Dodaj do ulubionych

Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym?

29.11.19, 11:23
No jaka?Syn puszcza muzykę w szkolnym radiowęźle , 13 chcieliby nawiązać do rocznicy wprowadzenia stanu wojennego...Myślałam o "Murach" , może jednak coś innego?"Mury" chyba bardziej ogólnie z Solidarnością kojarzone niż ze stanem wojennym?
Obserwuj wątek
    • ichi51e Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:28
      Kaczmarski zdecydowanie
      • ichi51e Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:29
        www.kaczmarski.art.pl/media/prace-naukowe-o-jacku-kaczmarskim/stan-wojenny-w-piosenkach-jacka-kaczmarskiego/
      • riki_i Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:56
        ichi51e napisała:

> Kaczmarski zdecydowanie

Równie zdecydowanie powiedziałbym "Gdy Polska da nam rozkaz" Adama Zwierza ze zmienionym tekstem o obronie socjalizmu.

W pierwszych dniach stanu wojennego radio katowało ten utwór non stop.

• riki_i Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 23:12
          No niestety, sprawdziłem i utwór Zwierza w wersji ze stanu wojennego, czyli z tekstem o obronie socjalizmu został wyczyszczony zewsząd i jest niedostępny.

Wersja "normalna" już się ze stanem wojennym dużo mniej kojarzy...
          youtu.be/ueaYsx1_jTs
    • ib_k Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:28
      Boże coś Polskę z tekstem " racz nam zwrócić pani"
      • taki-sobie-nick Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 23:31
        "Panie"!
    • szara_w Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:28
      "Nie mam teraz czasu dla ciebie. Nie widziała cię długo matka. Jeszcze trochę poczekaj, dorośnij. Opowiemy ci o tych wypadkach.." pierwsze skojarzenie..
      • pole_koniczyny Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:30
        Jak ze stanem wojennym to Zielona Wrona jak dla mnie.
      • grrrrw Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:33
        I nietrafne. To piosenka ze strajków sierpień 1980.
        • kosmos_pierzasty Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:56
          Może i nietrafne, ale nic nie poradzisz. Jest i już.
        • piesfafik Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:02
          Jakim cudem Zielona Wrong mogla powstac w czasie strajkow 1980 skoro the jest poisenka WRONie oparta na piosence z okupacji ?
          A ze stanem wojennym kojarza mi sie piosenki Kelusa ktore wtedy krazyly na kasetach I ktorych w kolko wtedy sluchalam
          • bywszy Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:18
            piesfafik napisała:

> Jakim cudem Zielona Wrong mogla powstac w czasie strajkow 1980 skoro the jest p
            > oisenka WRONie oparta na piosence z okupacji ?

Korekta grrrw nie dotyczy Zielonej WRON-y, ale wpisu szarej_w.

A melodia "piosenki z okupacji" pochodzi z meksykańskiej piosenki z końca XIX w (Cielito lindo). smile
            • piesfafik Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 16:05
              Tak oczywiscie. Ale przypuszczam ze zielona wrona jest corka Tera he wojna i wnuczka Cielito Lindo
              • olena.s Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 16:08
                Jasne. Tak się właśnie przenikają kultury.
        • szara_w Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:13
          pytanie było o skojarzenia - mnie się ta kojarzy, no i nie śpiewano jej i nie słuchano tylko w sierpniu 1980.. stała sie "ogólnie opozycyjna"
      • kosmos_pierzasty Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:56
        Tak, moje też.
      • asia_i_p Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 18:50
        Moje też, ale to potwornie smutna piosenka.
    • kaka-llina Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:41
      Nie znam dat kiedy te pisoenki wyszły ( i nie sprawdzam teraz w googlach) w 1981 miała 3 latka wiec raczej mało pamietam.. Ale ze stanem wojennym kojarza mi sie "Mury" i (nawet bardziej) " Modlitwa o wschodzie słońca" (zaraz sprawdze, czy to w ogóle ma sens to moje skojarzenie...
      • kaka-llina Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:42
        ha! dobrze mi sie skojarzyło....
    • mdro Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:49
      Stricte ze stanem wojennym to np. "Kołysanka" Kaczmarskiego ("W sierocińcu po dziedzińcu chodzą dzieci wkoło"). Ale "Mury" i "Modlitwa o wschodzie słońca" chyba lepiej znane polskiej młodzieży wink.
      • kaka-llina Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:53
        I "Modlitwa" znowu jak bardzo na czasie...
      • damartyn Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:53
        Ja z tamtych czasów, zrobiłam krótki sondaż wśród znajomych, bezsprzecznie wszyscy na pierwszym miejscu wymieniamy Mury ale przypominała mi się tez taka znamienna piosenka 'Moja Litania" – Leszka Wojtowicza.
      • asia_i_p Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 18:52
        I nie wiem, czy "Kołysanka" nie byłaby najlepsza, bo coś wnosi do wiedzy dzieci, pokazuje indywidualny punkt widzenia i przede wszystkim pokazuje, że to nie było, że dobroduszne państwo pogroziło paluszkiem warchołom i dało im urlop na styropianie, a takie wersje widuje wśród młodszych komentatorów internetowych.
    • odnawialna Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 11:53
      www.eskarock.pl/er_eska_rock_news/rocznica_stanu_wojennego_-_rockowe_piosenki_o_stanie_wojennym_i_stworzone_w_trakcie_jego_trwania_video/109321
      • pasquda77 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:02
        Właśnie chodzi mi o piosenkę , którą wszyscy skojarzą z tym dniem bez żadnego komentarza...plan jest taki , że poleci pierwsza tego dnia , trochę ciszej niż inne.A może Mury ale w wersji JMJ? Tych mniej znanych kawałków młodzieży raczej nie skojarzy.
        • damartyn Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:07
          To może Obława ale w wykonaniu Kukiza ( Siła i Honor z 2012) Obława jest tekstem wcześniejszym niż Stan Wojenny ale cały Kaczmarski był wtedy śpiewany jako protest przeciwko reżimowi.
          • pasquda77 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:11
            Obława faktycznie pasuje , ale zdecydowanie w wykonaniu Kaczmarskiego , Kukiz śpiewający jego kawałki to profanacja😉
            • joaz Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:16
              pasquda77 napisała:

> Obława faktycznie pasuje , ale zdecydowanie w wykonaniu Kaczmarskiego , Kukiz ś
              > piewający jego kawałki to profanacja😉

dałabym like - gdyby był.
            • damartyn Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:19
              👍
        • kosmos_pierzasty Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:14
          U2 bym wybrała.
          Moim zdaniem pytanie początkowe było inne - o osobiste skojarzenia, nie piosenkę dobrą do odtworzenia gdzieś tam.
          • bywszy Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:21
            kosmos_pierzasty napisała:

> U2 bym wybrała.
            > ...

New Year's Day? smile
            Zasadniczo tak, tylko czy dzisiaj komukolwiek się to z czymkolwiek kojarzy?
        • riki_i Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:59
          pasquda77 napisała:

> Właśnie chodzi mi o piosenkę , którą wszyscy skojarzą z tym dniem bez żadnego k
          > omentarza...plan jest taki , że poleci pierwsza tego dnia , trochę ciszej niż i

W takiej wersji to mogą być tylko 'Mury' Kaczmarskiego albo 'Gdy Polska da nam rozkaz" Adama Zwierza.
        • ajr27 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 17:19
          Wójcicki z Piwnicą pod Baranami wyśpiewywali tekst dekretu o stanie wojennym wygłoszony przez Jaruzelskiego 13 grudnia. Nic bardziej nie pasuje do tego dnia.
          • szeptucha.z.malucha Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 22:48
            O to to. Od razu to usłyszałam...
    • heca7 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:10
      Piosenki wykorzystane w filmie "Ostatni dzwonek"?
      • kaka-llina Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:15
        Oj tez uwielbiam! Zwłaszcza "Miejecie nadzieję"
        • aguar Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:46
          Też na pierwszym miejscu o niej pomyślałam!
          • nangaparbat3 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 30.11.19, 06:28
            I ja - nigdy nie zapomnę szoku, kiedy dotarło do mnie, że to Asnyk.
        • olena.s Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 30.11.19, 10:07
          No to ja zaproponuję jeszcze Młynarskiego:
          www.youtube.com/watch?v=uOSvyDEW3Vg
        • olena.s Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 30.11.19, 10:20
          Natan Tennenbaum: Modlitwa o wschodzie słońca. Wysłał ją Kaczmarskiemu w czasie strajków w 80.
          Najbardziej lubię tę ich wersję. www.youtube.com/watch?time_continue=29&v=ooOFIMVFET0&feature=emb_title
      • livia.kalina Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:55
        Stan wojenny to mi sie najbardziej z ciszą kojarzy- w tv, radiu, telefonie, na ulicy...

A gdybym miała wybrać to właśnie piosenki z "Ostatniego dzwonka".
    • manon.lescaut4 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:14
      KULT Parada wspomnień
    • miodowenewsy Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:24
      A może New year's day Bono
    • sylwus34 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:28
      Kult "Arahia",, Polska ", Sztywny PAL Azji" Wieża samotności"
    • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:49
      Zdecydowanie to: Polonez As Dur f. Chopina youtu.be/W0OowVbY6aE
      Tu masz łagodniejszą interpretację : youtu.be/M8nqa_4JU0U

I niech przeplata inne, popowe, jak Kaczmarskiego czy piosenki z filmu 'ostatni dzwonek' polonezem as dur. Z tamtych czasów pamiętam przede wszystkim polonezy Szopena.

Potem reszta, np:
      youtu.be/3tOZvDO1iSk
      youtu.be/ZAKBwOuigWM
      • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 12:59
        Tak. Polonez as dur zamiast teleranka. Tu masz czołówkę :
        m.cda.pl/video/2460750

Programu 'teleranek' o 9:00 w niedzielę nie było, obraz śnieżył. Nie było nawet bloków reklamowych! Trudno w to uwierzyć!
        • szeptucha.z.malucha Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 22:49
          Ale jakich bloków reklamowych? Stanu wojennego?
          • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 30.11.19, 14:06
            Nie złapałaś żartu.
            Tego też pewnie nie zrozumiesz:
            Braki w sklepach? Spożywczych? W całym CH ocet?
        • taki-sobie-nick Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 23:33
          Bloków reklamowych to chyba w ogóle w PRL nie było, nie tylko 13.12.?
          • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 30.11.19, 14:14
            taki-sobie-nick napisała:

> Bloków reklamowych to chyba w ogóle w PRL nie było, nie tylko 13.12.?

Cieplej, cieplej...

Trudno sobie wyobrazić, co? Że nie było reklam w tv, na obydwu programach, wyswietlanych zresztą od godzin popołudniowych można było obejrzeć film bez przerwy na reklamy...
            Że w mięsnych same haki, w spożywczych tylko ocet... Czegoś takiego jak centrum handlowe nie istniało. Galerie - tylko sztuki albo jako część budynku.
            Teleranka też nie bylo tamtego ranka. A ktoś długo spał.
            Telefony nie działały. Oczywiście stacjonarne. Komórkowych nie było. A stacjonarne nie były zainstalowane w każdym domu. Na instalację telefonu w domu czekało się latami.
            Dziwne, co?
            XD
      • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:11
        youtu.be/Qaei6dq7baY
        Niech wyszuka :
        pl.m.wikipedia.org/wiki/W_domach_z_betonu_nie_ma_wolnej_mi%C5%82o%C5%9Bci
        'w domach z betonu nie ma wolnej miłości' Martyny Jakubowicz

'mała lady punk' Lady Pank oraz tego zespołu : 'mniej niż zero'
        Oraz zdjęcie, niech wyszuka autora i niech rozplakatują, bo to był czas apokalipsy

• mamolka1 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 14:43
          A koncert z 2016 i występ Brylewskiego pamiętacie?
          youtu.be/pUbpog5l3UQ
        • swinki_trzy Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 30.11.19, 06:08
          qwirkle napisał(a):

> Oraz zdjęcie, niech wyszuka autora i niech rozplakatują, bo to był czas apokali
          > psy

Chris Niedenthal. Jak można nie znać.
          • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 30.11.19, 14:04
            swinki_trzy napisała:

> qwirkle napisał(a):
            >
            > > Oraz zdjęcie, niech wyszuka autora i niech rozplakatują, bo to był czas a
            > pokali
            > > psy
            >
            > Chris Niedenthal. Jak można nie znać.

Można zapomnieć nazwiska.
            Ja mam do tego prawo. I nie tobie oceniać.
      • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:16
        Etiuda rewolucyjna Szopena : youtu.be/X0UJEx9S1bU
      • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:59
        youtu.be/G7OgVpWQs5s
        Przeżyj to sam
        • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 14:11
          I jeszcze autobiografia : youtu.be/PZ83QIW_vSY

• olena.s Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:01
      Kaczmarski "jaja w kraju niewyjęte, solidarność dała ciała". Nie pamiętam formalnego tytułu
      • pasquda77 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:06
        Świadectwo !
        • olena.s Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 15:58
          Dziękuję.
    • tt-tka Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:03
      "extrema juz spi
      szczekaja gdzies psy
      skonczyla sie wolna sobota
      zajechal rzad suk
      wala buty o bruk
      ktos do drzwi rozglosnie lomota"
      *mowione
      - kto tam ?
      - harcerze
      - nie wierze
      - otwieraj, chamie, ZOMO nie klamie
      refren zaczynal sie od "zieeelona wronaaaa" ale dalej nie pamietam
      • bi_scotti Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:17
        Well, za murami spiewalysmy "Mury"oczywiscie ale tez wszystkie piosenki z "Koledy Nocki" - trudno znalezc original sad A juz po stanie wojennym Krystyna Pronko spiewala jakies takie podsumowanie tego calego shit, w ktorym tkwilismy: www.youtube.com/watch?v=HeyX1H3HTVQ
        Good luck z projektem smile Cheers.
        • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:32
          Psalm stojących w kolejce : youtu.be/aU-3t8Wav7U
          Dziękuję, biscotti, że przypomniałaś
      • olena.s Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 15:42
        "Zielona wrona
        dziub w wężyk szamrowany
        kto nie dał drapaka
        kto nie chce zakrakać
        ten będzie internowany" (na melodię 'teraz jest wojna')
    • mallard Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:15
      Nie piosenka, a wiersz, ale mój kuzyn ułożył do tego melodię:
      Do generała

Za słowa kłamstwem splugawione

Za mundur bratnią krwią splamiony

Za ręce braci rozłączone

Za naród głodem umęczony

Za oczy dziecka przerażone

Obnoś swój tryumf w partyjnej chwale

Naród dziękuje ci, generale

Za pogrom braci bez litości

Za honor wojska zbezczeszczony

Za mękę strasznej bezsilności

Za ból rozłąki z mężem żony

Za łzy i rozpacz samotności

Ciesz się, żeś działał tak wspaniale

Za połamane pałką kości

Za koszmar walki brata z bratem

Za nienawiści siew i złości

Za to, że żołnierz stał się katem

Za znów zdławiony świt wolności

Pomnik twych zasług wzniosłeś trwale

Za nałożone znów kajdany

Za zbrodnię łagrów w polskiej ziemi

Za fałsz przemówień wyświechtanych

Za podłość zdrajców między swemi

Za język prawdy zakazany

Wypnij na Kremlu pierś po medale

Naród śle dziś podziękowania

Żeby ci legły jak kamieniem

Przyjmij je śpiesznie bez wzdragania

Może obudzą twe sumienie

Bo generale nie znasz godziny

Gdy przed Najwyższym Dowódcą

Świata

Złożysz ostatni raport za czyny

Z piętnem Kaina – krwią swego brata
      • riki_i Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 14:05
        mallard napisał:

> Nie piosenka, a wiersz, ale mój kuzyn ułożył do tego melodię:
        > Do generała

A dzisiaj wielce zasłużony opozycjonista PRL Stefan Niesiołowski udziela wywiadu Monice Jaruzelskiej w willi generała w Warszawie i wychwala Jaruzela pod niebiosa.
        youtu.be/at42ZvDFF-Q
    • celice73 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:34
      "Żeby Polska była Polską"Pietrzaka
    • krwawy.lolo Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:39
      • krwawy.lolo Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:41
        Luty´82, ponura beznadzieja, czarnobiałe zbiorcze wydania gadzinówek, umundurowani spikerzy w dzienniku. I coś tak świeżego, optymistycznego.
        • pasquda77 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 13:58
          youtu.be/oFLMhtwwKmM
          To !!!Myślę że trafi do każdej grupy wiekowej , co myślicie?
          • qwirkle Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 14:21
            Świetny pomysł! A potem etiudę rewolucyjną Szopena. Serio, to z polonezem as dur puszczali wszędzie.
    • spanish_fly Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 14:30
      Prońko

"Bądź jak kamień, stój, wytrzymaj
      Kiedyś te kamienie drgną
      i polecą jak lawina
      przez noc... "

• aqua48 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 14:50
      Mnie się kojarzy z "Naszą klasą" Kaczmarskiego, ze "Świadectwem", i bardzo, bardzo z "Gdy tak siedzimy nad bimbrem", z "Przesłuchaniem Anioła" i z piosenką "Janek Wiśniewski padł," która wówczas była bardzo popularna i rozpowszechniła się. "Psalm stojących w kolejce" zdecydowanie, ale i "Psalm o gwieździe", i właściwie cała Kolęda nocka.
      • olena.s Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 15:45
        "Janek" w wersji Jandy, nie oryginalnej.
        No i (trochę przenośnia poetycka" to:
        www.youtube.com/watch?v=eP4dMUeD_hY
        • zona_glusia Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 16:28
          Jeśli Janka Wiśniewskiego to tylko w wykonaniu Kazika
          www.youtube.com/watch?v=uw9VRnfl9no
          • olena.s Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 16:51
            Nie no, dobre jest, ale o ćwierć wieku za młode na skojarzenia ze stanem wojennym.
            • zona_glusia Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 17:08
              smile
              Albo za stare, bo w końcu piosenka opowiada o grudniu 1970 roku.
              • olena.s Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 19:09
                Wersja, wersja za nowa. Wtedy, na litość, wersja Jandy miała ze 4 miesiące....
    • olena.s Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 16:08
      Gówniarzeria nie zrozumie w ogóle o co kaman, ale może.......
      www.youtube.com/watch?v=pufOMzZ7Gds
      • krwawy.lolo Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 17:25
        Kogo nie zmogła niemiecka kula, tego zamęczy polska Vistula.
        Chodziły wtedy plotki, że gdzieniegdzie od trzynastej sprzedawano nawet denaturat.
        • krwawy.lolo Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 17:27
          Wyjątkowo obrzydliwa wódka. Krótko była.
          • riki_i Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 17:30
            Podobno na fusach drzewnych ją robili. Kac gigant był murowany. Obrzydlistwo.
            • aandzia43 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 20:21
              Nie wiem na czym ją robili, waliła strasznie, ale to i tak smak kawałka mojej wczesnej młodości czyli okolic stanu wojennego. Anegdotka powiada, że podobno jedna stara księżna rozczuliła się gdy rozkopywano stare latryny w Wersalu i zakrzyknęła "Ooo mon dieu, jakież to były piękne czasy", więc i tak moje miłe skojarzenia na bazie niemiłych śladów zapachowych nie są ekstremalne big_grin
              • krwawy.lolo Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 22:11
                Większości alkoholi nie należało wtedy wąchać przed spożyciem. Co wrażliwsi zatykali nawet nozdrza wychylając musztardówkę.
                • bywszy Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 30.11.19, 10:40
                  krwawy.lolo napisał:

> Większości alkoholi nie należało wtedy wąchać przed spożyciem. Co wrażliwsi zat
                  > ykali nawet nozdrza wychylając musztardówkę.

Grunt to koordynacja oddechowa - się wychylało szklanicę w połowie wydechu.
                  Wydech dokańczało się starannie po przełknięciu cieczy, co pozwalało uniknąć śmiertelnego sztacha waporami zajzajeru. big_grin
        • bywszy Vistula... 30.11.19, 10:50
          krwawy.lolo napisał:

> Kogo nie zmogła niemiecka kula, tego zamęczy polska Vistula.

... wśród ludu znana jako "Czerwona kartka".

Za to w kręgach aspirujących mawiało się o Vistuli, że to taka świecka Trójca: "żywi, ubiera, poniewiera". big_grin
          (czytaj: kombajn zbożowy - zakłady odzieżowe - zajzajer)
    • lumeria Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 16:17
      Dla mnie - "Jolka Jolka" - ale mala bylam, co ja tam wiedzialam? smile
    • katriel Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 20:37
      Mnie się ze stanem wojennym kojarzy "Hymn internowanych ekstremistów" Zembatego ("Gdy się junta wystrzela, trafi szlag Jaruzela...").
      Ale nie jestem pewna, czy popierałabym puszczanie tego przez szkolny radiowęzeł.
    • nenia1 Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 22:05
      Przeżyj to sam Lombardu

www.youtube.com/watch?v=G7OgVpWQs5s

i dla mnie mój ulubiony Lech Janerka, ale to zbyt aluzyjne dla dzisiejszej młodzieży, raczej nie załapią o co chodzi, niemniej świetne tekstowo i muzycznie:

Gruba Lola (czyli milicyjna pałka)

www.youtube.com/watch?v=rl91BuCsZmI

Ta zabawa nie jest dla dziewczynek

www.youtube.com/watch?v=30Hd9Dk5TEM

i kolejne metaforyczne teksty, wiadomo cenzura, no nie ma "kawy na ławę, ale są świetne, szczególnie fragment "czekam na wiatr co rozgoni ciemne skłębione zasłony"

czyli krakowski spleen

www.youtube.com/watch?v=BaVVaS2n6MY

i jestem kobietą

www.youtube.com/watch?v=0xZz_ENDFlQ

• bywszy Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 30.11.19, 11:10
        nenia1 napisała:

> i dla mnie mój ulubiony Lech Janerka, ...

Janerka solo to było już po stanie wojennym, druga połowa lat 80.
        Dotyczy to zresztą wielu wpisów w wątku.

Ale też trudno się dziwić ludziom, że cała tamta dekada pozostała we wspomnieniach jako - z przeproszeniem - continuum beznadziejnego gnicia. big_grin
    • gryfb Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 22:50
      Więzienne Tango
      Reżimowe tango
    • iwoniaw Re: Piosenka kojarząca się ze stanem wojennym? 29.11.19, 23:20
      pasquda77 napisała:

> No jaka?Syn puszcza muzykę w szkolnym radiowęźle , 13 chcieliby nawiązać do roc
      > znicy wprowadzenia stanu wojennego...Myślałam o "Murach" , może jednak coś inne
      > go?"Mury" chyba bardziej ogólnie z Solidarnością kojarzone niż ze stanem wojenn
      > ym?

Mnie się kojarzy wspominana już wyżej "zielona wrona".

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka