Dodaj do ulubionych

Przygotowanie pedagogiczne

21.03.20, 19:48
Pytanie do świeżo upieczonych nauczycielek moze?
Ile godzin powinien obejmować kurs "Przygotowanie pedagogiczne do nauczania przedmiotów w szkole podstawowej lub ponadpodstawowej"? Widzę różne wersje, m in 330 godzin teorii i 90 godzin praktyk, oraz 270 + 150, i obie uczelnie twierdzą, że ich kurs jest oparty o aktualne przepisy. To jak to jest?
Nie chodzi mi o przedmioty zawodowe czy jak im tam, zwykły angielski lub niemiecki.
Obserwuj wątek
    • zonazolnierza Re: Przygotowanie pedagogiczne 21.03.20, 19:56
      Przygarnij jakies dziecko powyzej 9 lat na zdalne domowe nauczanie :p teoria z praktyką i to za darmosmile
      • prezent_urodzinowy Re: Przygotowanie pedagogiczne 21.03.20, 19:59
        Ale papier, muszę mieć papier, z pieczatką wink
    • mari.sol Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 10:23
      Zajrzałam do rozporządzenia i wynika z niego, że musi być 270+150.
    • agonyaunt Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 14:41
      Nie wiem jak jest z przepisami, ale brałabym ten kurs, w którym jest więcej praktyki - i to mówię z doświadczenia, teoria to jedno, najwięcej wynosi się już z samej pracy.
      • little_fish Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 15:25
        Porada nie do końca sensowna. Jeżeli skończy kurs niezgodny z przepisami, to większa liczba godzin praktycznych nic jej nie da. To oczywiście teoretycznie, bo przepisy wymagają akurat tego z większą ilością praktyk.
        • extereso Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 15:32
          Poza tym kto załatwia praktyki. Jeśli uczelnia, można sobie z większą liczbą godzin robić ( choć według mnie bez sensu, w akcji się zahartuje a wiele więcej się nie nauczy, opiekun praktyk z tego co wiem często puszcza na żywioł, to już lepiej za pieniądze to robić), jeżeli student- po co sobie dodatkowe trudności na łeb ściągać.
          • extereso Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 15:35
            Ale nie jestem nauczycielką ani młodą ani stara, więc piszę tylko taka refleksję, może się nie znam.
          • little_fish Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 15:45
            Już od dawna chyba uczelnie nie załatwiają praktyk. Tak serio, to większość ma w nosie jak te praktyki wyglądają i gdzie się odbywają. Niestety.
          • little_fish Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 16:57
            Ale zgadzam się, więcej godzin praktyk bywa kłopotliwe, zwłaszcza dla osoby pracującej czy mającej obowiązki rodzinne.
        • agonyaunt Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 15:49
          Widzisz, ja w ogóle nie zastanawiałabym się nad zgodnością z przepisami, skoro oba kursy dają te same uprawnienia. Po prostu z perspektywy czasu stwierdzam, że to jest zawód, w którym teoria nigdy nie przygotuje do pracysmile
          • little_fish Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 15:50
            Jak będziesz mieć kurs niezgodny z przepisami to cię do pracy nie przyjmą.
            • agonyaunt Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 15:59
              Serio? To nie wystarczy potwierdzenie nabycia uprawnień, trzeba jeszcze przedstawiać program kursu?
              Dla mnie w ogóle jest dziwne proponowanie niezgodnego kursu, po co to i dla kogo w takim razie?
              • little_fish Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 16:03
                Potwierdzeniem jest dyplom/świadectwo na którym jest program, ilość godzin itp.
                Nie mam pojęcia kto i po co oferuje kursy niezgodne z rozporządzeniem. Może to jakaś stara, nieaktualna informacja na stronie "uczelni"
                • agonyaunt Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 16:18
                  > Potwierdzeniem jest dyplom/świadectwo na którym jest program, ilość godzin itp.

Dzięki za wyjaśnienie!
    • edka12 Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 16:56
      Ja robiłam tzw kwalifikacyjny kurs pedagogiczny już pracując w szkole. Kurs był sobotnio-niedzielny, żadnych praktyk w ramach kursu nie robiłam, kurs zakończył się zaliczeniem na podstawie napisania pracy zaliczeniowej. Papier zaakceptowany przez szkołę, organ prowadzący i kuratorium.
      • little_fish Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 16:58
        Praca w szkole bywa zaliczana jako praktyki.
        • edka12 Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 17:37
          Tak, zgadza się. Mam na myśli, że nie musiałam tego w żaden sposób udowadniać, czy dokumentować. Koleżanka robiąc studia podyplomowe z zakresu pedagogiki specjalnej i pracując w takiej szkole musiała wypełniać dzienniczki praktyk, podbijać je w swojej szkole i dostarczać do uczelni wyższej. Fikcja ale konieczna do zaliczenia. Ale to podyplomówka a nie zwykły kurs.
          • little_fish Re: Przygotowanie pedagogiczne 20.08.21, 17:45
            Każda uczelnia ma swoje wymagania. No i faktycznie też zależy czy to kurs czy studia
    • mkielinski Re: Przygotowanie pedagogiczne 27.07.22, 09:41
      Marysia,
      a studiowałaś stacjonarnie, bo czytam w rozporządzeniu z 25 lipca 2019:
      "§ 1a.2) W roku akademickim 2019/2020 zajęcia lub grupy zajęć realizowane w formie praktyk zawodowych na studiach
      przygotowujących do wykonywania zawodu nauczyciela, o którym mowa w § 1 pkt 1–3, oraz na studiach podyplomowych
      przygotowujących do wykonywania zawodu nauczyciela, o którym mowa w § 1 pkt 1 i 3, rozpoczętych przed dniem 1 października 2019 r. i kończących się w roku akademickim 2019/2020, mogą być realizowane z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość.
      § 1aa.3) W roku akademickim 2020/2021 zajęcia lub grupy zajęć na studiach przygotowujących do wykonywania zawodu, o którym mowa w § 1, oraz na studiach podyplomowych przygotowujących do wykonywania zawodu, o którym mowa
      w § 1 pkt 1 i 3, mogą być prowadzone z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość w wymiarze umożliwiającym uzyskanie do 100% liczby punktów ECTS określonej dla tych zajęć lub grup zajęć odpowiednio w programie studiów
      lub programie studiów podyplomowych dla danego roku studiów lub studiów podyplomowych.
      § 1b.4) 1. W roku akademickim 2020/2021 zajęcia lub grupy zajęć realizowane w formie praktyk zawodowych na studiach przygotowujących do wykonywania zawodu nauczyciela, o którym mowa w § 1, oraz na studiach podyplomowych
      przygotowujących do wykonywania zawodu nauczyciela, o którym mowa w § 1 pkt 1 i 3, mogą być realizowane również:
      1) w podmiocie prowadzącym to kształcenie;
      2) przez udział studenta lub uczestnika studiów podyplomowych w prowadzeniu przez szkołę lub placówkę systemu
      oświaty lekcji lub zajęć z wykorzystaniem metod i technik kształcenia na odległość"
      ?
      O następnych latach akademickich już nic nie ma, czyli nie można zdalnie.
      • mkielinski Re: Przygotowanie pedagogiczne 27.07.22, 09:47
        P.S.
        cytowałem rozporządzenie o ogłoszone w obwieszczeniu z 6 kwietnia 2021 roku: isap.sejm.gov.pl/isap.nsf/DocDetails.xsp?id=WDU20210000890 . O tego czasu wprowadzono zmiany, których nie ma w wersji rozporządzenia, które cytuje mari.sol poniżej.
        • mkielinski Re: Przygotowanie pedagogiczne 27.07.22, 09:57
          P.S. 2 Czy trzeba mieć konto na @gazeta.pl, żeby dostać e-mail o powiadomieniach, bo ustawiłem powiadomienia od przyjaciół i nieprzyjaciół, a gdy klikam na dole tej dyskusji "Powiadamiaj mnie o nowych wpisach", to nadal widzę "... uzupełnij adres pocztowy w ustawieniach konta!"?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka