Dodaj do ulubionych

Pasztet wegański - ile postoi

19.12.19, 13:49
Chciałabym upiec na święta jakiś wegański pasztet. Taki na bazie kaszy jaglanej i soczewicy albo białej fasoli. Jak myślicie ile on będzie świeży? Chce podać na wigilie i pierwszy dzień świat. A może zrobić wcześniej masę i zamrozić przed pieczeniem?
Obserwuj wątek
    • ultimate.strike Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 13:55
      Do sianokosów. tongue_out
    • krwawy.lolo Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 14:39
      Miałbym do wegan prośbę, żeby sobie dla swoich potraw wymyślili nowe nazwy. "Pasztet wegański" brzmi co najmniej, jak "niepokalane poczęcie".
      • stwory_z_mchu Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 20:04
        Mi się nie podoba taka nazwa jak "kaszanka" a już w ogóle to "kiełbasa". Więc mam prośbę, żebyś sobie na te potrawy nową nazwę wymyślił.
        Dzięki z góry.
        • krwawy.lolo Re: Pasztet wegański - ile postoi 20.12.19, 17:57
          Początkowo chciałem coś odpowiedzieć, ale jakoś nie widzę sensu.
          • stwory_z_mchu Re: Pasztet wegański - ile postoi 20.12.19, 19:45
            To miło smile
      • piataziuta Re: Pasztet wegański - ile postoi 20.12.19, 20:23
        Nie histeryzuj eat.

Zamiast odpowiedzi, pozwolę sobie zacytować dr Damiana Parola:

"Rozumiem, że ktoś chce jeść mięso, ale czemu nadawać przy tym potrawom dziwne i mylące nazwy?

Dla przykładu - mięsojady potrafią zrobić panierowany pulpet, usmażyć go i nazwać dumnie „kotletem mielonym”. Pomimo, że słowo "kotlet" pochodzi od angielskiego „cutlet”, co oznacza "odkrojony kawałek mięsa" i w zestawieniu ze słowem „mielony” powstaje oksymoron. Potrafią też sprzedawać szynkę z indyka i nie przeszkadza im, że szynka to część świni. W niektórych domach się jada nawet „schabowe z kurczaka”. Z drobiu potrafią zrobić też kabanosy, choć nazwa pochodzi od „kabana”, który bezsprzecznie nie jest ptakiem.

Wędliny to w ogóle śmieszna rzecz, bo słowo pochodzi od wędzenia. Dzisiaj większość „wędlin" jest niewędzona, a oni nadal je tak nazywają XD. I wśród tych niewędzonych„wędlin” mamy też polędwice łososiową, która nawet nie stała obok łososia i polędwicę sopocką robioną w Sokołowie. A jak już jesteśmy przy geografii, to spróbujcie zapytać kogoś w Atenach, co to jest „ryba po grecku”.

Natomiast najlepsze pozwoliłem sobie zachować na koniec. Niektóre mięsojady - bądźmy sprawiedliwi, nie robią tak wszyscy - potrafią położyć ananasa na placku i nazwać to pizzą."
    • gwiazdazaranna Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 14:45
      Jak nie będzie smaczny to i do lutego! Przepraszam, nie mogłam się powstrzymać.
    • alicia033 Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 14:45
      spokojnie 3-4 dni może stać w lodówce.
      Z zamrożonej masy też możesz upiec.
    • mikams75 Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 17:17
      tego rodzaju watki utwierdzaja mnie w przekonaniu, ze ludzie jedza stare zarcie przez cale swieta, pichca od tygodnia a pozniej kombinuja, jak przechowac.
      Co do pytania - wg mnie max 2 dni, starszego bym nie chciala jesc. Czyli zrob w poniedzialek.
      • pole_koniczyny Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 17:57
        No niestety ja tez nie znoszę starego jedzenia i zawsze gotuje na świeżo. W zamrażarce mam lod do drinków, gotowego jedzenia praktycznie nie mrożę nigdy. No ale tak sie w tym roku składa ze czasu bardzo mało a goście na święta są, wiec niestety kombinuje. Zrobię w poniedziałek.
    • chococaffe Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 18:35
      Podepnę się z pytaniem - a hummus - ile może postać w lodówce (żeby nie stracił na smaku i formie)? 24-30 h to nie za długo?
      • mikams75 Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 19:39
        wg mnie tez do 2 dni, 24-30h spoko. O dziwo kupne maja dluga date przydatnosci, nie wiem co dodaja, ale z domowym bym nie ryzykowala.
        • chococaffe Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 19:56
          Dzięki. Wolałabym tego nie robic w Wigilie tylko dzien wczesniej.
          • mikams75 Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 20:46
            dzien wczesniej to spoko
      • ykke Re: Pasztet wegański - ile postoi 19.12.19, 22:30
        Hummus spokojnie do 5 dni
      • piataziuta Re: Pasztet wegański - ile postoi 20.12.19, 20:25
        Domowy hummus MAKS 2 dni. 24-30h jest ok.
        Potem zaczyna żyć swoim życiem.

Sklepowy duuuużo dłużej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka