Dodaj do ulubionych

Dezynfekcja przedmiotów

09.03.20, 19:27
Mozna myć ręce i 100x dziennie, ale co z telefonem , kluczami do samochodu, w tym piloty które ciężko umyć mydłem, torebki, portfel który wyciągamy i trzymamy w brudnych rękach w sklepie ? Nie mam płynu do dezynfekcji.
Jestem ciekawa, mam jakieś swoje patenty, ale na pewno macie lepsze , więc chętnie posłucham 😊
Miłego wieczoru
Obserwuj wątek
    • krypteia Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:31
      Czekam aż ktoś zapyta o patent na dezynfekcje banknotów
      • 35wcieniu Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:33
        Piec kaflowy. Ewentualnie koza.
      • snajper55 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:36
        krypteia napisała:

> Czekam aż ktoś zapyta o patent na dezynfekcje banknotów

Ja płacę jedynie kartą.

Ale jak dezynfekować owoce, bułki czy w ogóle niepakowane produkty spożywcze? Wirus w warunkach pokojowych może przetrwać do 9 dni.

S.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:37
          A jak trzeba podać pin?
        • cruella_demon Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:38
          Zawsze zastanawiam się kto kupuje te niepakowane, rzucone w koszach luzem bułki.
          I to nie z powodu wirusa, tylko tego, że są zmacane przez dziesiątki brudnych łap.
          • kamin Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:01
            Nie widziałaś nigdy w sklepie ludzi kupujących bułki z koszy?
            Czemu mają być zmacane? Po pierwsze są rękawiczki, po drugie nue zaobserwowałam ludzi macających bulki, każdy sięga, wrzuca do woreczka i już.
            • cruella_demon Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:05
              Nieraz widziałam (przodują w tym emeryci) ludzi grzebiących w tych bułkach gołą łapą.
              W różnych sklepach w różnych miastach, nie że w jednym dyskoncie w szemranej dzielnicy tongue_out
            • snajper55 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:08
              kamin napisał(a):

> Nie widziałaś nigdy w sklepie ludzi kupujących bułki z koszy?
              > Czemu mają być zmacane? Po pierwsze są rękawiczki, po drugie nue zaobserwowałam
              > ludzi macających bulki, każdy sięga, wrzuca do woreczka i już.

Wystarczy że kichną czy kaszlną.

S.
            • bigzaganiacz Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 12:50
              po drugie nue zaobserwowałam ludzi macających bulki,

zaobserwowalem dziesiatki razy , moze masz cos z oczami
        • lauren6 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:51
          Chodzę do piekarni, gdzie pieczywo podaje sprzedawca. Tak, sprzedawca też może mieć koronowirusa, ale nadal t o mniejsze zagrożenie niż pieczywo zmacane przez klientów w supermarketach.
          • pyza-wedrowniczka Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:02
            Ja kupuję. Pieczywo, owoce, rzeczy na wagę, sery też kupuje na stoiskach gdzie pani odkroi. Nie kupuje planowanych rzeczy jak nie muszę że względu na ograniczenie śmieci, więc tylko do swoich woreczkow. Jakoś ani ja, ani mąż, ani dziecko nigdy się nie pochorowalismy po tym. Bez przesady
      • tol8 Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 07:55
        Zbliżeniowe płacenie
      • mikams75 Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 18:34
        podobno juz jest - przychodza do domu, prosza o wlozenie pieniedzy do specjalnego urzadzenia i poczekania w domu az sie skonczy proces dezynfekcji.
    • andaba Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:32
      Na oddziałach szpitalnych telefony noszą w woreczkach strunowych, żeby nie dotykać brudnymi łapami.
      • lwica_24 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:44
        Kto nosi? Nie widziałam, chociaż pomysł doskonały.
      • memphis90 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:16
        Ale dotykają co chwilę tego woreczka strunowego, tak...?
        • andaba Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:31
          Dotykają.
          Ale potem w szatni telefon w czystą łapkę, woreczek do śmieci.
          Nie mów, że to nic nie daje, zwłaszcza w przypadku młódek, które, gdyby im telefony w szatniach kazać zamknąć to by do pracy/na praktyki nie przyszły...
          • aankaa Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 21:59
            ciekawa jestem czy ktoś policzył jakie szkody dla środowiska (wszak to "zainfekowane" przedmioty) spowodują owe jednorazowe woreczki, maseczki, kombinezony
            • andaba Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:03
              Dla dobra środowiska to nie powinni robić absolutnie nic.
              Wtedy może bym uwierzyła, że komuś zależy na planecie jako takiej...
            • memphis90 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:16
              Medyczne idą do spalenia.
              • andaba Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:20
                Do spalenia!? ło jejciu, a smogu to nie powoduje?
                • mebloscianka_dziadka_franka Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 08:08
                  Jak się spala w spcecjalnych piecach z odpowiednimi filtrami, to pewnie nie. A na pewno nie taki, jak w przypadku palenia śmieciami w celu ogrzania domu.
                • memphis90 Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 18:08
                  A co bys chciała zrobić ze skażonym biologicznie materiałem? Może będziemy składować blisko Twojego domu, co?
            • pyza-wedrowniczka Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:34
              Ja w ogóle słyszałam, że maseczki u osób prywatnych wyrzucane do zwykłych śmieci mogą przynieść wiecej szkody niż dobrego. Bo powinno sie je utylizowac specjalnie.
          • memphis90 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:16
            Bez sensu. Telefon można zdezynfekować tak samo jak ręce. Po co generować setki worków foliowych, które - jak piszesz - przez 8h pracy i kontaktu z zarazkami są dotykane raz za razem?
            • andaba Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:19
              Pytaj tych, które tak noszą.

Choć wcale nie uważam, że to bez sensu. W szpitalu przeważnie mają rękawiczki, potem zdejmują rękawiczki z rąk, worek z telefonu i do domu syfu nie przynoszą.
              • memphis90 Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 18:09
                Rękawiczek nie nosi się non stop. Głównie do pobrań krwi i przy kontakcie z materiałem zakaznym.
    • zwyczajnamatka Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:33
      Telefon można zdezynfekować spirytusem.
      • mamdomek Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:44
        Do mikrofali na jakieś 15 sekund wink
    • cruella_demon Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:36
      Przetrzeć rozcieńczonym do 70% spirytusem.
      Można wlać roztwór do atomizera i spryskać (skuteczniejsze, bo dociera do trudno dostępnych miejsc).
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:39
      Telefonu nie wystarczy przetrzeć chusteczkami do czyszczenia telefonów? One chyba zwierają jakiś alkohol.
      • berber_rock Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:41
        Wsadzić do mikroweli.

Tylko do czego potem wsadzić mikrowele?
        • beneficia Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:48
          Do wulkanu
          • waleria30 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:39
            big_grin
          • coronawirus Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 21:12
            a gdzie wsadzić potem wulkan?
            • waleria30 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 21:14
              To system samodezynfekujacy
            • beneficia Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 21:20
              > a gdzie wsadzić potem wulkan?

No jak, w czarną dziurę.
              A na pewno poza horyzont zdarzeń.
              Co z oczu, to i z serca.
      • garnek_pieprzu Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:42

Nie wszystkie 😊
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:44
      Zmieszaj wódkę ze spirytusem 1:1 i przecieraj.
      • berber_rock Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:19
        Pogięło cie?
        Damie wódkę proponujesz?
        Jak śmiesz!
        😎
        • beneficia Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:30
          Jak to szło...?
          "Czy ośmieliłbym się proponować damie wódkę? Toż to czysty spirytus!"

Z pamięci, może ktoś poprawi smile
          • berber_rock Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:33
            Masz lepsza pamięć - dokładnie o to mi chodziło 😊
            • beneficia Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:43
              Znalazłamsmile

"– To wódka? – słabym głosem zapytała Małgorzata.(...)
              – Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus."

Od jutra czytam, ciekawe, co nowego znajdę po 10 latach smile
              • berber_rock Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 21:02
                beneficia napisała:

> Od jutra czytam, ciekawe, co nowego znajdę po 10 latach smile

Eeeh... Ja kiedyś przeczytałam w oryginale. Jeszcze lepsze smile
                • beneficia Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 21:22
                  > Eeeh... Ja kiedyś przeczytałam w oryginale. Jeszcze lepsze smile

Próbowałam... Za trudne sad
              • memphis90 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:18
                Tylko uważaj, pojawiło się nowe tłumaczenie, w którym przechrzczono Annuszkę na Anielę czy jakoś tak.
                • bywszy Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 01:48
                  memphis90 napisała:
                  > Tylko uważaj, pojawiło się nowe tłumaczenie, w którym przechrzczono Annuszkę na
                  > Anielę czy jakoś tak.

Ba, Bułhakowa na Bułgakowa! tongue_out
          • cruella_demon Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:34
            Na litość boską, królowo – zachrypiał – czy ośmieliłbym się nalać damie wódki? To czysty spirytus.

wink
      • mamdomek Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:46
        I co ma niby dać 20% roztwór alkoholu? Bakterie tylko się obliżą i poproszą o więcej.
        • madzioreck Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 12:39
          mamdomek napisał:

> I co ma niby dać 20% roztwór alkoholu? Bakterie tylko się obliżą i poproszą o w
          > ięcej.

Wódka zmieszana ze spirytusem...? A umiesz policzyć, ile masz lat? suspicious
    • lauren6 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 19:52
      Nakupiłam gazików nasączonych spirytusem 70% i po powrocie do domu przecieramy nimi telefony i klucze.
      • aankaa Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:18
        a po co przecierasz klucze ?
        • cruella_demon Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:25
          IMO, dla mnie w kluczach najgorsze są te breloczki maskotki typu owce, misie, puchate pompony. Kupa ludzi ma to przy kluczach, często mają tam klucze "pracowe", noszą wszędzie, rzucają byle gdzie.
          Jak patrzę na taką wyciuraną owcę, to mnie ciarki obrzydzenia przechodzą.
          • beneficia Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:34
            Jakby tak spojrzeć rzeczowo, to po przyjściu do domu/pracy musielibyśmy wrzucać wszystko do pralki czy tam mikrofali. Zachowajmy rozsądek.
            • sylwiastka Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:38
              Nie, rozsadne jest wlasnie mycie rak i dbanie o dezynfekcje przedmiotow majacych czesty kontakt z dlonmi.
            • cruella_demon Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:41
              Owszem i sama kluczy nie przecieram, ale te materiałowe breloki zbierają pięknie cały najgorszy syf.
              Nie na darmo do szpitala nie przynosi się dziecku misia, tylko cos z plastiku, co łatwo umyć.
            • olena.s Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 21:01
              Zdaje się, że tak postępuje dziennikarka która relacjonowała dla cnbc epidemię w Wuhan.
              www.cnbc.com/2020/03/09/what-i-learned-reporting-on-the-coronavirus-epidemic-in-china-that-could-help-you.html
              • cruella_demon Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 21:10
                https://thumbs.gfycat.com/DelightfulUnhappyAracari-size_restricted.gif?fbclid=IwAR3z0cuN2FoqGIm0W0dEaUtRNV5Vh7-gcTSwp0nRFixfVBugmlrfLaWoWpY
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 08:10
            O to jest odpowiednik dziecięcych maskotek ciąganych wszędzie. Zawsze mnie to maksymalnie obrzydza, jak widzę dziecko trzymające taką maskotkę np. w autobusie - najpierw powyciera nią wszystko dookoła w tym podłogę, a potem idzie z tym spać. Fuj.
        • sylwiastka Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:37
          Bo doryka kluczy PRZED wejsciem do domu i umyciem rak i zostawia na nich bakterie i wirusy przyniesione z miejsc publicznych. Pozniej gdy wychodzi z domu i ma czyste rece to po zamknieciu “brudnymi” kluczami te zarazki moga sie przeniesc na rece.
          • mebloscianka_dziadka_franka Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 08:14
            No i? Jak wychodzi z domu to i tak za chwilę będzie mieć brudne ręce. Wystarczy, że złapie za klamkę w samochodzie, albo dotknie kierownicy, albo upadnie jej coś na ziemie i to podniesie. A np. ubrania wierzchnie? Pierzecie codziennie płaszcze i kurtki?
    • sylwiastka Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:33
      Elektronike to juz dziewczyny napisaly 70% alkohol (etylowy). Rzeczy mniej delikatne jak klucze, przedmioty tapicerowane to myjkami parowymi, przedmioty dobrze znoszace wode mozna zalac wrzatkiem (np bawelniane rekawiczki uzywane w komunikacji miejskiej).
    • berdebul Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:43
      Generator ozonu. Spray odkażający. Myjka parowa. Zależnie od tego, co chcę zdezynfekować.
    • asia-loi Kwarantanna - jak? 09.03.20, 20:53
      Podepnę się ze swoim pytanie w tym wątku, choć może nieco nie na temat.
      Oświećcie mnie, jak wygląda kwarantanna w szpitalu?
      Można mieć swoje rzeczy osobiste? telefon, książkę, bieliznę, piżamę, szczoteczkę do zębów, mydło, szampon, ręcznik, itd.
      • berber_rock Re: Kwarantanna - jak? 09.03.20, 21:04
        asia-loi napisała:

> Można mieć swoje rzeczy osobiste? telefon, książkę, bieliznę, piżamę, szczotecz
        > kę do zębów, mydło, szampon, ręcznik, itd.

Można ale zostawiasz je na zawsze w szpitalu.
        • asia-loi Re: Kwarantanna - jak? 09.03.20, 21:25
          berber_rock napisał(a):

>
          > Można ale zostawiasz je na zawsze w szpitalu.

O, to mi się nie podoba. Zostawić telefon, który jakby nie było trochę kosztuje, w nim kontakty i różne informacje, a bez telefonu w szpitalu ciężko.
          Inne rzeczy to pół biedy, można zostawić.
      • memphis90 Re: Kwarantanna - jak? 09.03.20, 22:20
        Zasadniczo nie ma czegoś takiego jak kwarantanna w szpitalu. Kwarantanna jest w domu, w zależności od ryzyka tylko kontrolujesz temp lub jesteś dodatkowo nagabywana przez sanepid. Na oddział idziesz jak jesteś chora.
    • olena.s Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 20:58
      Denaturat.
    • bigzaganiacz Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 21:24
      Swiatlo uv
    • panna_lila Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 21:25
      a samo mycie rąk? - jak to zrobić? - wchodzę do domu, czyli zaliczam kontakt z klamką, później zdejmuje co tam mam: kurtka, czapka, szalik i dopiero mycie rąk...czasami jak wpadam to niestety też mi strasznie chce siusiu, więc najpierw na siusiu, ale może przed powinnam umyć ręce?
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 08:17
        W życiu nie zrobiłabym siusiu z brudnymi rękami. Obrzydza mnie dotykanie okolic intymnych brudnymi rękami, nawet jeśli odbywa się to przez papier. WIęc jak czuję, żę mam brudne ręce, to myję i przed sikaniem i po.
    • frequenter.light Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:19
      Może umyć w bidecie?
    • aandzia43 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:29
      Spirytus sobie kup, rozcieńcz do 70% i przecieraj nasączonym nim obficie ręcznikiem papierowym klucze, telefon i pilota do garażu zaraz po przyjściu do domu. Poza tym rozbieram się zaraz po wejściu, zdejmuję od razu buty, nie stawiam siatek na blatach w kuchni, chyba zacznę też przecierać opakowania w których są artykuły spożywcze zanim je wstawię do szafki czy lodówki. I myję ciepłą wodą i płynem do naczyń okulary, bo niestety mam zwyczaj poprawiać je.
      • aandzia43 Re: Dezynfekcja przedmiotów 09.03.20, 22:30
        Klamkę też przecieram spirytusem.
      • beata985 Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 20:53
        Spirytusu zaczyna brakować...dzisiaj w 2 biedronkach zostały tylko malpeczki....jednak chyba jutro dokupię
    • morekac Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 00:43
      Pryskam perfumami, z których zwietrzał zapach, a został alkohol. Zważywszy, że jest tam spory % alkoholu , powinno być skuteczne. Gotówka na u mnie kwarantannę kilkudniową, poza tym płacę kartą.
    • tol8 Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 07:55
      Spray dezynfekujący ogarnia codziennie klucze. Płyn do rąk załatwia ręce po przyjściu z dworu. Płyn i szmatka oblatują codziennie włączniki, klamki, myszki i klawiatury, krany, przycisk spłuczki, telefony i uchwyty. Dezynfekuję też klamki bramy wejściowej do kamienicy.
    • saszanasza Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 09:05
      Moja sąsiadka znalazła antidotum na zarazki i nosi bawełniane rękawiczki, które zdejmuje sobie tak zwyczajnie-rękoma😂
      • 35wcieniu Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 09:21
        No mogłaby zębami w sumie.
    • taniarada Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 09:16
      A co z pracownikami sklepów marketów i tysiące kasjerek.O nich się nie martwcie?Tylko o swój własny tyłek.Płacę kartą i mam to w rzyci.Swoiste rozumowanie dla swojego ego.
      • faustine Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 17:44
        Wychodząc z domu zakładam cienkie rękawiczki foliowe ( takie jak leżą przy pieczywie) , głównie żeby nie dotykać bezpośrednio przycisków , klamek i poręczy w komunikacji miejskiej. Przed wejściem do pracy wywalam , w pracy od razu myję ręce . Wychodząc do domu zakładam nowe rękawiczki. Paczka - 100 szt kosztuje ok 3zł . Dzięki nim pozbyłam się niekontrolowanego odruchu dotykania twarzy . Po przyjściu do domu dezynfekuje uszy od torby, klucze, komórkę, klamki i włączniki. Ciuchy zdejmuję, wietrzę na balkonie i piorę. Więcej zrobić się nie da smile
      • mia_mia Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 19:50
        Zapewne wkrótce będą pracować w rękawiczkach ochronnych i maseczkach i często dezynfekować ręce i taśmy. We włoskich miastach wiele zwykłych sklepów nie pracuje, a do tych niezbędnych, które pracują wchodzi się po kilka osób.
      • morekac Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 20:28
        Może pracodawca powinien zapewnić im środki higieny osobistej?
        • morekac Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 20:31
          Tfu, ochrony osobistej. Poza tym - wg twych teorii - jesli zachorują, to znaczy, że to złe kobiety były.
          BTW: coraz więcej sklepow ma kasy samoobsługowe.
    • julita165 Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 20:04
      Ja kupilam dzis litr spirytusu ( srodki do dezynfekcji niedostepne w 3 aptekach ) i zrobilam sobie zel do mycia rak ( zel aloesowy+spirytus 4:6 ) a trocge wlalam do atomizera i bede pryskac
      • mia_mia Re: Dezynfekcja przedmiotów 10.03.20, 20:35
        Złe proporcje, nie ma szans zadziałać. Musi mieć 75% Twój ma 60.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka