zielonecurry Re: Święta i alkohol 19.12.19, 09:11 Tak. Podstawa to ryba z chałką i białym winem. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 09:18 Podczas wigiljnej kolacji pijemy wino. W Święta co się komu żywnie podoba, generalnie przez dwa dni jemy, pijemy, koncertujemy, śpiewamy i gramy w gry. Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Święta i alkohol 19.12.19, 09:19 Wino i cudowny likier pistacjowy szwagierki 😍 Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 09:23 Alkohol i Święta to w rodzinach patologicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 18:36 Muszę ze swiąt jak tak zrezygnować hehe Odpowiedz Link Zgłoś
pani07 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 09:26 Wigilia- nie, w Święta- jak ktoś ma ochotę na lampkę wina, czemu nie. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 09:47 W mojej rodzinie nikt nie pije. Ja nie piję w ogóle bo nie lubię. Zaraz chce mi się spać. Chyba nie mam wprawy. Mąż w lecie czasami piwo. Zawsze mnie namawia ale no nie nadaję się do picia. Cóż nikt nie jest doskonały. Rodzice już w takim wieku że nie mogą. Dzieci wolą na razie colę i chipsy z używek. No nie ma kto pić panie, no nie ma. Patologia Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Święta i alkohol 19.12.19, 10:29 czekoladazkremem napisała: > Czy w Waszych rodzinach jest alkohol na Wigilii? A w święta? Bardzo fajny wątek. taki -jak zwykle na emateczce- przezabawny. Nie ma alkoholu wcale, albo najwyżej lamka wina na rodzinę, albo naparstek nalewki. Ale jak się pójdzie na pasterkę to można się upić tylko oddychając, a ksiądz proboszcz się głównie modli o to, żeby ta cała mieszanka nie uległa wybuchowi od ognia świec.... Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 12:17 Bo tu siedzą te co na pasterki nie chodzą. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 12:38 aandzia43 napisała: > Bo tu siedzą te co na pasterki nie chodzą. > Dokładnie. Na pasterce byłam tylko jeden raz w życiu, jako nastolatka. Z ciekawości Odpowiedz Link Zgłoś
alicia033 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 12:22 dyzurny_troll_forum napisała: > a ksiądz proboszcz się głównie modli o to, żeby ta cała mieszanka nie uległa wybuchowi od ognia świec.... ksiądz proboszcz to się raczej modli o to, żeby samemu dotrwać prosto do końca mszy, bo księża też za kołnierz nie wylewają. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 12:43 Moja rodzina nie chodzi na Pasterkę. Może dlatego w ogóle nie pijemy. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Święta i alkohol 19.12.19, 13:08 molik28 napisała: > Moja rodzina nie chodzi na Pasterkę. Może dlatego w ogóle nie pijemy. Mowisz, ze to jest skorelowane ? My pijemy, a na pasterke nie chodzimy. Musze zglebic temat. Odpowiedz Link Zgłoś
molik28 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 13:35 Może pijecie za mało. Jakbyście sobie tak zdrowo dziabnęli ..... Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Święta i alkohol 19.12.19, 19:20 molik28 napisała: > Może pijecie za mało. Jakbyście sobie tak zdrowo dziabnęli ..... To jest mysl. Sprobujemy w tym roku ! PS nie wiem, ile musialabym wypic, zeby wybrac sie na pasterke Odpowiedz Link Zgłoś
aankaa Re: Święta i alkohol 19.12.19, 19:51 pewnie tyle, że nie byłabyś w stanie wybrać się na nią Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Święta i alkohol 19.12.19, 14:52 W życiu swoim nie byłam na pasterce i aż się zastanawiam, ile mnie omija Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Święta i alkohol 19.12.19, 19:43 Moja siostra mieszka niedaleko kościoła, gdy wigilia jest u niej sadowimy się w oknie z kielkiszkami winka oczywiście patrzymy jak katolicy się zataczają, najfajniejszy widok jak jest mróz i ślisko ale zwykle im mrozu nie trzeba. Rok temu koleżanka opowiadała, że poszła z dziećmi na pasterkę i wyszła bo strasznie przetrawioną wódką śmierdziało Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Święta i alkohol 19.12.19, 11:55 Obowiazkowo ! Do sledzia czysta wodeczka, do piernika miod pitny. Grzaniec na zakonczenie. A w swieta to juz roznie, zalezy, jak je spedzamy. Jezeli jest jakis pieczony drob, to wino, do deseru likier, do kawy/herbaty krupnik. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Święta i alkohol 19.12.19, 12:12 W Wigilie nigdy. W święta zależy od składu towarzystwa. Dozwolone wszystko. Jak jesteśmy same z matką jakieś winko, czasami grzaniec, naleweczka do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
aandzia43 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 12:16 Na Wigilii nie ma, w święta bywa wino. Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Święta i alkohol 19.12.19, 12:32 Oczywiście, że jest. Wino do wieczerzy, naleweczki mojego tatusia po wieczerzy, ze szczególnym uwzględnieniem orzechówki. Nikt jeszcze nie spadł pod stół, sączymy sobie homeopatycznie. Za to pierwszy dzień świąt bywa alkoholowy, przyznam. Przeważnie siedzimy sami z konkubentem i od rana obżeramy się, pijemy wino i w ogóle oddajmy się hedonizmowi. Odpowiedz Link Zgłoś
ajaksiowa Re: Święta i alkohol 19.12.19, 13:06 Triss,czy nie możesz nazywać drugiej połówki narzeczonym?pytam bo nie lubię określenia konkubent ale je$li nie możesz to trudno☺ Odpowiedz Link Zgłoś
triismegistos Re: Święta i alkohol 19.12.19, 19:24 Już niedługo Daj mi sie nacieszyć tym konkubentem póki mogę Odpowiedz Link Zgłoś
madami Re: Święta i alkohol 19.12.19, 13:03 U mnie zawsze wino do bardziej uroczystego posiłku, na Wigilli tym bardziej Odpowiedz Link Zgłoś
semihora Re: Święta i alkohol 19.12.19, 14:49 Wigilia - nie, pozostałe dni świąteczne - zależy. U mnie w domu nie ma, ale jak idziemy w gości, to jest. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Święta i alkohol 19.12.19, 15:02 W Wigilię nie, w święta nalewki, ajerkoniak, do obiadu wino. Odpowiedz Link Zgłoś
bo_ob Re: Święta i alkohol 19.12.19, 18:58 W wigilię co rok, około południa odwiedzają nas przyjaciele i znajomi mojego męża w celu przekąszenia śledzika, wypicia kieliszeczka mrożonej wódki i złożenia nam wszystkim życzeń, ten zwyczaj trzyma się mocno od wielu, wielu lat. Do kolacji pojemy wino tylko do deserów, zwykle jest to porto. Odpowiedz Link Zgłoś
winton1981 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 19:40 W czasie samej Wigilii zapijamy się kompotem z suszu, potem, po właściwej wieczerzy drinki w rozsądnej ilości dozwolone, każdy pije co lubi Smieszą mnie te ematkowe "kieliszki wina" Odpowiedz Link Zgłoś
mayaalex Re: Święta i alkohol 19.12.19, 19:55 Tradycyjnie u moich rodzicow nigdy nie bylo. U mnie jest ale u mnie nie ma tradycyjnej polskiej wigilii z typowymi potrawami. Jest cos z ryb albo owocow morza wiec wtedy biale wino. Odpowiedz Link Zgłoś
andaba Re: Święta i alkohol 19.12.19, 20:02 Ani na Wigilię, ani w święta. Brak chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
18lipcowa3 Re: Święta i alkohol 19.12.19, 21:30 najczesciej kobiety wino, faceci whisky tak u mnie jest alkohol na wigilii Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Święta i alkohol 19.12.19, 21:54 Nie ma alkoholu na wigilii i nie z przekonań religijnych, tylko nikt nie chce pić. I nie ma u mnie wcale alkoholu na proszonych obiadach, bo też nie ma chętnych do picia. Alkohol jest na urodzinach/imieninach albo czasem jak siostra przyjedzie nocować, zresztą ja piję może kilka razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś