Dodaj do ulubionych

Do krytyków 500+

09.02.20, 14:10
Do krytyków 500+
Dlaczego uważacie, że jest ono na kredyt, nas na to nie stać itp.?
https://ocdn.eu/pulscms-transforms/1/bd6k9kpTURBXy8zNjI2YTZjNjA2MmQ1NWJiODMxM2MwNmM2ZjU0NjkzOS5wbmeSlQLNAyAAw8OVAgDNAyDDw4GhMQE
Źródło: Ministerstwo Finansów -> Business Insider
Obserwuj wątek
    • szafireczek Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 14:17
      Zapomniałeś wskazać, która to pozycja wskazuje, że środki są...smile
    • berdebul Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 14:21
      Popatrz na strukturę wydatków w państwach, gdzie nauka i przemysł współpracują, oraz na poziom życia. Później porównaj z tym zamieszczonym powyżej,
    • araceli Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 14:28
      Sztucki i kruczki: businessinsider.com.pl/finanse/rzad-zwiekszyc-deficyt-finansow-publicznych-aby-zachowac-zrownowazony-budzet/6qryw28
    • lot_w_kosmos Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 14:31
      Ja uważam, że powinny być zamiast tego darmowe obiady, wyprawki szkolne, dodatkowe zajęcia, półkolonie, obozy i kolonie, opieka w wolne dni.
      To by było baaardzo zwiększające dzietność.
      Bo to by była realna pomoc.
      • karola2122 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 18:44
        lot_w_kosmos napisała:

> Ja uważam, że powinny być zamiast tego darmowe obiady, wyprawki szkolne, dodatk
        > owe zajęcia, półkolonie, obozy i kolonie, opieka w wolne dni.
        > To by było baaardzo zwiększające dzietność.
        > Bo to by była realna pomoc.

10/10
      • lily_evans11 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 20:00
        Zależy od sytuacji. Opieka w wolne dni i półkolonie są mi doskonale zbędne. A znowuż kolonie przedszkolaków są całkowicie zbędne. Śmieszne jest to zarzadzanie cudzym budzetem i przekonanie, że jedno rozwiązanie uszczęśliwi wszystkich.
        Wyprawka szkolna w sp jest już zresztą niskokosztowa. Darmowe podręczniki, 300 zł na wydatki.
        • lily_evans11 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 20:01
          Aha, obiadów skolnych moje dziecko nie je i siła go raczej nie zmusze. Po wuj mi ta dobroczynność w postaci tych obiadów?
          • alin9 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 20:18
            Te obiady to przyklad formy bezpośredniej pomocy dzieciom.
            • lily_evans11 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 10:28
              Moje nie potrzebuje takiej pomocy, za to wykorzystuję dodatkową gotówkę np. na dłuższe wakacje młodej poza domem, jakieś zajęcia itp. Nie dostawałam ich przez lata, kiedy inni dostawali i tez sobie radziłam. Ale jak już dostaję, to nie widzę powodu, żeby ktoś mi urządzał życie niepotrzebnymi mi dopłatami do żłobka czy obiadów. To nie jest świadczenie pomocowe tak nawiasem mówiąc.
        • alin9 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 20:17
          Tak samo śmieszne jest przewalanie pieniędzy na dzieci ,na potrzeby niby dorosłych rodziców.
        • frequenter.light Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 19:04
          lily_evans11 napisała:

> Zależy od sytuacji. Opieka w wolne dni i półkolonie są mi doskonale zbędne. A
          > znowuż kolonie przedszkolaków są całkowicie zbędne. Śmieszne jest to zarzadzan
          > ie cudzym budzetem i przekonanie, że jedno rozwiązanie uszczęśliwi wszystkich.
          > Wyprawka szkolna w sp jest już zresztą niskokosztowa. Darmowe podręczniki, 300
          > zł na wydatki.
          >

No właśnie, jakby 500+ było w formie rzeczowej to by dopiero by był krzyk „a moje nie je obiadów!”, „a moje nie toleruje mleka!”, „a moje wychowuje babcia, to żłobek niepotrzebny!” a także pole do nadużyć w zaprzyjaźnionych firmach poszczególnych decydentów.
          Może to jednak rodzice odpowiedzialni za wychowanie dzieci powinni zadecydować co zrobią z tymi pieniędzmi? Państwo musi koniecznie pilnować obywateli, żeby tego nie przepili ani nie przejedli? Patrząc np. po ilości wczasowiczów nad Bałtykiem sądzę, ze 500+ zdaje egzamin.
          • alin9 Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 19:09
            Dlatego wolałabym godnie zarobić na moim etacie niż mieć 500+.Tylko kogo obchodzi co bym wolała. Wtedy każdy wydalby zgodnie z potrzebami.
            • grruu Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 21:45
              Ale to już sprawa między Tobą a pracodawcą, prawda?
          • tapatik Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 20:28
            frequenter.light napisał:

> Patrząc np. po ilości wczasowiczów nad Bałtykiem sądzę, ze 500+ zdaje egzamin.

A co ma piernik do wiatraka?
        • olena.s Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:59
          "Śmieszne jest to zarzadzanie cudzym budzetem i przekonanie, że jedno rozwiązanie uszczęśliwi wszystkich."
          Pińćsetplus nie jest od uszczęśliwiania, tylko podobno od przysporzenia nowych obywateli.
          Kiedy go wprowadzano był ciekawy wywiad z demograf z GUS, która powiedziała jednoznacznie, że układ kasa za dziecko nigdzie nie wpłynął trwale na trendy.
          • lily_evans11 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 10:31
            Bo i miał być typową łapówkä wyborcza.
            Ale skoro już jest dla wszystkich, nie życzę sobie obdarzania na sile typowo pomocowymi swiadczeniami, które mojemu dziecku nie są potrzebne. Za to dodatkowy wyjazd na wakacje ponad moje normalne możliwości, modny ciuch i zajęcia dodatkowe - jak najbardziej.
        • mokrasa71 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 11:25
          Mojej 14-latce obiady, półkolonie, kolonie, opieka w dni wolne zupełnie nie jest potrzeba. 500 plus przeznaczam na miesięczną opłatę za treningi, które kosztują 600zł miesięcznie i w moim budżecie samotnej matki jest to odczuwalna i znacząca pomoc.
          • kurt.wallander Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 12:19
            mokrasa71 napisał(a):

> Mojej 14-latce obiady, półkolonie, kolonie, opieka w dni wolne zupełnie nie jes
            > t potrzeba. 500 plus przeznaczam na miesięczną opłatę za treningi, które kosztu
            > ją 600zł miesięcznie i w moim budżecie samotnej matki jest to odczuwalna i znac
            > ząca pomoc.

No właśnie. O ile zgadzam się, że naszego państwa nie stać na 500+, o tyle, skoro juz jest, to zdecydowanie bardziej moja rodzina korzysta z gotówki. Obiady dzieci zaczęły jeść dopiero w liceach (w wybrane dni), ze żłobków nie korzystałam i juz nie skorzystam, z półkolonii takoż, a obozów komercyjnych raczej nie obejmowałoby takie dofinansowanie.
            W tej chwili 500+ idą do wspólnej kasy domowej i sa wydawane na podręczniki licealne, wycieczki szkolne, czy zajęcia pozalekcyjne.
      • wlazkotnaplot Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 16:51
        Dodam: rechabilitacja/ zaj korekcyjne dla dzieciaków w szkole, zajęcia na basenie dla każdego dzieciaka chociaż przez dwa lata, zwiększenie pensji lekarzom przez co zwiększenie ilości lekarzy specjalistów co za tym idzie lepsza dostępność do lekarza, że o posiłkach na oddziałach dziecięcych nie wspomnę, dofinansowanie szpitali (kto leżał z dzieckiem wie) brakuje wszystkiego!!, podniesienie płacy nauczycielom i przyciągnięcie do zawodu udzi z powołaniem i pasją, dofinansowanie recept dla seniorów, wsparcie niepełnosprawnych.... Długo jeszcze można....
      • milamala Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 19:35
        A polkoloni i opieki w wolne dni nie ma? Przeciez swietlica jest za darmo albo za pare groszy. Polkolonie tez kosztuja grosze. polacy nie doceniaja darmowej swietlicy. W innych krajach ludzie placa ciezkie pieniadze za poszkolna swietlice.
      • hanusinamama Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:03
        Albo przedszkola i złobki pobudować. Budowanie rozkreca gospodarkę, ile ludzi by miało zatrudnienie. U mnie w miesice 70tysiecznym, żłobek panstwowy jeden, miejsc cos koło 40...
      • berdebul Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:44
        Ja uważam, że powinny to być ulgi podatkowe dla pracujących rodziców. Nie pracujesz, nie masz korzyści. Plus inwestycja w infrastrukturę - świetlice, zaplecza na tanie obozy (domki + kuchnia i świetlica), domy kultury z bezpłatnymi lub mało płatnymi zajęciami, obiady dla wszystkich chętnych uczniów, książki będące na stanie szkoły, pomoce naukowe itd.
      • mama999 Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:52
        Identycznie uważam.
      • fibi00 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 10:09
        lot_w_kosmos napisała:

> Ja uważam, że powinny być zamiast tego darmowe obiady, wyprawki szkolne, dodatk
        > owe zajęcia, półkolonie, obozy i kolonie, opieka w wolne dni.
        > To by było baaardzo zwiększające dzietność.
        > Bo to by była realna pomoc.

Oj tak,zgadzam się!
    • woman_in_love Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 14:36
      Chociażby głupcze na tej podstawie:

businessinsider.com.pl/twoje-pieniadze/emerytury/prezes-zus-mowi-ze-czekaja-nas-nizsze-emerytury/1wj3hwl

tvn24.pl/polska/dluzsze-kolejki-do-lekarzy-jak-pis-wywiazal-sie-z-obietnic-wyborczych-ra973953-2295925

Jak widać skoro były pieniądze, to należało je wydać na coś innego.
      • snajper55 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:31
        woman_in_love napisała:

> Jak widać skoro były pieniądze, to należało je wydać na coś innego.

Tylko że nie było pieniędzy i na 500+ zaciągnięto 20 miliardów pożyczki.

Morawiecki: "A przypominam, że 500 plus jest na kredyt. Zadłużyliśmy się o dodatkowe 20 mld zł, bo chcemy promować dzietność. Jesteśmy we własnym gronie i nie musimy mówić sobie tylko pięknych słów"

wpolityce.pl/polityka/300353-wicepremier-morawiecki-w-bydgoszczy-500-jest-na-kredyt-zadluzylismy-sie-o-dodatkowe-20-mld-zl-bo-chcemy-promowac-dzietnosc

S.
        • znowu.to.samo Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 20:13
          No ale przeca "Kaczyński dał"
    • mika_p Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 14:37
      Rozumujesz jak bardzo krótkowzroczna baba, która - jak jej zostanie 600 zł po opłaceniu czynszu, jedzenia, chemii domowej, telefonu - wydaje tę kasę na fryzjera, zamiast na dentystę, nowe buty dla dzieci czy więcej warzyw w diecie.
      • woman_in_love Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 14:43
        Kasa na fryzjera to inwestycja w przyszłość. Może zaowocować w dość krótkim czasie następnym 500+, także nie oceniaj big_grinbig_grinbig_grin
        • mika_p Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 14:52
          Ups. Mam ograniczone horyzonty czyli.
      • frequenter.light Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 15:01
        Jedni wydadzą tę kasę na fryzjera, inni na dentystę, nowe buty dla dzieci czy więcej warzyw w diecie.
        • mika_p Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 15:14
          Tak, a nasz rząd wydaje właśnie na fryzjera
        • alin9 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:19
          Od razu widac komu zalezy na pomocy dzieciom a komu na promowaniu patologii.Żeby nie było, że jedne dzieci dostaną a inne nie.Ten,który przeznacza na dziecko nie ma problemów z pomocą w innej formie.Patologia chce gotówki.
          • iberka Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:24
            Nie jestem patologią, a jednak wolę gotówkę niż decydowanie za mnie co jest potrzebne.
            • alin9 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:30
              Też nie jestem patologia i jest mi obojętna forma pomocy.Sama napisałaś,że wolisz a nie,że tylko tak.
              • iberka Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 17:15
                Wolę, bo mogę zostawić na koncie lub wykorzystać od razu. Mogę dysponować tym zasobem wg potrzeb.
                • snajper55 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 17:19
                  iberka napisała:

> Wolę, bo mogę zostawić na koncie lub wykorzystać od razu. Mogę dysponować tym z
                  > asobem wg potrzeb.

Ale 500+ nie jest wypłacane po to, abyś mogła dysponować tą kasą według potrzeb.

S.
                  • iberka Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 17:55
                    Uhm, no ja myślałam, że jednak tak. Młoda wybiera zajęcia dodatkowe, obiady w szkole je kiedy chce itd itd. to jest dowolne dysponowanie środkami.
                  • iberka Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 17:58
                    A to tylko przykład.
                    mamopracuj.pl/6-wskazowek-jak-madrze-wydac-500-zl-na-dziecko/
                  • tapatik Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 17:01
                    snajper55 napisał:

> Ale 500+ nie jest wypłacane po to, abyś mogła dysponować tą kasą według potrzeb.

To ja wiem, że 500+ powstało po to, aby kupić głosy na wyborach, ale jednocześnie nie ma przepisu, który by nakazywał wydawanie tych pieniędzy tylko na potrzeby dziecka.
                    • alin9 Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 17:12
                      To akurat proste jaj konstrukcja cepa. Zgadnij dlaczego warunkiem dostania 500 + jest posiadanie dziecka a nie bycie rozczeniowym dorosłym?
                      • tapatik Re: Do krytyków 500+ 15.02.20, 22:40
                        alin9 napisała:

> To akurat proste jaj konstrukcja cepa. Zgadnij dlaczego warunkiem dostania
                        > 500 + jest posiadanie dziecka a nie bycie rozczeniowym dorosłym?

Bo politykom nie starczyło by kasy, a tak to mogą się lansować, że "my daliśmy coś ludziom".
                        Poza tym pojęcie "dziecko" łatwo zdefiniować, a "roszczeniowy dorosły" już nie.
            • alin9 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 19:26
              Zrozum,że to są pieniądze dziecka.Nie dla takich matuli jak ty. Skoro nie wiesz co jest potrzebne dziecku to inni powinni zadecydować.
              • iberka Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 19:33
                Pamiętaj o tym, decydując o kolejnych zajęciach dodatkowych, które wybierzesz dla swojego dziecka smile
                • alin9 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 19:37
                  Ja nie mam problemów z 500 .Na pelnole tnie dziecko nie przysługuje a wydatki są.
              • grruu Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 21:02
                A skąd pomysł, że nie wie?
              • tapatik Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 20:34
                alin9 napisała:

> Zrozum,że to są pieniądze dziecka.Nie dla takich matuli jak ty.

Jakim cudem te pieniądze są dziecka? Dziecko je dostaje czy jednak rodzice?

> Skoro nie wiesz co jest potrzebne dziecku to inni powinni zadecydować.

Jacy "inni"?
                I skąd ci inni będą wiedzieli co jest potrzebne mojemu dziecku?
                • alin9 Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 01:45
                  Takim cudem,ze to zasiłek na dziecko.Pieniadze dostają rodzice bo są pelnoletnimi opiekunami. Swoją drogą nie wiesz takich rzeczy?!Teraz też "inni" wiedza lepiej, jak ma wyglądać rozdawnictwo.
                  • iberka Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 07:21
                    To nie jest zasiłek.
                    Oddychaj głęboko i spokojnie, bo Ci żyłka pęknie.
                  • tapatik Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 17:02
                    alin9 napisała:

> Takim cudem,ze to zasiłek na dziecko.Pieniadze dostają rodzice bo są
                    > pelnoletnimi opiekunami.

Czyli tymi pieniędzmi dysponują opiekunowie i nie muszą ich wydawać na dziecko, a w takim razie nie można twierdzić, że to są pieniądze dziecka.
                    Poza tym mylisz pisząc, że rodzice dostają pieniądze na dziecko. Dostają je opiekunowie, którzy zawsze są pełnoletni, a niekoniecznie są nimi rodzice rodzice dziecka.

> Swoją drogą nie wiesz takich rzeczy?!

Wiem i właśnie uświadamiam ci twoje błędy.

> Teraz też "inni" wiedza lepiej, jak ma wyglądać rozdawnictwo.

Właśnie pytam się o to kim są ci inni.
                    • alin9 Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 17:08
                      Tak opiekunowie prawni i rodzice dostaja 500+ na dzieci.Tak mają wydać a nie na swoje zachcianki.Czepiasz się by nie wyszło Twoje niedoinformowanie w temacie. Niestety robisz to nieudolnie .O innych zaczęłaś Ty.Dla mnie ludzie to jeden gatunek tylko różne indywidua.
                      • tapatik Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 22:16
                        alin9 napisała:

> Tak opiekunowie prawni i rodzice dostaja 500+ na dzieci.

OK, tu się zgadzamy.

> Tak mają wydać a nie na swoje zachcianki.

A dlaczego nie na swoje zachcianki? Podaj podstawę prawną, która zmusza do wydawania 500+ na dziecko.

> Czepiasz się by nie wyszło Twoje niedoinformowanie w temacie. Niestety robisz to nieudolnie.

Nieudolny atak na rozmówcę. Nieładnie.

> O innych zaczęłaś Ty.

Serio?
                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,169386986,169386986,Do_krytykow_500_.html?p=169388553
                        Poza tym mylisz płeć - ja jestem mężczyzną.

> Dla mnie ludzie to jeden gatunek tylko różne indywidua.

A ten przytyk to co ma udowadniać?
            • czekoladazkremem Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 19:47
              Pińceta dostaję od lipca, zbieram na konto. W czerwcu będę miała sześć tysięcy plus trzy stówy z wyprawki. Za te pieniądze polecimy na fajne wakacje. Moja sąsiadka natomiast robi sobie za to botoks. Także każdemu jego....
              • tanebo2.0 Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 19:51
                A ja za to płacę. Na szczęście botoks niszczy twarz a samoloty...
                • alin9 Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 19:56
                  My płacimy za głupie rozdawnictwo.
                • czekoladazkremem Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 16:02
                  Ja też płacę.
              • alin9 Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 19:55
                Nie każdego stać by odkładać na konto.
              • snajper55 Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 21:50
                czekoladazkremem napisała:

> Pińceta dostaję od lipca, zbieram na konto. W czerwcu będę miała sześć tysięcy
                > plus trzy stówy z wyprawki. Za te pieniądze polecimy na fajne wakacje. Moja sąs
                > iadka natomiast robi sobie za to botoks.

Może bez tego botoksu nie byłoby kolejnych dzieci?

S.
              • grruu Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 21:52
                Botoks za 6000? To przepłaca
              • edelstein Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 17:00
                Botoks na cala twarz to wydatek 2000zl a nie 6000
            • natalia.nat Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 15:21
              Chyba każdy by tak wolał. Podatki też wolelibyśmy płacić na coś, z czego korzystamy.
              500 + to publiczne pieniądze, nie z prywatnej kieszeni jakiegoś fundatora. W tej chwili może być przeznaczane na potrzeby dzieci, ale też na wódkę dla ojca, operację plastyczną matki czy luksusowe wakacje rodziców...
              Mamy w Polsce na co wydawać publiczne środki, nie potrzebujemy trwonić ich na zbytki.
              W tej formie jaka jest obecnie, to nieuzasadnione i szkodliwe rozdawnictwo jest do likwidacji.

• grruu Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 21:01
            Do patologii mi daleko, pomijając to co twierdzą niektóre forumki wink Ale wolę gotówkę. Bo tego się nie da schrzanić a każdą inną formę pomocy już tak. Patrz - warszawska wyprawka o wartości 500 zł. Dostajesz stertę rzeczy, które są niby dla każdego, a w praktyce - dla nikogo. Co gorsza często opóźniają się z przekazaniem wyprawki, bo nie można zrobić za łatwo i dawać przy rejestracji dziecka, to się załatwia osobno. I na przykład ludzie dostają wyprawkę z koszem Mojżesza, kiedy dziecko jest już za duże, żeby z tego skorzystać. Czyli kasa wywalona w błoto. A 500 w gotówce można wydać choćby na zakup wózka.
            Za gotówkę kupuję dokładnie to, co jest potrzebne dla dzieci. Urzędnik nie wie, co jest potrzebne.
          • kurt.wallander Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 12:28
            alin9 napisała:

Ten,który przeznacza na dziecko
            > nie ma problemów z pomocą w innej formie.Patologia chce gotówki.

Mam ogromny problem z pomoca w formach proponowanych w tym wątku, ponieważ moje dzieci nie skorzystałyby z dofinansowania:
            przedszkoli,
            żłobków
            półkolonii
            kolonii
            obiadów szkolnych

W tej chwili nie oddzielam tych pieniędzy od innych, którymi dysponuje moja rodzina, ale mogłabym to zrobić i wyszłoby, że pieniądze idą na zajęcia pozaszkolne, podręczniki do liceum, wyjazdy itp.
            • lily_evans11 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 12:56
              U mnie tak samo wink.
              Obawiam się też, że dofinansowanie form wypoczynku sptowadziloby się do dofinansowania wybranych po kolesiowsku ofert wypoczynku.
            • alin9 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 17:51
              Tez sie nie lapie bo mam starsze dzieci.Zawsze byłam i jestem zwolennikiem pomocy ale nie w obecnej formie.Nie wiesz jaką byłaby to pomoc a już mówisz nie.
              • kurt.wallander Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 18:12
                alin9 napisała:

> Tez sie nie lapie bo mam starsze dzieci.Zawsze byłam i jestem zwolennikiem pomo
                > cy ale nie w obecnej formie.Nie wiesz jaką byłaby to pomoc a już mówisz nie.

Odpowiadam "nie" pomysłom rzucanym w tym wątku. Wypunktowałam nawet, z czego moje dzieci by nie skorzystały, oraz napisałam, na co wydaję 500+
                • alin9 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 18:41
                  Ja mówię NIE głupiemu stawianiu się dla zasady.
    • margot28 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 14:51
      a gdzie wydatki na zdrowie?
      • frequenter.light Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 14:54
        Nie wiem, w pozycji "Pozostałe wydatki" ?
        • woman_in_love Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 15:03
          To niedobrze. Czyżby chciano ukryć w ten sposób niekompetencję i drastycznie obniżenie wydatków na zdrowie? Uczciwy rząd by się przecież pochwalił sukcesem.
          • mokrasa71 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 11:29
            Akurat wydatki na zdrowie to rosną tylko nie przekłada się to na poprawę czegokolwiek sad

woman_in_love napisała:

> To niedobrze. Czyżby chciano ukryć w ten sposób niekompetencję i drastycznie ob
            > niżenie wydatków na zdrowie? Uczciwy rząd by się przecież pochwalił sukcesem.
        • malia Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 15:05
          Czym są wobec ciebie "pozostałe wydatki"? Ile rzeczy nie one obejmują i jakie?
    • gyubal_wahazar Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 15:02
      Do ludzi o lewicowej mentalności, żadne argumenty nie przemówią. Jedno co mogłoby, to wysłanie ich do Wenezueli. Z kraju, gdzie ropa jest za grosze, a dzieki klimatowi wszystko rośnie jak na drożdżach, lewak Chavez zrobił w kilkanaście lat bankruta, w którym ludzie stoją całą noc w kolejce, by dostać papier toaletowy, a zabójstwa w biały dzień, by ukraść smartfona, na nikim już nie robią wrażenia.

Bandiera rossa la trionfera, evviva communisma e la liberta
      • angazetka Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 15:05
        Lewicowa mentalność to pochwalanie bezmyślnego rozdawnictwa? Wot ciekawostka.
        • gyubal_wahazar Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 15:58
          Nie uderza cię podobienstwo słów: 'socjal' i 'socjalizm' ?
          Jeśli nie, to warto spojrzeć na socjal w tak kapitalistycznych krajach jak Singapur czy Tajwan i porównać jego wysokość ze Szwecją, Niemcami czy UK
          • angazetka Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:15
            Nie, nei uderza, bo oba mają ten sam rdzeń (socio - współnotowy). Podobnie jak socjologia. I? Nie ogarniasz różnicy między pomocą najsłabszym a rozdawnictwem?
            • gyubal_wahazar Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:22
              Pomocą najsłabszym jest silna gospodarka, bo tylko w takiej mogą znaleźć nieźle płatną pracę i dźwignąc się ze swej trudnej sytuacji. Rozdawanie socjalu zawsze prowadzi do ich degeneracji , bo praca przestaje im sie opłacać, co w prostej linii prowadzi do patologii i kryminału
              • snajper55 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:25
                gyubal_wahazar napisał:

> Pomocą najsłabszym jest silna gospodarka, bo tylko w takiej mogą znaleźć nieźle
                > płatną pracę i dźwignąc się ze swej trudnej sytuacji. Rozdawanie socjalu zawsz
                > e prowadzi do ich degeneracji , bo praca przestaje im sie opłacać, co w prostej
                > linii prowadzi do patologii i kryminału

500+ to nie jest social. Socjal dostają najbiedniejsi. Pińcet dostają wszyscy.

S.
                • alin9 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:32
                  Nie nie dostają wszyscy.
                  • snajper55 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:40
                    alin9 napisała:

> Nie nie dostają wszyscy.

Nie dostają. Dostają wszyscy mający małe dzieci. To dalej nie jest socjal tylko zachęcenie do płodzenia i rodzenia, nie działające w przypadku rodzin zamożnych (jest marnowaniem pieniędzy), silniej działające na rodziny najbiedniejsze (pogłębiając ich biedę), najsilniej działające na patologię, którą skłania do mnożenia się jak króliki.

S.
                    • gyubal_wahazar Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 18:10
                      Pincet ta zachęciło, że wskaźnik dzietności poszybował z 1.3 na 1.4, czyle prawie wcale. Co było do przewidzenia, bo nikt prócz patologii nie planuje dziecka uzależniając to od jałmużny od państwa

Rozdawanie pieniędzy nie za pracę, czy zwane socjalem, czy zachętą, zanętą czy przynętą, zawsze demoralizuje.
              • pola84 Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 20:00
                gyubal_wahazar napisał:

> Pomocą najsłabszym jest silna gospodarka, bo tylko w takiej mogą znaleźć nieźle
                > płatną pracę i dźwignąc się ze swej trudnej sytuacji. Rozdawanie socjalu zawsz
                > e prowadzi do ich degeneracji , bo praca przestaje im sie opłacać, co w prostej
                > linii prowadzi do patologii i kryminału
                No to świetnie widać w USA, silna gospodarka a ilu ludzi żyje za absolutne minimum, bez jakichkolwiek oszczędności i jakiegokolwiek ubezpieczenia zdrowotnego. Ta nowoczesna i silna gospodarka to neoliberalny mit.
                • gyubal_wahazar Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 21:52
                  Podałem przykłady zdecydowanie bardziej kapitalistycznych gospodarek niż amerykańska.
                  Ale jeśli amerykańska ci nie odpowiada, to możesz wybrać półnoscno-koreańską albo kubańską, bo tam zapewne wszyscy mają mnóstwo oszczędności i wszystkie możliwe ubezpieczenia zdrowotne
                  • pola84 Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:09
                    No jeżeli na poparcie swoich argumentów że "och i ach wystarczy tylko silna gospodarka bo jakakolwiek praca wystarcza" masz tylko Północną Koreę to istotnie nie ma o czym dyskutować.
                    • gyubal_wahazar Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 16:13
                      Każdemu chętnemu do pracy, wystarcza. Dla uposledzonych jest pomoc społeczna i dobroczynność, a dla nierobów noclegownie. Zdziwiłabyś się ilu nierobów poszłoby do roboty
                      • alin9 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 18:47
                        Przepraszam na co wystarcza?Jeżeli nie żyjesz solo to za mało by żyć a za dużo by umrzeć.
                • frequenter.light Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 21:55
                  No właśnie!
            • alin9 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:22
              Pomoc najsłabszym w tej dyskusji (dzieciom).Rozdawnictwo to dawanie niepracujacym rodzicom. W tych rodzinach dzieci dalej są bez pomocy.
      • hanusinamama Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:04
        O jest wyznawca Ziemby!!! Gdzie ty chłopie byłeś jak tu była bibka z okazji zamkniecia Ziembie kanału na youtubie i śmichów z jego paranoi....no gdzie|??
    • amast Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 15:19
      Jakie były wpływy z VAT w 2018 i 2019 roku?
    • snajper55 Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 16:23

> Do krytyków 500+
      > Dlaczego uważacie, że jest ono na kredyt, nas na to nie stać itp.?

Ponieważ tak powiedział wzorzec pislasmkiej prawdomówności, premier Morawiecki.

"A przypominam, że 500 plus jest na kredyt. Zadłużyliśmy się o dodatkowe 20 mld zł, bo chcemy promować dzietność. Jesteśmy we własnym gronie i nie musimy mówić sobie tylko pięknych słów"

wpolityce.pl/polityka/300353-wicepremier-morawiecki-w-bydgoszczy-500-jest-na-kredyt-zadluzylismy-sie-o-dodatkowe-20-mld-zl-bo-chcemy-promowac-dzietnosc

S.
    • grruu Re: Do krytyków 500+ 09.02.20, 19:50
      Hmmm... w sumie jestem w stanie napisać taki plan dochodów i wydatków na ten rok, z którego wyniknie, że w grudniu będę milionerką smile
    • milamala Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 19:31
      Ja uwazam, ze jak kasa jest na te wszystkie nagrody dla wszystkich to na marne 500plus tez starczy. Jakby nei starczylo to by nie dawali.
      • iwles Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 19:58
        milamala napisała:

> Jakby nei starczylo to by nie dawali.

A tak mi sie skojarzylo 😄

"Na często zadawane pytanie, czy do stanu wojennego musiało dojść, jest tylko jedna logiczna odpowiedź. Widocznie musiało, skoro doszło".
    • mika_p Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 20:07
      Dodajmy jeszcze jeden drobny szczegół:
      mówi się o tym, że 500+ traci na wartości.
      Ale nikt się nie zająknie o tym, że wsparcie rodziców PRACUJĄCYCH nie zmienia się od lat: ani kwota do odliczenia podatku na dziecko, ani próg dochodowy uprawniający do odliczenia na pierwsze dziecko.
      • frequenter.light Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 21:56
        i próg podatku 32% jest niezmieniony od 2006 albo 2007 roku! Minęło tyle lat, że powinni go już o 50 procent podnieść!
        • iwles Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:07

A jaki to ma zwiazek z ulga na dziecko?
          • frequenter.light Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:20
            Ma to związek, że ludziom coraz więcej procentowo zabierają, również tym co mają dzieci.
        • mika_p Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:35
          II próg
    • mamdomek Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:15
      Połowa dochodów to VAT, który jest radosnym wróżeniem z fusów. A łącznie z CIT-em i PIT-em który obejmuje praktycznie wszystkie mikroprzedsiębiorstwa, to jest 3/4 całych planowanych dochodów.
      Akcyza, czyli głównie konsumpcja, to 1/6 a pozostałe dochody mniej niż 1/10.
      Wystarczy wzrost dekoniunktury, która już od pewnego czasu się dzieje w przemyśle (mocno uzależnionym od zleceniodawcy - niemieckiej gospodarki), i wszystko weźmie w łeb.
    • livia.kalina Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:17
      To Morawiecki powiedział, ze 500+ jest na kredyt. Jego się pytaj.

www.se.pl/wiadomosci/polityka/morawiecki-szczerze-przyznaje-na-500-wzielismy-20-miliardow-kredytu-aa-yaAE-7Yyx-TmZQ.html
    • iwoniaw Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 22:48

> Do krytyków 500+
      > Dlaczego uważacie, że jest ono na kredyt

Hm, może dlatego, że Morawiecki to wprost powiedział: że na 500+ wzięli kredyt?
      • olena.s Re: Do krytyków 500+ 10.02.20, 23:00
        Ciekawe, czy Józio zassał tę informację, czy nadal nie?
    • tapatik Re: Do krytyków 500+ 11.02.20, 19:52
      W tym roku będziemy mieli duże przychody związane ze sprzedażą częstotliwości dla 5G, w przyszłym roku już tego nie będzie, czyli budżet ponownie będzie na minusie.

Tutaj dodatkowy argument przeciwko 500+:

Poza tym 500+ miało rzekomo podnieść dzietność, a tymczasem dzietność nadal spada.
      • snajper55 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 13:56
        tapatik napisał:

> Poza tym 500+ miało rzekomo podnieść dzietność, a tymczasem dzietność nadal spa
        > da.

500+ podnosi dzietnosc wybiórczo, u tych najbiedniejszych, gdzie 500 zł miesięcznie jest niewyobrażalny bogactwem. Często ta bieda jest skutkiem alkoholizmu czy narkomanii. W takich rodzinach dzietnosc wzrasta a kasa idzie wiadomo na co. Tylko czy o to chodziło?

S.
        • tapatik Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 20:25
          Chodziło o to, żeby wygrać wybory.
    • turzyca Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 11:05
      Za jeden tylko rok 500+ dla tylko drugiego dziecka moglibyśmy wybudować i wyposażyć żłobki we wszystkich gminach zapewniając wszystkim dzieciom w wieku 1-3 całodzienną wysokojakościową opiekę.

Tymczasem w większości gmin nie ma ani jednego żłobka. Wiele gmin nie jest w stanie wyłożyć wkładu własnego na program Maluch+.

Dlaczego nie stać nas na wybudowanie żłobków w każdej gminie?

Dlaczego nas to nie stać?
      • frequenter.light Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 11:17
        Mówisź, że 37 mld starczy na wybudowanie żłobków we wszystkich gminach? A co z kosztami ich utrzymania i personelu?
        • turzyca Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 13:30
          >Mówisź, że 37 mld starczy na wybudowanie żłobków we wszystkich gminach? A co z kosztami ich utrzymania i personelu?

24 miliardy wystarczą.
          No to jeszcze zostało 13 miliardów na personel i utrzymanie. Nieźle.

Pomijamy oczywiście, że żłobek jest inwestycją w powrót kobiet na rynek pracy, gminie zwiększają się dochody z PIT, a polskiej gospodarce konkurencyjność?
          • frequenter.light Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 13:43
            Gmin jest 2477. Jak wybudujesz 2477 żłobków, to ile dzieci one przyjmą?
            • turzyca Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 14:35
              Obecnie miejsc w żłobkach jest 100 000 a dzieci około 1,2 mln. Czyli co roku wypychamy z rynku pracy 500 000 kobiet.

Przy czym większość gmin nie ma w ogóle żadnych żłobków. 70% gmin nie ma nic. I co gorsza wielu gmin nie stać na zmianę tego stanu.
              • grruu Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 14:49
                Publiczny żłobek nie jest jedyną formą opieki nad dzieckiem.
                • turzyca Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 15:31
                  70% gmin nie oferuje żadnej instytucjonalnej opieki nad dzieckiem, czy to opiekuna dziennego czy to klubiku czy żłobka. Dopłaty do niań to w całej Polsce niespełna 10 000 osób.

Ktoś się tymi dziećmi opiekuje. Kto?
                  • grruu Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 16:44
                    Są prywatne placówki, są nianie, wsparcie rodzin, dziadków na przykład.
                    • turzyca Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 19:07
                      Dobra, czas sięgnąć po dokładne cytaty a nie zaokrąglenia z pamięci.

>Są prywatne placówki

"W końcu 2018 r. w żłobkach, klubach dziecięcych i oddziałach żłobkowych przebywało 122,9 tys. dzieci,"

"Blisko 58 proc. wszystkich miejsc w placówkach opieki nad dziećmi do lat 3 to miejsca w placówkach sektora prywatnego."

"Koszty pobytu w placówce zostały częściowo lub całkowicie pokryte przez gminę 53,3 proc. dzieciom przebywającym w ciągu całego 2018 r."

>są nianie,

10 000. Nielegalnie zatrudniona niania nadal jest wypchnięta z rynku pracy.

>wsparcie rodzin, dziadków na przykład.

"co roku wypychamy z rynku pracy 500 000 kobiet."

Nie pisałam"matek" tylko "kobiet", bo bądźmy szczere, ci opiekujący się dziadkowie to raczej babcie.

I nadal uważam że koszty zorganizowania (24 mld PLN, niech będzie super lux 30 mld) i utrzymania (to około 6 mld PLN rocznie) dobrej jakości opieki instytucjonalnej nad dziećmi od 1 roku życia są śmiesznie niskie w porównaniu z 500+ i spokojnie moglibyśmy zainwestować tę kasę z pożytkiem dla społeczeństwa. Jak ktoś nie chce opieki poza domem to nie skorzysta, ale możliwość powinien mieć.
                      • turzyca Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 19:08
                        Źródło cytatów
                        www.portalsamorzadowy.pl/edukacja/rosnie-liczba-zlobkow-klubow-dzieciecych-i-oddzialow-zlobkowych-gdzie-najwiecej,126659.html
    • bigzaganiacz Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 11:33
      jestes bezdennie glupi i nie licze ze zrozumiesz no ale przeczytaj

next.gazeta.pl/next/7,151003,25688372,odszedl-z-ministerstwa-finansow-kilka-miesiecy-temu-dzis-ostrzega.html#a=88&c=145&s=BoxBizImg1
      • olena.s Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 12:17
        Głupcy, zwłaszcza zmąceni pisowską propagandą, zawsze będą wierzyć w to, co bardziej różowe.
        • taniarada Twoja racja jest mojsza 12.02.20, 14:50
          olena.s napisała:

> Głupcy, zwłaszcza zmąceni pisowską propagandą, zawsze będą wierzyć w to, co bar
          > dziej różowe.
          Prawie cztery lata pod pisowskim buciorem .Jak ty to wytrzymasz.Alleluja i do przodu.
          • olena.s Re: Twoja racja jest mojsza 12.02.20, 14:52
            Wiesz, komuna się jeszcze bardziej rzucała jak ta wesz na grzebieniu i dłużej trwała - a ja jakoś wytrzymałam. Cmoknij mnie więc w trąbkę (plastikową).
      • taniarada Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 14:45
        bigzaganiacz napisał(a):

> jestes bezdennie glupi i nie licze ze zrozumiesz no ale przeczytaj
        Takich ekspertów to na necie i w przestrzeni jest wielu.
        Istnieją tzw. matematycy, którzy chętnie chcieliby uchodzić za posłów mądrości, tak jak niektórzy teolodzy za posłów Boga. I tak samo oszukują lud algebraiczną paplaniną, którą zwą matematyką, jak ci gadaniną, której dodają przydomek biblijna.

Thomas Carlyle
        • frequenter.light Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 15:56
          Proszę nawet nie cytować tego indywiduum jak "bigzaganiacz".
          • olena.s Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 16:05
            Niemniej zapoznaj się z tym, co mówi o stanie kasy państwa wieloletni pracownik MF. 23 lata w resorcie, ostatnich 8 jako dyrektor Departamentu Polityki Makroekonomicznej w Ministerstwie Finansów.next.gazeta.pl/next/7,151003,25688372,odszedl-z-ministerstwa-finansow-kilka-miesiecy-temu-dzis-ostrzega.html#s=BoxOpImg1
    • memphis90 Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 13:50
      Błagam, podwyżka ZUS do 1500zl, prąd 30% w górę, śmieci 150%w górę, o samej inflacji już nic nie mówię - niech mi ktoś teraz spróbuje zabrać te pluspincety...
    • taniarada Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 14:42
      Przez 500 + Platforma Obywatelska przegrała wybory?Jeszcze parę ch... i okrzyków będziesz siedział na prezydenta Dudę i przegrają wybory na prezydenta.Co ciekawe wyzwają na PIS i nie mają wstydu obywatele by brać 500 +.Lub ich bachory. Staraj się być mądrzejszym od innych, ale nie mów im tego.

Georg Christoph Lichtenberg
      • natalia.nat Re: Do krytyków 500+ 12.02.20, 18:26
        Co ty nie powiesz? To PiS rozdaje z własnej kieszeni? Coś ci się chyba pokiełbasiło od tych różańców?
        I żeby tak od obraźliwych krzyków zależał wynik wyborów, to PiSu nigdy by nie byłoby u władzy.
      • tapatik Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 22:17
        A dlaczego przeciwnicy 500+ mają go nie brać? Przecież to idzie z podatków nas wszystkich.
    • lidek0 Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 17:30
      A może lepiej dać ulgi podatkowe? Zmotywują do pracy a jednocześnie rodzić dostanie realne pieniądze? Tak czy inaczej jeszcze się taki nie urodził coby wszystkim dogodził. Konsultacje społeczne by się przydały.
      • kot9 Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 19:40
        Mądry rodzic przeznaczy 500+ na edukację dziecka lub odłoży na dobry start w dorosłe życie. 500*12=6000 6000*18=108000.
        • alin9 Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 19:51
          To zrobi rodzic nie żyjący od 1 do 1.
      • snajper55 Re: Do krytyków 500+ 13.02.20, 19:44
        lidek0 napisała:

> A może lepiej dać ulgi podatkowe? Zmotywują do pracy a jednocześnie rodzić dost
        > anie realne pieniądze? Tak czy inaczej jeszcze się taki nie urodził coby wszyst
        > kim dogodził. Konsultacje społeczne by się przydały.

Oczywiście, że lepiej ale ulgami nie przekupisz suwerena, nie kupisz za ulgi głosów.

S.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka