Dodaj do ulubionych

Aloes - jak?

18.03.20, 17:23
Ktoras tu zachwalala zel aloesowy, przepraszam, ale nie pamietam kto, ale chcialam podziekowac - genialny produkt! Dodaje do kremow, do olejku - swietnie nawilza skore, ratuje mi dlonie, bo skore mam wysuszona a teraz jeszcze ja dobijam nadmiernym myciem.
Jak jeszcze uzywacie aloesu? A na wlosy jak mozna uzyc?
I tak na przyszlosc sobie mysle - czy taki wyciskany z liscia tak samo sie uzywa?
Obserwuj wątek
    • thank_you Re: Aloes - jak? 18.03.20, 17:28
      Ten z liścia najpierw musi się odsączyć.
      Ja dodaję do włosów, ale nic nie przebija mąki ziemniaczanej dodanej do odżywki. wink
      • aankaa Re: Aloes - jak? 18.03.20, 18:05
        jak to robisz ?
        • thank_you Re: Aloes - jak? 18.03.20, 19:28
          Ale ktore? Liść aloesu czy make ziemniaczana?
      • pade Re: Aloes - jak? 18.03.20, 19:02
        A co daje ta mąka ziemniaczana?
        • thank_you Re: Aloes - jak? 18.03.20, 19:27
          Maka ziemniaczana to najsilniejszy nawilżacz jaki znam - na wysokoporwatych włosach, kręconych - jak moje, sprawdza sie idealnie.
          • ga-ti Re: Aloes - jak? 18.03.20, 19:43
            Robisz z mąki 'kisiel' i na włosy? My tak robiliśmy do kąpieli noworodków.
            • thank_you Re: Aloes - jak? 18.03.20, 20:13
              Nie, nie kisiel. Odżywkę łącze z maka. Proste jak konstrukcja cepa. Na włosach śliskich, niskoporowatych nie bedzie takiego efektu jak na naturalnie puszących się, wysokoporowatych.
          • mikams75 Re: Aloes - jak? 18.03.20, 19:46
            zastanawiam sie, czy wierzyc we wszystko co ematka napisze....
            napisz prosze jak uzywasz tej maki.

a aloes - jak sie odsacza i jak sie przechowuje?
            • thank_you Re: Aloes - jak? 18.03.20, 20:23
              Z ta maka to nie był moj pomysł, ale stosuje go juz z dobrych 10 lat.
              Nigdy, po niczym, moje włosy nie były tak sypkie jak po odżywce z maka. Przy czym nie dodaje jej za każdym razem, bo stosuje różnorodna pielęgnacje.
              Po tym cemencie Kerastase tez nie.

Aloes? Odcinasz liść, stawiasz pionowo na ręczniku papierowym (podobni wycieka wtedy enodyna i aloina - co to jest, to juz sobie wygooglujcie))) ). Następnie filetujesz miąższ, przerzucasz do sterylnego opakowania i mozesz trzymać w lodowce.
              • thank_you Re: Aloes - jak? 18.03.20, 20:24
                www.anwen.pl/2014/06/niedziela-dla-wosow-19.html - tu o mące do włosów
                • pade Re: Aloes - jak? 18.03.20, 21:12
                  Dziękujęsmile
                  • thank_you Re: Aloes - jak? 18.03.20, 21:28
                    Przepraszam, za rozkojarzenie, ale pisząc te posty robiłam też lody i musiałam ciągle mieszać i pilnować, aby nie wyszedł mi krem. wink
                    • pade Re: Aloes - jak? 18.03.20, 21:44
                      Nie ma sprawysmile Podsunęłam Twoją radę córce, zresztą obie z chęcią skorzystamy.
                      A jeszcze w temacie, wiesz może z jakiego powodu farba do włosów szybko się wypłukuje?
                      • thank_you Re: Aloes - jak? 18.03.20, 22:01
                        Podobno wypłukuje się szybko z włosów rozjaśnionych - to moja ostatnio zdobyta wiedza, dopiero w zeszłym roku (lub dwa lata temu) zaczęłam tonować włosy.
                        Półtora tygodnia temu poszłam do innej fryzjerki i mam masakrę na głowię, codziennie siedzę w oleju i masce marokańskiej i cemencie, licząc na odbudowę. Czekam też na dostawę Olaplexu, może coś mi te włosy uratuje. uncertain//
                        • pade Re: Aloes - jak? 18.03.20, 22:12
                          No to by się zgadzałouncertain
                          Czym tonujesz?
                          • thank_you Re: Aloes - jak? 18.03.20, 22:21
                            Nie wiem, chodziłam do fryzjera, chciałam aby było jak najnaturalniej, więc nakładała toner ton w ton i robiła jakieś delikatne refleksy, takie z ręki i metodą "air touch". Po zimie uznałam, że może trochę rozjaśnimy górę...

No i rozjaśniła... Ty widziałaś mój kolor włosów? wink Wyglądam teraz jak pajac. Autentycznie, jak pajac.
                            • thank_you Re: Aloes - jak? 18.03.20, 22:22
                              A jak szybko Ci się wypłukuje?
                              • pade Re: Aloes - jak? 18.03.20, 23:13
                                Nie mnie się wypłukuje, tylko młodej, która zaliczyła w zeszłym roku pierwszy eksperyment z rozjaśnianiem. Efekt jej się nie spodobałbig_grin chciała wrócić do własnego koloru ale od tamtego czasu farba trzyma się ze dwa mycia, no góra trzy.
                                • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 05:02
                                  To musi przeprowadzić zabiej pigmentacji włosów, ja taki bede miala, jak tylko bede mogła pójść do fryzjera.
                            • pade Re: Aloes - jak? 18.03.20, 22:24
                              A Ty nie jesteś brunetką?big_grin
                              • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 05:03
                                Zły czas. Byłam. Moze nie brunetka, ale ciemna szatynka z bardzo ładnym kolorem.

Zostało tylko wspomnienie. 😩😩😩
                      • mikams75 Re: Aloes - jak? 18.03.20, 22:37
                        tez bym sie chetnie dowiedziala, obalam teorie z rozjasnianiem.
                        Nigdy nie rozjasnialam, kiedys mi sie trzymala farba miesiacami, a ostatnio - ta sama farba, kilka myc i nie ma nic sad
                        • pade Re: Aloes - jak? 18.03.20, 23:14
                          A jaka farba?
                          • mikams75 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 01:47
                            majirel
              • sofia_87 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 11:44
                Dzięki za te wskazówki, jesteś genialna ☺
                Ja co prawda mam niskoporowate, niefarbowane włosy, ale i tak chętnie wypróbuje.
                Ja tez dziś robię lody - Kinder Bueno😀
                • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 11:48
                  A co się dodaje, aby otrzymać smak Kinder Bueno? Czekoladowe powędrowały rano do zamrażalnika, a wieczorem zrobimy jeszcze cytrynowe. smile

Ja w ogóle lubię stosować produkty z kuchni w kosmetyce. smile
                  • sofia_87 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 11:58
                    Nutelle i pogniecione batoniki Kinder Bueno. Mieszasz tak aby te kawałki wciąż były, smakują pysznie w lodach.
                    Tak, wiem, że kalorycznie dlatego ja godzine dziennie trenuje ☺
                    To właśnie mój smak z czasów drugiej ciąży 😀
                    • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 13:28
                      Och, to zrobię mojej siostrze. smile)) Super, dzięki!

Fajnie mieć takie wspomnienia. big_grin
                      • sofia_87 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 13:36
                        Córka za kilka dni skończy dwa lata, więc dość świeże.
                        Lody i sok z marchwi dostawałam do łóżka, potem z tym niedopitym sokiem w ręku szłam do kuchni grillowac śledzia, jadlam go popijajac tym sokiem. To są dopiero wspomnienia 😀

Smacznego, lody są pyszne 😀
                        • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 13:55
                          Grillować śledzia. big_grin big_grin big_grin
                          • sofia_87 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 14:15
                            Na patelni 😁 w ciąży nie chciałam jeść surowego. Mąż mówi, że jedynie to wspomnienie poddaje w wątpliwość jego chęć posiadania trzeciego dziecka😂
                  • sofia_87 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 12:19
                    Jestem Ci także winna podziękowanie za polecenie Savon Noir 😀
                    • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 13:30
                      Super, sprawdza się? smile)) Jeśli nie stosujesz to dorzuć do tego szczotkę (ja ostatnio kupiłam cudowną w sklepie z art. jeździeckimi big_grin ) na sucho.

• sofia_87 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 13:39
                        Jest super, czasem stosuje też zamiennie z wersją Rose od Nacomi.
                        Mam szczotke na sucho od Fridge, też używam
                        • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 13:54
                          A kładziesz potem glinkę? Super, Fridge też są ekstra. smile
                          • sofia_87 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 14:18
                            Tak, kupuje w BU albo Ecospa i sama mieszam, zawsze też pod glinke nakładam żel hialuronowy.
                            Uwielbiam też własnoręcznie przyrządzone maski na tkaninie według zmodyfikowanych przeze mnie przepisów z BU.
                            • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 14:41
                              Teraz to mam czas i codziennie rano, gdy moi jeszcze śpią, to ja myk myk do wanny i leżę sobie w masce w płachcie na i jeżdżę sobie kamieniem wyjętym z lodówki. Ooo, jak cudownie. smile))

Polecam CI rosyjskie glinki, kosztują jakieś grosze, a są ekstra. Przez przypadek na nie trafiłam, bodajże Fito Kosmetik - jeśli w oczy Ci wpadną, to wypróbuj.smile))
                              • sofia_87 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 15:20
                                Dzięki, wypróbuje 😀
                                Na mnie od 4 rano śpi córcia, jak w zegarku się pojawia w łóżku, potem dołącza do nad synek, więc można pomarxyc o kąpieli 😀
      • rosapulchra-0 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 04:49
        Możesz więcej napisać na temat tej mąki?
        • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 05:05
          Napisałam w kolejnych postach. smile Maka to nawilżacz, jak gliceryna, miod, aloes, kwas hialuronowy. Dlatego po paście cukrowej/peelingu cukrowym skóra jest taka gładka. Dlatego po mące włosy sa tak sypkie i błyszczące smile Dlatego po maseczce z miodu buzie mam delikatna jak u synka. smile
          • rosapulchra-0 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 14:04
            smile Normalnie brzmi jak poezja smile
        • rosapulchra-0 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 05:41
          Doczytałam własnie smile
    • mona-taran Re: Aloes - jak? 18.03.20, 19:59
      Na włosy można użyć jako podkład pod olej.
      • mikams75 Re: Aloes - jak? 18.03.20, 22:39
        dodalam krople do kropli olejku i wtarlam w suche wlosy, zero efektu, jakbym nic nie wtarla.
        Mowisz, ze powinnam najpierw wetrzec aloes, pozniej olej, potrzymac i zmyc?
        • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 04:07
          A jakie masz włosy?
          • mikams75 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 11:26
            krecene, z tego co kiedys wyczytalam chyba wysokoporowate
            • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 11:33
              To jeśli chcesz olejować, to na mokro. Wlewasz gorącą wodę do kubka, miski (jakiej długości masz włosy?), dodajesz kilka kilka kropli olejku, mieszasz i zanurzasz w tym włosy. Trzymasz ile chcesz - z reguły im dłużej, tym lepiej. Potem emulgujesz olej maską, abyś mogła go spokojnie zmyć. Myjesz włosy. Nakładasz odżywkę z mąką ziemniaczaną. Zmywasz. Po odsączeniu włosów nakładasz serum olejowe/silikonowe, aby zabezpieczyć włosy. Et voila. smile
              • mikams75 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 12:46
                ok, przetestuje, w ten sposob nie robilam nigdy. Wlosy mam troche dluzsze niz do ramion, mialam sciac ale w najblizszym czasie beda do lopatek wink
                A olejek jakis konkretny polecasz?
                • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 13:27
                  Olejki trzeba testować.
                  Do włosów wysokoporowatych najlepiej sprawdzą się oleje wielonienasycone.

Olej z nasion chia
                  Olej kukurydziany
                  Olej z krokosza barwierskiego
                  Olej z ogórecznika
                  Olej z pachnotki
                  Olej sojowy
                  Olej z nasion bawełny (uwaga, bo ma również sporo nasyconych kwasów tłuszczowych)
                  Olej lniany
                  Olej z nasion maku
                  Olej z pestek dyni
                  Olej z orzechów włoskich
                  Olej z kiełków pszenicy
                  Olej słonecznikowy
                  Olej konopny
                  Olej z pestek winogron
                  Olej z wiesiołka
                  Olej z czarnuszki

Na liście nie ma arganowego, a to ten ostatnio stosuję. Wróciłam zresztą do OMO z olejem po masakrze fryzjerskiej. wink
                  • mikams75 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 17:51
                    ze wszystkiego co wymienilas mam tylko arganowy. Mam jeszcze amle i jeszcze jakas mieszanke. I kokosowy, ale ten sie nie nadaje, o czym przeczytalam jak juz go uzylam. Niestety nie zanosi sie chwilowo na zakupy wink
                    A i mam jeszcz oliwe i olej rzepakowy.
                    • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 18:00
                      Wez arganowy smile
                    • triismegistos Re: Aloes - jak? 20.03.20, 01:12
                      Rzepakowy jest super! A ten amla to najprawdopodoniej straszne świńcywo. Zobacz sobie skład, jeśli zawiera olej mineraalny to odradzam.
                      • mikams75 Re: Aloes - jak? 20.03.20, 01:26
                        100% amla, sama z indii przywozilam, polecana przez lokalsow.
                        • thank_you Re: Aloes - jak? 20.03.20, 08:13
                          A ten amla to 100% amli? Na pewno? Używałaś już?
                          • thank_you Re: Aloes - jak? 20.03.20, 08:14
                            Problem jest taki, że Hindusi mają w większości zupełnie inną strukturę włosów; u nas ten olejek (dobrej firmy, nie z parafiną) ma na górze w składzie olej kokosowy, sezamowy... No dla wysokoporowatych włosów = śmierć.
                          • mikams75 Re: Aloes - jak? 20.03.20, 10:32
                            tak i tak, uzywalam. Dla mnie jest dobry, niestety smierdzi i sie ciezko zmywa.
                            • thank_you Re: Aloes - jak? 20.03.20, 11:07
                              Nigdy nie miałam samej amli, duża różnica w porównaniu z innymi? A emulgujesz olej przed zmyciem?
                              • mikams75 Re: Aloes - jak? 20.03.20, 12:20
                                nie mialam nigdy mieszanki amli, wiec nie mam porownania, o emulgacji dowiedzialam sie z tego watku. Wg Hinduski amle podobno powinno sie nosic nawet i kilka dni na glowie, ja nigdy bym nie dala rady. Ja generalnie mam problem z systematycznoscia, zazwyczaj mi sie nie chce wykonywac tych wszystkich zabiegow, wiec troche trudno mi ocenic skutecznosc, ale wlosy po amli sa calkiem fajne, nie robi sie siano (jak np. po kokosowym), wlosy sa ciezsze. Na pewno amla nie nadaje sie do wgniatania we wlosy jak np. olejek arganowy, ktory nakladam tez po myciu lub wgniatam odrobine w suche wlosy. Amla tlusci mocno. Moze przetestuje z aloesem?
                                • thank_you Re: Aloes - jak? 20.03.20, 12:32
                                  Amla jest tak gęsta i tłusta jak olej rycynowy? Mozesz spokojnie emulgować olej odżywka lub zmywać płynem do kąpieli dla mam babydream z rossmanna plus potem szampon.
                                  • mikams75 Re: Aloes - jak? 20.03.20, 14:44
                                    babydream zle dziala na moje wlosy, testowalam, bo sie naczytalam achow i ochow.
                                    Amla jest inna niz ilej rycynowy. Jest plynna i niby w dloniach umiarkowanie tlusta ale ma dobra "przyczepnosc" do wlosow, nie jest taka "tepa" przy nakladaniu jak olej rycynowy, dobrze sie rozprowadza. Nie wiem czy dobrze tlumacze.
                                    • thank_you Re: Aloes - jak? 21.03.20, 06:09
                                      Bo babydream jest dobrym zmywaczem, ale potem trudno go domyć, dlatego trzeba jeszcze zastosować na koniec szampon. Ale mniejsza o to. Zainteresowalas mnie tą czysta amla, wiec jesli gdzies znajdę, to kupie. Dzieki smile
        • mona-taran Re: Aloes - jak? 19.03.20, 05:55
          Ja tak robię, mam włosy średnioporowate. Zwilżam włosy, nakładam żel aloesowy a na to oliwę. Łażę z tym 1-3h i zmywam. Włosy po takim zabiegu mam wygładzone, błyszczące i lepiej się układają same z siebie.
    • fil.lo Re: Aloes - jak? 19.03.20, 14:12
      Na oparzenia i na wszelkie podrażnienia skóry (aloes, bo jak widzę wątek skręcił w inny temat).
      • mikams75 Re: Aloes - jak? 19.03.20, 17:53
        nie ma to jak ematka - w watku o aloesie jest o farbie, mace ziemniaczenej i olejkach smile
        • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 18:00
          Współczuje twoim dziecią. wink)))
        • pade Re: Aloes - jak? 19.03.20, 18:46
          Maska z mąką ziemniaczaną to jest cud! dzięki Thank_yousmile Dzisiaj ja w niej "siedziałam", jutro córa robi próbę.
          • thank_you Re: Aloes - jak? 19.03.20, 19:29
            Tadam. big_grin Teraz ziemniaczaną wykupią ze sklepów. big_grin
            • mikams75 Re: Aloes - jak? 20.03.20, 00:04
              mam kilka paczek big_grin
              a to dlatego, ze zyje w kraju, gdzie maki ziemniaczanej nie ma! jak gdzies dorwalam to zrobilam zapasy big_grin
              • thank_you Re: Aloes - jak? 20.03.20, 08:15
                Jak użyjecie to poproszę tu o opisanie wrażeń. smile))
                • mona-taran Re: Aloes - jak? 20.03.20, 08:43
                  Hmm ja mam tylko zwykłą odżywkę marketową, nada się? Czy musi być typowa maska?
                  • triismegistos Re: Aloes - jak? 20.03.20, 08:52
                    Pewnie może. Tanie marketowe kosmetyki miewają świetne składy.
                    • mona-taran Re: Aloes - jak? 20.03.20, 08:55
                      Ok to spróbuję i dam znać :p
                      • mona-taran Re: Aloes - jak? 20.03.20, 10:20
                        No i nie spróbuję, bo nie mam mąki ziemniaczanej uncertain mam kukurydzianą i różne rodzaje pszennej tylko...
                  • thank_you Re: Aloes - jak? 20.03.20, 08:59
                    Make ziemniaczana mozesz dodać do kazdej odżywki lub maski; marketowa nie znaczy dobra, nie znaczy tez zła. Masz jaka masz. Ja mam dobre odżywki za 10 i za 100 zł wink
                    • mona-taran Re: Aloes - jak? 20.03.20, 09:05
                      Miałam i lepszą, ale mi chłop do golenia zużył 😂 twierdzi że lepiej mu się goli ja odżywkę do włosów niż na wszelkie pianki itp....
                      • thank_you Re: Aloes - jak? 20.03.20, 09:47
                        Jak jeszcze goliłam nogi, to też wolałam odżywkę. big_grin
                      • triismegistos Re: Aloes - jak? 20.03.20, 10:05
                        Lepssszy poślizg smile Ja przed goleniem smaruję nogi olejkiem, a dopiero na to jakieś spienione myjadło.
          • pade Re: Aloes - jak? 20.03.20, 18:08
            Dzisiaj maseczkę z mąką zrobiła sobie moja córka. Ma teraz tak jak ja lejące, sypkie włosybig_grin
            • thank_you Re: Aloes - jak? 20.03.20, 18:42
              ❤️❤️❤️ Bo ona ma włosy o strukturze moich. ❤️❤️❤️
              • pade Re: Aloes - jak? 20.03.20, 20:03
                Zachwycona jestkiss
    • mikams75 Re: Aloes - jak? 21.03.20, 00:48
      pewnie juz spicie, a ja wlasnie sie wybieram pod prysznic i sie zastanawiam ile czasu na glowie trzyma sie te odzywke z maka ziemniaczana?
      • thank_you Re: Aloes - jak? 21.03.20, 06:06
        Tyle ile lubisz. smile i jak??? smile
        • mikams75 Re: Aloes - jak? 21.03.20, 16:49
          calkiem dobrze, ale ktotko trzymalam no i gapa jestem, bo za pozno zauwazylam, ze mam tylko resztke odzywki i ta maka nie chciala sie wmieszac, wiec dodalam wody. Na pewno nie jest gorzej niz bez maki, czy lepiej to nie wiem.
        • mikams75 Re: Aloes - jak? 22.03.20, 01:38
          poprawka - do wieczora wlosy sa o wiele fajniejsze niz rano, moje wlosy potrzebuja czasu, zeby zaczac wygladac wink Na pewno powtorze!
          • triismegistos Re: Aloes - jak? 22.03.20, 13:56
            Ożywki możesz tuningować różnymi rzeczami smile Jogurtem, galaretką, olejem, żółtkiem, glutem lnianym, miodem, kwasem hialuronowym, kakao...
            • thank_you Re: Aloes - jak? 22.03.20, 14:10
              Tak tak, niech doda żółtko do włosów wysokoporowatych wink Bez zmycia i nałożenia kolejnej odżywki z czymś głęboko nawilżającym - to będzie ratowała włosy przez miesiąc. wink
              • triismegistos Re: Aloes - jak? 22.03.20, 14:34
                Racja, rozpędziłam się.
                • thank_you Re: Aloes - jak? 22.03.20, 14:54
                  Po prostu pamietam jak sama sie kiedyś rozpedzilam z żółtkiem a raczej po prostu nie wiedziałam, co i do jakich włosów wink Na szczęście teraz mozna ludzi ostrzec 😆
                  • mikams75 Re: Aloes - jak? 22.03.20, 15:37
                    dzieki, zoltko to juz sama kiedys przerobilam big_grin

ale jak juz jestesmy przy temacie - zgapilam sie i nie mam co tuningowac, nie mam zadnej odzywki. Czym kuchennym moge zastapic odzywke do wlosow? Czesciowo wgniataniem olejkow po myciu, ale moze macie jeszcze jakies pomysly?

• triismegistos Re: Aloes - jak? 22.03.20, 15:40
                    Rozpędziałam się, bo dzisiaj właśnie stjuningowałam maskę róznościami w tym żółtkiem wlaśnie... Tylko na pierwsze O, a i wykończyłam wlosing płukanką...
          • thank_you Re: Aloes - jak? 22.03.20, 14:13
            Super, bardzo się cieszę. Odżywka musi być taką "tępa", im naturalniejsza w składzie, tym dłużej możesz trzymać. smile Moje włosy też tak mają, że im dalej od mycia tym ładniejsze. Teraz, gdy siedzę w domu, to wcieram w nie olejek/krem egipski i zwijam ciasno ślimaki - gdy je rozwiązuje po kilku h to śladu nie ma po tym, co wtarłam. wink Nawet po 4-5 dniach od mycia i codziennego aplikowania oleju.
            • mikams75 Re: Aloes - jak? 22.03.20, 15:39
              mam podobe wlosy, gdyby przy skorze nie robilo sie nieswiezo, to moglabym bardzo rzadko myc.
              Fajna odzywke lavera mialam, snejkowa kiedys polecala.
              Co to jest krem egipski?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka