Dodaj do ulubionych

Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki.

27.03.20, 13:19
W rodzinie chłopa jest dziewczyna. Nigdy nie pracowała zawodowo, wychowywała dzieci i zajmowała się domem- tradycyjny model włoskiej rodziny z południa. I ni z tego ni z owego 4 miesiące temu zaczęła pracować jako opiekunka dla pewnego bardzo wiekowego pana. I temu panu po 2 miesiącach tej opieki się zmarło, po czym okazało się, że przed śmiercią przepisał swój dom na... męża tej dziewczyny.
I teraz w rodzinie wrze, bo część twierdzi, że to niemoralne, nie powinni tego domu przyjmować itp, a część twierdzi, że facet sam zdecydował więc czemu nie uszanować jego woli. Dodam, że rodziny ponoć nie miał.
Którą stronę poprze ematka?
(Z góry mówię, że głębszych szczegółów sprawy nie znam)
Obserwuj wątek
    • bei Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:24
      Znam inna sprawę- starszej opiekunki, pan w zamian za dobrą, wieloletnią opiekę przepisał aż dwa domy (mieszkaniec Hamburga).
      Moim zdaniem nieważne jak długo opiekunka opiekowała się podopiecznym, ńie rozumiem tylko, dlaczego to jej mąż dostał dom.
      • bei Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:25
        Uciekło.
        Skoro pan był w pełni władz umysłowych, to uważał darowiznę za sprawiedliwą.
      • fitfood1664 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:36
        Bo w niektórych krajach prawo zakazuje takich praktyk. Może tak jest we Włoszech?
        • stara-a-naiwna Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 18:45
          nie zakazuje

az przeciwnie tam takie praktyki są bardzo częste (również wtedy kiedy "zmarły" miał swoją rodzinę i spadkobierców)
    • meduza321 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:24
      Wziełabym dom, pieniedzy nigdy nie za duzo smile
    • mdro Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:25
      Ale dlaczego mężowi?
      • mona-taran Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:27
        Nie mam pojęcia, to jest jedną z niejasności w tym wszystkim..
      • asfiksja Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:27
        Podejrzewam, że chciał podkreślić nieerotyczny charakter swojej decyzji.
        • aerra Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:28
          To trzeba było na oboje.
          A tak wręcz przeciwnie - możnaby pytać, czy pan mężowi chciał coś wynagrodzić tongue_out
    • milka_milka Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:26
      Jeśli nie miał rodziny, a dziewczyna opiekowała się nim dobrze i uczciwie, to czemu nie brać? Dziwi mnie tylko, czemu przepisał jej mężowi, a nie jej.
    • cauliflowerpl Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:26
      Zastanawia mnie tylko, dlaczego na męża, nie na nią.
      Miałam taki przypadek w dalekiej rodzinie, tylko tam opiekunka pracowała ładnych parę lat. Jestem bardzo za.
      • mona-taran Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:30
        Tutaj ta część rodziny która jest na nie węszy jakiś niemoralny szwindel, bo ten jej mąż to taki trochę śliski typek, a ona do pracy się nigdy nie paliła..
      • mika_p Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:30
        Może spadkodawca miał XIX-wieczne poglądy i uważał, że kobiety nie mogą być właścicielkami nieruchomości.
        • cauliflowerpl Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:35
          A to jest bardzo możliwe, w Hiszpanii jeszcze w XX wieku kobieta bez pozwolenia męża nie mogła konta w banku założyć. Włochy chyba podobnym torem szły.
          • turzyca Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:43
            >Włochy chyba podobnym torem szły.

Wlochy zdelegalizowaly zabojstwa honorowe na przelomie lat 60. i 70. XX wieku.
      • fitfood1664 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 15:08
        We Francji zawody medyczne nie mogą dziedziczyć po podopiecznych. Jeśli podobnie jest we Włoszech, co by mnie nie zdziwiło, to może pracowała jako pielęgniarka? Jeśli nie to pozostaje kwestia "honoru".
        • mona-taran Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 15:11
          Nie, żadna z niej pielęgniarka. Ona dotąd nie pracowała nigdy nigdzie. Szybko wyszła za mąż, porodziła dzieci i była po prostu matką domową. I też stąd zdziwienie rodziny, że tak nagle znikąd ona opiekunką chce być, a potem ten dom.. to takie trochę podejrzane się wydaje wink
          • beneficia Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 20:14
            >I też stąd zdziwi
            > enie rodziny, że tak nagle znikąd ona opiekunką chce być, a potem ten dom.. to
            > takie trochę podejrzane się wydaje wink

Uwaga, pojadę spiskiem - w takim razie TO ONA przekonała starszego pana, żeby dom był na męża (żeby było mniej podejrzane)
          • fitfood1664 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 22:04
            No podejrzane, ale nie na tyle, żeby byłościgane z urzędu. Z tym, że jeśli rzeczywiście człowiek nie miał rodziny, to jestem skłonna uwierzyć że wolał zapisać komuś konkretnemu niż zostawić państwu.

We Francji był przypadek, gdzie ścigano panią z tytułu podejrzenia wyłudzenia, z tym, że tam pan panią poślubił. Też bardzo wiekowy był. Ona nie.
    • aerra Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:27
      Ale czemu na męża?
      Jak pan nie ma rodziny, to nie mam specjalnych oporów, u nas wtedy majątek przejmuje gmina chyba, więc tym bardziej.
    • triss_merigold6 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:32
      Dlaczego na męża, a nie na panią? We Włoszech są jakieś formy odgórnego ograniczenia praw majątkowych dla gospodyń domowych?
      • mona-taran Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:33
        Nie ma żadnych ograniczeń prawnych, jedynie mentalne :p
    • gliminstory Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:32
      Oczywiście że powinni przyjąć, tym bardziej jak facet nie miał rodziny,
      natomiast szalenie przykre, ze w tym środowisku kobieta nie znaczy nic, jest tylko własnością facetów - i to jest głęboko niemoralne że nie zapisał na nią tylko na męża.
    • anika772 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:32
      Dlaczego na męża, czy w południowych Włoszech kobiety nie mają prawa posiadać nieruchomości?!
      • magdzialena78 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 18:34
        Rozwiazaniem zagadki jest pewnie okreslenie " śliski typek"
    • turzyca Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:33
      A, jak nie mial rodziny, to spadek przypadnie gminie, nie?
      To chyba lepiej jakiejs rodzinie niz gminie? Czy rodzina taka patriotyczna i chce wesprzec gmine?

Przy czym ten spadek moze im zaszkodzic. Trzeba dokladnie sprawdzic stan domu, sprobowac go wycenic, bo podatek zaplaca jako obce osoby bardzo wysoki, nie wiadomo, czy warto inwestowac. Jesli jest popyt na domy w okolicy, to brac, jesli to jedna z tych wiosek, gdzie domy sa sprzedawane po euro, bo wszyscy uciekaja, to odrzucic.

Swoją drogą doceniam, że przepisał na męża opiekunki, choć normalnie byłabym zirytowana, ale tu to jest taka dość wyraźna sugestia, że kwestie damsko-męskie w tle nie występują.
      • mona-taran Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:37
        Jedyne co wiem, to że dom jest w mieście (30tys mieszkańców, niedaleko Tarentu) i że wymaga remontu. Więc to nie wiocha zabita dechami, ale coś w ten remont trzeba włożyć.
    • lot_w_kosmos Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:48
      To skoro nie ma rodziny, to komu ma przypaść ten dom?
      Skarbowi Państwa?

NIech laska bierze domek i cieszy.
      Już rodzina niech się nie martwi ojej moralność.
      Zazdrość im dudy ściska?
      Ciekawe, czy gdyby ich to dotyczyło, to by się szlachetnie wyrzekli ... Tia ....
      • mona-taran Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 13:57
        Myślę, że części właśnie ściska dudy, a część wypatruje jakichś kłopotów które z tego wynikną.
      • zosia_1 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 20:05

Można zapytać rodziny, czy oni by nie wzięli, bo opiekunka ma opory, ciekawe co wtedy by odpowiedzieli?
    • kasiaabing Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 14:21
      Dziwi mnie tylko, że przepisał na męża.
      Moja ciotka tak odziedziczyła piękne mieszkanie w Warszawie. Opiekowała się starszą panią bez rodziny i ta w zamian przepisała jej wszystko.
    • feliz_madre Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 14:45
      Jak w filmie na noże. Tyle że tam rodzina była dość liczna.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 14:58
      Jak nie miał rodziny to makatek na gminę przechodzi.
      Jedynie co mi przeszkadza to, że tego domu nie dostała dziewczyna zajmująca się dziadkiem tylko jej mąż - bez sensu!
    • disco-ball Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 15:14
      Znam taka sytuacje, kobieta sie opiekowala wiekowym panem wiele wiele lat. Dostala naprawde duzy majatek. Bardzo daleka rodzina tego pana plula jadem, ale prawnie nic jej nie mogli zrobic, w koncu odpuscili. Oczywiscie nikt z tych krzyczacych panu tylka nie wycieral, pani - tak.
      • mona-taran Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 15:45
        Ja myślę, że jakby on się opiekowała tym panem wiele lat, to reakcje byłyby inne..
        • anika772 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 19:49
          Może i by się opiekowała, ale wziął i umarł.
          I serio, ta rodzina tak się ekscytuje, przypuszcza, omawia, zgaduje, ocenia czy moralne, szuka drugiego dna..?
          Matko boska.
          • mona-taran Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 21:28
            No ba, pewnie, że się ekscytuje i szuka drugiego dnia, zawsze i we wszystkim :p m.in. dlatego cieszymy się że mieszkamy w odległości 2000km :p
            • anika772 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 21:36
              Czytam teraz tę sagę neapolitańską Eleny Ferrante, i to co piszesz, brzmi znajomo i podobnie.
              Ale kurde tamto było 60 lat temu!
              • mona-taran Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 21:53
                Na południu pewne rzeczy się nie zmieniły, mimo, że udają, że zmieniło się wszystko wink
      • eliksir_czarodziejski Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 16:38
        Jak się opiekowała wiele lat to w ogóle nie jest dla mnie dziwne że starszy pan czy pani mógł chcieć i przepisał cały majątek. Po wielu latach taka osoba to jak członek rodziny. Jeśli rodzina która pluła jadem to była daleka rodzina to jest to niesmaczne.
      • hanusinamama Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 21:58
        Free tego nie robiła...nie zebym miała coś przeciwko spadkowi ale porównanie z dudy. Pani pracowała w ten sposób.
    • volta2 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 16:26
      cóż dziwnego że przepisany na męża?
      pani siedziała w garach i pralni, a pan mąż partyjke w wista, cygaro odpalił, pogadali, popili, mieli czas się zaprzyjaźnić i jakoś dziadka omamił?\

oczywiście wersja druga to podkreślenie, że nie chodziło o zapłatę za usługi z branży erotic ale to juz zauważone zostało
    • eliksir_czarodziejski Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 16:35
      Jeśli nie miał rodziny to ok, jego wola. Jeśli miał, to tak uważam że wzięcie tego domu byłoby niemoralne.
      • rosapulchra-0 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 18:44
        A jeśli rodzina miała starszego pana w dudzie?
    • arganowa Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 17:58
      Znałam podobny przypadek, tylko miał gorsze zakończenie. Pani nie pracowała całe życie, zajmowała się dziećmi, czyli ten włoski model rodziny, a jak się zmarło jej mężowi (jakoś po 50., stwardnienie rozsiane) to się okazało, ze wszystko zapisał swojej opiekunce. Miał taką panią do pomocy w końcówce życia, pracowała u nich kilka miesięcy, głównie woziła go wózkiem na spacery i pomagała mu w obsłudze komputera. Żona dochodziła swoich praw w sądzie, coś tam nawet wygrała ale nie na tyle, żeby zachować dom. Za zachowek czy coś w tym stylu kupiła małe mieszkanie w innym mieście. Dorosłe dzieci nie dostały ostatecznie chyba nic. Tak że ten.
      • szalona-matematyczka Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 19:11
        Niemozliwe. Dzieci maja prawo do zachowku. Skoro zona dostala zachowek od obrotnej opiekunki, to i dzieci powinny dostac. Chyba, ze pasowal im tak testament ojca, ze wspanialomyslnie nie.wniosly o zachowek, po to by obca baba, ktora kilka miesiecy zawodowo (= za pieniadze) wozila ojca na spacery nie stala sie biedniejsza. Ale wtedy to jest przypadek dla psychiatry.
    • julita165 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 20:21
      Jezeli naprawde nie mial rodziny to czemu nie? Nie mial chlop komu przepisac to dal komu chcial. Jego prawo. Mialam taka przyszywana ciocie, wyjechala do Niemiec w 1981r. Poczatkowo, jak to swieza imigracja, chwytala sie kazdej pracy. No i kilka lat opiekowala sie samotna, stara Niemka. W koncu byli jak rodzina, zapraszali ja na swieta itp. I ona ciotce tez przepisala majatek. Okazalo sie tego calkiem sporo. Dzieki temu spadkowi najpierw w Niemczech, a potem i w Polsce rozkrecili calkiem duzy interes w branzy chemicznej. Teraz juz ich syn z tego zyje. Nie ma w takich sytuacjach nic zlego.
    • fitfood1664 Re: Tak dla oderwania od 👑, spadek dla opiekunki 27.03.20, 22:09
      Ale, ale. W czyjej rodzinie wrze? Tej dziewczyny? Zazdrośniki!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka