Dodaj do ulubionych

Szczał, grrr

26.11.19, 20:52
Mąż włączył jakiś mecz Ligi Mistrzów. Komentuje dwóch panów. I jeden z nich: ale piękny szczał, niecelny szczał, nie udał mu się szczał. Wprawdzie ten od "szczałów" to były piłkarz ale mimo wszystko. Kto dopuszcza takich ludzi do komentowania, dlaczego nikt nie zwróci mu uwagi? Uszy bolą.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Szczał, grrr 26.11.19, 20:57
      A kto im ma zwrócić uwagę, jakiś miszczu?
    • chatgris01 Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:02
      Przypomniał mi się suchar leciała jak szczała...
      • flegma_tyczka Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:06
        Kiedyś automat forumowy wykropkowywał słowo "szczanie", "szczała".
        • flegma_tyczka Re: Szczał, grrr 28.11.19, 21:26
          Jestem pewna, że kiedyś kropkowało.
          Jeszcze raz - szczać, szczyny, szczywać, szczanie
          • disco-ball Re: Szczał, grrr 30.11.19, 14:06
            Jeszcze zaszczać
            • flegma_tyczka Re: Szczał, grrr 02.12.19, 09:06
              Jednak już nie kropkuje.
    • kochamruskieileniwe Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:03
      To ja się podepnę. Dykcja aktorów/prezenterów telewizyjnych/radiowych - jest po prostu okropna.
      Zalewa nas niepoprawna wymowa - np brak nosówek z ą robi się oł, om.

Jaki jest efekt - dzieciaki mają duży kłopot z ortografią. I wcale nie chodzi o ó/u; rz/ż, ch/h. Najwięcej problemów (obecnie) stwarzają właśnie nosówki...
      • sumire Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:30
        Ten problem idzie z dołu tak naprawdę. "Starzy" prezenterzy i aktorzy nie mają problemu z dykcją, ale to jest troszeczkę inna, lepiej przygotowana do pracy głosem liga niż ci, których zatrudnia się obecnie. Współczesna widownia czy też "słuchownia" jest w dużej mierze wychowana na jutuberach, więc ich nie boli, że pan w telewizji mówi "nie dajom sobie rady z tym szczelaniem", bo to jest wymowa im znana. A i redakcjom coraz mniej zależy na aksamitnych barytonach, bo te barytony kosztują.

Plus szkoły nic z tym nie robią, jak podejrzewam. Ja miałam w liceum kompletnie świrniętego polonistę, niespełnionego aktora, który nas ciągał na spektakle, organizował warsztaty teatralne, wymyślał konkursy recytatorskie, puszczał nam "Lawę" z Holoubkiem w ramach przerabiania "Dziadów", ale dzięki temu dzieciaki uczyły się MÓWIĆ po polsku. Teraz, mam wrażenie, nikomu na tym szczególnie nie zależy. Jak z logiką czy retoryką.
        • mamolka1 Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:42
          Mam wrażenie, że dykcja była kiedyś w programie z j.polskiego...
          Ja w każdym razie pamiętam dwie strony łamańców językowych z których polonistka dopytywała... Te stoły bez nóg, królowe Karoliny i suche szosy..
        • mdro Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:47
          No nie wiem... Z drugiej strony mnóstwo dzieciaków w przedszkolu, młodszych klasach szkoły chodzi na ćwiczenia logopedyczne (czasem bez specjalnej potrzeby nawet), kiedyś gdy ktoś nie mówił "prawidłowo" r, to nie mówił wink.
          • martishia7 Re: Szczał, grrr 29.11.19, 11:39
            - kiedyś gdy ktoś nie mówił "prawidłowo" r, to nie mówił wink.

A i premierem mógł zostać...
        • mooi Re: Szczał, grrr 27.11.19, 18:36
          > "Starzy" prezenterzy i aktorzy nie mają problemu z dykcją,

bo kiedyś było coś takiego jak karta ekranowa.
          Nie każdy mógł wypowiadać sie przed kamerą, trzeba było zdać egzamin a wcześniej przejść kurs przygotowawczy.
          Teraz wystarczy być "gwiazdą", celebrytą i już ma się robotę w tv jakiejś tam.
          Wszechobecne prostactwo, prymitywizm i niekompetencja dotyczy nie tylko tv czy radia - wszędzie tak jest, od lat. Tyle, że w tv bardziej widać. Za to w innych dziedzinach bardziej nas to dotyka, np. edukacja, gdzie osoby niekompetentne dorwały sie do reformowania.
        • ortolann Re: Szczał, grrr 27.11.19, 19:42
          sumire napisała:
          ... Jak z logiką czy retoryką.

Szczym? Z jakom logikom i retorykom? A komu to sie przyda?
      • rozalia_olaboga Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:54
        Mogę mały off topic? smile
        Nosówka jako określenie głoski nosowej brzmi różnie okropnie jak rogówka (=kanapa narożna), puchówka, foliówka itp. Mogę to dopisać w jakimś watku typu "wasze najbardziej znienawidzone słowa".
        Sorki, musiałam... wink
        • ortolann Re: Szczał, grrr 27.11.19, 19:44
          Siostro.
          Nosówka to choroba. I też nie cierpię tych wszystkich "-ówek."
          Ale poza tym diagnoza słuszna.
          • mooi Re: Szczał, grrr 28.11.19, 23:58
            ongiś "wyleczyłam" szczeniaka z nosówki. Choć było to niemal niemozliwe...
            Wozilam go taksówką na codzienne zastrzyki. To było za PRL jeszcze a ja nie mialam samochodu
    • minerallna Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:07
      Szanowny małżonek przełączył na inny mecz. A tam: majom...
    • elle_du_jour Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:19
      Ja tam piłkarzowi te szczały odpuszczam, z pewnym trudem, ale jednak. Natomiast nie mogę zrozumieć kiedy ludzie z wyższym wykształceniem mówią: idę z tom kobietom. Mam na myśli osoby, które znam osobiście i wiem, że piszą poprawnie, bezbłędnie, ale wymowa już siada.
      • lot_w_kosmos Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:20
        Nigdy nie zrozumiem, skąd się bierze to mówienie : zrobiom, pojdom, weznom...
        • delauras Re: Szczał, grrr 27.11.19, 11:51
          Koleżanka jest z kurpiowskiej wsi i właśnie tak mówi, zamiast -ą to -om.
          • sumire Re: Szczał, grrr 27.11.19, 11:52
            Pan prezes jest z Warszawy i też tak mówi... To nie jest kwestia pochodzenia.
            • elle_du_jour Re: Szczał, grrr 27.11.19, 12:08
              To albo regionalizm (południe, zachód Polski) albo niechlujstwo.
              Do posłuchania:
              www.polskieradio.pl/9/305/Artykul/2174733,Jak-prawidlowo-wymawiac-slowa-z-koncowkami-a-i-e
      • kropkaa Re: Szczał, grrr 26.11.19, 23:13
        Albo: daj mi tą kartkę.
        O ach i aha pisanych z błędem nawet nie wspominam.
      • arwena_11 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 08:49
        a ja profesor na uczeni mówi "rozumią państwo"?
        • annajustyna Re: Szczał, grrr 27.11.19, 10:35
          Ale chyba nie prof. filologii? 🤣🤣🤣
          • arwena_11 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 10:52
            Nie,
        • elle_du_jour Re: Szczał, grrr 27.11.19, 11:23
          Miałam takiego nauczyciela matematyki w podstawówce (lata 80.), który miał obsesję na punkcie prawidłowej wymowy “h” i “ch”. Teraz wiem, że kiedyś to były dwa różne dźwięki, i że zwyczaj ich odmiennego wymawiania odszedł dawno do lamusa. Oczywiście, my, kilkuletnie dzieciaki wtedy, nie mieliśmy pojęcia o co mu chodzi.

– Czy wy nie słyszycie różnicy, gdy wypowiadam “CHoinka” i “Hak”???!!! – grzmiał, harcząc te “ceha” i “ha” na początku słów, próbując nadać im różne brzmienie. Z reguły próbował nam to wyjaśnić, gdy miał zły humor. Siedzieliśmy jak trusie próbując bezskutecznie zapamiętać, które "h" brzmi miękko, a które twardo.

Dodam, że z upodobaniem ten sam nauczyciel wymawiał nieszczęsne końcówki -om, tam gdzie powinno być -ą. Ale poza tym był to bardzo przyzwoity i szanowany pedagog.
          • starczy_tego Re: Szczał, grrr 29.11.19, 00:07
            O Boże, moja nauczycielka nauczania początkowego miała taka sama jazdę z wymowa ch i h!!!!
            • elle_du_jour Re: Szczał, grrr 29.11.19, 00:26
              !!!
              To chyba dość rzadka przypadłość : )
              • annajustyna Re: Szczał, grrr 29.11.19, 08:25
                Ale jak praktyczna... Gdybyście chciały potem uczyć się ukraińskiego bądź niemieckiego...
                • annajustyna Re: Szczał, grrr 29.11.19, 08:26
                  Swoją drogą moja dwujęzyczna córka odróżnia tę różnicę w wymowie, a w pisowni i tak Byki wali 🤔.
    • lot_w_kosmos Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:19
      To mówienie : szczał, czy { trzy} czecia (wiadomo), czeba, - to regionalizmy.
      Mam wrażenie, że ludzie ze Śląska tak mówią, może trochę poznaniacy.
      Co nie zmienia faktu, że publicznie tak się mówić nie powinno.
      Niestety obecne media są pod tym względem poniżej krytyki.... : /
      • asqe Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:29
        Tak, to są regionalizmy - Kraków tez mówi czecia czydziesci smile
        • kropkaa Re: Szczał, grrr 26.11.19, 23:14
          Czecia czy i dzewo to Kraków.
          • kropkaa Re: Szczał, grrr 26.11.19, 23:14
            *dżewo
            • aqua48 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 09:01
              kropkaa napisała:

> *dżewo

Tak, to regionalizm, my w Krakowie prócz czecia czydzieści mówimy jeszcze dżwi oraz sukięka smile
              Teraz poprawnej wymowy uczą dopiero na studiach polonistycznych.
      • sumire Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:29
        Tak tak, ludzie ze Śląska big_grin Przykro mi rozczarować, ale "pociąg do Czebini z peronu czeciego o czynastej" odjeżdża głównie z Krakowa, bo tu taka wymowa "trz" jest bardzo popularna.
        • elle_du_jour Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:38
          O, może to jest jakiś klucz, Śląsk mianowicie : ) Jest taka pani redaktor radiowa pochodząca z Rybnika, której audycje bardzo cenię jak i ją samą, ale jej wymowa (-czy, -om) doprowadza mnie do pasji. Czy też doprowadzała, bo w sumie po latach się przyzwyczaiłam. Kiedyś nawet dostawała maile od słuchaczy z prośbami o poprawę, którą obiecała, ale która się ostatecznie nie wydarzyła.
          • nickbezznaczenia Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:40
            Znam całe mnóstwo warszawiaków, którzy tak właśnie mówią:Kalisz na początek.
            • elle_du_jour Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:43
              tyz prowda
          • elle_du_jour Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:42
            > (-czy, -om)

"czy" bez kreseczki oczywiście
        • ludborka Re: Szczał, grrr 27.11.19, 10:19
          Pociąg szybki jak szczała.
      • mdro Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:42
        Peron czeci tor czydziesty czeci to raczej Małopolska, okolice Krakowa wink.
        • simply_z Re: Szczał, grrr 26.11.19, 23:48
          tak, żadne tam śląskie. Śląska wymowa kojarzy mi się raczej z pytającym zaśpiewem na końcu, typu:

Idziemyyy?? na obiAD? coś w tym stylu.
    • glamstronaut Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:26
      Najlepszy jest "szczał do bramki".
      • agusiah Re: Szczał, grrr 26.11.19, 23:10
        Nie, naprawdę najlepszy jest szczał głową do bramki
    • kiszona_kapusta Re: Szczał, grrr 26.11.19, 21:40
      Ale tak przy wszystkich "szczał" do bramki? 🤣
      • disco-ball Re: Szczał, grrr 30.11.19, 14:10
        Głową!
    • kropkaa Re: Szczał, grrr 26.11.19, 23:16
      A tak w ogóle to myślałam, że on na murawę szczał 😃😄😅
    • bei Re: Szczał, grrr 26.11.19, 23:35
      Włanczał szczały przez półtorej roku, aż polubiał szczelanie.😉
      • elle_du_jour Re: Szczał, grrr 26.11.19, 23:41
        omg, półtorej roku to moja ulubiona para słów ostatnimi czasy! ; )))
    • kk345 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 00:02
      Od kiedy bardzo ważna pani z wielkiej, telewizyjnej agencji reklamowej tłumaczyła mi, że dopełniacz od słowa "kisiel" to "kiślu", nic mnie nie zdziwi.

Swoją drogą moja wychowawczyni w podstawówce nie tłumaczyła, tylko tłOmaczyła, do dziś mam w uszach to jej "tłOmaczę wam przecież piąty raz"...
      • kk345 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 00:03
        I oczywiście wspomniany "kiśl" został użyty w reklamie big_grin
        • annajustyna Re: Szczał, grrr 27.11.19, 08:45
          Moja babcia mówiła "kiosek". Bo skoro "idę do kiosku"...
          • kk345 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 09:52
            Logicznesmile
        • hanusinamama Re: Szczał, grrr 27.11.19, 10:06
          W TV "kiśl" wystąpił?? Czy to była reklama drukowana?
          • kk345 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 21:59
            W TV, pyszne coś tam w formie kiślu. Do dziś mi ten kiśl w zębach wibruje na samo wspomnienie
      • annajustyna Re: Szczał, grrr 27.11.19, 08:44
        Moja matematyczna w SP też tak mówiła. To chyba lwowskie?
        • kk345 Re: Szczał, grrr 28.11.19, 00:46
          Albo miałyśmy tę samą nauczycielkę, moja też matematyczka big_grin
      • nickbezznaczenia Re: Szczał, grrr 27.11.19, 22:06
        No cóż:
        sjp.pwn.pl/doroszewski/tlomaczyc;5507721.html
        • kk345 Re: Szczał, grrr 28.11.19, 00:48
          Miałoby to sens, gdyby kobieta nie była wtedy 30-latką i gdyby używała jakiegokolwiek innego anachronizmu. TłOmaczenie było jedyne, taka maniera dziwna
          • nickbezznaczenia Re: Szczał, grrr 28.11.19, 19:23
            Manierą z całą pewnością, ale poprawną.
    • cauliflowerpl Re: Szczał, grrr 27.11.19, 08:23
      Moja matematyczka nam tak dyktowala zadania ze statystyki: szczelec szczela czykrotnie do tarczy zawieszonej na dżewie 😀
      • annajustyna Re: Szczał, grrr 27.11.19, 08:46
        W Szczecinie znowu dominuje miękka wymowa dż i drz. Dźwi, dźinsy...
        • hanusinamama Re: Szczał, grrr 27.11.19, 10:08
          O tak to mówiła moja babcia z gór. Tam wszyscy tak mówią. Ale chyba ogólnie lubią zmiękczać. Była u nas niedawno ciocia z gór i do mnie "Ale ładne gietry ma twoja córka".
          • annajustyna Re: Szczał, grrr 27.11.19, 10:34
            Ge akurat w Zachodniopomorskiem twarde. Chyba że Genia (wym. Gienia).
    • krwawy.lolo Re: Szczał, grrr 27.11.19, 08:54
      Niechlujstwo językowe, często eufemizowane jako "regionalizm", szerzy się jak zaraza już od dłuższego czasu. Szczególnie wali w uszy w wykonaniu demokratycznie wybranych przedlawicieli ludu, tudzież innych łajz politycznych. To szersze zjawisko, o którym wspominał niesławnej pamięci rolnik, że "wersal się skończył" a także głównie prawacka hołota "walcząca" pospolitym chamstwem (to też osobliwe, jak to wszyscy szermują militarną frazeologią) z mityczną "poprawnością polityczną".
    • bywalec.hoteli Re: Szczał, grrr 27.11.19, 10:29
      może pochodzi z regionu gdzie się tak mówi? w Poznaniu dużo ludzi tak mówi.
      • sumire Re: Szczał, grrr 27.11.19, 10:42
        Region to jedna sprawa, niechlujstwo językowe to co innego. Każdy ma jakieś tam lokalne naleciałości na języku, że tak powiem, ale to nie usprawiedliwia nieotwierania ust przy mówieniu.
    • mae224 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 12:09
      To krakowskie. Mnie dużo bardziej wkurza straszliwe akcentowanie warszawskie robiLIśmy albo poszLIśmy.
      • delauras Re: Szczał, grrr 27.11.19, 13:16
        mae224 napisała:

> To krakowskie. Mnie dużo bardziej wkurza straszliwe akcentowanie warszawskie ro
        > biLIśmy albo poszLIśmy.
        Ee ,to Warszawskie zawadiaki i cwaniaki tak mówiły.
        Ale skąd ty to możesz wiedzieć..
        • mae224 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 16:24
          I dlatego zostało to warszawskim dziennikarzom sad
          • delauras Re: Szczał, grrr 27.11.19, 19:23
            mae224 napisała:

> I dlatego zostało to warszawskim dziennikarzom sad
            Nie zauważyłam.
          • mooi Re: Szczał, grrr 02.12.19, 00:05
            większość dziennikarzy pracujacych w warszawskich stacjach tv, różnych, jest spoza Warszawy.
            Wystarczy wpisać nazwisko w google. A czasem da sie usłyszeć, w luźnych rozmowach miedzy dziennikarzami na wizji, jak to wspominaja "swój" Krakow, Gdańsk czy Katowice.
            Tak, że.... kulą w płot
    • hipinka Re: Szczał, grrr 27.11.19, 12:48
      mnie rozwala, nowomowa komentatorów sportowych nadużywających obecnie dwóch słów: szukać i otworzyć
      - Lewandowski szuka bramki, żeby otworzyć wynik sad
      albo zawodnik szuka podania i tak dalej

jednym z moich ulubionych jest też: zawodnicy popełnili 10 błędów własnych big_grin
      • sumire Re: Szczał, grrr 27.11.19, 13:20
        A, oni w ogóle popierniczają farmazony. Ale mogę ich rozgrzeszyć - gdyby mnie kazano przez 90 minut opisywać na żywo, co widzę, to też bym bzdury wygadywała, podejrzewam.
      • ewolajda88 Re: Szczał, grrr 02.12.19, 00:16
        Phi...A defenzywa albo dewenzywa? Jak to słyszę to mam ochotę zabić...
    • ira_08 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 18:44
      >Kto dopuszcza takich ludzi do komentowania, dlaczego nikt nie zwróci mu uwagi? Uszy bolą.

Może wszyscy są z Krakowa wink Ja się już przyzwyczaiłam do szczałów, czysta czydzieści czy i dżew.
      • sumire Re: Szczał, grrr 27.11.19, 19:47
        Eee. I tak w krakowskiej wymowie nigdy nie przebijemy słynnego pana, co zapowiadał odjazdy na dworcu autobusowym i jego niezapomnianego "na dolnej płyćjeeee...". Podobno o nim nawet na uniwersytecie mówili.
        • aqua48 Re: Szczał, grrr 27.11.19, 22:48
          sumire napisała:

> Eee. I tak w krakowskiej wymowie nigdy nie przebijemy słynnego pana, co zapowia
          > dał odjazdy na dworcu autobusowym i jego niezapomnianego "na dolnej płyćjeeee..

Przebijemy. W Krakowie w pewnym autobusie jadącym na lotnisko niezbyt pewny głos męski obwieszcza po angielsku że autobus ów jedzie do końcowego przystanku "ejport".
    • qwirkle Re: Szczał, grrr 27.11.19, 22:30
      Znam takich co podkreślają jacy to oni inteligiętni ą. I kłócą się, twierdząc, że to li jedyna i sliszna poprawna wymowa słowa 'inteligentny'
    • martishia7 Re: Szczał, grrr 29.11.19, 11:45
      Spróbuj zagrać w pijackie bingo podczas meczu komentowanego przez T. Hajto (Hajtę?). Pijesz kolejkę, za każdym razem jak ktoś przejdzie do "defenzywy". Gwarantuję, że padniesz przed przerwą big_grin
      • roks30 Re: Szczał, grrr 29.11.19, 14:01
        Nienawidzę byliŹmy (tez Krakowem zalatuje), strasznie np.Cie lubię itp. Maćku do dorosłego zamiast Macieju i określenie niewiarygodne zamiast np. niesamowite
        • sumire Re: Szczał, grrr 29.11.19, 14:10
          Yyy, ale co jest złego w Maćku?... Większość ludzi, których znam, używa "oficjalnych" wersji swoich imion tylko w sytuacjach formalnych. "Krzysztofie" czy inny "Józefie" brzmi trochę nienaturalnie jednak w rozmowie między dwojgiem ludzi.
        • elle_du_jour Re: Szczał, grrr 30.11.19, 14:01
          > określenie niewiarygodne zamiast np. niesamowite

hm, przyznam, że to... dość szczególne dziwactwo
          • elle_du_jour Re: Szczał, grrr 30.11.19, 14:10
            w sensie: dziwne, że tak cię to denerwuje, a nie, że dziwactwem jest stosowanie niewiarygodne zamiast niesamowite : )
    • disco-ball Re: Szczał, grrr 30.11.19, 14:04
      Może wypił za dużo wody, pęcherz cisnął stad ta pomyłka, bo nie na piłce się koncentrował wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka