Dodaj do ulubionych

wątróbka po włosku

19.02.20, 13:35
Ematka wie wszystko, wiec spytam, zainspirowana watkiem o watrobce.
Ja watrobki nie tykam, jest dla mnie niejadalna ale we Wloszech maz zamowil sobie, dziecko sie rzucilo jak rzadko na co, bardzo im smakowalo ale nie potrafia okreslic co bylo w srodku, jak doprawione a ja nawet spojrzec nie chcialam wink
Nazwy dania tez nie zapamietalismy.
To byly duze kulki, z chyba siekanej watrobki (to nie byla jednolita zmielona masa), czyms doprawione i w sosie cebulowym. Calosc miala ciemnobrazowy kolor.
Macie sprawdzone przepisy albo moze wiecie pod jaka wloska nazwa szukac przepisu?

Obserwuj wątek
    • kaka-llina Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 13:54
      Po Wenecku? Wątróbka z cebulą? Chłop kiedys gdzies jadł bo ja watróbki tez nie tknę....
      • mona-taran Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 14:31
        Po wenecku to za zwyczaj płaty wątroby cielęcej z cebulą, kulki to to na pewno nie są..
        Polpette di fegato albo ew. Canederli di fegato, ale te to raczej z rosołem..
      • mikams75 Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 15:28
        predzej po toskansku, jakas regionalna knajpka to byla.

Mona, wygooglowalam fotki, ale inaczej to wygladalo.
        • mona-taran Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 15:29
          Zapytam teściowej przy okazji wink
          • mikams75 Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 15:39
            dzieki z gory, zeby lepiej zobrazowac, te kulki byly mniej wiecej takie duze, fotka pogladowa:

encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn%3AANd9GcRIC5ooK3A7i4tuAd37So9fMpyMJuR-xJ-zyoqLURcYwdIyvFxG
            • mona-taran Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 15:49
              Teściowa mówi, że tylko canederli jej do głowy przychodzą, ale nie jest ekspertem bo nie lubi wątróbki. I pyta w jakim mieście konkretnie to jedliście:p
              • mikams75 Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 15:55
                odgrzebuje w pamieci... albo we Florencji albo w Pizie.
                • mona-taran Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 16:08
                  Pod jakim hasłem nie szukam, to nic takiego nie znajduję, aż teściowa poszła szukać w książkach :p
                  • mona-taran Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 16:10
                    Być może to po prostu jakiś autorski przepis kucharza, wariacja na temat fegato alla veneziana wink
                    • mikams75 Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 16:42
                      calkiem mozliwe, mieli w menu tez rozne dziwne zupy.
                      Skleroza nie boli, nie moge odtworzyc ani nazwy restauracji (pewnie by sie odnalazlo na jakims tripadisorze), ani dokladnie ulicy, choc mam przed oczami i wejscie i wyglad restauracji.
                      • konsta-is-me Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 17:26
                        A patrzylas na koncie google -o ile masz takie.
                        W timeline
                        • mikams75 Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 17:56
                          mam powylaczane wszelkie sledzenie.
                          • mona-taran Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 18:24
                            A twoi współbiesiadnicy? Nie powiem, że mnie te wątrobiane kule nie zaintrygowały :p
    • panna_lila Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 15:58
      Szukaj pod nazwą polpette di fegato
    • bei Re: wątróbka po włosku 19.02.20, 19:03
      Jadłam we włoskiej (krakowskiej) knajpce wątróbkę ze śliwkami, i raz z wiśniami. Może to tez kierunek poszukiwanego smaku tej Twojej?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka