Dodaj do ulubionych

Kobiety, ktore sie nie maluja

22.12.19, 21:06
Czy kobiecie 30+ wypada sie nie malowac?
Do pracy, na oficjalne spotkania, wyjscia na miasto itd.
Znacie takie osoby? Odbieracie to jako zaniedbanie, lenistwo, czy nowoczesne podejscie do urody i roli kobiety?
Obserwuj wątek
    • thea19 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:10
      co to znaczy wypada się nie malować? a to jakiś obowiązek ustawowy jest?
    • poczkodovana Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:11
      A i zeby nie bylo, mowie o normalnych kobietach, a nie gwiazdach z idealna uroda i cera.
      • lucyjkama Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 08:44
        Gwiazdy mają idealną cerę bo są wymalowane🤣
    • anika772 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:12
      Ale to już byłooooo.
      Niechaj każda kobieta robi co chce.
    • larix_decidua77 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:13
      Znam, odbieram to jako wdupiemanie. Nie oceniam ani pozytywnie ani negatywnie.
    • ichi51e Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:14
      Jakos na ulicach wiekszosc kobiet bez makijazu...
      • znowu.to.samo Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 11:06
        Duże znaczenie jaki to jest makijaż. Jak ala bufetowa w latach 80' to już lepiej że go wcale nie ma
        Kolejna sprawa że wiele osób nie umie sie malować, nie wie jak i czym
        • princesswhitewolf Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 26.12.19, 18:10
          Tak jakby to bylo rocket science...
    • alin9 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:14
      A czy kobiecie 30+ wypada się malować?
    • leanne_paul_piper Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:15
      Nie maluję się, jedynie pokrywam korektorem cienie pod oczami. Nie maluję też paznokci, bo nie lubię. Taka jest moja estetyka i tyle. Jak się to komuś nie podoba, to mam to zasadniczo w rz.yci.
    • madzioreck Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:16
      Czy wypada? a co to, brak makijażu to jakiś nietakt czy co? Bo mnie się wydaje po prostu stanem naturalnym...
      Ja się maluję, kiedy mam ochotę, to pełna tapeta: do pracy, na miasto, na spotkania. A jak nie mam ochoty, to się nie maluję: do pracy, na miasto, na spotkania...
    • mamtrzykotyidwa Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:18
      A to jest obowiazek malowania się??????????????
      Kiedy to wprowadzono i kto?
      • mama-ola Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:43
        > A to jest obowiazek malowania się??????????????
        > Kiedy to wprowadzono i kto?

Jak to kto? Pan Bóg w raju przecież... smile
        Najpierw stworzył Adama i uznał swe dzieło za dobre. Potem stworzył Ewę, pokręcił głową z niezadowoleniem i stwierdził:
        - A ty to się będziesz musiała malować.
    • alpepe Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:23
      Nie wypada, ale i tak mam to gdzieś. I mam w nosie, jak mnie się odbiera.
    • andaba Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:24
      Wypada?
      Ojej...

• jak_matrioszka Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:25
      Wieksza uwage zwracam na kobiety umalowane. U najmłodszych widuje powieki tak mocno pomalowane, albo z tak gruba krecha, że one ledwo te oczy otwieraja pod tym cieżarem. U kobiet miedzy 30 a 40 najbardziej w oczy rzuca sie konturowanie. Na twarzy zaprawionej białym podkładem odcinaja sie ostre linje prostokatów i rombów w kolorze ciemnej czekolady. Czasami zastanawiam sie nad technika tworzenia tych dzieł, to jest tak równe, że albo maja forme, albo od linijki robia. 40+ kłada nacisk na oprawe oczu, przy czym chyba tylko słabnacy wzrok usprawiedliwia dorysowywanie brwi jak u Breżniewa. 50-tki daja sobie troche luzu, na szczeście, i przestaja sie rzucać w oczy, tak samo jak reszta nieumalowanych i wygladajacych normalnie, jak ludzie.
      • ck2 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:16
        Brwi na pół twarzy i konturowanie a la Kardashianka widuję raczej u nastolatek i dwudziestek.
        • jak_matrioszka Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 01:50
          Nie wiem jak wyglada Kardashianka, za to wiem jak wyglada nastolatka lub dwudziestka i to nie nastolatki przoduja w konturówce kubistycznej, przynajmniej nie u mnie lokalnie.
          • znowu.to.samo Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 11:15
            Konturowanie powinno być tylko na imprezy
            W świetle dziennym lażdy mocniejszy makijaż wygląda sztucznie...
            • bergamotka77 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 20:26
              konturowanue jest już niemodne.
            • princesswhitewolf Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 26.12.19, 18:12
              Nie prawda. Konturowanie powinno byc dyskretnie a nie na imprezy tylko. Po prostu robi sie to odpowiednim kolorem, nie za ciemnym i mocno blenduje, wtedy jest naturalny efekt
          • ck2 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 24.12.19, 08:39
            > Nie wiem jak wyglada Kardashianka,

Oczywiście smile

> za to wiem jak wyglada nastolatka lub dwudziestka i to nie nastolatki przoduja w konturówce
            > kubistycznej, przynajmniej nie u mnie lokalnie.

Może rzeczywiście to kwesti lokalizacji. Ja widuję kobiety w przedziale wiekowym 30-50 umalowane delikatnie, ewentualnie z akcentem na usta lub oczy. Instagramowe konturowanie i ogólny nadmiar to cecha bardzo młodych kobiet.
      • lily_evans11 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:03
        Piękny opis big_grin
      • aandzia43 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:16
        Zwracasz uwagę na kobiety POMALOWANE big_grin Tak, te kubistyczne malunki w brązowe romby i trójkąty na bladej twarzy zdumiewają mnie. Chyba nawet bardziej niż błyszczące białe placki pod oczami (rozświetlacz?).
        • jak_matrioszka Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 01:54
          Gdybym umiała zrobić komuś zdjecie bez zwracania na siebie uwagi, to bym już galerie miała. Trójkatów prawie nie widuje, a raz widziałam prostokat 15x2,5 mniej wiecej i nieuwiecznienie tego dla potomnych to mój osobisty dramat wink
    • jolie Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:26
      To nie kwestia tego, czy wypada. Natomiast zdecydowana większość kobiet wygląda o wiele lepiej, gdy ma chociaż pomalowane rzęsy. Tylko brunetki z ciemną oprawą oczu, ciemnymi oczami i włosami tej minimum maskary aż tak nie potrzebują (w całym moim życiu poznałam jedną taką kobietę, ale to dziewczyna z wybitną naturalną urodą czyt. buzią jak z obrazka).
      • anika772 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:39
        Oczywiście, jednak nie wszystkim zależy na tym, aby wyglądać "o wiele lepiej".

• jolie Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:49
          Zgadzam się. Ja mogę pisać za siebie - wolę wyglądać lepiej. Ale zdarza mi się chodzić bez makijażu.
      • ck2 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:13
        Po trzydziestce, a po czterdziestce to juz w ogóle, większą różnice robią podkład, korektor rozswietlający pod oczy i odrobina rózu niż same pomalowane rzęsy.
        • snakelilith Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:59
          Zgadzam się. Jestem blondynką, ale więcej uroku dodaje mu rozświetlenie oka i róż niż umalowanie rzęs. W ogóle uważam, że w pewnym wieku trzeba ostrożnie z tuszem i krechami, bo to mocno postarza. Nawet u brunetek, którym mocne kontrasty też po 40tce nie służą.
          • stephanie_harper2 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 10:49
            A tam, postarzanie przez kreski pod oczami to mit. Raz nawet sprawdziłam przez doświadczenie, zrobiłam sobie 2 zdjęcia, jedno z pomalowanym okiem, drugie bez. I dużo lepiej wyglądałam z podkreślonymi oczami. Jestem ciemną blondynką farbowaną na rudo.
            • ponis1990 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 27.12.19, 13:14
              Ja tez, nie maluję się prawie wcale, jedynie rzęsy , bo wtedy jest o nieeebo lepiej a makijażu nie lubie jako tako
        • jolie Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:59
          Wymienionych produktów akurat nie używam. Skórę twarzy mam ok, choć alergiczną.
      • zasiedziala Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:24
        Znasz tylko jedną brunetkę z ciemną oprawą oczu? surprised
        • chatgris01 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:43
          W dodatku wystarczy sama ciemna oprawa oczu, nie trzeba przy tym mieć ciemnych oczu, ani nawet być brunetką...
          • bergamotka77 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:04
            To prawda, ja jestem szatynka i mam ciemna oprawe oczu i oliwkowa karnacje - w efekcie nie potrzebuje makijażu i bez niego wyglądam normalnie. Niestety z wiekiem opadaja mi powieki i czasem mam podkrazone lub opuchnięte oczy i to jedyna oznaka starzenia u mnie. Zmarszczek nie mam za bardzo. Do pracy lekko się maluję ale zwykle minimalistycznie, od święta trochę mocniej ale nie za bardzo bo wyglądam jak kobieta lekkich obyczajów wink W weekendy w ogóle, o ile nie wychodzimy.
        • jolie Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:50
          Tak, jedną brunetkę z ciemną oprawą oczu, której makijaż nie jest potrzebny (możliwe, że również dlatego, że ma piękne rysy twarzy). Co w tym dziwnego? W Polsce większość kobiet ma mało wyrazistą urodę i słabą oprawę oczu.
          • anika772 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:56
            Ale jeśli te mało "wyraziste" twierdzą, że nie potrzebują makijażu, to nie potrzebują. Nawet jeśli obiektywnie lepiej z makijażem wyglądają.
            Ps. ja się maluję codziennie, bo potrzebuję wyglądać lepiej.
            • jolie Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:58
              Każdy robi, jak uważa. Ja niczego kobietom nie narzucam, same wybierają.
          • zasiedziala Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:02
            Hm, tak sobie pomyślałam o moich znajomych - tylko i wyłącznie - z Polski (Włochów mieszkających w Polsce nie liczę) i szczerze mówiąc, to wciąż więcej wśród nich naturalnych brunetek z ciemną oprawą oczu niż naturalnych blondynek z jasną. W Polsce jest przecież pełno ludzi z pochodzeniem innym niż czysto słowiańskie.
            • jolie Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:05
              W moim otoczeniu najwięcej jest szatynek z raczej jasną oprawą oczu. Dziewczyna, o której piszę, ma babkę Ormiankę. Znam też brunetki z niezbyt ciemną oprawą oczu i im zawsze lepiej z maskarą.
            • chatgris01 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:07
              No ba, bywają nawet blondyni z ciemną oprawą oczu, i to nie tak rzadko (i nawet niekoniecznie ciemnoocy-też właśnie przeleciałam pamięcią po polskich znajomych i rodzinie).
              • snakelilith Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:18
                Blondyni są różni, ale naturalna oprawa oczu jest zwykle dopasowana do cery i koloru włosów, więc u blondynów jest zwykle nieco jaśniejsza. Co moim zdaniem wcale nie oznacza brzydoty, często właśnie podkreśla delikatną urodę. ale może piszę tylko z mojego punktu widzenia, bo ja jestem wiosną, a nie popielatym latem i do podkreślenia kontrastu, wydobycia koloru oczu u mnie najlepiej nadaje się się róż w odpowiednim kolorze, a nie natuszowanie na czarno oczu i brwi.
                • jolie Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:30
                  Ja mam ciemne włosy i bardzo niebieskie oczy. Z wiekiem oprawa oczu mi płowieje i uważam, że podkreślone rzęsy "robią" mi twarz. Rozświetlacza nie używałam nigdy, może by mi służył, nie wiem.
                  • snakelilith Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:56
                    jolie napisała:

> Ja mam ciemne włosy i bardzo niebieskie oczy. Z wiekiem oprawa oczu mi płowieje
                    > i uważam, że podkreślone rzęsy "robią" mi twarz. Rozświetlacza nie używałam ni
                    > gdy, może by mi służył, nie wiem.

Może dlatego, że masz ciemne włosy. A rozświetlacz, czy raczej dobry korektor u mnie działa cuda. Nakładam dookoła oka i dodatkowo cień w kolorze nude na powiekę. To odejmuje co najmniej 5 lat. W drugą stronę, mocny kontrast czyli czarny tusz plus konturówka robi u wielu dojrzałych kobiet zmęczony wyraz twarz. To co przed 30-tką było seksi, czyli bardzo ciemne oko, później często postarza.
                    • kura17 Snake 23.12.19, 08:52
                      Snake, przyjechalabys mnie kiedys odwiedzic, ja bym Cie ugoscila jak krolowa, a Ty bys mi znalazla, "w czym wygladam lepiej" smile
                      • snakelilith Re: Snake 23.12.19, 12:29
                        kura17 napisała:

> Snake, przyjechalabys mnie kiedys odwiedzic, ja bym Cie ugoscila jak krolowa, a
                        > Ty bys mi znalazla, "w czym wygladam lepiej" smile
                        >
                        >
                        >
                        O Kura, to byś mogła się zdziwić, bo jak czasem przejeżdżam przez Hamburg w drodze na wakacje, to mam na sobie dresy, co by pasek w pasie mnie nie uwierał, włosy mam w kucyk i jestem kompletnie nieumalowana. Do tego nie korzystam z botoksów i innych zabiegów, więc pewnie byś się pytała, co ta stara niechluja u ciebie chce. big_grin
                        Poza tym, wiem zwykle w czym mi lepiej, bo to lata pomyłek i błędów, a u innych widzę tylko czasem, że coś nie gra, ale nie zawsze wiem jak to poprawić, szczególnie, gdy ktoś jest zupełnie innym typem niż ja. Więc może kiedyś jak będę miała czas na dłuższy pobyt na Północy, to przyjadę na bułkę ze śledziem, ale nie obiecuj sobie po mojej wizycie zbyt wiele. big_grin
                        • kura17 Re: Snake 23.12.19, 13:20
                          e no wez, ja generalnie czystych ludzi za niechlujow nie uznaje i nie oceniam, ani wygladu, ani motywacji.
                          po prostu czesto piszesz, ze wiesz "co robi dobrze" - a ja, nawet jak probuje, to tego zwyczajnie nie widze, ani u siebie, ani u innych - wiec jakas lekcja by mi sie przydala!

przyjezdzaj smile
                • chatgris01 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:33
                  Mój brat jest miodowo-popielatym latem z naturalnie czarnymi brwiami i rzęsami, nawet by nie musiał tuszować tongue_out
                  Bratowa-ciemna blondynka z czarnymi oczami w ciemnej oprawie.
                  Brat koleżanki-niebieskooki ciemny blondyn ze smoliście czarnymi rzęsami i brwiami, wyglądały jak pomalowane.
                  Koleżanka z klasy-złota blondynka z brązowymi oczami w ciemnej oprawie. I trochę innych. Nie takie rzadkie. No i blondyni z oprawą oczu ciemnoblond lub brązową, taka też jest ładna smile (i nie potrzebują jej malować, żeby dobrze wyglądać).
                  Jedyne osoby z bardzo jasnymi rzęsami i brwiami, jakie znałam, to jasne naturalne blondynki, i jeden rudy (on tylko rzęsy, brwi miał rude).
                  • snakelilith Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:49
                    Moje rzęsy i brwi nie są bardzo ciemne, ale są na pewno ciemniejsze od koloru włosów. Ale mam jasno niebieskie oczy, w dodatku rozmyte małymi biało-żółtymi plamkami, więc mocne przyciemnianie wokół oka mi nie służy. Z brwiami muszą bardzo uważać, co najwyżej musnąć jakimś beżem do podkreślenia, inaczej wyglądam od razu kilka lat starzej. A rzęsy to maluję zwykle tylko górne, pełny malunek dodaje twarzy ciężkości i umalowane dolne rzęsy rzucają ciemne cienie.
                    • chatgris01 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:01
                      Też zawsze maluję tylko górne (z tym, że i tak są wszystkie dość czarne), i z wiekiem przestałam malować kreskę na dolnej powiece. Oczy też mam jasne, ale jednolite w kolorze, bez plamek (jasnozielone lekko wpadające w błękit, zmienne/kameleonowate w zależności od koloru ubrania). No i z wiekiem niestety zaczynają mi blaknąć brwi, nigdy dotąd nie malowałam, a teraz trochę pociągam tą beżową laverą (wielkie dzięki za polecenie! smile ) i twarz jest "wyraźniejsza".
                      • snakelilith Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:13
                        Lavera, czy Alverde? Bo dla mnie Lavera Hazel Blonde jest za ciemna, ale Alverde ma dwa blondy i dla mnie ten jaśniejszy 01 jest idealny. A u mnie oczy też zmieniają kolor, ale właśnie przez te plamki, które przy niewielkim kontraście światła są białe, a przy większym bursztynowe i przez to oczy są raz chłodniejsze, a raz cieplejsze.
                        • chatgris01 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 08:22
                          snakelilith napisała:

> Lavera, czy Alverde? Bo dla mnie Lavera Hazel Blonde jest za ciemna, ale Alverd
                          > e ma dwa blondy i dla mnie ten jaśniejszy 01 jest idealny.

Lavera, ten Hazel jest dużo jaśniejszy od moich brwi, ale po nałożeniu ładnie kompletuje kolor i je leciutko przyciemnia, co wygląda naturalnie (jakbym malowała jakimś czarnym, to by było widać same brwi i potem długo nic, makijaż sceniczny by wyszedł).

A u mnie oczy też z
                          > mieniają kolor, ale właśnie przez te plamki, które przy niewielkim kontraście ś
                          > wiatła są białe, a przy większym bursztynowe i przez to oczy są raz chłodniejsz
                          > e, a raz cieplejsze.

Moje zostają zawsze chłodne, ale przy intensywnych kolorach ubrań przejmują ich kolor-np. przy ciemnozielonym wydają się szmaragdowe, przy mocnym lawendowym fiołkowe, przy niebieskim błękitne, przy stalowym szare.
                          • kura17 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 08:59
                            > Moje zostają zawsze chłodne, ale przy intensywnych kolorach ubrań przejmują ich kolor-np. przy ciemnozielonym
                            > wydają się szmaragdowe, przy mocnym lawendowym fiołkowe, przy niebieskim błękitne, przy stalowym szare.

moj maz ma dokladnie takie oczy - uwielbiam to smile
                            a starszy syn troche inne - normalnie sa ciemno-szare, takie zimne, jakby stalowe (z jasniejszymi "krysztalkami" na teczowkach), ale przy intensywno niebieskich lub zielonych ciuchach tez zmieniaja kolor - ale ciuch musi byc bardzo wyrazisty.
                    • aandzia43 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:20
                      Bo masz typ urody nie lubiący kontrastów. Moja uroda bazuje na kontrastach i kontrapunktach. Bez rzęs i brwi wyglądam bardzo źle i niezdrowo, w stroju sprawdzają się kolorystyczne i stylistyczne kontrapunkty. Żadne rozmywające się plamy, linie mają być i basta. Kreski i kreseczki jednakowoż, nie krechy wink Różne nas bozia stworzyła.
                      • snakelilith Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:39
                        aandzia43 napisała:

> Bo masz typ urody nie lubiący kontrastów.

Nie nazwałabym tak tego. Jestem wiosną, więc kontrasty, te pomiędzy moją cerą, kolorem włosów i oczu wydobywam czystymi kolorami typu "brigt", takimi jakie mogę użyć w różu, cieniu do powiek i szmince do ust, choć tej ostatniej raczej nie używam, zwykle złotawy, albo brzoskwiniowy błyszczyk. Jeżeli jednak chcę maksymalnie podkreślić kontrast pomiędzy cerą a oczami i wydobyć ich błękit, to używam mocno koralowej szminki. Może dziwne, ale tak to właśnie działa. A ciemne tusze i kredki są czarne, brązowe, szare, ewentualnie zielone i fioletowe, a to nie są kolory, które dodają mi urody.
                      • sasanka4321 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:39
                        >Bo masz typ urody nie lubiący kontrastów. Moja uroda bazuje na kontrastach i kontrapunktach. Bez rzęs i brwi wyglądam bardzo źle i niezdrowo<

Przykra rzecz, urodzic sie takim, ze wyglada sie bardzo zle. I do tego niezdrowo - co jest jeszcze gorsze. Nawet bedac zdrowym. I zeby wygladac zdrowo, trzeba sobie cos porysowac na twarzy.
                        • aandzia43 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 01:58
                          No, niestety, na starość wyleniały mi brwi i rzęsy. Z ciemnych stały się szarobure i przerzedziły się mocno. Taki los osób z marnym uwłosieniem. W młodości nie miałam problemu by wyglądać zdrowo wink
                          • jolie Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 08:39
                            Rzęsy i brwi u mnie również stały się mniej gęste i mniej czarne niż kiedyś. A na głowie mam ich mnóstwo. Moja matka ma to samo.
            • simply_z Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:28
              może zależy od regionu. Ja cześciej widuję popielate ciemne blondynki o szaroniebieskich oczach.
          • mokka39 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 24.12.19, 11:23
            ja używam tylko fluidu, bo akurat muszę - ma okropną cerę, tłustą, z rozszerzonymi porami, przebarwieniami. Poza tym na codzień czy do pracy się nie maluję. Przyznam, że po prostu mi się nie chce. Ale mam ciemne, prawie czarne włosy, czarne rzęsy i ciemne, mocno zarysowane brwi, więc , zwłaszcza, że jestem blada wyglądam dość wyraziście . Na wyjścia czasem maluję usta i rzęsy. Cieni do powiek, różu, konturowania nie stosuję właściwie nigdy. Podoba mi się bardzo makijaż typu smoky eyes i wszelkie fajnie, kolorowo umalowane oczy, ale przy moim typie urody wyglądałoby to chyba przesadnie. Poza tym, jestem niezdarna manualnie i nawet zwykłej równej kreski na powiece nie potrafię zrobić, a o tzw. jaskółkach to już mogę zapomnieć.
            • wrazliwa_lelija Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 25.12.19, 17:46
              To tak jak ja smile Flegi
      • znowu.to.samo Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 11:17
        Ja zaobserwowałam że sporo ludzi z tymi rzęsami 2 czy 3 d już ich nie maluje. Pomalowane dają efekt transwestyty
    • milva24 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:26
      Nie maluję się i wisi mi to jak inni mnie odbierają.
    • zasiedziala Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:31
      Kobietom 30+ w ogóle mało co wypada, no może włosy. Nie maluję się, tak jak większość moich koleżanek. Ja nawet zazdroszczę tym co się malują, że potrafią i że im się chce.
      • fitfood1664 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:49
        niektórym wypada macica, ale to tak trochę starszym
        • chatgris01 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:53
          Zęby! Zęby jeszcze niektórym wypadają (czasem i koło 30, jak nie dbają).
    • lilia-anna Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:36
      Znam. Póki się myją, piora ciuchy i nie śmierdzą (to jest dla mnie zaniedbanie, a nie brak makijazu) - wisi mi to smile Ja się delikatnie maluje, bo lubię, a reszta niech robi, co chce, w tej kwestii.
    • mary_lu Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:39
      Nie maluję się. Jestem tak „zrobiona” że nie muszę już nic codziennie nakładać na twarz. To się liczy jako zaniedbanie, lenistwo czy nowoczesne podejście? big_grin
      • aandzia43 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 25.12.19, 21:12
        To jest najnowocześniejszy sposób zrobienia się smile
    • stara-a-naiwna Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:44
      nie maluję się
      mam w d...
      nie mam rano czasu

ale mam zrobione brwi (tatuaż parnamentny)
      od dobrych kilku lat robię

cała masa moich znajomych się WCALE nie maluje

nie wyglądają jakoś koszmarnie, a wręcz przeciwnie
    • asia-loi Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:48
      Ja z kolei znam kobietę teraz już 40+, która zawsze ma makijaż w pracy i ten makijaż poprawia co kilkanaście minut w pracy. Nigdy nie spotkałam nikogo kto ma takiego fioła na punkcie swojej urody.
    • grrrrru Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 21:55
      Ja jestem taką osobą. Czasami się maluję, ale rzadko. Powiedzmy, że przez 80% czasu jestem nieumalowana, przez 15% mam makijaż w stylu krem bb+tusz do rzęs, 5% to makijaż jakiś wyraźniejszy. W życiu tego nie rozpatrywałam w kategoriach "wypadania". Dla mnie to nic z tego, co piszesz - po prostu nie czuję potrzeby malowania się, więc tego nie robię. Bez specjalnej ideologii.
      • aerra Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 13:48
        U mnie podobnie, tylko te procenty to raczej 95% - 1% i 4% wink
    • gaskama Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:01
      Nie maluje się, nawet paznokci. Zero podkładu. Zle się czuje umalowana. Osobom, na których mi zależy, podobam się bez makijażu. Nie dorabiam do tego ideologii.
    • elle_du_jour Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:02
      Mam 40+ i przestałam malować się na co dzień jakieś 5-6 lat temu i była to jedna z lepszych decyzji jakie podjęłam, bardzo uwalniająca, przyszła stopniowo i naturalnie, bez żadnej ideologii. W tej chwili maluję się tylko na „wielkie” wyjścia.

Tak, uważam, że porzucenie makijażu jest nowoczesną i odważną decyzją, obyczajową „konieczność” stosowania codziennego makijażu uważam za dość opresyjny dla kobiet zwyczaj. Czasami makijaż sprawia mi jakąś tam przyjemność, ale już coraz rzadziej, zwyczajnie przestał mnie interesować. Ale nie potrafię stwierdzić, że tę postawę utrzymam już na zawsze. Być może wahadło za jakiś czas odbije znów w drugą stronę, nie mogę tego wykluczyć ; )
      • aandzia43 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:49
        Coś ty sobie nakładała codziennie na twarz, ze brak tego czegoś odczuwasz jako stan nagle uzyskanej wolnosci?
        • elle_du_jour Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:19
          Nic wielkiego (tusz, trochę podkładu, róż, brwi). Problem w tym, że czułam PRZYMUS zrobienia makijażu, nie potrafiłam nigdzie bez niego wyjść. Teraz wiem, że byłam przez niego psychicznie zniewolona. Moje przeświadczenie, że nie wyglądam dobrze bez makijażu podsycały nieopatrzne, spontaniczne (i bez złych intencji) uwagi bliskich: ależ jesteś blada! jesteś chora? Obiektywnie nie wyglądam zbyt „zdrowo”, mam niewyraziste rysy, blade rzęsy i brwi. Teraz takie opinie mi wiszą, zresztą nie słyszę ich już bo przyzwyczajono się do mojej naturalnej twarzy, którą i ja w końcu akceptuję i lubię. I to JEST uwolnienie: uniezależnienie od opinii innych, od własnego spaczonego obrazu samej siebie, no i od codziennego makijażu.

• simply_z Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:25
            bo ja wiem..? czasem kobiety chcą wyglądać seksownie, podkreślić co nieco w wyglądzie, na większe okazje. Tego też nie robisz? zawsze saute?
            • grrrrru Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:33
              Można czuć się seksownie i być saute.
              • elle_du_jour Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:38
                Ojjjjj taaak : ) Nadzwyczaj często mi się to zdarza. Zyskałam bardzo dużo pewności siebie gdy pokochałam swój wygląd saute, a to chyba jest „seksowne”, ta pewność siebie właśnie, brak kompleksu na punkcie wyglądu.
            • elle_du_jour Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:35
              Napisałam gdzieś w tym wątku, że wciąż maluję się na wyjścia. Choć też nie zawsze, nie na wszystkie. Najważniejsze jest to, że teraz WYBIERAM, a nie czuję się wewnętrznie przymuszona.
          • snakelilith Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:40
            elle_du_jour napisała:

> Moje przeświadczenie, że nie wyglądam
            > dobrze bez makijażu podsycały nieopatrzne, spontaniczne (i bez złych intencji)
            > uwagi bliskich: ależ jesteś blada! jesteś chora? Obiektywnie nie wyglądam zbyt
            > „zdrowo”, mam niewyraziste rysy, blade rzęsy i brwi.

To bardzo często nie jest sprawa makijażu, a źle dopasowanych kolorów ubrania. Ja jak założę coś grafitowego, albo bordowego, to dostaną z miejsce zwolenienie lakarskie na tydzień. Ale istnieją kolory, w których moja nieumalowana twarz wygląda wprawdzie bardzo jasno, ale cera promieniuje, a większość nie zwraca uwagi na moje jaśniejsze rzęsy, a kolor oczu. Nie oznacza to, że istnieje obowiązek noszenia dopasowanych kolorów, ale to często łatwiejsze do poprawy wyglądu niż nakładanie szminki.
            • elle_du_jour Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:47
              > To bardzo często nie jest sprawa makijażu, a źle dopasowanych kolorów ubrania.

To prawda, zauważyłam to.
            • aandzia43 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:00
              . Nie oznacza to, że istnieje obowiąze
              > k noszenia dopasowanych kolorów, ale to często łatwiejsze do poprawy wyglądu ni
              > ż nakładanie szminki.

Powiem więcej: żadną szminką nie poprawi się wyglądu jeśli ma się na sobie ciuch w kompletnie nie pasującym kolorze lub włosy zrobione na nietwarzowy kolor.
              • simply_z Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:04
                też ale bez przesady. fajny makijaż plus ładna kiecka i wygladam dobrze.
                • aandzia43 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:09
                  Ale że fajna kiecka w kompletnie niepasującym ci kolorze i wyglądasz dobrze?
                  • simply_z Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:14
                    nie, nawet jeśli kiecka pasuje, to i tak nie robi całej roboty.
                    • aandzia43 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:22
                      Aha, rozumiem.
          • aandzia43 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:48
            Aha, rozumiem. Spoko. Ale piszesz "Tak, uważam, że porzucenie makijażu jest nowoczesną i odważną decyzją, obyczajową „konieczność” stosowania codziennego makijażu uważam za dość opresyjny dla kobiet zwyczaj." Nie dorabiaj proszę d...e uszu, nie ma takiej obyczajowej konieczności, coś sobie ubzdurałaś. Może masz słabe granice, może odczuwasz "naciski" których inne kobiety nie zauważają i żyję sobie radośnie bez makijażowania się. Robisz oręż feministyczny z osobistej decyzji. Ja nie lepię uszek na święta, nie lepię pierogów, nie piekę ciast, nie noszę szpilek, nie prasuję gaci i ściereczek i ni cholery do głowy by nie przyszło ze są jakieś naciski, obyczajowe konieczności a ja jestem taka dzielna i ramach walki z opresją patriarchatu pie........lę te uszka w same uszy wink
            • elle_du_jour Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 00:04
              Istnieje mnóstwo niepisanych przymusów kulturowych, i jeśli Ty ich nigdy nie czułaś to mogę Ci tylko pogratulować wyjątkowej na nie odporności psychicznej. Fajnie.
      • mysz1978 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 23:28
        jako 30+, a nawet 40+ nie maluję się na codzień. Oszczedzam dzieki temu rano sporo czasu, a nie wygladam jakos mega zle. Jak jest jakaś okazja to musnę pudrem twarz, różem policzki, cieniem powieki i machnę rzęsy. I tylko tyle - przynajmniej nie wygladam tak, ze trudno mnie rozpoznać.
      • bazia8 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 24.12.19, 22:25
        A ja zaczęłam po 40 smile
    • eliksir_czarodziejski Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:04
      Trochę mnie rozśmiesza pytanie czy nie wypada, bo zawsze i wszędzie są kobiety które się nie malują i to zdecydowanie nie one łamią zasady dobrego smaku. Ja się maluje ale z wiekiem coraz mniej. Nie wiem czy to kwestia wieku właśnie czy raczej kwestia postępow w terapii. Zawsze zachwycały mnie cuda jakie potrafi wyczyniać makijaż a jednocześnie zazdrościłam kobietom które chodzą na luzie i bez makijażu. Trochę zaczynam zmierzać ku temu ostatniemu, ale mam permanentne brwi i kreski górne więc mi teraz dużo łatwiej😉.
    • tol8 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 22.12.19, 22:07
      Ja się nie maluję
      • agrypina6 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 06:36
        Spróbuj wyłudzić w sephorze czy innej drogerii próbki kosmetyków, serio jeszcze na to nie wpadłaś? Ty? I będziesz miała darmowy mejkap 😂😂😂😂😂
        • chatgris01 Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 08:26
          big_grinbig_grinbig_grin

No ba, nawet może się zaczaić na pokaz makijażu i pani konsultantka w perfumerii ją gratisowo umaluje tongue_out
          (choć wtedy raczej wypada nabyć coś z dobranych kosmetyków, ale tol8 jest odporna).
          • double-facepalm Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 23.12.19, 10:09
            W drogeriach w pl próbki dają ale raczej przy okazji zakupów ale nie ot tak 😂
            • pitupitt Re: Kobiety, ktore sie nie maluja 10.01.20, 14:24
              Eee tam, jak siędobrze zagada, to ot tak też dadzą

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka