Dodaj do ulubionych

Firankowe pytanie

28.01.20, 14:07
Bo ematki wiedzą wszystko...

Z czego się szyje idealnie gładkie białe firany? Takie żeby były delikatne i cieniutkie, mocno przeźroczyste, totalnie gładkie i nie miały plastikowego połysku?
Bo w internetach materiałów od groma w różnych cenach i nie wiadomo czego szukać.

Jak osiągnąć taki hotelowy look?
Obserwuj wątek
    • elle_du_jour Re: Firankowe pytanie 28.01.20, 14:17
      Myślę, że to może być muślin jedwabny, bawełniany, także cienki len.
      Albo po prostu cienka bawełna.
      • elle_du_jour Re: Firankowe pytanie 28.01.20, 14:20
        Np.
        www.pakamera.pl/tekstylia-rozne-lniane-zaslony-z-tunelem-ivory-off-white-nr2518396.htm

O coś takiego ci chodziło?
        • consponsa Re: Firankowe pytanie 28.01.20, 15:25
          Nie, nie nie! To jest naturalny materiał to prawda. Ale mi się marzy taki totalnie gładki, leciutki materiał.
          Coś takiego jak na zdjęciu poniżej.

Zakupiłam takie w IKEI - cieniutkie, przeźroczyste, ale w świetle właśnie się błyszczą plastikowo. Te w hotelach się nie błyszczą, stąd zastanawiam się z czego one są zrobione. Jak szukam w necie to własnie wszystkie woale mają 100% poliestru, możliwe żeby się polyester nie błyszczał?
          • elle_du_jour Re: Firankowe pytanie 28.01.20, 15:29
            >możliwe żeby się polyester nie błyszczał?

Niestety nie mam pojęcia.
            Bardzo cienka bawełna na pewno się nie błyszczy.
          • elle_du_jour Re: Firankowe pytanie 28.01.20, 15:37
            Znalazłam coś takiego:
            www.grupatekstylna.pl/tkaniny-dekoracyjne/

Możesz do nich napisać pod pozorem, że szukasz czegoś do swojego małego hoteliku i zapytać o skład tych cienkich firanek na zdjęciach i czy mają połysk czy mat.
          • thea19 Re: Firankowe pytanie 28.01.20, 21:02
            oczywiście, że poliester jest w wersji hiper matowy mat, sama mam takie i nawet w słońcu nie błyszczą.
            • damartyn Re: Firankowe pytanie 24.06.22, 09:20
              Organza.
              • damartyn Re: Firankowe pytanie 24.06.22, 09:29
                A tu wykładwink
                Tekst linku
    • aankaa Re: Firankowe pytanie 28.01.20, 14:39
      może być jeszcze woal, batyst
    • mysiulek08 Re: Firankowe pytanie 28.01.20, 16:20
      nie znosze zwiewnych, cienutkich firanek, koty rowniez, za szybko sie dra smile a teraz glownie takie

ale jesli nie chcesz polysku to szukaj woalu wykonczonego na mat, poliester tez taki bywa, ostatnio kupilam ze wzorem, bo nic innego nie znalazlam, gesto tkany, ciezki , no i tego musi byc duzooooo na oknie,
    • bo1 Re: Firankowe pytanie 28.01.20, 19:58
      Pooglądaj sobie tkaniny o nazwie etamina i batyst. Uwaga, sprzedawcy często je mylą ze sobą lub uważają za synonim, co nie jest prawdą. Tak czy siak obie te tkaniny są cienkie, przejrzyste, zwiewne i matowe. Etaminę kiedyś wyrabiało się z włókien naturalnych np. z bawełny. Obecnie często robi się ją z mieszanek lub z samego poliestru. Nawet te sztuczne etaminy są matowe, a ich zaletą jest to, że nie wymagają prasowania.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Firankowe pytanie 28.01.20, 21:27
      Ja mam taką, ale nie wiem jaki to materiał, bo się na tym kompletnie nie znam... Poszłam do sklepu, gdzie szyją firany i pokazałam, że chcę taką i mi panie uszyły smile
    • mirka113 Re: Firankowe pytanie 24.06.22, 08:25
      Ja kupowałam w sklepie internetowym i też był to któryś z kolei zakup zanim otrzymałam to czego oczekiwałam. I fakt, woale woalom nie są różne. Nie wiem z czego to wynikało, ale trafiłam i na błyhszczące i matowe. Polecam sprawdzić tu: abcfirany.pl/firany-woalowe-c-21_25_92.html. Bralam u nich próbki przed zakupem i szybko udał się wszstko zrealizować
    • jammer1974 Re: Firankowe pytanie 24.06.22, 08:49
      Najdelikatniejsze sa wtedy gdy ich nie ma.
    • ardiss1 Re: Firankowe pytanie 24.06.22, 09:02
      etamina? choć nie wiem czy to w ogóle się nadaje.. ale takie cienkie bluzki koszulowe miałam własnie z etaminy. Przynajmniej tak mi coś swita.
      Ona jest bawełniana, cieniutka, lekko prześwitująca właśnie.
      • ajaksiowa Re: Firankowe pytanie 24.06.22, 09:25
        Tiul??

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka