Dodaj do ulubionych

unikaj wózków i koszyków

30.03.20, 11:58
To zalecenie mnie trochę rozśmieszyło - wyobraziłam sobie, że wlokę po ziemi wielki wór z żywnością dla 9 osób na 5 dni (dla tylu robię, w tym dwóch nastolatków płci męskiej, jeśli to coś komuś mówi). Fakt, dezynfekuję swoim płynem rączkę, ale jednak nie mam jak zrezygnować ze sklepowego wózka. A wy macie jakieś ciekawe patenty?
Obserwuj wątek
    • h_albicilla Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:01
      Nie mam patentów i wózków unikać nie będę.
    • chococaffe Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:01
      ręakwiczki
      • helena31 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:21
        właśnie w tym apelu, który mówi o nieużywaniu wózków jest punkt o tym , by nie używać rękawiczek- jeśli je źle zdejmujesz , możesz zakazić się tym , co na nic jest wink
        • daniela34 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:24
          No, ale na zdrowy rozum, jeżeli używam rękawiczek, a po ich zdjęciu natychmiast myję/dezynfekuję ręce, to jakie jest ryzyko, że zarażę się tym, co na nich jest?
          • czerwonylucjan Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:50
            Jesli je natychmiast potem myjesz to po co ci rekawiczki?
            • daniela34 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:53
              Z prostego powodu- żeby w sklepie powstrzymać odruch dotykania twarzy, nosa itd. Jak mam rękawiczki to mój mózg mówi STOP od razu.
              • aandzia43 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 17:55
                Mam tak samo. Poza tym kiedy mam potrzebę zrobić coś ręką czystą (wyjąć rzęsę z oka, podrapać się w pod ramiączkiem stanika) to zdejmuję rękawiczkę. Potem nakładam nową. I jeszcze jedno: ręce mam wysuszone częstym myciem i dezynfekcją, więc pewnie naskórek jest uszkodzony.
              • memphis90 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 19:45
                Ja dziś założyłam rękawiczke, bo niby obowiązek przed złapaniem pieczywa i zostawiłam na ręce. Normalnie co 5 sekund łaskotały mnie wlosy, swędział nos itd. Macalam sie i macalam jak opętana. Już wolę się dezynfekowac.
        • chococaffe Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:25
          Po zdejmowaniu rękawiczek ręce bardzo dokładnie.
        • misterni Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 14:17
          Naucz się dobrze zdejmować rękawiczki - to naprawdę nie jest wielka filozofia i pełno filmików instruktażowych w necie.
    • aerra Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:03
      Na początku też dezyfekowałam swoim płynem, teraz nawet tego nie robię, bo w markecie, w którym najczęściej robię zakupy, przy wózkach stoi na stałe pracownik, który wyciera każdy wózek po odstawieniu przez klienta.
    • bib24 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:03
      no i właśnie
      a mnie ostatnio porządny nerw wziął.
      jadę do kauflandu do apteki, która jest pierwszym sklepem przy wejściu. przed sklepem ochroniarz i mówi, nie wolno wejść bez koszyka. tłumaczę, że ja 10 metrów do apteki, nie wchodzę na teren kaufland, a do apteki i tak mam wejść bez wózka. no nie i koniec mam mieć wózek. kurde pytam dlaczego a ten jełop do mnie, że to wynika z rozporządzenia (tego o spacerach z zeszłego tygodnia). akurat je kilka razy przeczytałam i takie wmawianie to nie ze mną.

ale nie będę się bić z łysym karkiem to już podchodzę do tego wózka. i wózek: niezdezynfekowany, muszę dotknąć rączki, łańcucha, którym sczepione są wózki, wsadzić i wyjąć monetę, potem sczepić powtórnie.... No i szlag mnie trafił, wyjechałam wiązanką i zrobiłam nawrotkę bez zakupów.

Zastanawiam się tylko czy jest gdzieś miejsce, gdzie mogę się na takie podejście sklepu poskarżyć. Bo to jest w sumie narażanie zdrowia klienta.
      • kosmos_pierzasty Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:06
        W moim kauflandzie właśnie wózki były bez monet. Za to rozbroili mnie ludzie - większość robiła zakupy z kimś, w ogóle nie zachowywali odstępów, zero masek, zero rękawiczek.
        • heca7 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:27
          U mnie w piątek , w Stokrotce baba zrobiła na mięsie awanturę, że w sklepie jest za dużo ludzi. Stokrotka wielkości 1/4 standardowej budowanej od podstaw Biedronki. W środku policzyłam- 14 klientów. 5 alejek + stoisko z mięsem i wędlinami. I darła się, że ona to zgłosi itd. Co ciekawe tylko ona była w towarzystwie męża a reszta to osoby pojedyncze.
          • memphis90 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 19:47
            Na miejscu obsługi kazałabym jej wyjść na zewnątrz i poczekać, aż się zatłoczenie zmniejszy do 9 klientów m.
      • bei Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:09
        Myślę, ze chodziło o to, ze sklep wystawia tyle wózków, ilu klientów może wejść do środka. Gdy wchodzisz bez wózka to zanurzasz dozwolony limit. Tak samo gdy para bierze jeden wózek ( powinna wziąć dwa wózki).
        • bei Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:10
          Zaburzasz nie zanurzasz
        • bib24 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:11
          nie bylo limitu klientów. 90% wózków było wolne. po prostu kazali gląbowi wpuszczać tylko z wózkiem to tak wpuszcza.
          • profes79 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 16:24
            No to pretensje do sklepu - jemu kazali to albo będzie to robił albo poszuka sobie innej roboty.
    • kosmos_pierzasty Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:03
      Nie, też dezynfekuję rączkę i mam rękawiczki. Z pewnością nie będę robić zakupów do koszyczka, który mogłabym wziąć z domu, a za dzień dwa znów zasuwać do sklepu.
    • mona-taran Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:04
      U mnie nie można unikać wózków, bo sobie ustalili, że długość wózka wyznacza obowiązkową odległość od współzakupowiczów i każdy musi wziąć wózek. Ale stoi pani i przy każdym kliencie psika dezynfektantem i daje rękawiczki.
      • asfiksja Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:50
        No pewnie, wielki żelazny wóz to świetna barykada, nie rozumiem odradzania ich.
    • forumologin Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:05
      u mnie w sklepie jest czlowiek ktory dezynfekuje wozki po kazdym kliencie i czysty wrecza kolejnemu.
    • aqua48 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:06
      U mnie w sklepie każą wziąć wózek bo twierdzą że wg tego liczą ilość osób będących w środku i mają nad tym kontrolę..
      • iwoniaw Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:22
        aqua48 napisała:

> U mnie w sklepie każą wziąć wózek bo twierdzą że wg tego liczą ilość osób będąc
        > ych w środku i mają nad tym kontrolę..

I to jest rozsądne, jeśli te wózki dezynfekują. W "moim" Auchan tak, jest też żel do rąk na wejściu dla klientów. Nie widzę opcji zakupów na kilka dni dla rodziny (w tym wspomniane przez autorkę wątku nastolatki 😃) bez użycia wózka.
    • mava Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:55
      najpierw mówią, zeby jak najmniej wychodzic więc najlepiej robic duze zakupy rzadko, a teraz żeby unikać wózków.
      Znaczy, jak mam te duże zakupy przenieść do samochodu?
      Powiedzieć "kretyni' to mało.
      W tesco wózki były dezynfekowane. Stał pracownik z płynem i "pryskał" na rączke (tylko rączkę) każdego odstawionego wózka. Trwało to...jeden dzień. Teraz wiszą rękawiczki jednorazowe przy wejściu. Tak, jak w każdym innym markecie, ktory odwiedzam.
      Wiem, jak zdejmować rękawiczki jednorazowe. Wystarczy minimum inteligencji, zeby "wpaść na pomysł", iż nie nalezy dotykać części zewnętrznych gołą dłonią. A jak ktos nie wie to cóż...najwyżej Żenek będzie miał mniejszą widownie w kinie.

• m.y.q.2 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:02
        www.eska.pl/rzeszow/koronawirus-jak-bezpiecznie-zdjac-rekawiczki-ochronne-i-maseczke-zobacz-wideo-aa-9Dkq-pT8T-gbxa.html
    • arganowa Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 12:55
      Chodzę tylko do małych sklepów z własną dużą torbą wielorazową i do niej ładuję.
      • bib24 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:12
        i do mojego kauflandu nie wejdziesz. musisz mieć wózek.
        • arganowa Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:20
          A po co wy się pchacie do wielkich marketów. Duże rzeczy zamawiam online, raz na 10-14 dni, a do małego chodzę co drugi dzień po bieżące szynki, sery czy warzywa (nie do Żabek, bez przesady, ale powiedzmy małej biedronki czy sporego Kocyka).
          • chococaffe Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:48
            Pchamy się bo w moich jest luźno i łatwiej utzrymać odstęp
            • joanna_poz Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:55
              dokładnie.
              w dużym Auchanie zblizyć się do drugiego klienta to wrecz problem ostatnimi czasy, takie pustki.
              o wiekszym wyborze wszystkiego nie wspominam.
              • daniela34 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:56
                Mam takie same wrażenia. W Auchanie pustki. Czułam się tam najbezpieczniej
                • arganowa Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 14:02
                  A do małych wpuszczają po 5 osób, więc też nie bezpiecznie. U koleżanki na osiedlu dają nawet przy wejściu rękawiczki i potem się je wyrzuca przy opuszczaniu sklepu. W życiu bym teraz do wielkiego marketu nie pojechała. Od tego są dostawy.
                  • baatexja Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 15:09
                    Tak dostawa do 200tysiecznego miasta tylko w terminie od 16 kwietnia.
                    • arganowa Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 16:09
                      Są te wszystkie nowe shopi, glovo i inne, poza tym wiele lokalnych sklepów zaczęło dostarczać. No chyba ze się po prostu lubi łazić po wielkopowierzchniowych i nie można sobie odmowić.
                      • panna.nasturcja Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 17:00
                        Albo się lubi łazić po małych i łazi się co drugi dzień, bo nie można sobie odmówić.
                        Ty nie rozumiesz, że każdy robi tak jak jemu się wydaje najbezpieczniej w jego konkretnej sytuacji?
                      • aankaa Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 17:01
                        no, mi akurat shopi przysłało sms'a godzinę przed dostawą, że... dostawy nie będzie
                  • aandzia43 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 16:14
                    Małe sklepy mają małą kubaturę, łatwiej wleźć w obszar z drobinkami z cudzego oddechu w Żabce która ma metr odległości między półkami i 4 metry wysokości niż w Auchanie. Nawet jeśli w Żabce jest się aktualnie samemu, a w Auchanie jest kilkadziesiąt osób. Zdecydowanie lepiej czuję się w dużych sklepach.
                  • panna.nasturcja Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 16:59
                    Ja co prawda do marketu też bym nie pojechała, ale Twoja metoda chodzenia do sklepu co drugi dzień wydaje mi się jeszcze gorsza. Po co? Nie możesz tych zakupów zrobić raz na tydzień?
          • bib24 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 14:02
            kaufland jest maly, to raz
            dwa jak pisalam wyżej próbowalam wejść do apteki, któa jest w pasażu. to jest apteka, w któej są dość wyjątkowe rzeczy, których nie ma gdzie indziej.
          • sundace46 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 14:07
            arganowa napisała:

> a do małego chodzę co drugi dzień po bieżące szynki, sery czy warz
            > ywa

Brawo, ze wychodzisz co drugi dzień. Pogratulować.
            • arganowa Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 16:10
              Ale o co ci chodzi? Powinnam rzadziej czy częściej?
              • aandzia43 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 17:44
                Najrozsądniej byłoby chodzić raz na tydzień (jeśli dużo domowników) lub na dwa tygodnie (gdy mało) do wielkopowierzchniowych sklepów w godzinach porannych. Duża kubatura, duża powierzchnia, ludzi mało, możesz mieć pewność że nie wejdziesz w chmurę przez kogoś wyoddychaną ani tym bardziej nie miniesz się z kimś bliżej niż trzy metry.
                • daniela34 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 17:46
                  aandzia43 napisała:

> Najrozsądniej byłoby chodzić raz na tydzień (jeśli dużo domowników) lub na dwa
                  > tygodnie (gdy mało) do wielkopowierzchniowych sklepów w godzinach porannych. Du

Się zgadzam smile i tak też robię
            • panna.nasturcja Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 17:01
              Prawda? I jaka dumna, że do wielkopowierzchniowych nie chodzi.
          • jolunia01 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 14:39
            Wiesz, tak się składa, że na większości terenów Polski nie dowożą zwykłych zakupów spożywczych. Online to ja mogę sobie zamówić jedzenie i żwirek dla kota.
    • eliszka25 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:11
      Nie mam patentów na unikanie wózków, bo robię zakupy rzadko, ale duże. Staramy się ograniczać wyjścia do sklepu, więc nie wyobrażam sobie robienia zakupów na tydzień dla 4 osób, w tym nastolatka płci męskiej, bez użycia wózka. W każdym sklepie na wejściu stoi płyn do dezynfekcji dla klientów, obok wózków informacja, że są wielokrotnie w ciągu dnia dezynfekowane i myte (to ostatnie faktycznie po nich widać, bo błyszczą się, jak psu klejnoty). Wchodząc do sklepu nabieram na dłonie tyle płynu dezynfekującego, żeby zdezynfekować też rączkę wózka. Po jego odstawieniu dezynfekuję ręcę, a po powrocie z zakupów myję wodą z mydłem. Taki mam patent, o!
    • liliawodna222 Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:36
      Korzystam z wózka, nic nie dezynfekuje, rękawiczek nie używam. Po powrocie do domu po prostu myję ręce.
    • iberka Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:44
      Ubieram rękawiczki jednorazowe, ściągam po wyłożeniu towaru przy kasie i zakładam drugie (nie dotykam tymi wózkowymi karty/ telefonu itd).
      • delauras Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 16:33
        iberka napisała:

> Ubieram rękawiczki jednorazowe, ściągam po wyłożeniu towaru przy kasie i zakład
        > am drugie (nie dotykam tymi wózkowymi karty/ telefonu itd).
        A w co ubierasz , tak pytam?
    • berdebul Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:49
      Nosze swoj koszyk. Zaczynam z pustym, wiec nikt nie ma pretensji.
    • joanna_poz Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 13:55
      tak, uzywam wózków i dziekuję za takie "dobre" rady.
    • ultimate.strike Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 14:00
      Nie ma żartów, dotkniesz koszyka to umrzesz, wirus nie ma litości, zabija 120% chorych
      • ultimate.strike Re: unikaj wózków i koszyków 30.03.20, 14:01
        Ale jest na to sposób - telekineza, tylko ona może nas uratować przed niehybną śmiercią od tego potwornego wirusa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka