy. Zgodziła się, ale
        co mi pisze ?: "może wypadało by być troche milszą ponieważ ja ide Pani na ręke
        mam 145 pozytywnych komentarzy gdzie Pani ma zaledwie 14, moje słowo przeciwko
        Pani. Wiec chyba sytuacja jest jasna. Pzdr" Paranoja. Nie dość, że oszustka, to
        jeszce się ze mną prównuje.
    • olunia75 Re: a ja wczoraj dostałam maila od innej oszukanej 08.11.04, 12:41
      Przez tego typa. Radziła żebym napisała do administratorów allego skargę i
      wkońcu napisałam. Podobno ona też ją napisała. Co 2 skargi to nie jedna wkońcu.
      Nie wiem czy to coś pomoże ale i mi ulżyło.
    • jk Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 09.11.04, 23:19
      Witam!
      mala uwaga o Programie Ochrony Kupujacych (ostatnio zmienila sie nie tylko nazwa, ale i warunki zwrotu pieniedzy), tutaj wszystko jest napisane:
      www.allegro.pl/help_item.php?zoom=N&tid=45&item=126
      (ktos to w watku nie do konca scisle opisal)
      warto poczytac, oby sie nie przydalo, ale jakby co, to bedziecie wiedziec
      • setia Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 11.11.04, 15:56
        buuuu.... ja tez sie chyba dalam nabrac. wylicytowalam nowa kurtke dla dziecka
        za niewiele mniej niz 40 zl (od poczatku wydawala mi sie podejrzanie tania) ,
        tzn. caly ten program mnie nie obejmuje. co w takim przypadku? wystawienie
        negatywnej opinii nie zalatwia sprawy: ja nie mam pieniedzy, dziecko nie ma
        kurtki, a moj maz klnie na mnie, ze bawie sie w jakies allegro.
        Co zrobic z nieuczciwym sprzedawca?
        • annba1 Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 11.11.04, 20:46
          Dziewczyny, a może stworzymy własna bazę nieuczciwych allegrowiczów, podajac
          ich nicki?? Wpiszmy wszystkich, którzy narazili się naszej forumowej
          społeczności. Co Wy na to?
          POzdrawiam
          Ania
          • setia Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 12.11.04, 10:43
            Bardzo chetnie, na razie daje jej czas jeszcze do srody.
        • jk Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 14.11.04, 19:53
          a dzwonilas? pisalas do sprzedajacego?
          zaczekaj troche, moze akurat go nie ma?

czy sprzedajacy mial sporo pozytywnych komentarzy i czy mial sporo aukcji?
          to wszystko jest wazne, bez tego nie mozna nic u nikogo kupic

dzisiaj zrezygnowalem z zakupu patery, bo - mimo ze doswiadcozny - sprzedajacy mial dwa negatywne komentarze za zapakowanie towaru (wszystko pobite), wiec warto czytac

a na koniec, jesli sie ci nie uda odzyskac pieniadzy, to napisz do allegro (potem w srode wieczorem na ich forum, podczas sesji pytania-odpowiedzi pogon ich, jezeli beda zwklac z odpowiedzia), a na koniec - jezlei nic ci sie nie uda zalatwic - wystaw negatywny komantarz

i rzeczywiscie podaj nazwe tego sprzedajcego
          • gugusiaczek generalnie Admin Allegro ma wszystko w .... ;( 16.11.04, 11:41
            Allegro pobiera prowizje i od wystawienia aukcji(placisz czy sprzedasz czy nie)
            i od sprzedazy(czyli placisz 2X),wiec mogliby cos wiecej robic w takich
            sprawach.
            Ja dostalam "negatywa"-pewna dziewczyna wygrala moja aukcje.Wyslalam jej dane
            do przelewu.Potem bylo ok 3 maili i pani ciagle pisala"jutro juz wysylam albo
            przed weekendem niezdaze wysle na poczatku tygodnia".Ciagle zmieniala terminy
            Minely parwie 2 tyg kiedy wyslalam jej 1 maila(dlaczego nie wczesniej-kazdy
            jest teraz zabiegany,po co sie denerwowac.Mozna poczakac)
            przypominajacego.Odczekalam kolejny tydzien.brak odzewu z jej strony(w jednym z
            ostatnich maili napisala ze moze korzystac z netu tylko w weekend).Zdecydowalam
            sie napisac do Allegro.W odpowiedzi napisali ze i tak dlugo czekam,procedury sa
            inne,juz po 1 tyg wysyla sie maile przypominajace a po 2 tyg zada sie zwrotu
            prowizji.W tym wypadku prawie 4 tyg oczekiwania i zwodzenia mnie przez tamta
            Pania zdecydowalam sie na zwrot prowizji.Informacje o moim postanowieniu
            wyslalam rowniez jej.Allegro po przeczytaniu calej korespondencji z owa Pania
            przyznalo mi zwrot prowizji.Dopiero wtedy(nastepnego dnia po otzrymaniu zwrotu
            prowizji na moje konto )wplynely rozniez pieniadze od niej.Ale juz bylo za
            pozno.Napisalam do niej ze ja nie chce jej juz niczego sprzedawac bo dostalam
            zwrot porwizji,wiec chce byc Fair wobec Allegro.Ona napisala do mnie,ze tez juz
            tego nie chce(bo bedzie jej sie zle kojarzylo) a pieniadze zebym sobie
            zatrzymala jako zadoscuczynienie.Bzdura!!!
            odpisalam do tej Pani ,ze ja nie chce tych pieniedzy,bo mnie sie po prostu nie
            naleza,bo nieczego odemnie nie kupila.Juz pozniej sie nie odzywala do
            mnie ,wiec wyslalam pieniadze z powrotem na konto z ktorego do mnie przyszly
            (wyslalam z wlasnego konta i mam na to potwierdzenie).
            wydawaloby sie ,ze to koniec sprawy.
            I jakie bylo moje zdzwinienie kiedy po 2.5 miesiaca dostalam wiadomosc na swoja
            skrzynke ,ze dostalam komentarz.Kiedy sprawdzilam dostalam "negatywa"wlasnie od
            tej pani.Napisalam w opisie komentarza,ze ja ciagle upominalam sie o pieniadze
            mimo ,ze ona wszystko zrobila zgodnie z zasadami Allegro i na dodatek stracila
            swoje pieniadze ,bo ja je nie oddalam wysalanej kasy sad
            Wlasnie wtedu napislama do Admina Allegro i brzydko mowiac spuscili mnie z
            woda!!!!!!!!!Napisali ze oni nie usuwaja komentarzy,mimo ze dostalam go
            niesprawiedliwie,to oni nie moga w to ingerowac!!!!!!!!!!
            Pozdrawiam
            • olunia75 Re: generalnie Admin Allegro ma wszystko w .... ; 17.11.04, 13:49
              no to pewnie mi też nie usuną tego komentarza. też napisałam skargę
              za "bezpodstawnie wystawionego negatywa", ale w moim przypadku nawet nie
              odpisali....
              • jk Re: generalnie Admin Allegro ma wszystko w .... ; 17.11.04, 18:53
                na usuniecie komenatarza nie ma raczej co liczyc ( www.allegro.pl/help_item.php?item=311 przeczytajcie)

tak to juz niestety jest na Allegro, ale ja i tak twierdze, ze komenatarze w zdecydowanej wiekszosci przypadkow sie przydaja i zazwyczaj daja rzetelny obraz danego uzytkownika
                na komentarz mozna odpowiedziec, moze warto?
                kupilem wczroaj plyte u koogs, kto mial wlasnie taki nieuczciwy nageatyw - zaplacilem, Pan przeslal plyte i po sprawie, pewnie o tamtym negatywie juz zapomnial;
                to chyba najlepszy pomysl smile
                • setia Re: generalnie Admin Allegro ma wszystko w .... ; 18.11.04, 11:26
                  Komentarze moze i czasem sie przydaja, ale mam wrazenie, ze malo komu chce sie
                  bawic w szczerosc, bo boi sie reakcji drugiej strony i pisze utarta formulke
                  typu: wszystko OK, towar jak w opisie. No chyba ze sprzedajacy sie czyms ciezko
                  narazi. Albo ja nie mam szczescia na allegro albo wyczucia, bo co jakis czas
                  skusze sie na cos i okazuje sie to porazką (ciuszek jedzie ciuchlandem i
                  wyglada inaczej niz na zdjeciu), nie wiem czy jest to powod do wystawienia
                  negatywa i nigdy takiego nie wystawilam, ale na jakis czas odechciewa mi sie
                  tej zabawy. Co do przygody z kurtka, dostalam ja wreszcie po 2,5 tyg. od wpłaty
                  na konto i po lekkim stresie (brak jakiegokolwiek odzewu na moje maile),
                  własnie zastanawiam się nad komentarzem…
                  • gugusiaczek Re: generalnie Admin Allegro ma wszystko w .... ; 19.11.04, 12:18
                    Zawsze mozesz wystawic "neutralny"
    • weronikarb Re: Dostałam 1-szego negatywa na allegro!!! 19.11.04, 14:24
      No to mnie trafilo od jednej Pani kupilam 3 rzeczy - na roznych licytacjach, ja
      wplacilam od razu, ona tez w miare szybko wyslala ale niestety wygladaly jak
      szmaty sad Poprosilam aby mi zwrocila kase plus koszty powrotyenj wysylki i
      polowe kosztow przesylki do mnie - towar byl tani i koszty wysylki byly
      drozsze - nie zgodzila sie i niewiem co mam zrobic sad

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka