Dodaj do ulubionych

TV shows - historyczne

16.03.20, 13:06
Nie ogladalam "Borgias" wiec pewnie teraz obejrze. Moze wroce do starenkiego "I, Claudius" smile Uprzejmie prosze o sugestie wartych obejrzenia historical TV shows (tylko takich nie za bardzo/completely fictional jak "Vikings"). Z gory dziekuje smile Moze komus tez sie przydadza takie typy. Cheers.
Obserwuj wątek
    • lauren6 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:08
      www.imdb.com/title/tt0384766/ widziałaś?
      • bi_scotti Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:26
        Oh, looks promising smile
        Dzieki. BTW, celebrujac smierc Kirk Douglas przypomnielismy sobie "Spartacus" - jak sie jednak kino zmienilo przez ostatnich 60 lat … fascinating smile Cheers.
    • daniela34 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:27
      W moim przypadku Rodzina Borgiów i Medyceusze, poza tym poszukam serialu Poldark, bo uparłam się, że najpierw skończę czytać serię, a potem obejrzę serial. Skończyłam w 2019 jak tylko wyszedł 12.tom, teraz jest idealny moment na serial.
      • daniela34 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:29
        Może jeszcze Templariuszy obejrzę.
        • aandzia43 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:43
          Jezu, "Templariusze" są beznadziejni, daruj sobie. Dotrwałam do drugiego odcinka, nagromadzenie bredni historycznych i obyczajowych powaliło mnie.
          • daniela34 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:46
            Mówisz? To zostawię sobie na drugi miesiąc kwarantanny, jako ostatnią deskę ratunku
            • aandzia43 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 14:01
              Zostaw ale nie wykorzystuj. Kilkanaście lat temu miałam depresję, leżałam zwinięta w kłębek na kanapie i z własnej woli oglądałam drugi sezon "Klanu" - to był parszywy czas w moim życiu.
    • nenia1 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:39
      Ja Klaudiusz nie do pobicia, rewelacyjny, ze starszych można wrócić do serialu Królowie przeklęci, trucizny, intrygi, zdrady, spiski i inne ciekawostki historyczne wink
    • aandzia43 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:45
      Serial "Rzym", angielski, polecam gorąco.
      • bi_scotti Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:52
        A pamietacie taki serial o Elizabeth I z Glenda Jackson? Gdzies mi sie kolacze po glowie scena, w ktorej ona patrzy na swoja dlon i widzi, ze ma krosty ze small pox … Czy moze sama to wymyslilam? To tez staroc straszna, lata 70te?
        Tak tez mysle, ze sobie sciagne taki polski serial "Najdluzsza wojna nowoczesnej Europy" - duzo o nim slyszalam dobrego ale nigdy go nie widzialam. Macie zdanie na jego temat? Cheers.
        • aandzia43 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:59
          Elżbieta z Glendą fajna była, dla mnie jako dziecka na pewno. A krosty to pamiętam że je miała, ale jakoś neiwiele i szybko jej zeszły. Za to jej dama dworu i przyjaciółka oszpecona została bardzo. "Najdłuższą wojnę" też pamiętam, warto by sobie przypomnieć.
    • aandzia43 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 13:56
      "Kochanek królowej" o Karolinie Matyldzie Hanowerskiej, "Szaleństwo króla Jerzego" też o Hanowerczyku, tylko parę lat później, "Faworyta" o Annie Stuart - to sensowne i miło oglądające się filmy. Z seriali poza "Rzymem" polecam "Taboo" - może nie stricte historyczny, ale bardzo dobrze w realiach osadzony.
      Poza tym lekko nieco historię traktujący serial, ale bez przegięć i facepalmu co trzy minuty, to "Biała królowa" o Elżbiecie Woodwille i kobietach w czasach Wojny Dwóch Róż.
      • bi_scotti Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 14:00
        "The Favourite" obejrzalam w czasie jakiegos lotu i chetnie obejrze jeszcze raz, bo bylo duzo turbulencji wiec moje ogladanie bylo co chwile przerywane announcements pilota wink Dzieki za pozostale sugestie - robie liste! Cheers.
    • alicia033 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 15:42
      "Maksymilian i Maria"
      www.filmweb.pl/serial/Maksymilian+i+Maria.+Mi%C4%99dzy+w%C5%82adz%C4%85+a+mi%C5%82o%C5%9Bci%C4%85-2017-760321

bardzo dobry!
      • aandzia43 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 19:37
        Gdzie można obejrzeć?
        • alicia033 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 21:46
          oficjalnie Canal+.
          Nieoficjalnie - inne platformy streamingowe.
    • daniela34 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 15:53
      Emamy z Anglii, czy któraś z Was obejrzała wczoraj I odcinek Belgravii? Bo podobno miał być? Jak wrażenia?
    • mmoni Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 16:30
      "The Tudors", trochę sobie naginają fakty historyczne, szczególnie w wątku z siostrą Henryka, ale liczba żon się zgadza. Za to już bardzo wierne faktom, bo na podstawie znakomitej książki Hilary Mantel, "Wolf Hall". O Elżbiecie I to już było rozbilion seriali i mini-seriali od czasów Glandy Jackson - z głowy kojarzę z Helen Mirren i Anne-Marie Duff. Jeszcze całkiem niedawno był "Gunpowder", o spisku prochowym 1605.
      • daniela34 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 16:36
        Mantel- świetna.
        Wolf Hall serial też dobry.
        Spisek prochowy jak dla mnie słabszy, ale lubię Matka Gatissa więc obejrzałam
        • mmoni Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 16:41
          Ha, właśnie wbiłam sobie w IMDB Marka Gatissa, bo tak coś kojarzę, że on dużo w historycznych gra, i proszę, co znalazłam:
          www.imdb.com/title/tt1473802/?ref_=nm_flmg_act_41
          • daniela34 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 16:48
            😂😂😂 dzięki
          • bi_scotti Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 16:51
            Cool smile
            Sie obejrzy! Cheers.
          • gulcia77 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 16:51
            O, a wczoraj trochę czytałam o hiszpance. Dorzucam do listy filmów
        • aandzia43 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 19:42
          "Wolf Hall" to bardzo zacny film. Wybija się na tle wszystkich "Światów bez końca" czy "Tudorów".
          • daniela34 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 19:47
            Zgadzam się. W porównaniu z Tudorami wypada dużo lepiej, ale też książka na podstawie której powstał, jest świetna, a autorka nadzorowała ekranizację.
    • liliawodna222 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 17:48
      Rodzinę Borgiów polecam, nie zawiedziesz się. Z seriali historycznych warto równieżzobaczyć lub sobie odświeżyć Dynastię Tudorów, Rzym, Filary Ziemi, Świat bez końca, Wersal (bardzo niedoceniany), Downton Abbey (genialny!)… smile
      • bi_scotti Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 17:55
        Downtown Abbey jest kompletnie niestrawny, sorry wink Obejrzalam z trudem season 1, bo "wszyscy ogladali" i poddalam sie. Nie moja bajka. Completely bleee uncertain Ale na Tudors & Wersal popatrze - dzieki! Cheers.
        • liliawodna222 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 18:02
          smile
      • irisq Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 20:19
        Wersal wymiata absolutnie!
        • liliawodna222 Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 20:21
          irisq napisała:

> Wersal wymiata absolutnie!

To fakt smile
    • maniaczytania Re: TV shows - historyczne 16.03.20, 22:52
      "Victoria", właśnie skończyłam trzeci sezon i żałuję, że teraz trzeba będzie czekać na kolejny
      • bi_scotti Re: TV shows - historyczne 17.03.20, 00:18
        Yeah ... Kolezanki w pracy polecaly ale ja jestem obsessively anti-royal no bo EII jest dla mnie "head of state", eh wiec sie jakos nie pale. Poza tym obawiam sie, ze moj maz by ostro zaprotestowal a ja szukam czegos na "we dwoje" - sama to moge sobie kryminalki ogladac, bo on nie lubi wink
        Szukam za to (dla nas dwojga - historical criminal big_grin) takiego serialu, ktory byl kiedys w PRLu "Brygady Tygrysa" - francuski TV serial o poczatkach (chyba) paryskiej (a moze w ogole francuskiej?) policji. Les Brigades du Tigre - nie moge znalezc w sieci uncertain A chetnie bym sobie i temu mojemu mezowi przypomniala. No i fajnie czasem zweryfikowac, co sie pamieta wink Ktos wie gdzie taka ramotka moze sie kryc? Cheers.
        • mmoni Re: TV shows - historyczne 17.03.20, 00:32
          bi_scotti napisała:

> Szukam za to (dla nas dwojga - historical criminal big_grin) takiego serialu, ktory b
          > yl kiedys w PRLu "Brygady Tygrysa" - francuski TV serial o poczatkach (chyba) p
          > aryskiej (a moze w ogole francuskiej?) policji. Les Brigades du Tigre - nie mog
          > e znalezc w sieci uncertain A chetnie bym sobie i temu mojemu mezowi przypomniala. No
          > i fajnie czasem zweryfikowac, co sie pamieta wink Ktos wie gdzie taka ramotka moz
          > e sie kryc? Cheers.
          >

Jest na YT, ale bez napisów, więc tylko jeżeli jesteś francuskojęzyczna.
          • bi_scotti Re: TV shows - historyczne 17.03.20, 00:35
            Mais oui smile Moj maz takoz. Merci! Cheers.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka