Dodaj do ulubionych

podajecie numer karty w mailu

28.01.20, 11:29
np przy rezerwacji hotelu
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 11:32
      nie.
    • droch Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 11:33
      Nigdy.
    • iberka Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 11:40
      Nie
      • sundace46 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 11:44
        Nigdy
    • beataj1 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 11:44
      Firmowej tak. Prywatnej nie.
      • nowaczek1 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 13:25
        Bo jak okradną konto karty firmowej, to ty nie będziesz stratna uncertain
        • beataj1 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 13:39
          dokładnie. I bo tak mi jest wygodniej i generalnie cała firma tak robi. Po to ta kredytówka jest.
    • krwawy.lolo Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 11:52
      A po co? Nawet jeśli rezerwujesz bez pośrednictwa jakiegoś bukingu, czy agody.
      • droch Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 14:48
        > A po co?

Request on file.
    • dyzurny_troll_forum Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 11:57
      panna_lila napisała:

> np przy rezerwacji hotelu

żart?
    • profes79 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 12:16
      Jedyny przypadek gdy ktoś domaga się numery karty i kodu bezpieczeństwa to przedpotopowe sklepy anglosaskie - UK czy USA - które w ten sposób realizują płatności. Zwykle jak na coś takiego trafiam to szukam innego sklepu...
      • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 19:56
        Nie tylko UK/US. Holandia też. Odmówiłam, uparłam się, żeby podali mi numer konta do przelewu.
        • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 22:13
          🤣🤣🤣🤣🤣 tak bardzo boisz sie placic karta?
          • profes79 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 08:50
            Czym innym jest płatność kartą za pośrednictwem zabezpieczonej strony a czym innym podawanie w nieszyfrowanym mailu pełnych danych karty, żeby "sklep" mógł je sobie wstukać. Równie dobrze można było im wysłać kartę w kopercie, przesyłką ekonomiczną i nierejestrowaną tongue_out
            Natomiast przelew i tak nie do końca rozwiązuje problem o ile sie nie ma konta walutowego bo płatnośc przelewem z konta złotówkowego na inną walutę ani nie jest tania, ani przewalutowanie nie jest korzystne; jeden sklep w USA swego czasu po prostu zj.łem stwierdzając, że już dawno nikt mnie tak bardzo nie usiłował zniechęcić do zakupu po czym ten sam produkt kupiłem w sklepie w HongKongu...
            • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 08:58
              profes79 napisał:

> Czym innym jest płatność kartą za pośrednictwem zabezpieczonej strony a czym in
              > nym podawanie w nieszyfrowanym mailu pełnych danych karty,

Kupuje online uslugi i towary I nigdy nie spotkalam sie zeby zyczono sobie podawania takich danych w email.
              Via email to przesylane jest potwierdzenie i ewentualne informacje dotyczace przesylki.

> Natomiast przelew i tak nie do końca rozwiązuje problem o ile sie nie ma konta
              > walutowego bo płatnośc przelewem z konta złotówkowego na inną walutę ani nie je
              > st tania, ani przewalutowanie nie jest korzystne;

Czyli zacofanie jednak.

• profes79 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:15
                "Kupuje online uslugi i towary I nigdy nie spotkalam sie zeby zyczono sobie podawania takich danych w email."
                To znaczy, że mało widziałaś tongue_out Aczkolwiek nie dziwi mnie to bo dotyczy głównie produktów o charakterze hobbystycznym, robionych w małych nakładach albo przez małe firemki. Jak będe miał wolną chwilę to poszukam takiego przykładu.
                "Czyli zacofanie jednak"
                Zgadza się - sklep który nie posiada możliwości płacenia kartą przy zakupach internetowych nie w dzisiejszym świecie nie istnieje
                • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:24
                  profes79 napisał:

Aczkolwiek nie dziwi mnie to bo dotyczy głównie produktów o charakterze hobbystycznym, robionych w małych nakładach albo przez małe firemki.

🤣

> "Czyli zacofanie jednak"
                  > Zgadza się - sklep który nie posiada możliwości płacenia kartą przy zakupach in
                  > ternetowych nie w dzisiejszym świecie nie istnieje

Sklepy oferujace takie uslugi posiadaja taka mozliwosc. Natomiast zacofanie dotyczy konta walutowego.
                • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:26
                  No właśnie - to był mały antykwariat w Amsterdamie smile

p.s. ritual - to, że nie zrozumiałas wątku to nie mój problem wink
                  • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:29
                    chococaffe napisała:

> No właśnie - to był mały antykwariat w Amsterdamie smile

Oh, ok
                    🤣🤣🤣
                    • profes79 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:32
                      Tak; założę sobie specjalnie konto walutowe żeby raz na ruski rok nie musieć się szarpać z takimi idiotyzmami.
                      Nie, sklepy oferujące takie usługi nie zawsze oferują taką możliwość; jednym z przykładów jeszcze dwa lata temu był Z-Man games; duży, amerykański dystrybutor zabawek i gier.

"Chciałem zamówić ze strony Z-Man Games promosy. Prócz adresu należy podać numer karty, termin ważności i numer CVV. Chciałem to zrobić (ponoć w Ameryce to nadal norma), ale nie nalicza wysyłki do Polski i w ogóle mówi, że do Polski nie wysyłają. Napisałem do nich - najpierw sugerowali wyczyścić pamięć przeglądarki, potem w końcu przyznali, że rzeczywiście może być problem.

I teraz najważniejsze - Pani zaproponowała zrobienie zamówienia mejlowo. Muszę tylko podać jej numer karty - podzieliwszy go na dwa mejle - oraz datę ważności (w osobnym mejlu). Skąd ta prośba o dzielenie? I w ogóle jakie jest bezpieczeństwo takiej transakcji? I czy podanie TYLKO numeru i ważności (oraz adresu do wysyłki) wystarczy do sfinalizowania transakcji?"

Komentarz jednego z użytkowników tongue_out
                      Wysyłanie danych mailem jest jak wykrzyczenie ich w centrum Lagos i liczenie na to, że żaden z przechodniów nie ma ze sobą długopisu smile
                      • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:45
                        profes79 napisał:

> Tak; założę sobie specjalnie konto walutowe żeby raz na ruski rok nie musieć si
                        > ę szarpać z takimi idiotyzmami.

Dlatego wlasnie systemy bankowe w pl nie sa takie super.

> Nie, sklepy oferujące takie usługi nie zawsze oferują taką możliwość; jednym z
                        > przykładów jeszcze dwa lata temu był Z-Man games; duży, amerykański dystrybutor
                        > zabawek i gier.

Jesli nie oferuja sprzedazy online to wiadomo ze nie mozna w taki sposob kupowac, w czym problem?

> "Chciałem zamówić ze strony Z-Man Games promosy. Prócz adresu należy podać nume
                        > r karty, termin ważności i numer CVV.

W email?

Chciałem to zrobić (ponoć w Ameryce to na
                        > dal norma), ale nie nalicza wysyłki do Polski i w ogóle mówi, że do Polski nie
                        > wysyłają.

Nie wszedzie wysylaja. Nic w tym dziwnego.

Napisałem do nich - najpierw sugerowali wyczyścić pamięć przeglądarki
                        > , potem w końcu przyznali, że rzeczywiście może być problem.

Ale co napisalas?

> I teraz najważniejsze - Pani zaproponowała zrobienie zamówienia mejlowo. Muszę
                        > tylko podać jej numer karty - podzieliwszy go na dwa mejle - oraz datę ważności
                        > (w osobnym mejlu). Skąd ta prośba o dzielenie? I w ogóle jakie jest bezpieczeń
                        > stwo takiej transakcji? I czy podanie TYLKO numeru i ważności (oraz adresu do w
                        > ysyłki) wystarczy do sfinalizowania transakcji?"

A zapytales jakie formy platnicze akceptuja?
                        Logiczne jest ze w email nie podaje sie takich danych, w jakim niby celu?
                        • profes79 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:49
                          Cytuję Ci szarpaninę ze sklepem oferującym sprzedaż internetową (nie moją; swoje maile jak szarpałem się ze sklepem w USA wywaliłem do kosza, żeby nie czytać głupot jakie pisali). Po raz kolejny - to, że z czymś się nie spotkałaś nie znaczy, że to nie istnieje.
                          Baw się dalej w przekonaniu, że żyjesz w najdoskonalszym kraju świata, jaki by on nie był. eot.
                          • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:54
                            profes79 napisał:

> Cytuję Ci szarpaninę ze sklepem oferującym sprzedaż internetową

Napisales ze nie wysylali do Polski. Sprzedaz interenetowa nie zawsze znaczy sprzedaz wszedzie. Tak trudno to zrozumiec?

> Baw się dalej w przekonaniu, że żyjesz w najdoskonalszym kraju świata, jaki by
                            > on nie był. eot.
                            >
                            Zyje a ty nie wiec rozumiem feustracje.
                    • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:45
                      Jesteś żałosna, eot
                      • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:49
                        chococaffe napisała:

> Jesteś żałosna, eot

Spadaj. Nie wtracaj sie jesli nie wiesz o czym dyskusja.
                        • mdro Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 10:31
                          "Nie wtracaj sie jesli nie wiesz o czym dyskusja"

Ty chyba też nie bardzo pojęłaś, o co chodzi...
                          • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 10:57
                            mdro napisała:

> "Nie wtracaj sie jesli nie wiesz o czym dyskusja"
                            >
                            > Ty chyba też nie bardzo pojęłaś, o co chodzi...
                            >

Raczej pojelam.
                            Nie rozumiem zdziwienia niektorych ze sa sklepy, ktore nie wysylaja do okreslonych krajow. Owszem, oferuja sprzedaz online ale niekoniecznie wszedzie, czasem tylko w obrebie kraju a czasem do okreslonych krajow gdzie sa np kompatybilne ststemy platnosci, wiekszy rynek odbiorcow itp. Robienie fochow z tego powodu jest nieco dziwne.
                            • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:11
                              Czyli nie zrozumiałaś zupełnie big_grin
                              • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:14
                                chococaffe napisała:

> Czyli nie zrozumiałaś zupełnie big_grin

Spadaj
                            • mdro Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:55
                              Pytanie: Czy podajecie numer karty w e-mailu?
                              Odpowiedzi (większość): Nie, to niebezpieczne, nigdy tego nie robię. A nawet w innych przypadkach preferuję wygodniejsze formy płatności niż wstukiwanie numeru karty kredytowej/płatniczej.
                              Najma vel ritual: Ale wy jesteście w tej Polsce zacofani! Boicie się płacić kartą!

Jak widać, nie pojęłaś.
                              • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:28
                                Naucz sie czytac i analizowac tekst a potem wroc I zacznij jeszcze raz bo szkoda czasu.
    • eliszka25 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 13:49
      a w jakim celu? jeszcze nikt nigdy nie oczekiwał ode mnie, żebym mu przysłała nr karty kredytowej mailem.
    • chicarica Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 14:23
      Absolutnie nigdy nie wolno podawać danych karty kredytowej mailem.
    • sumire Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 14:29
      Nigdy. Ani prywatnej, ani służbowej - skrzywienie zawodowe; zresztą mojemu znajomemu ogołocono służbową kartę do zera, kiedy akurat był na dość długim wyjeździe pracowym i czekając na chargeback, musiał z własnej kieszeni wyłożyć około 10 tysięcy za hotel.
    • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 15:07
      panna_lila napisała:

> np przy rezerwacji hotelu

??? W jakim emailu? Jesli rezerwuje hotel czyli kupuje usluge to place karta (tak jak w przypadku wszystkich innych zakupow) wiec tak wpisuje numer karty, date waznosci i trzycyfrowy numer z paska a tylu karty. Cos w tym dziwnego? Jak ty placisz za towary albo uslugi kupujac je przez internet?
      • majenkir Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 15:21
        Jak nie ma opcji paypal, to z reguly odpuszczam - nie chce mi sie isc po portfel, a potem wystukiwac cyferki.
        Ale zeby podawac nr karty emailem?? PIerwsze slysze. Czyzby to konto emailowe zalozone w Indiach czy innej Nigerii? wink Innego powdu nie widze.
        • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 15:27
          Tez nie rozumiem o co chodzi w pytaniu o podawanie konta w email?
          Ja nie mam paypal, zawsze karta, uzywam telefonu wiec nawet nie musze miec karty pod reka.
          • bi_scotti Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 15:36
            Never ever. I w texts tez nie. Jesli faktycznie potrzeba, moge zadzwonic i podac przez telefon. Oczywiscie, gdy kupuje online, uzywam credit card i podaje numer (nigdy nie pozwalam zeby zostal saved!) ale to tez tylko w reputable sklepach/services. Nikt nie powinien oczekiwac otrzymania credit card # via email! It's silly. Cheers.
      • chicarica Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 17:02
        Kiedyś dość dawno temu np. w USA się tak kupowało, że dzwoniło się gdzieś zamówić i podawało się nr karty przez telefon. Skrajnie niebezpieczne wg mnie, ale Amerykanie tak robili. Teraz jak się płaci kartą, to jest po prostu opcja na stronie, przy rezerwacji czy zakupie, i taka transakcja idzie bezpiecznym kanałem, z szyfrowaniem itp. Wysyłanie nru karty mailem to proszenie się o kłopoty, hakerskie scrapery cały czas skanują internet w poszukiwaniu takich niezaszyfrowanych danych kart. BTW: nie wiem jak u innych, ale u mnie w firmie jest polityka dotycząca służbowych kart, z którą jako posiadaczka jednej z nich musiałam się zapoznać i podpisać, i jest w niej m. in. punkt dotyczący podawania nru karty przez nieszyfrowane kanały komunikacji.
      • kk345 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 17:26
        >Jak ty placisz za towary albo uslugi kupujac je przez internet?
        Ja przelewem błyskawicznym albo BLIKiem, ale wiem, ze w UK nie ma takich luksusów...
        • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 18:50
          Przelew blyskawiczny albi blik🤣🤣🤣
          W uk place karta, platnosc zrobiona od razu, email przychodzi od razu potwierdzajacy zamowienie. Akurat nic prostezego. Nawet karty nie musze miec przy sobie.
          Jak ja ciesze ze nie mieszkam w zacofanej Polsce i oplaty moge zrobic na wiele sposobow takze przez telefon.
          • sol_13 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 19:50
            Akurat jesli chodzi o płatności, w tym kartowe i mobilne, to Polska zacofana raczej nie jest.
            A co do płatności przelewem/blikiem, to przy wyzszych kwotach jest to gorsze rozwiązanie od trx kartowej, gdyz pozbawiamy sie możliwości chargebacku (np w razie nie otrzymania towaru).
            • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 20:47
              sol_13 napisała:

> Akurat jesli chodzi o płatności, w tym kartowe i mobilne, to Polska zacofana ra
              > czej nie jest.

Hmmm...strach ematek przed platnoscia karta nieco porazajacy.

> A co do płatności przelewem/blikiem, to przy wyzszych kwotach jest to gorsze ro
              > związanie od trx kartowej, gdyz pozbawiamy sie możliwości chargebacku (np w raz
              > ie nie otrzymania towaru).

Po co w ogole takie platnosci? Jesli pl nie jest zacofana to jaki problem placic karta?
              • sol_13 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 22:29
                Z blika mozesz korzystać nie majac karty, np zanim bank Ci ja przyśle. Mozesz isc do bankomatu wyplacic gotowke bez karty czy zaplacic w internecie drobna kwotę za zakupy szybciej niz podajac 16 cyfrowy nr karty i reszte danych.
                Blik jest polskim i właśnie b nowoczesnym rozwiązaniem, ogromnie popularnym co widac po ilosci bankow ktore przystapily do współpracy z PSP (tworca Blika) w tym zakresie. Większość polskich banków oferuje również płatności mobilne swoimi aplikacjami oraz google pay i apple pay wiec nie uważam, abysmy byli zacofani w tym zakresie, wrecz przeciwnie.
                • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 08:31
                  Tez mam takie mozliwosci, wystarczy applilacja a telefonie.
                  Zacofanie polega na podejsciu ludzi, czytajac to forum jestem mocno zaskoczona jak wiele osob nadal boi sieplacic kupujac online i wybiera opcje za pobraniem. A jesli juz placi to trradycyjnym przelewem
                  • kk345 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:03
                    Polska ma najnowocześniejszy system bankowy w Europie, ematki są też, jak widać, nieźle wyedukowane i wiedzą, ze podanie numeru karty i CVV przez niezabezpieczoną stronę (albo, o zgrozo, przez telefon) to otwarte zaproszenie do wyczyszczenia zawartości konta.
                    Ale jak to wytłumaczyć emigrantce, która nie ma pojęcia, ze w Polsce przelew w tym samym banku jest na koncie odbiorcy max. po kilku minutach, a w innym banku najpóźniej wieczorem? big_grin
                    • kk345 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:04
                      I w sumie rozumiem już teraz przypadkowego Anglika, który nalegał, bym do płatności podała mu przez telefon dane karty, a nie rozumiał, ze jak mi poda nr konta to już z telefonu ślę mu tę kasę... uwierzyć chłopak nie mógł smile
                      • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:28
                        kk345 napisała:

> I w sumie rozumiem już teraz przypadkowego Anglika, który nalegał, bym do płat
                        > ności podała mu przez telefon dane karty, a nie rozumiał, ze jak mi poda nr kon
                        > ta to już z telefonu ślę mu tę kasę... uwierzyć chłopak nie mógł smile

🤣🤣🤣🤣
                        Tiaaa, problem polegal na tym ze nie mogl zrozumiec twojego English.
                    • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:27
                      kk345 napisała:

> Polska ma najnowocześniejszy system bankowy w Europie,

Tiaaa, tak jak te najlpiekniejsze Polki.
                      Bzdura, Polska nie ma najnowoczeniejszego systemu, w innych krajach jest to samo a nawet lepiej.

ematki są też, jak widać
                      > , nieźle wyedukowane i wiedzą, ze podanie numeru karty i CVV przez niezabezpiec
                      > zoną stronę (albo, o zgrozo, przez telefon) to otwarte zaproszenie do wyczyszcz
                      > enia zawartości konta.

Ematki nie maja za bardzi pojecia co widac wlasnie w takich watkach. Boja sie placic online poprostu.

> Ale jak to wytłumaczyć emigrantce, która nie ma pojęcia, ze w Polsce przelew w
                      > tym samym banku jest na koncie odbiorcy max. po kilku minutach, a w innym banku
                      > najpóźniej wieczorem? big_grin

No widzisz u mnie przelew tez jest po kilku minutach i to nie tylko w tym samym banku, w kazdym. Czym wiec sie chwalisz?
                      • bobbiedraper Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:39
                        Standardowy przelew do innego banku jest księgowany w nim tego samego dnia jeśli wyjdzie rano, albo następnego dnia, jeśli wyjdzie po południu. Tak jest w całej Europie.

Po kilku minutach księgowane są przelewy ekspresowe, np Elixir, albo szybkie przelewy, za pomocą np. DotPay albo Przelew24.

A Polska rzeczywiście ma nowoczesny system, bo ominęła nas epoka czeków i ograniczeń w płatnościach kartami, jak w Niemczech albo UK, gdzie nie są akceptowane niektóre karty zagraniczne.
                        • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:48
                          bobbiedraper napisała:

> Standardowy przelew do innego banku jest księgowany w nim tego samego dnia jeśl
                          > i wyjdzie rano, albo następnego dnia, jeśli wyjdzie po południu. Tak jest w cał
                          > ej Europie.

Standardowy przelew u mnie jest na moim koncie lub na czyims jesli ja wysylam a ciagu kilku minut bez wzgledu na to o jakiej porze dnia zrobiony.
                          Tak, robie takie przelewy dosc regularnie i otrzymuje wiec wiem.

> Polska nie ma bardziej nowoczesnego systemu od innych krajow a gdy sie wyjdzie w szczegoly to okazuje sie ze nawet mniej. A Polsja ominela pewien etap kiedy to na swiecie uzywano kart a w pl tylko gotowki.
                      • kk345 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 10:43
                        >w innych krajach jest to samo a nawet lepiej.
                        Jasne, na pewno lepiej...i dlatego Angol nie kumał, ze zapłacę mu przelewem ale za Chiny nie podam mu przez telefon numeru karty, bo przecież wszyscy podają big_grin
                        • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:27
                          ał, ze zapłacę mu przelewem ale za Chiny nie podam mu przez telefon numeru karty, bo przecież wszyscy podają

no wszyscy podaja bo to normalne
                          a jak dostaniesz podsumowanie wydatkow z konta i cos sie nie zgadza to
                          mowisz ze to nie twoje i dostajesz kase z powrotem , ryzyko zadne mozna podawac
                          a mozna tak robic bo monitoring jest na wysokim poziomie i wszelakie dziwne zachowania sa w moment wylapywane , mnie tylko raz sie zdazylo dostac telefon czy kupujesz cos wlasnie w australi za 5k $ , nie , no to ok, karta odrazu zablokowana za dwa dni nowa w skrzynce
                          • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:28
                            Tak, wszyscy podają dane karty przez telefon big_grin

I w żadnym banku nie wystarczy powiedziec 'to nie moje" , żeby zwrócili ci pieniądze big_grin
                            • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:31
                              wystarczy i nie dyskutuj jak sie nie znasz
                              • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:37
                                Ależ oczywiście, że się ie znam i kazdy porządny bank zwraca wszystkie pieniądze jeżeli właściciel mówi "to nie moje". Tak to się właśnie odbywa wink big_grin
                                • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:38
                                  tak sie odbywa bo takie sa zasady a ze w polskim banku nie umieja pociagnac kasy z nieuczciwych zagranicznych sprzedawocow no to staje sie to problemem klienta
                            • majenkir Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 21:54
                              chococaffe napisała:
                              > Tak, wszyscy podają dane karty przez telefon big_grin

Ja podaje smile. Jest jedna firma, z ktorej zamawiam regularnie i nie wiem czemu musi to byc przez telefon wink.
                              Maja ta moja karte w papierach, ale jak sie cos zmienia, to wlasnie podaje numery przez telefon big_grin.
                              • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 21:59
                                Też nie wiem, pewnie dlatego, że potem mówisz "to nie ja" a bank Ci wierzy i zwraca pieniądze wink
                      • majenkir Re: Fetysz wyjazdów 29.01.20, 15:13
                        ritual2019 napisał(a):
                        > Ematki nie maja za bardzi pojecia co widac wlasnie w takich watkach. Boja sie placic online poprostu.

Nikt sie nie boi. Pytanie bylo wyrazne - czy dajemy nr karty kred. W EMAILU.
                        Nie, nie podajemy, bo niby komu i w jakim celu?
                        • ritual2019 Re: Fetysz wyjazdów 29.01.20, 15:19
                          majenkir napisała:

> ritual2019 napisał(a):
                          > > Ematki nie maja za bardzi pojecia co widac wlasnie w takich watkach. Boja
                          > sie placic online poprostu.

>
                          >
                          > Nikt sie nie boi. Pytanie bylo wyrazne - czy dajemy nr karty kred. W EMAILU.
                          > Nie, nie podajemy, bo niby komu i w jakim celu?
                          >
                          >
                          Pytanie jest idiotyczne bo kto w ogole oczekuje czegos takiego w email? dobrze ze zadalas he sama, w jakim celu?
                    • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:17
                      Polska ma najnowocześniejszy system bankowy w Europie, ematki są też, jak wid

taki nowoczesny ze srednio raz na miesiac sie rozklada pozbawiajac dostepu do srodkow
                      • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:19
                        Tak?
                      • sumire Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:22
                        Raz na miesiąc? Gdzie ty masz konto, w Kasie Stefczyka?
                        • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:31
                          tech.wp.pl/awaria-pko-bp-klienci-maja-utrudniony-dostep-do-kont-6442430575367809a

tech.wp.pl/awarie-bankow-w-polsce-klienci-z-problemami-przez-caly-dzien-6442516377069697a

www.cashless.pl/tag/awarie-w-bankach

www.tvp.info/41902280/awaria-jednym-z-bankow-transakcje-kartami-byly-odrzucane
                          • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:34
                            Tak, sorry, zapomniałam, awarie są tylko w PL.
                            • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:36
                              no ogolnie jakos malo rozgarnieta jestes
                          • sumire Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:35
                            Wow, no. Zagranico takie rzeczy się nie zdarzają, never ever. Chyba że...
                            • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:37
                              no to pokaz mi europejski bank ktory sie rozklada co miesiac
                              • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:38
                                Pokaż mi polski, kóry się rozkłada co miesiąc smile
                                • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:39
                                  no wrzucilem ci linki
                                  czytac nie potrafisz
                                  • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:43
                                    Który co miesiąc
                                    • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:45
                                      Z linków nie wynika, że jakiś bank ma awarię co miesiąc wink
                                      • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:47
                                        nudzisz mnie

4 Listopad: Awaria w PKO Bank Polski
                                        16 Wrzesień: Awaria w PKO Bank Polski
                                        1 Lipiec: Awaria w PKO Bank Polski

jak na "najnowoczesniejszy" system bankowy na swiecie to slabo
                                        • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:50
                                          www.thejournal.ie/bank-of-ireland-atm-4909835-Nov2019/
                                        • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:52
                                          3 razy w roku (?) w jednym banku?

Aha, to jest to "raz w miesiącu cały system bankowy w PL się zawiesza"
                                      • sumire Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:49
                                        Kolega myśli po prostu - jak najma - że w Polsce jest tylko jeden bank.
                                        W którym pracują krasnoludy, a akceptowalne formy płatności to tylko złoto i żywy towar.
                                  • alaveda Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:52
                                    Te linki?

www.google.com/amp/s/amp.independent.ie/business/irish/bank-of-ireland-experienced-it-outage-for-second-day-in-a-row-38734500.html
                                    www.irishmirror.ie/news/irish-news/bank-ireland-issues-apology-online-20980028.amp
                                    amp.theguardian.com/business/2018/sep/20/barclays-internet-banking-down-bank-tsb-accounts
                                    www.express.co.uk/finance/personalfinance/1222789/lloyds-bank-halifax-online-banking-down-app-problems-uk-not-working/amp

bigzaganiacz napisał(a):

> no wrzucilem ci linki
                                    > czytac nie potrafisz
                                    • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:08
                                      no wrzuciles pare linkow dotyczacych jednego zdazenia w jednym banku zreszta nie wiem po co bo ja nie twierdze ze system tu jest "najnowoczesniejszy" na swiecie
                                      • alaveda Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:30
                                        W jednym banku big_grin

Wy tam w tej przetwórni jesteście przepracowani...
                                        • alaveda Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:53
                                          Tylko niektóre banki w UK i Irlandii obsługują natychmiastowe przelewy typu Faster Payments. Cena to 1-5 funtów za przelew.

Lista obsługujących:

fasterpayments.org.uk/sort-code-checker

W Polsce przelew natychmiastowy elixir to średnio 5 zł. Eliksir praktycznie w każdym banku.

Przelewy szybkie typu CHAPS to opłata 25 funtów, z darmo dla posiadaczy platynowych kart.

• bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:56
                                            nie bardzo wiem o co ci chodzi gamoniu
                                            jakie przelewy i gdzie
                                            moj bank robi krajowe natychmiast za darmo
                                            miedzynarodowe z dzien sie zejdzie ale tez za darmo , platne natychmiastowe tez chyba sa ale jakos mnie to nie interesowalo
                                            • alaveda Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 13:08
                                              A w którym banku założyła wam konta przetwórnia?
                                          • chicarica Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 13:14
                                            W Irlandii - trudno mi się wypowiadać. W Szwecji chyba każdy przelew na konto w szwedzkim banku jest natychmiastowy lub w max parę godzin z wyjątkiem jednego banku do którego nawet przelew wynagrodzenia trzeba robić tak jak przelew zagraniczny i idzie 1 dzień, więc nie miałam okazji sprawdzić jak działają przelewy natychmiastowe i czy jest na nie specjalna cena. Z kolei już od wielu lat używana jest aplikacja typu Blik, nazywa się Swish, więc Polska jest jednak parę lat do tyłu w tej kwestii.
                                            • alaveda Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 13:21
                                              Swish działa od 2912 czyli tyle samo co Peopay w Polsce.
                                              • alaveda Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 13:21
                                                2012
                                          • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 13:28
                                            alaveda napisała:

> Tylko niektóre banki w UK i Irlandii obsługują natychmiastowe przelewy typu Fas
                                            > ter Payments. Cena to 1-5 funtów za przelew.
                                            >

🤣🤣🤣🤣 glupek
                                            • alaveda Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 13:41
                                              Skubią was, najma, z ty dalej o deszczu, kiedy sikaja ci w twarz.

Eh, te neofickie zachwyty wielkim światem emigrantek ekonomicznych z zapadłych dziur big_grin
                                              • kk345 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 18:02
                                                Nic tak skutecznie nie prowokuje emigranteczek/emigrantów jak stwierdzenie, ze w Polsce jest coś fajnego.
                                                Tętnice człowiekowi przegryzą, żeby udowodnić, jak bardzo się mylimy, bo oni przecież pamietają z 1994, jak to wszystko tu wygląda big_grin
                                                • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 20:21
                                                  Jest bardzo duzo fajnych rzeczy, kiedys mialem karte plusa i zostalo na niej 60 zeta, po jajims czasie chce uzyc a tam zero zeta,
                                                  Zajebali poprostu kase i co mi zrbisz
                                                • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 21:43
                                                  kk345 napisała:

> Nic tak skutecznie nie prowokuje emigranteczek/emigrantów jak stwierdzenie, ze
                                                  > w Polsce jest coś fajnego.

🤣🤣🤣 nic fajniejszego nie ma, jest nawet gorzej bo przelew do innego banku dopiero po paru godzinach.
        • droch Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 09:49
          Krajowy przelew natychmiastowy jako pierwszy został wdrożony akurat w UK...
          • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 10:20
            To nie ma znaczenia gdzie. Chodzi o to, że są podmioty gospodarcze, które CHCĄ wysyłać coś do Polski, ale nie oferują mozliwosci zapłacenia kartą w systemie. Nie oferują jej nikomu - ani Polakom ani Holendrom ani Anglikom ani Eskimosom. Sprzedaż wysyłkowa nie jest ich specjalnością i kiedy ktoś poprosi o wysłanie przedmiotu X to reakcją jest czasami ok, wyślij mi numer karty mailem , co jest szaleństwem. I kiedy taki sklep bez opracowanego systemu wysyłkowego, chce coś wysłać to trzeba wypracować metodę płatności. Z tajemniczych powodów zamiast po prostu podać numer swojego konta, zeby klient mógł przelać pieniądze, proszą o dane karty w mailu.
            • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 10:22
              p.s. tak jak pisałam, "mój" sklep się w koncu zgodził, zrobiłam przelew, dostałam książkę pocztą.
      • panna_lila Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 19:17
        Hotel (zagraniczny) daje rabat specjalny (dla firmy) nie ma możliwości płatności przez szyfrowaną stronę. Proszę o podanie numeru karty...
    • mysiulek08 Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 16:34
      Nie, odpuszczam, zreszta jesli nie ma paypala lub payU (glownie w PL) to tez nie kupuje, czesto robie zakupy dla kogos i jesli inne nazwisko robi problem z platnoscia to mojej kasy nie dostana
    • tapatik Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 18:11
      Nie, ale hotele i tak potrafią przechowywać te dane w swoich archiwach. Bodajże z Booking była taka afera, że przekazywali hotelom dane kart kredytowych.

Jeszcze niedawno bodajże Link4 pozwalał na opłacenie ubezpieczenia kartą, ale trzeba było podać numer karty i CVV operatorowi przez telefon.

Lepiej płacić gotówką. smile
      • droch Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 18:35
        > Bodajże z Booking była taka afera, że przekazywali hotelom dane kart kredytowych.

Dalej to robią...
    • 71tosia Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 20:55
      mailem nie ale pare razu przy rezerwacji hotelu (np w Stanach) podawalam telefonicznie.
    • cruella_demon Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 22:19
      Nigdy się z czymś takim nie spotkałam.
      I nie, nie podałabym.
    • frequenter.light Re: podajecie numer karty w mailu 28.01.20, 22:36
      nie
    • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 11:20
      tranzakcje pod tytulem zamowienie listem gdzie wpisuej sie dane karty czy zamowienie telefoniczne gdzie przez telefon sie podaje nr maja sie dobrze i ciagle sa w uzyciu
      tyle ze w uzyciu u sprzedawcow znanych z dobra opinia
    • al_sahra Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:24
      Akurat nigdy nie miałam okazji niczego kupować ani rezerwować używając emailu, więc nie zastanawiałam się nad tym. Ale zdarza mi się podawać numer karty przez telefon. I rutynowo wpisuję numer przy transakcjach internetowych w renomowanych firmach. Numer pamiętam, więc nie muszę zaglądać do portfela, a na stronach, których często używam, mam zapamiętany. Jeśli nie jestem pewna sprzedawcy, to używam PayPal.

Przekonanie, że jeśli się ”chroni” numer karty, to nie może ona zostać zhakowana, jest jednak naiwne. Wszystko co zaszyfrowane, da się odszyfrować, nawet kod Enigmy smile. Dlatego odpowiada mi system amerykański, gdzie użytkownik nie jest odpowiedzialny za transakcje, których nie autoryzował. Procedura jest bardzo prosta, wystarczy jeden telefon, a potem to już nie mój problem.
      • ritual2019 Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:30
        No ale w polskim 'najnowoczesniejszym' systemie bankowym jest odwrotnie i nie pojmuja.
      • bigzaganiacz Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:41
        użytkownik nie jest odpowiedzialny za transakcje, których nie autoryzował. Procedura jest bardzo prosta, wystarczy jeden telefon, a potem to już nie mój problem.

no co ty opowiadasz przeciez to nie moze tak dzialac , chyba ze najnowoczesniejsze banki na swiecie dzialaja troche inaczej
        • al_sahra Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:52
          bigzaganiacz napisał(a):

> no co ty opowiadasz przeciez to nie moze tak dzialac , chyba ze najnowoczesniej
          > sze banki na swiecie dzialaja troche inaczej

Wiesz, ja nie neguję, że polski konsumencki system bankowy JEST nowoczesny w porównaniu z amerykańskim, głównie dlatego, że został w krótkim czasie zbudowany od podstaw. Do tego dochodzą różne prawne ograniczenia i kontrole w USA mające związek z (nieudaną) walką z przestępczością (głównie handlem narkotykami i przestępczością podatkową). Natomiast kiedy czytam na forum o tym, że kradzież karty trzeba zgłaszać na policję itp., to cenię sobie tutejsze zabezpieczenia.
          • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:59
            Natomiast kiedy czytam na forum o tym, że kradzież karty trzeba zgłaszać na policję itp., to cenię sobie tutejsze zabezpieczenia.

Nie trzeba. Tylko jeżeli uważasz, że popełniono przestepstwo np ktoś nieupoważniony korzystał z Twojego konta (np róznego rodzaju hackerzy). Jeżeli konto wyciag z konta jest ok, to zgłaszasz tylko bankowi, żeby zablokowali. Na policje też zgłaszał jeżeli nalezy Ci się ewentualne odszkodowanie od jakiegos ubezpieczyciela. Wtedy ubezpieczyciel może poprosić o dokument, ze zgłosiłaś kradzież na policję. Niestety parę razy traciłam kartę (żadnych innych szkód przy tym nie ponosiłam). Na policji nie zgłaszałam - tylko bankowi.
            • sumire Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 13:12
              Dokładnie tak.
              Na policję poszłam tylko wtedy, gdy skradziono mi dokumenty. Zresztą banki bardzo sprawnie działają w takich sytuacjach. Czasami zbyt sprawnie - mój mi dwukrotnie zablokował kartę, kiedy byłam za granicą, podejrzewając, że ktoś mi ją ukradł/zeskanował smile
            • al_sahra Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 13:13
              U nas nawet jeśli pojawią się na koncie nieupoważnione transakcje, to zgłasza się tylko do banku. Ale to w sumie szczegół. Chodzi mi przede wszystkim o to, że z automatu nie jestem odpowiedzialna za te transakcje, więc nie mam też szczególnych obaw, że ktoś przechwyci mój numer karty.
              • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 14:20
                U nas nawet jeśli pojawią się na koncie nieupoważnione transakcje, to zgłasza się tylko do banku

To nie takie proste, kiedy nie jesteś w stanie udowodnić, że to nie Ty robiłeś dana transakcję. I nie dotyczy to PL tylko wielu państw europejskich. I to nie polskie banki i ubezpieczyciele proszę wtedy o zgloszenie na policję.
                • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 14:25
                  p.s. kiedyś sklep mnie skasował dwa razy za to samo - było to ewidentne (kwota, godzina, plus inne dane, do których nie mam dostępu) i wystarczyło zgłoszenie. Jednak powiadomienie " to nie ja byłem w tej restauracji i to nie ja piłem tego najdroższego szampana, cóż , że użyto mojej karty (danych z karty?) i był podany PIN, ale to nie mój problem" raczej nie przejdzie nbez zgłoszenia na policje o ile chcemy w ogóle rozważać szansę na zwrot pieniędzy przez bank.
                  • al_sahra Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 14:46
                    No więc u nas jest odwrotnie: defaultowo uznaje się, że użytkownik mówi prawdę i kwota jest zawieszona do wyjaśnienia. Tu nawet nie chodzi o zwrot pieniędzy przez bank, bo bank ich w ogóle nie dopisuje do miesięcznego rachunku, jeśli użytkownik zastrzegł transakcję. Przy czym przy mniejszych kwotach banki często nie prowadzą żadnego dochodzenia, o wygodniej im to dopisać do kosztów operacyjnych (oczywiście w ostatecznym rozliczeniu płacą za to użytkownicy).
                    • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 16:25
                      kwota jest zawieszona do wyjaśnienia. Bingo. Zawieszona, dowyjasnienia, nie zwracana.
                      • al_sahra Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 16:32
                        chococaffe napisała:

> kwota jest zawieszona do wyjaśnienia. Bingo. Zawieszona, dowyjasnienia,
                        > nie zwracana.

My chyba mówimy o innych kartach. Za kartę kredytową płaci się po otrzymaniu rachunku. Bank nie może mi niczego "zwracać", bo sam sobie nie bierze pieniędzy - ja najpierw muszę je zapłacić. Kwota zakwestionowana jest wyłączona miesięcznego rachunku i nie wpływa również na miesięczny limit. Może tam być wstawiona ponownie, jeśli bank udowodni mi, że podałam nieprawdziwe informacje, ale defaultowo to ja mam rację.

• chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 16:31
                      I rada dla obywateli amerykanskich

www.facebook.com/ACSTokyo/posts/be-aware-of-drink-spiking-and-credit-card-fraud-in-bars-and-clubs-in-tokyo-pleas/2167893603258655/

Radzą zgłaszac na policję oszustwa na karcie kredytowej
                      • al_sahra Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 16:33
                        chococaffe napisała:

> I rada dla obywateli amerykanskich
                        >
                        > www.facebook.com/ACSTokyo/posts/be-aware-of-drink-spiking-and-credit-card-fraud-in-bars-and-clubs-in-tokyo-pleas/2167893603258655/
                        >
                        > Radzą zgłaszac na policję oszustwa na karcie kredytowej

W Japonii smile
                        • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 17:01
                          Dla wlasicieli amerykanskich kart
                          • al_sahra Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 18:52
                            chococaffe napisała:

> Dla wlasicieli amerykanskich kart

No i dobrze, bo jeśli w Tokio jest większa szansa na oszustwa, to właściciele amerykańskich kart powinni sprawdzić swoje konto, czy nie ma na nim jakichś podejrzanych transakcji i te transakcje zakwestionować. A kiedy już zakwestionują, to nie będą za nie odpowiedzialni i nie będą musieli nic płacić.

Zresztą to nie jest dobra wola banku, a przepis federalny, który ogranicza odpowiedzialność użytkownika karty do najwyżej $50 (w praktyce większość banków obniża to do $0). I ten przepis sprawia, że nie muszę się ciągle obawiać, czy uda mi się przechytrzyć ukraińskiego hackera jeśli będę się pilnować i nie podawać numeru karty przez telefon.
                            • chococaffe Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 19:45
                              To już wiadomo dlaczego załamał się amerykanski system bankowy wink Chyba wolę Europę.
      • sumire Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:41
        W EU też musisz autoryzować powyżej pewnej kwoty (a nawet poniżej w przypadku kilku transakcji w krótkim czasie).
        • al_sahra Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:46
          sumire napisała:

> W EU też musisz autoryzować powyżej pewnej kwoty (a nawet poniżej w przypadku k
          > ilku transakcji w krótkim czasie).

Może nieprecyzyjnie się wyraziłam: nie chodziło mi o jakąś osobną procedurę autoryzacji, tylko o to, że jeśli to nie ja dokonałam transakcji (dowolnie w jakiej kwocie), to nie jestem za nią odpowiedzialna.
          • agnieszka_kak Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 13:11
            Ale skad bank ma wiedziec czy to ty dokonalas transakcji, czy ktos ci ukradl karte?
            • al_sahra Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 13:16
              agnieszka_kak napisała:

> Ale skad bank ma wiedziec czy to ty dokonalas transakcji, czy ktos ci ukradl ka
              > rte?

Dzwonię do nich i mówię, że to nie ja. Oczywiście trzeba regularnie sprawdzać wyciąg. Jeśli się nie sprawdza i co miesiąc grzecznie płaci całość, to nikt nie będzie wiedział.
              • majenkir Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 15:20
                al_sahra napisał(a):
                > Oczywiście trzeba regularnie sprawdzać wyciąg. Jeśli się nie sprawdza i co miesiąc grzecznie płaci całość, to nikt nie będzie wiedział.

hehe, tak jak ja sie ostatnio zorientowalam, ze od roku place za Hulu, ktorego nie ogladam big_grin. Zapisalam sie na ten miesiac za darmo i zapomnialam wink.
                • al_sahra Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 15:57
                  majenkir napisała:

> hehe, tak jak ja sie ostatnio zorientowalam, ze od roku place za Hulu, ktorego
                  > nie ogladam big_grin. Zapisalam sie na ten miesiac za darmo i zapomnialam wink.

A to już osobna sprawa - naciąganie ludzi, żeby się zapisali na jakiś serwis za darmo, który potem się automatycznie odnawia, to bardzo dobry (i powszechny) biznes. Też się nacięłam kilka razy - teraz unikam takich ofert, a jeśli już się skuszę, to ustawiam sobie przypomnienie w telefonie.

• frequenter.light Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 15:59
                    Ciągle te amerykańskie firmy proponują darmowy miesiąc. Potem się okazuje, że warunkiem jest podanie numeru karty kredytowej i tego, że się samo potem odnawia płatne. Np. Linkedin Premium ciągle tak spamuje. A figę z makiem zachłanni.
                    • majenkir Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 21:56
                      Oni jada po prostu na takich gapach jak ja. Trzeba bylo pamietac wink.
    • ultimate.strike Re: podajecie numer karty w mailu 29.01.20, 12:45
      Zawsze, wraz z PINem i instrukcją obsługi na wypadek gdyby oszust był niekumaty.
    • anorektycznazdzira Re: podajecie numer karty w mailu 30.01.20, 03:46
      nigdy nawet nikt nie prosił

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka