Dodaj do ulubionych

Właśnie oddałyśmy psa

02.01.20, 20:23
Wczoraj napisałam temat, czytałam uważnie co napisałyście i późno w nocy wstawiłam ogłoszenie na lokalną grupę FB, że nie radzę sobie z psem i że jestem skłonna go oddać, oczywiście dopłacając i dając wyprawkę. I rano odpowiedział mi jakiś starszy pan, że jest chętny. Porozmawialiśmy przez telefon, przyjechał dzisiaj po pracy, obejrzał psa, wyprawkę, umówiliśmy się dodatkowo na 500 zł. Przed chwilą był, podpisaliśmy umowę, w której zrzekam się psa na jego rzecz, wręczyłam mu rzeczy, zapłaciłam i pies poszedł razem z nim. Z córką miałam trudną rozmowę, ale przekonałam ją, że nie mamy obecnie warunków na zwierzę, może kiedyś, gdy będziemy mieć nasz wymarzony domek z ogrodem... Póki co obie wierzymy, że razem z miłym panem będzie mu lepiej. Dziękuję za porady w tamtym wątku, dzięki niemu podjęłam szybką decyzję. Na drugi raz zastanowię się kilka razy, bo uderzyło mnie to po kieszeni. Z drugiej strony czuję niesamowitą ulgę i w zasadzie nie jest mi przykro, a córce mam nadzieję w ciągu tygodnia przejdzie. Pozdrawiam serdecznie.
Obserwuj wątek
    • sechora Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:26
      cóż... jesteś pewna, że pan przyjechał po psa a nie po kasę i fanty?
      • bergamotka77 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:15
        pan zarobił a pies pewnie skończy w wietnamskiej gastronomii 🥺
        • szeera Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:20
          "pan zarobił a pies pewnie skończy w wietnamskiej gastronomii 🥺"

Wiesz, że to rasizm?
          • bergamotka77 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:35
            Ale sugerujesz ze w kuchni azjatyckie nie je się psiny? Otoz sie je. To są fakty a nie rasizm. Jeśli ktoś z Wietnamu powie, ze świnia skończy w polskiej gastronomii to tez nie będzie rasizm. Znasz w ogóle znaczenie tego pojęcia? Gdzie tu odniesienie do rasy? 🤔
            • bergamotka77 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:40
              „Azja, bo o niej mowa, to kontynent, na którym tradycja jedzenia psów sięga tysięcy lat i jest bardzo mocno zakorzeniona w głowach tamtejszych ludzi. Mimo iż nowe pokolenia coraz bardziej sceptycznie spoglądają na rodzime tradycje z tym związane, cały czas jeszcze praktyka zabijania tych zwierząt w celach konsumpcyjnych, jest bardzo rozpowszechniona.

Czytaj również: Festiwal psiego mięsa w Chinach – podpisz petycję!

Choć nie ma nigdzie dokładnych danych według analiz organizacji charytatywnych walczących z tym procederem, uważa się, że praktyka ta jest najczęściej spotykana w Chinach, Korei Południowej, Filipinach, Tajlandii, Laosie, Wietnamie, Kambodży i regionie Nagaland w Indiach.”

źródło: hiro.pl
            • szeera Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:55
              "Ale sugerujesz ze w kuchni azjatyckie nie je się psiny? Otoz sie je. To są fakty a nie rasizm."

Sugestia, że jakaś grupa etniczna sprzedaje w Polsce mięso spoza oficjalnego obiegu w swoich knajpach bez posiadania na to żadnych dowodów jest rasizmem - napisałaś przecież, że pewnie jakiś Wietnamczyk (lub inny Azjata bo to oni prowadzą tego typu knajpy) popełni przestępstwo podając komuś tago psa. Rodzaj mięsa ma drugorzędne znaczenie, choć jest też wrednym stereotypem, bo spożycie psów w Azji jest obecnie minimalne, a w diasporach na świecie prawie niespotykane.
              • simply_z Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:09
                sugerujesz, że takie rzeczy się nie zdarzają..? oj naiwności..
                • szeera Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:25
                  "sugerujesz, że takie rzeczy się nie zdarzają..? oj naiwności."

Jakie rzeczy? Psina w polskiej knajpie - nie, nie zdarza się. Mięso, (gatunków powszechnie spożywanych), bez właściwej kontroli - tak, czasem się zdarza w knajpach dowolnej narodowości w Polsce - i właśnie na tym polega rasizm, że Bergamotka zechciała o ugotowanie i podanie psa oskarżyć konkretnie Wietnamczyków. Tym bardziej, że zdaje się, iż w Polsce psi smalec to robią jednak etniczni Polacy.
                • livia.kalina Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:51
                  smalec z psa jako remedium na różne dolegliwości to niestety polska tradycja.
                  • tiszantul Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:58
                    "smalec z psa jako remedium na różne dolegliwości to niestety polska tradycja"

Przygotuj sobie trochę smalcu z psa na wieczór w dniu wyborów prezydenckich, to docenisz jego cudowne działanie
                    • livia.kalina Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 23:43
                      To znamienne, ze ci się duda z psim smalcem skojarzył.
                • ichi51e Re: Właśnie oddałyśmy psa 03.01.20, 09:58
                  Serio myslisz ze ludzie poluja na psy i golebie sprawiaja je resztki typu skora i kosci utylizuja gdy kurczak kosztuje 3-6 zeta (w hurcie)
              • bergamotka77 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:35
                szeera napisała:

> "Ale sugerujesz ze w kuchni azjatyckie nie je się psiny? Otoz sie je. To są fak
                > ty a nie rasizm."
                >
                > Sugestia, że jakaś grupa etniczna sprzedaje w Polsce mięso spoza oficjalnego ob
                > iegu w swoich knajpach bez posiadania na to żadnych dowodów jest rasizmem - nap
                > isałaś przecież, że pewnie jakiś Wietnamczyk (lub inny Azjata bo to oni prowadz
                > ą tego typu knajpy) popełni przestępstwo podając komuś tago psa. Rodzaj mięsa m
                > a drugorzędne znaczenie, choć jest też wrednym stereotypem, bo spożycie psów w
                > Azji jest obecnie minimalne, a w diasporach na świecie prawie niespotykane.

no jasne ty wiesz najlepiej!
                • ichi51e Re: Właśnie oddałyśmy psa 03.01.20, 09:59
                  Ma racje to byl radistowski tekst. Zwlaszcza w obliczu tego ze psi smalec i kocie skorki to polska tradycja
    • slonko1335 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:28
      Ha ha ha...faktycznie troll
      • jak_matrioszka Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:25
        Troll, ale TBBT zna. Sheldon właśnie tak oddawał koty, do każdego wydanego kota dawał $20 smile
        • asia.sthm Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:35
          $20 to tylko 100 zl.
          Sheldon nie jest swięty i glupote nie jedna odwalil ale podle trollowac by sie w zyciu nie pohanbil.
          • jak_matrioszka Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:43
            To już kilka lat temu było, no i on hurtowo te koty miał smile A nasz troll zgapił i podrasował kwote co nieco wink
            • asia.sthm Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:05
              Ja Sheldona kocham i boli mnie serce jak wogole mozna go porownac z zafajdanym trollem.
              • jak_matrioszka Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:36
                Jak to, porównać? Troll tylko zerżnał pomysł, o żadnym porównaniu nie ma mowy!
    • alpepe Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:29
      Zgrzyta mi, że nie wiadomo, co ten facet zrobi z psem, skoro dostał kasę.
    • bergamotka77 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:33
      matko... zapłaciłaś mu żeby zabrał psa?
    • ga-ti Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:34
      Dopłaciłaś 5 stów, żeby ktoś wziął psa? Ciekawe, jakim biznesem pan się para, wolę nie wiedzieć.
      Moi rodzice wzięli psa z ogłoszenia 'oddam 2 letniego psa rasy...', dostali psa, miski, kocyk, smycz, ulubioną karmę itp. pani właścicielka sama go przywiozła, zobaczyła w jakich warunkach będzie mieszkał, przyjechała jeszcze raz po jakimś czasie. Bardzo ale to bardzo nie chciała psa oddawać, ale musiała. Jednak nie zapłaciła.
      Ech, mam wątpliwości do Twojej prawdziwości.
      • lily_evans11 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:14
        Hm, może pan ma kebabownię...
        • karme-lowa Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:33
          lily_evans11 napisała:

> Hm, może pan ma kebabownię...
          >
          Zglosiłam twoją wypowiedź.
          • malia Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:46
            Dlaczego?
            • bergamotka77 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:37
              bo to rasizm jak się dowiedziałam smile
              • ga-ti Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 23:45
                Nie no, ja podejrzewam, czy pan nie żyje z takich ogłoszeń, pieniądze w kieszeń, a pieska w las.
              • lily_evans11 Re: Właśnie oddałyśmy psa 03.01.20, 12:25
                Kebaby prowadzą też Polacy, powiedziałabym, że w przeważającej liczbie.
          • lily_evans11 Re: Właśnie oddałyśmy psa 03.01.20, 12:24
            Dlaczego? A mało to było informacji o kebabie czy azjatyckim zarciu właśnie z psów? Wiem, że dowcip był ciężki, ale na serio nie zawsze najgorsze, co zwierzęciu grozi w nieznanych rękach to porzucenie. Swego czasu kocie organizacje upublicznily wizerunek kobiety, która masowo adoptowala z różnych fundacji malutkie kocięta... Dla węży na karmę, jak się okazało.
            Jesli poczułas się urazona moim mało lotnym dowcipem, sorry. Widocznie należało rozwinąć, o co mi chodzi.
    • fitfood1664 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:35
      To jest chyba najgłupsza rzecz jaką mogłaś zrobić. Oddać psa zupełnie obcej osobie i jeszcze zapłacić za to kasę. Są rzesze ludzi zdolnych zgarnąć kasę a psa wykopać na pierwszym lepszym zakręcie. Spisałaś chociaż dane z dowodu? Będziesz w kontakcie bezpośrednim z panem i psem by być pewną, że pies dalej z nim jest?
    • laaisa Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:37
      Nie wierzę w to.
    • pani_tau Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:38
      Pierwszy raz spotykam się z sytuacją, w której ktoś płaci oddając psa.
      Kto wyszedł z takim pomysłem?
      Pewnie już po psie...
    • asia.sthm Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:39
      Nie mozesz byc prawdziwa. Reprezentujesz szczyt glupoty.
      Az zobacze w tamtym watku czy ktos ci tak doradzil czy samas na to wpadla.
    • berdebul Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:41
      Masz dwanaście lat? Bo nic innego nie tłumaczy takiego braku odpowiedzialności. Pies to nie jest zabawka, którą się oddaje jak przedmiot. Równie dobrze koleś po drodze do domu odstawił psa do schroniska, a przytulił 500 pln. 🤦🏻‍♀️
      • malia Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:48
        Oby odstawił psa do schroniska...
      • biala_ladecka Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:51
        Pół biedy, jak do schroniska. W sytuację niestety wierzę, jak się czyta historie schroniskowych psów, to traci się wiarę w ludzi i ich zdolność myślenia.
      • fitfood1664 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:53
        Do schroniska? Optymistka. Raz widziałam podejrzanie zachowującego się na parkingu faceta, a zaraz potem dwa kotki wyłażące spod samochodów. Facio wyraźnie obserwował co stanie się z kotkami. Za rękę nie złapałam ale intuicja powiedziała, że to on je tam zostawił.
    • jola-kotka Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:54
      A jak bralas to mialas warunki? Obys byla trollem. Oddalas psa komus kto zadzwonil , dalas kase,. Faktycznie inteligencja u ciebie kuleje .Straszne to jest. Nie zrobilas nic zeby psu pomoc.Pozbylas sie problemu . Dumna jestes z siebie?
      • pitupitt Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:21
        Bo ci nitki strzelą z tego oburzenia😂
        • frytulek Re: Właśnie oddałyśmy psa 03.01.20, 12:35
          pitupitt napisał(a):

> Bo ci nitki strzelą z tego oburzenia😂
          >
          😆😆
    • leanne_paul_piper Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:54
      Dlaczego się tak pospieszyłaś autorko? Mogłaś na spokojnie szukać psu dobrego domu, w porozumieniu z fundacją chociażby. Mogłaś zadbać o podpisanie umowy adopcyjnej. W tej chwili nie wiesz w sumie komu oddałaś psa. A jeśli ten człowiek go skrzywdzi? Jeśli będzie źle traktował? Zachowałaś sobie chociaż możliwość kontaktu, by wiedzieć, co z psiakiem?
      • berdebul Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:57
        Kto by się przejmował, jej ulżyło, dziecko trochę marudzi, ale zaraz zapomni, dalej będą marzyć o domku i piesku. uncertain
    • szczypawka100 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 20:59
      Wspułczuje twoim dziecią i psą.
    • barattolina Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:13
      Nie dość ze oddając psa komuś w ten sposób zachowałaś się tak sobie, to jeszcze tutaj to opisujesz.

Głupota czy coś bardziej zaawansowanego ?
    • asia.sthm Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:13
      Glupie trolliszcze, jak ty czytalas uwaznie co ci tam radzono to nie wywinelabys takiej glupoty.
      Prowokujesz i cieszysz sie jak tu ludziom krwi napsujesz. Podla jestes nawet jesli to wszystko zmyslilas/ les, trollu.
      Wczoraj napisałam temat, czytałam uważnie co napisałyście i późno w nocy wstawiłam ogłoszenie na lokalną grupę FB, że nie radzę sobie z psem i że jestem skłonna go oddać, oczywiście dopłacając i dając wyprawkę.

forum.gazeta.pl/forum/w,567,169184992,169184992,Dziecko_pies_i_sasiad.html?so=1
    • szeera Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:24
      Po akcji świątecznej administracaj zorientowała się, że sama Bergamotka nie da rady forum rozkręcić. Zatrudniono więc nowe trolle. Niestety z powodu podwyżki płacy minimalnej budżet był wystarczył tylko na bieda-trolle z kiepskimi historiami, trolle ze słowotokiem i trolle bez puenty. Wszystko przez PiS.
      • tiszantul Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:47
        To prawda, opozycja zatrudnia głównie słabe merytorycznie, za to rozemocjonowane bieda-trolle, a najlepsi trollują dla PiSu
        • alpepe Re: Właśnie oddałyśmy psa 03.01.20, 10:00
          Nikt cię tak nie nachwali, jak ty sam.
    • kanna Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:25
      Nie rozumiem.. dlaczego DOPŁACIŁAŚ??
      • asia.sthm Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:30
        Bo jest podlym trollem.
    • lauren6 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 21:49
      Haha, pisałam w poprzednim wątku, że to troll, do tego mało oryginalny 😊
    • magia Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:10
      Jezu, czy tylko ja zrozumiałam zupełnie inaczej ten post.
      Ona nie zapłaciła Pani tylko Pan ekstra zapłacił za wyprawkę 500zl!
      A uderzyło ja po kieszeni bo pies dużo zniszczeń zrobił w domu.
      • szczypawka100 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:15
        > Wczoraj napisałam temat, czytałam uważnie co napisałyście i późno w nocy wstawiłam ogłoszenie na >lokalną grupę FB, że nie radzę sobie z psem i że jestem skłonna go oddać, oczywiście dopłacając i dając >wyprawkę.
        • magia Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 23:47
          Ja nie wierzę że doplacila. To raczej takie dociążenie sprawy, dobitna informacja że była zdesperowana.
      • cherryhills Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:16
        Tam jest napisane "zaplacilam"...
    • edelstein Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:14
      Doplacic,by ktos zabral psa,jestes Grazyna byznesu😀😀😀😀Trzeba bylo powiedziec,zabralabxm psa,kase,a potem go jeszcze sprzedala.
    • lilia.z.doliny Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:14
      qrwa, TY zaplacilas facetowi?! Ty jemu?
      to jest najbardziej poyebana historia jaka slyszalam. Powiedzcie, ze to tylko na rozkretke noworoczna gazeta zatrudnia pomylencow sad
      • jola-kotka Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:54
        Ja mam nadzieje ze ta historia to lipa, co nie zmienia faktu ze rozwalil mnie ten watek.
      • nessy Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 23:03
        Czy schroniska dla bezdomnych zwierząt, tego nie praktykowały? Że za dopłatą, miały oddawać psy chętnym?
        • jola-kotka Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 23:30
          Za tzw. Co laska, mogly to byc karmy itd. Odplatne to jest chyba wlasnie zwracanie psa do schroniska ale pewna nie jestem.
      • princesswhitewolf Re: Właśnie oddałyśmy psa 03.01.20, 11:07
        przeciez to trolling.... co sie tak wkrecacie?
    • rosapulchra-0 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:23
      OJP. Nie wierzę.
      • szmytka1 Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 22:46
        Rosa a jak to bylo z Twoimi kotami? To prawda, ze wyprowadzilas sie a one zostaly na pastwe losu?
    • nessy Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 23:00
      Nie karmić trolla.
    • ewiedzma Re: Właśnie oddałyśmy psa 02.01.20, 23:01
      Abstrahując od sytuacji tego biednego psa i głupoty rozwiązania, dałaś córce niecały dzień na pożegnanie z ukochanym zwierzęciem, po tym jak miesiącami stawała na rzesach, żeby wywiązać się z obowiązków wobec niego? Jesteś psychopatka?
      • majenkir Re: Właśnie oddałyśmy psa 03.01.20, 02:13
        Przecież to trollisko 🙄
        • ajaksiowa Re: Właśnie oddałyśmy psa 03.01.20, 09:48
          Wierzę Wam że to troll bo inaczej😭😭😭

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka