Dodaj do ulubionych

Zakaz zakupów i widywania się z domownikami

31.03.20, 12:23
okazał się być zamknięciem parków, limit kupujących w sklepach do 3 osób na 1 kasę, zamknięciem punktów usługowych (fryzjer), ustawowe godziny dla seniora (10-12)

Nakaz śmierci głodowej dopiero następnym odcinku.
Ludzie, myślcie krytycznie!
Obserwuj wątek
    • coronawirus Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:28
      A, no i hotele zamknęli. To pewnie o to chodziło w tej kaczce na temat zakazu oddalania się od domu na 100 metrow.
    • panna_lila Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:31
      Wprowadzamy ograniczenia dostępu do parków, bulwarów, skwerów. Widzieliśmy, że nie zachowaliśmy dyscypliny społecznej tak, jak powinniśmy. W tych miejscach dochodzi do zakazeń - powiedział premier.

a ja myślałam, że największym źródłem zakażeń są szpitale i ośrodki pomocy
      • mdro Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:04
        Ja bym chciała, by pan premier podał JEDEN przypadek zakażenia w parku albo na skwerku... Bo jak zauważyła przedpiśczyni, największe ostatnio ogniska zakażeń do szpitale i DPS-y, pozostałe to przede wszystkim wspólne mieszkanie/spotkania rodzinne.
        • agnstep Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:08
          A ja mam pytanie co to jest park - mam przed domem park, który przechodzi w las, który ciągnie się potem do 4 kolejnych miejscowości przez kilkaset hektarów. Żeby dostać się do sklepu czy apteki najkrótsza droga wiedzie przez ów parko-las. Czy mam iść naokoło wśród zabudowy miejskiej 10km (a tym samym ludzi) zamiast 2km przez parko-las? Co to właściwie według rządu jest "park"?
          • pyza-wedrowniczka Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:13
            Ja mam w ogóle park na trasie do sklepu. I się zastanawiam, czy mogę na zakupy rowerem przez niego pojechać, czy musze naokoło ulicą (chociaż ulica też przecina park).
          • kermicia Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:30
            Chyba chodzi o parki ogrodzone, zamkną wejścia na kłódkę i tyle.
            • slonko1335 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 09:47
              nie ma u nas w mieście żadnego ogrodzonego parku, bulwary też nie są ogrodzone, podobnie polany rekreacyjne, itd...
              • agnstep Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 10:43
                To idź posiedzieć z koleżankami na ławeczce - zobaczymy czy faktycznie dostaniesz mandat 5-30tys - jestem bardzo ciekawa.
                • slonko1335 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 11:08
                  nie chodzę do parków od trzech tygodni więc teraz tym bardziej nie muszą. Zwracam tylko uwagę, że chyba niewiele parków ma płot i furtkę którą zwyczajnie można zamknąć...większośc to po prostu rozległe zielone tereny do których można się dostać z wielu miejsc.
        • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 17:36
          mdro napisała:

> Ja bym chciała, by pan premier podał JEDEN przypadek zakażenia w parku albo na
          > skwerku... Bo jak zauważyła przedpiśczyni, największe ostatnio ogniska zakażeń
          > do szpitale i DPS-y, pozostałe to przede wszystkim wspólne mieszkanie/spotkania
          > rodzinne.
          >
          oooo ryzyka zarażenia się w parku jest MINIMALNA,
          też bym chciała wiedzieć jakie straszne zagrożenie stanowi park?
          • bialeem Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 17:43
            U mnie np na ławeczkach ciaśniutko siedzi młodzież i młodzieżuje, a w parczku obok deliberują panie 65+ grupkami po 3 i więcej. Natomiast tych raczej nie zamkną, bo to małe, nieogrodzone skwerki.
            • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 11:28
              nawet siedząc obok siebie i deliberując cały czas ryzyko na świezym powietrzu jest minimalne
      • bywszy Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:46
        panna_lila napisała:

> Wprowadzamy ograniczenia dostępu do parków, bulwarów, skwerów. Widzieliśmy,
        > że nie zachowaliśmy dyscypliny społecznej tak, jak powinniśmy. W tych miejscach
        > dochodzi do zakazeń - powiedział premier.

Na razie jest zimno. Ale w przyszłym tygodniu już raczej wiosennie.

Wtedy zobaczymy, jak to działa. 'naczy zobaczą ci z nas, którzy pożyją. tongue_out
    • pitupitt Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:33
      Doprawdy, jestem rozczarowana...😂
    • pyza-wedrowniczka Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:34
      Ja cały czas czekam na to, żeby rząd oprócz ograniczeń np. zakupił więcej testów, maseczek i strojów ochronnych. Bo jakoś nie usłyszałam, co poza obostrzeniami oni robią. Ale może mam jakieś wygórowane oczekiwania, że wspomogą służbę zdrowia jakoś...
      • malia Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:43
        Ale właśnie ogłosił , że przed wejściem do sklepu trzeba zakładać rękawiczki.Nie wszystkie sklepy wykładaja, małe na pewno nie. Skąd je wziąć nie powiedział, u mnie rękawiczek jednorazowych nie ma
        • mid.week Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:46
          idż do biedronki i ukradnij sobie parę tych do brania bułek
          • malia Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:55
            Na stacji benzynowej chyba ukradnę
          • little_fish Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:01
            U mnie przed Kauflandem już od ponad tygodnia wiszą rękawiczki przy wózkach. Ludzie kradną na potęgę 😞
        • pyza-wedrowniczka Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:49
          No to jak ich nie masz, to cię nie wpuszczą do sklepu. Bo przecież rząd nakazuje co robić, ale jakoś nie dba o to, jak to zrealizowac.
        • panna_lila Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:51
          powiedzieli, że to sklep ma zapewnić
          • mdro Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:02
            "powiedzieli, że to sklep ma zapewnić"

Zapewne wyczaruje.

A co w przypadku sklepów niesamoobsługowych?
          • berdebul Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:08
            Nawet jak zapewni, to ilu ludzi potrafi zdjąć rękawiczki i przy okazji nie dotknąć zewnętrznej strony/skóry? Banda debili i pozorowanie działań.
            • mdro Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:12
              O właśnie, nie dalej niż wczoraj Ministerstwo Zdrowia wypuściło ikonografikę zniechęcającą do używania rękawiczek big_grinbig_grinbig_grin
              • milka_milka Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 15:57
                Pracodawca ma zapewnić środki ochrony. Ciekawe jak, jeśli nic nie można kupić.
                • alfa36 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 18:15
                  A jakie? Rękawiczki? Nawet, jak pracownik jest sam w pokoju?
    • araceli Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:35
      coronawirus napisała:
      > limit kupujących w sklepach do 3 osób na 1 kasę,

Kolejna bzdura. Małe sklepy nie mają jak przestrzegać a do wielkopowierzchniowych będą gigantyczne kolejki.
      • mika71 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:44
        JUż przestrzegają. U mnie w okolicy jasno napisane ile osób może wejść - jest to nawet 2 osoby w sklepie w większości. i jest to przstrzegane
        >
        > Kolejna bzdura. Małe sklepy nie mają jak przestrzegać
        >
        >
        >
        >
        • araceli Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:16
          mika71 napisała:
          > JUż przestrzegają. U mnie w okolicy jasno napisane ile osób może wejść - jest t
          > o nawet 2 osoby w sklepie w większości. i jest to przstrzegane

A u nie nie bo nie ma kto pilnować.
          • z_lasu Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:40
            U nas jest obowiązek wejścia z koszykiem/wózkiem - wejdzie tylko tyle osób ile jest koszyków, ekspedientki pilnują, żeby nikt nie wszedł bez. Tam gdzie nie ma koszyków sklepiki są tak małe, że przez drzwi widać ile jest osób w środku, ludzie pilnują się sami i stoją karnie na dworze.
            • slonko1335 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 09:50
              a to w sumie całkiem sensowne jest z tymi koszykami, chociaż przyznam, że wchodząc do osiedlowego sklepiku tylko po pieczywo wolałabym ich nie dotykać nawet w rękawiczkach bo potem muszę wyjąc kartę czy uruchomić tel żeby zapłacić.....
          • sylwik7 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:45
            U mnie od 10 dni małe sklepy wpuszczają po 2 lub 1 osobę albo prowadzą sprzedaż przez okienko. Ludzie karnie czekają trzymając odległość od siebie. Podobnie w aptece.
            Rękawiczki jednorazowe są mniejszych drogeriach. Dziś na byłam 60 szt za 30 zł.
            Maski w internecie i allegro. Można kupić już 10 szt wielorazowych za 55 zł. Pierze się je i prasuje. No i mają wzór w koty😁 i w korony😁
            Przeciętnie jednak 8, 10 zł za sztukę. Jednorazowe 6 zł sztuka.
            Generalnie w aptekach i rossmannach rękawiczek i masek nie ma. Zostają mniejsze drogerie i np. Sklepy Lewiatan dla rękawiczek i internet dla masek.
            • z_lasu Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:55
              Cholera, nie nadążam. A nie wprowadzili (dawno temu) zakazu sprzedaży masek i odkażaczy na allegro?
          • morekac Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 16:05
            U mnue w jednym sklepie od 2 tygodni stoi 6 koszyków. Bierzesz (ewentualnie wkładasz do wózka) i wchodzisz. Nie ma koszyka - stoisz przed sklepem.
      • mdro Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:01
        Oczywiście że bzdura. W sklepie, w którym kupuję mięso i wędliny, są w sumie 4 kasy (dwie przy ladzie z wędlinami, jedna przy mięsie, jedna przy wydzielonej części ze stoiskiem piekarniczym). Sklep nieduży, do tej pory liczba osób wchodzących jednocześnie była ograniczona do 6. Wg nowych przepisów wejdzie tam 2 razy więcej osób. A sklep z pieczywem? Maleńki, jedna kasa - dotychczas wchodziło się pojedynczo (w normalnych warunkach przy 3-4 osobach było już tłoczno). Teraz ludzie będą mogli chuchać sobie w karki, tak?
        • pyza-wedrowniczka Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:03
          Ale chyba mogą mieć ostrzejsze zasady niż te rządowe. Nie mogą wpuścić więcej, ale mniej tak.
          • mdro Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:05
            A ludzie się będą awanturować, że przecież 4 lasy są!
            • mdro Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:13
              Tfu, kasy, nie lasy wink.
            • bywszy Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:11
              mdro napisała:

> A ludzie się będą awanturować, że przecież 4 lasy są!

Bez przesady - teraz nie ma żadnych odgórnych limitów, a przecież klienci respektują max. 6 osób.
            • bialeem Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:51
              U mnie w żabce max 5 osób aktualnie, a są dwie kasy i wszyscy jakoś sami przestrzegają i pilnują odległości. W piekarni max dwie osoby na jedną kasę - też się ludzie pilnują. Gorzej będzie z rękawiczkami. Jak żabka zapewniła te jednorazowe już tydzień temu, to wystarczyły zaledwie na chwilę.
        • z_lasu Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:43
          Mnie najbardziej interesuje czy te kasy muszą być otwarte. Bo co z tego, że w markecie są 4 kasy jak otwarta jest jedna i wczoraj stało w kolejce do niej 14 osób (sic!). To teraz będzie mogło stać 12 - faktycznie różnica uncertain
          • joanna_poz Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:19
            ze strony rzadowej gov.pl:

Ważne! Liczy się ogólna liczba kas, a nie tych, które są czynne.
            • z_lasu Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 15:07
              OJP 🤦‍♀️ Liczyłam, że jednak to uściślą i będzie to liczba czynnych kas.
              • little_fish Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 15:34
                Trochę logiki w tym jest - im więcej kas, tym większa powierzchnia sklepu, więc kupujący są w oddaleniu
                • z_lasu Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 15:49
                  Ale to nie jest jakaś ustawowa proporcja. U nas są 4 kasy w maleńkiej zagraconej Mili i 4 kasy w Tesco, które jest z 5-6 razy większe powierzchniowo. W Mili 20 osób to jest tłok, w Tesco - pusty sklep. Ważna jest ilość kas czynnych czyli "przerób", bo 12 osób stojących w kolejce do jedynej kasy to żadne zapobieganie. Większość sklepów sama wprowadziła ograniczenia, a chodzi o to, żeby zmusić również te sklepy, dla których zysk jest ważniejszy od narażania ludzi. Ja teraz będę przez 2 tyg. trzęsła portkami czy nie przywlokłam wczoraj czegoś z tej Mili (byłam też w innych sklepach, ale poza tym wszędzie pilnowali, żeby nie było tłoku).
                  • bywszy Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 17:43
                    z_lasu napisała:
                    > Ale to nie jest jakaś ustawowa proporcja. U nas są 4 kasy w maleńkiej zagracone
                    > j Mili i 4 kasy w Tesco, które jest z 5-6 razy większe powierzchniowo. W Mili 2
                    > 0 osób to jest tłok, w Tesco - pusty sklep. Ważna jest ilość kas czynnych czyli
                    > "przerób", bo 12 osób stojących w kolejce do jedynej kasy to żadne zapobieganie
                    > ...

Aż tak źle z tymi kasami nie jest. smile
                    W dużej hali ludzie stojący w kolejkach (do kas, do stoisk z obsługą) sami się separują. Choćby dlatego, że jest na to miejsce. Czy w kolejce stoi 8, czy 15 osób, i tak masz jedną osobę dwa metry przed sobą i jedną dwa metry z tyłu.

I czy do takiej hali (o powierzchni hektara, albo i więcej) wpuścisz 150, czy 200 osób, to też w sumie żadna różnica. Rozpełzną się we wszystkie strony jak mrówki wypuszczone ze słoika i znikną. smile
                    • z_lasu Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 18:06
                      ??? A jak to stoi w sprzeczności z moim postem? Po hali się rozpełzną, a w takich sklepikach jak Mila nadal będzie tłok.
                      • bywszy Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 18:42
                        z_lasu napisała:
                        >
                        > ... Ważna jest ilość kas czynnych czyli
                        > "przerób", bo 12 osób stojących w kolejce do jedynej kasy to żadne zapobieganie

Wystarczy, że kolejka ma gdzie się rozciągnąć. smile
                        • z_lasu Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:02
                          No właśnie o tym piszę, że mimo 4 kas kolejka NIE MA się gdzie rozciągnąć.
      • afro.ninja Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:42
        Bylam dzis w takim srednim sklepie, chyba takie sa najgorsze. Panie w przyłbicach, sporo ludzi.
      • bovirag Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 17:15
        Nie rozumiem dlaczego nie. Chyba ludzie umieja do trzech zliczyć i jak widza, że ludzi jest więcej to stoją na zewnatrz i czekają. Przecież to proste jest. Robię zakupy w małym sklepie na rogu w Londynie, gdzie ludzi mnóstwo i jakoś problemu nie ma! Jeden out , jeden in. Jak budowa cepa. Tak samo w wielkim Tesco. Jeden czlowiek out, jeden in. Czego tu ogarnąć nie można?????
    • little_fish Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:43
      Nie zrozumiałam jednego - sklepy budowlane będą zamknięte w weekendy, a w tygodniu czynne, czy w weekend zostaną zamknięte do odwołania?
      • panna_lila Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:53
        też dla mnie to niejasne, z tymi parkami też nie do końca, bo wprowadzamy ograniczenia, nie oznacza, że jest zakaz?
        • little_fish Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:03
          Teraz na pasku był napis, że sklepy budowlane będą zamknięte w weekendy, czyli jak rozumiem w tygodniu będą czynne.
          Z parkami to nie wiem
          • morekac Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 16:15
            Ogólnie zamknięcie budowlanych na 4 spusty to przepis na katastrofę - nawiedziła mnie wizja pękających rur i urywających się kranów...
      • bialeem Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:54
        Pewnie w weekendy do tej pory miały największe obłożenie np osób w tygodniu jeszcze pracujących, a w tygodniu łatwiej się spodziewać osób z branży. Nie takie bezsensowne imho.
        • little_fish Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 15:04
          Nie mówię, że bez sensu, tylko premier sformułował wypowiedź "w weekend zamkniemy sklepy budowlane" - i się zmartwiłam, bo to jeszcze bardziej utrudniałoby pracę mężowi
          • szarsz Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:12
            Z ministrem zdrowia, który w oficjalnej reklamie chce ograniczać kontakty do maksimum, to mnie już nic nie dziwi. W moim domu obowiązuje zakaz oglądania polsatu przez to.
            • little_fish Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:39
              W tym całym zamieszaniu koronawirusowym umknęło mi to, że ta niedziela jest chyba handlowa, prawda? Dlatego tak mnie zastanowiło sformułowanie "w weekend zamkniemy sklepy budowlane, sklepy spożywcze pozostaną otwarte" czy coś w ten deseń.
    • malia Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:45
      Kościoły za to bez zmian
      • euro18 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 10:19
        Kościoły mają swoją chwalebną zmianę - w czasie świąt, będzie mogło wejść znowu w 50 osób.
    • malia Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:46
      O, mamy zakaz wychodzenia z domu mlodych ludzi bez rodzica
      • z_lasu Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:43
        Czyli 17-latek nie wyprowadzi psa.
        • bialeem Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:54
          Ani nie pójdzie do pracy jeżeli pracuje...
    • profes79 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:49
      To oznacza, że w takim sklepie jak mój mały Carrefour będzie mogło być w sumie sześciu klientów. W drugim sklepie osiedlowym kasy są trzy - co oznacza klientów aż 9.

Na zupełnym marginesie - jestem honorowym dawcą krwi ale obostrzenia w transporcie powodują, że dopóki to sie nie skończy, to nawet na krok sie nie ruszę do centrum krwiodawstwa. Dlaczego? Dlatego że do punktu od biedy dojadę (wsiadam na krańcówce) ale z punktu to chyba na piechotę będę wracał. Trochę daleko.
      • kanna Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:59
        >Dlatego że do punktu od biedy dojadę (wsiadam na krańcówce) ale z punktu to chyba na piechotę będę wracał. >Trochę daleko.

Rozwiń to zdanie, proszę
        • milva24 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:09
          Pewnie chodzi o to, że na pierwszym przystanku wsiądzie i miejsce dla niego będzie ale próba wbicia się w środku trasy może się nie powieść w związku z ograniczeniem ilości pasażerów.
          • profes79 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:34
            Niestety tak. A do centrum na Saskiej mam bagatela ponad 8 kilometrów. Niby nic ale po oddaniu krwi to wolałbym ani spacerów ani jazdy na rowerze na takim dystansie nie uskuteczniać.
            • coronawirus Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:36
              W Łodzi nie ma centrum na Saskiej, a poza Łodzią nie ma krańcówek big_grin
              • kamin Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 15:17
                Łodzianom zdarza się przeprowadzić do innych miast
                • profes79 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 15:27
                  big_grin
                • coronawirus Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 15:43
                  No shit, Sherlock big_grin
    • panna_lila Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 12:57
      jak to rozumiecie, pytanie i odpowiedź z konferencji

A co z bieganiem i spacerami? - Traktujmy to jako niezbędny środek higieny zdrowia psychicznego. Nie chodzi o to, żebyśmy utrzymali formę, nie o to chodzi, żebyśmy biegali ileś kilometrów wokół domu. Chodzi o to, żebyśmy mogli wyjść, przewietrzyć się, jak najkrócej i wrócić do domu - powiedział Szumowski. - Nie wykorzystujmy tego do uprawiania joggingu i poprawiania sobie formy fizycznej przez te dwa tygodnie - dodał minister.
      • agnstep Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:10
        Taaa - to jest niezłe.
      • simply_z Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:23
        dwa tygodnie..? czyli zakladamy, ze jednak po swietach wrocimy
        • little_fish Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:12
          Dwa tygodnie zaostrzenia restrykcji z możliwością przedłużenia. To słowa premiera....
      • zwierzakowa13 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 18:14
        To znaczy że zaleca wietrzyc się w zakresie minimum ale zakazu na spacery, bieganie, rowery nie ma.
    • bib24 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:22
      czyli taki auchan jak ma 10 kas to w środku może być 30 soób.

tym sposobem i 12 godzin na zakupy może nie wystarczyć.
      • kermicia Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:34
        Chyba że uruchomią dwie i będą wpuszczać po sześć.
        • droch Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 15:49
          Ciekaw ile ze 150 osób z kolejki po 4 godzinach czekania na zewnątrz w deszczu i chłodzie zachoruje na zapalenie płuc?
          • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 17:43
            Chodzi o to by zamawiać do domu, drogie jedzenie ze sklepów z interentowych z płatną dostawą.
            Nie dość, że nie mamy pracy to jeszcze musimy płacić więcej i więcej
            • bialeem Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 19:33
              Bez urazy, ale niektóre nie są drogie, inne nie mają płatnej dostawy, a jak się doliczy czas który trzeba spędzić w markecie plus dojazd, to serio zakupy online mają sens.
              • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 10:38
                A które nie są drogie? Może porównamy ceny.
                • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 10:40
                  Dla osoby, której zakazano pracy i nie ma dochodu każda złotówka jest ważna
          • mava Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:04
            >Ciekaw ile ze 150 osób z kolejki po 4 godzinach czekania na zewnątrz w deszczu i chłodzie zachoruje >na zapalenie płuc?

dokladnie! ja juz od dłuższego czasu wystaje pod piekarnią bo tam dziewczyny wpuszczają tylko jedna osobe do środka. W polowie sklepu postawily kosze żeby za blisko nie podchodzic więc ręce trzeba wyciągać a dziś mało się nie wypieprz...łam o te koszyki.
            Stoi sie więc do poł godziny pod sklepem i ja już czuję sie podziębiona.
            Do Leclerca przestałam jeździć z tego samego powodu, tez trzeba było godzine i dłużej czekać pod sklepem. Lidl zrobil to samo.
            Zostały tylko Tesco i Auchan, gdzie było "normalnie" ale jak i tam trzeba bedzie kwitnąc pod sklepem
            to jak nic się rozchoruję. Na "zwykłą" grype...
    • brenya78 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:25
      "ustawowe godziny dla seniora (10-12)"

Szkoda że coś co za granicą sklepy wprowadzały same z siebie od kilku tygodni, w Polsce musi być dekretem i nakazami.

"Nakaz śmierci głodowej dopiero następnym odcinku."

A to nie ulega wątpliwości. Kwestia czasu.
      • little_fish Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:15
        W Polsce też sklepy wprowadzały same z siebie. Nastąpiło ujednolicenie godzin i powszechna informacja o tych godzinach. Co biorąc pod uwagę niedawny wątek forumki, że nie została powiadomiona o przerwie technicznej, ma swoje uzasadnienie
        • coronawirus Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 14:17
          Cicho, każdy przepis jest zły, bo o milimetr inaczej niż w UK.
    • kermicia Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:32
      Czy osoba niepełnoletnia nadal może wyjść sama z psem pod dom? Chyba nie?
      • mika71 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:39
        Jeśli pies jest pełnoletni to może smile
        • z_lasu Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:46
          😅
      • lucyjkama Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 13:40
        Nie
      • anna.fal Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 16:25
        Na osiedlu grodzonym tak.
        • kanna Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:42
          Aczkolwiek na grodzonym rozsadek nakazuje się nie pętać...
    • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 17:42
      Zarażenia cały czas są bo to efekt durnego rozporządzenia rządu - ściąneli do Polski tysiące osób- możliwe ze zarażone - i puścili w Polskę z zaleceniem kwarantanny - nie interesując się zupełnie co robili po drodze, z kim się spotykali, w jakich warunkach ma się odbyć owa kwarantanna - może dana osoba będzie mieszkać z 10 osobami z rodziny w maleńkim mieszkanku? Oczywiście członkowie rodziny kwarantownicza mogli chodzić i spokojnie zarażać.

Ale to my teraz mamy za to odpowiedać
      Trzeba nie mieć mózgu żeby na coś takiego pozwolić, wprowadzają prawdziwą kwarantannę TERAZ, tak teraz jak już zarażeni się rozpełzli....
      A Szumowski co z niego za lekarz, przecież to było do przewidzenia, jak mógł na to zezwolić? Coś mi się wydaje, że z niego taki lekarz jak z koziej dupy trąba....
      • agnstep Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 18:58
        Dokładnie i tym swoim "nowym rozporządzeniem" jeszcze się przyznają, że pozwalali rodzinom zamieszkałym z osobami w kwarantannie chodzić gdzie chcą... A my jak idioci siedzimy w domu żeby wirusa nie rozprzestrzeniać...
      • beaucouptrop Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 19:49
        ściąneli do Polski tysiące osób- możliwe ze zarażone - i puścili w Polskę z zaleceniem kwarantanny
        A co mieli z nimi zrobić? Zostawić na pastwę losu gdzieś daleko od domu? Jak to inaczej widzisz? To dopiero by im się dostalo. Zresztą inne państwa zrobiły to samo. Sciagnely wszystkich swoich obywateli, ktorzy chcieli wrócić.
        Znam taką jedną osobę. Ona bała się zostać za granicą sama. Bala sie, ze jak zachoruje to nawet pies z kulawą nogą jej nie pomoże. I co w tym oburzajacego? Po prostu ludzki odruch.
        • little_fish Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:00
          Sposób przeprowadzenia kwarantanny. I brak kontroli nad jej odbywaniem. Dopiero dzisiaj wpadli na to, że jeśli kwarantanna odbywa się w domu, to powinna jej podlegać cała rodzina..
          • aankaa Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:17
            zakładasz, że myślący trzeźwo człowiek na przymusowej kwarantannie nie ustali z małżonką/iem, że izolują się od świata jednocześnie ?
            • little_fish Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:42
              Zakładasz, że wszyscy są trzeźwo myślący. Przecież nawet ludzie bezpośrednio objęci kwarantanną wyłażą z domu, a co dopiero ich współlokatorzy. Właśnie czytałam, że w sąsiednim powiecie trzy razy złapano tego samego gościa na łamaniu kwarantanny
        • agnstep Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:00
          Np. to co zrobili teraz? Kwarantanna ale razem z domownikami, a nie że domownicy mogą łazić i zarażać dalej.
          • 1unia4 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:21
            Ale my nie jesteśmy gotowi na wprowadzenie restrykcji od razu
            Taki koszmar jak ograniczanie naszych swobód obywatelskich trzeba nam dawkowac
            Co by się działo, gdyby takie obostrzenia wprowadzono 2 tyg.temu.
          • 1unia4 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:24
            Przecież tutaj można poczytać o " bez sensie siedzenia w domu", izolacji itp
            Mnóstwo pomysłów jak tu ominąć przepisów jak to " na złość mamie odmroze sobie uszy"
            • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 10:44
              Bez sensu jest zakaz spacerów np. parki są bezpieczne, rekreacja na powietrzu jest bezpieczna, chodzenie 2 metry od siebie osób śpiących w jednym łózku jest czystym kretynizmem
          • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 10:42
            agnstep napisała:

> Np. to co zrobili teraz? Kwarantanna ale razem z domownikami, a nie że domownic
            > y mogą łazić i zarażać dalej.
            tylko, że to powinni zrobić wcześniej a nie teraz, teraz to za późno, zarażeni już się porozłazili przy aprobacie rządu...
            • 1unia4 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 15:46
              Ale niebezpieczne jest np wychodzenie z domu( winda, klatka schodowa, poręcze, drzwi itp) Tu nie chodzi o sam park i las
              Jeden będzie miał tego świadomość, a drugi nie
              • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 15:58
                Może nie dotykać czego popadnie, klatka schodowa nie jest niebezpieczna, wirus nie pełza, nie biega i nie atakuje z góry, musiałby ktoś na ciebie nakichac bezpośrednio, poręcze, drzwi można zwyczajnie umyć i zdezynfekowac a najlepiej nie dotykac
                • agnstep Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 16:05
                  Nie mówiąc o tym że wirus nie odróżnia "o ten wyszedł na spacer, to go zaatakuję a tamten po leki na ciśnienie to go zostawię w spokoju. smile
                  • 1unia4 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 17:43
                    Dokładnie
                    Dlatego- zostań w domu
                    A jeśli myślisz, że ludzie chodzą do apteki po Leki.....No to się mylisz
                    Znaczy jakiś niewielki procent- tak
                • 1unia4 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 17:44
                  Pewnie, że może nie dotykać czego popadnie
                  Ale to dotyczy ludzi swiadomych
          • premeda Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 02.04.20, 17:43
            A jak domownicy muszą iść do pracy to co wtedy?
            • 1unia4 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 02.04.20, 21:43
              Odpowiedź masz w pytaniu- "MUSZĄ "
              Na spacer nie musisz
        • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 17:07
          beaucouptrop napisał(a):

> A co mieli z nimi zrobić? Zostawić na pastwę losu gdzieś daleko od domu? Jak to
          > inaczej widzisz? To dopiero by im się dostalo. Zresztą inne państwa zrobiły to
          > samo. Sciagnely wszystkich swoich obywateli, ktorzy chcieli wrócić.
          > Znam taką jedną osobę. Ona bała się zostać za granicą sama. Bala sie, ze jak za
          > choruje to nawet pies z kulawą nogą jej nie pomoże. I co w tym oburzajacego? Po
          > prostu ludzki odruch.

jejku no co mieli zrobic?
          no przeprowadzić PRAWDZIWĄ kwarantannę!
      • zwierzakowa13 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 18:30
        Piszesz tak jakby to, że sprowadzili tych ludzi spowodowało że w Polsce są zarazeni.
        Ta akcja była przeprowadzona beznadziejnie i przyspieszyła rozprzestrzenianie wirusa ale nie ludzmy się, że zarażonych nie było już w kraju sporo wcześniej. Przy obecnej mobilności to niemożliwe.
        • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 02.04.20, 16:23
          No ale taki właśnie był efekt - potencjalnie zarażeni przybyli i przemieszczali się bez żadnej kontroli, ich domownicy przemieszczali się bez żadnej kontroli.
          Za to teraz przebywanie na świezym powietrzu jest śmiertelnym niebezpieczeństwem - nie widzicie absurdu?
          • zwierzakowa13 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 02.04.20, 17:50
            Teraz niestety absurd goni absurdem. Dość mocno pod publikę.
    • noemi29 Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:32
      Cudownie. Zwłaszcza ten punkt o seniorach. W tym tygodniu mam na 12.00 o pracy. Albo zrobię zakupy przed 10.00 albo wcale.
      Dzisiaj poszłam odebrać na pocztę lekturę dziecku. To moje 4 podejście było. Poczta od 10.00, kolejka jak wąż. Musiałam rezygnować. Oczywiście sami seniorzy. Dzisiaj się zaparłam. Większość po znaczki przyszła. I kartki na święta. No masakra.
      • kanna Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 31.03.20, 20:44
        Ja na pocztę od dawna nie chodzę.. tam zawsze kolejki.
        Zakupy możesz zrobić wczoraj lub jutro, teraz lepiej kupować rzadziej.
        • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 10:41
          Mozna kupować rzadziej jak ma się auto. A ci co nie mają? Ile udźwigną?
      • szarsz Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 09:30
        Godziny dla seniorów zawsze komuś nie będą pasowały, jakie by nie były. A ustalenie ich jest im ho jednym z niewielu mądrych - mniej ludzi w tym czasie, byc może bezobjawowych, to mniejsze szanse na zakażenie, które akurat w przypadku osób starszych może być niebezpieczne.
        • agnstep Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 09:35
          Godziny dla seniorów (nawet dłuższe) miałyby sens gdyby seniorzy nie przychodzili w pozostałych godzinach - jutro już muszę iść do sklepu i powiem ci co będzie: stanę w kolejce, a ponieważ wpuszczą 45 osób naraz to zakładam stanie na 2-3 godziny bo babcie pewnie już się na otwarcie o 7 ustawią, o 10-12 zrobią godziny dla seniorów to może tak koło 13 wejdę...
          • madami Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 17:50
            Z własnego doświadczenia wiem jak trudno przekonac i spacyfikowac seniora. NIby to człowiek dorosły i ma pełnie praw a umysł często dziecka! I co z takim zrobić? Przypomnijcie osobie wszystkie wątki o nieracjonalnych zachowaniach seniorów - nie jesteśmy w stanie ich powstrzymać!
            • szarsz Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 04.04.20, 00:50
              No nie, ale są rozsądni seniorzy, jak moja teściowa, którzy takie godziny wykorzystują racjonalnie. I bardzo dobrze.
    • escott Re: Zakaz zakupów i widywania się z domownikami 01.04.20, 20:41
      Zobaczcie grzywny. wyborcza.pl/7,75398,25837994,wyjscie-z-domu-bez-powodu-moze-cie-kosztowac-30-tys-zl-sprawdz.html
    • taki-sobie-nick Myślimy, i co z tego?! 02.04.20, 21:45
      Fryzjer i tak zamknięty, na spacer wychodzić nie wolno, ogólna paranoja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka