Dodaj do ulubionych

Duda się odezwał o egzaminach

07.04.20, 14:21
Niejasno, bo niejasno, ale skoro już się wyrywa przed szereg, to znaczy, że decyzje będą niedługo.
Co obstawiacie?

Inne kraje odwołują, ale one mają często inny system rekrutacyjny niż my. Bez ścisłych list rankingowych. Jeżeli u nas przejdzie ocena maturalna wystawiana na bazie ocen z poprzednich lat, to nagle wszystkie technika mają 100% zdawalność matur. I trójka z fizyki w technikum odzieżowym jest równa trójce z fizyki w liceum z pierwszej dziesiątki w kraju.

W latach 90-tych przez moment było podobnie, bo był konkurs świadectw i wtedy pamiętam, że Politechnika Wrocławska bezczelnie i arbitralnie doliczała punkty za bycie absolwentem niektórych typów klas, a mam wrażenie, że także w pewnym roku za bycie absolwentem niektórych konkretnych szkół (ale tu już sobie ręki nie dam obciąć). Teraz chyba by coś takiego nie przeszło.
Obserwuj wątek
    • frey.a86 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 14:29
      Ja myślę, że albo przesuną o miesiąc albo odwołają i przykażą szkołom średnim oraz uczelniom wyższym przeprowadzenie egzaminów wstępnych. Rekrutacja na podstawie konkursu świadectw byłaby tak niesprawiedliwa, że chyba nikt przy zdrowych zmysłach na to nie wpadnie. Oby. wink
      • alpepe Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 14:31
        Nie rozumiem optymizmu, co było wczoraj? Hucpa o korespondencyjnych wyborach. Dlaczego tu miałoby być inaczej?
        • iwoniaw Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:25
          alpepe napisała:

> Nie rozumiem optymizmu, co było wczoraj? Hucpa o korespondencyjnych wyborach. D
          > laczego tu miałoby być inaczej?
          >

Dokładnie, co to w ogóle za argument, że nikt przy zdrowych zmysłach na to nie wpadnie? Zmieścimy się śmiało!
      • maslova Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 16:47
        > Rekrutacja na podstawie konkursu świadectw byłaby tak niesprawiedliwa, że chyba nikt przy zdrowych zmysłach na to nie wpadnie.

Aha. Ten sam argument ("zdrowych zmysłów") padał przy okazji wprowadzania deformy edukacji.
      • rekreativa Re: Duda się odezwał o egzaminach 08.04.20, 17:22
        " że chyba nikt przy zdrowych zmysłach na to nie wpadnie. Oby. wink"

Niestety, polski rząd przy zdrowych zmysłach bynajmniej nie jest, więc się można spodziewać absolutnie wszystkiego.
    • kulka-online Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 14:35
      Moim zdaniem egzamin ósmoklasistów odwołają, a matury przesuną na późniejszy termin.
      Z czego wystawić ocenę konus kto zdaje rozszerzona geografie, biologię czy chemię a kto te przedmioty skończył w 1 klasie liceum.
      • asia_i_p Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 14:41
        A nie można też przecież przyjąć, że temu, kto jest absolwentem biol-chemu automatycznie podnosimy wagę tej oceny - w końcu sporo uczniów jest w takiej sytuacji, że planowało maturę z przedmiotu innego niż przedmioty wiodące w ich klasie i wiedzę ma. Nie widzę dobrego wyboru.
        Podejrzewam, że te kraje, które zdecydowały się na to, miały w szkołach osobno kursy podstawy i rozszerzenia i to będa dwie odrębne oceny. U nas to jest rzadkie rozwiązanie, najczęściej rozszerzenie i podstawa są uczone razem, przez jednego nauczyciela i jest za nie jedna ocena.
    • kasia_piet Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 14:37
      Ze przełożą. Matura jest u nas ważnym egzaminem, nie tylko egzaminem dającym wstep na studia. Przerzucenie obowiązku egaminowania ze szkol srednich na uczelnie jest teraz niemożliwe do zrealizowania i zupelnie niepotrzebne.
      • asia_i_p Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 14:45
        Francja to zrobiła inaczej. Nie przerzuciła obowiązku na uczelnie, nadal wydają świadectwa "maturalne", ale w oparciu o średnią ocen, a nie o egzaminy.
        I przed chwilą gadałam na Messengerze z moimi maturzystami i oni uważają, że to jest najbardziej realny w tej chwili model. Nie chcą przekładania egzaminów, chcą odwołania, pokazywali mi właśnie artykuły o Francji.
        • redwineiswhatilike Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 14:55
          We Francji bardzo liczą się oceny. Na studia bardziej oceny z poprzednich lat niż sama matura. Przynajmniej tak mówiła mi osoba z Francji.
          • esperantza Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 22:07
            Czyli dokładnie odwrotnie niż w Polsce. Nie mam maturzysty ba stanie wiec pewnie nie umiem się wczuć, ale uważam przesunięcie, nawet na wrzesień , za bardziej sprawiedliwe. Nie zmienia się reguł w trakcie gry ( tak , wiem deformą ...)
            • redwineiswhatilike Re: Duda się odezwał o egzaminach 08.04.20, 14:23
              Też myślę, że na sierpień czy początek września byłoby ok
        • anorektycznazdzira Re: Duda się odezwał o egzaminach 08.04.20, 17:37
          Możliwe wyjaśnienia są dwa:
          1. Francję pogrzało (przy czym to nie jest oblig, żeby pogrzało wszystkich dookoła i jakoś nie słychać o tłumie naśladowców)
          2. we Francji jest obecnie jakieś 25 RAZY WIĘCEJ ZAKAŻONYCH niż w Polsce.
    • hanusinamama Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 14:42
      I coż to da ze słaba trójka ze słabego technikum (bo mozna miec dobrą 3 z dobrego technikum i wiedziec wiecej o fizyce niz inny licealista z 5). Taka osoba musiałaby na głowe upaść zeby isc np na polibude. Tzn ok załózmy ze upadła i poszła i nawet sie dostała...odpadnie po 1 roku.
      • gryzelda71 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:08
        Jakim cudem mający wiedzę z danego przedmiotu może mieć z niego tróję? Zawsze mnie to ciekawi te wpisy, ma tróje ale wiedzę ze hoho
        • frey.a86 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:18
          Wystarczy chodzić do dobrego liceum. W moim 3/4 klasy miało dwóje z matmy, reszta tróje (klasa humanistyczna). Matury z matematyki poszły bardzo dobrze i część klasy skończyła politechnikę.
          • zwierzakowa13 Re: Duda się odezwał o egzaminach 08.04.20, 15:40
            Skoro matury wszystkim lub prawie wszystkim poszly bardzo dobrze, to z tego co piszesz wynika, że matematykę prowadził jakiś sadysta, który powinien być odsuniety od pracy z młodzieżą.
        • redwineiswhatilike Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:22
          Umie ale nie zrobił pracy domowej, bo mu się nie chciało. To dostał 1.
          Generalnie umie ale w pierwszym terminie nie nauczył się i dostał 1. Poprawił na 5, bo generalnie jest kumaty potem jeszcze dostał trzy piątki, bo zaczął się uczyć. Pewnie z tego wyjdzie mu 3. A na egzaminie pójdzie mu dobrze i dostanie 80 %
          • little_fish Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:26
            Dokładnie. Nie odrobi zadania, zapomni o kartkówce, nauczyciel ma wymogi od czapy...
        • slonko1335 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 17:29
          Bez problemu. Miałam nawet mierną w liceum. Matura poszla mi swietnie. Skończyłam z wyróżnieniem dwa kierunki na politechnice. Z matmy byłam najlepsza na roku. Nie znosilam licealnej nauczycielki z matematyki, chronicznie..Na szczęście pokochałam matmę w podstawówce i nawet wariatka z liceum nie zdołała mi jej obrzydzic.
          • iwoniaw Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 17:44
            slonko1335 napisała:

> Bez problemu. Miałam nawet mierną w liceum. Matura poszla mi swietnie. Skończył
            > am z wyróżnieniem dwa kierunki na politechnice. Z matmy byłam najlepsza na rok
            > u. Nie znosilam licealnej nauczycielki z matematyki, chronicznie..Na szczęście
            > pokochałam matmę w podstawówce i nawet wariatka z liceum nie zdołała mi jej ob
            > rzydzic.
            >

Mam wrażenie, że osoby piszące radośnie o konkursach świadectw pojęcia bladego nie mają o tym, jak bardzo inna jest piątka/trója/szóstka/dwója wystawiana przeciętnie w szkole A i takaż sama w szkole B. I skąd się zatem bierze jakże różna zdawalność tej samej, zewnętrznie ocenianej, matury między szkołami mającymi porównywalną liczbę uczniów, a wśród nich mniej więcej tyle samo prymusów i takich, którzy ledwo ciągną. Albo mają pojęcie, ale wolą udawać, że nie, bo musieliby wówczas przyznać różne niemiłe dla siebie rzeczy.
            • memphis90 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 18:43
              Bo ja wiem... Byłam w topowej szkole i kto się nauczył, ten miał piątkę. U nas nie było akcji "dwoja najwyższą oceną" i w życiu nie posłałabym dziecka do takiej korpo-szkoly.
              • iwoniaw Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 18:55
                memphis90 napisała:

> Bo ja wiem... Byłam w topowej szkole i kto się nauczył, ten miał piątkę. U nas
                > nie było akcji "dwoja najwyższą oceną" i w życiu nie posłałabym dziecka do taki
                > ej korpo-szkoly.
                >

U nas też nie było i rozkład wszelkich ocen na każdym przedmiocie był raczej normalny (co zasadniczo jest prawidłowe bez względu na poziom szkoły i klasy), co nie zmienia faktu, że "nasi" piątkowicze/dwójkowicze nie napisaliby standaryzowanej matury tak samo dobrze/źle jak piątkowicze czy dwójkowicze ze szkół X, Y i Z, tylko byliby dużo lepsi/gorsi, a mieli takie same świadectwa wszak. Wtedy poziom tych piątek i trój weryfikował egzamin wstępny na studia, teraz weryfikuje je wspólna zewnętrznie oceniana matura, nie uważam, że można to zastąpić ocenami końcowymi.
              • slonko1335 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 19:04
                ja byłam chyba w normalnej, nie bylo wtedy topowych i nietopowych szkol, więc nie wiem jak swoją klasyfikowac. Każda szkoła miała swój egzamin. To po liczbie chętnych może? 7 osób na miejsce to chyba nie jest topowa bo teraz i po 20 było? Maturę w każdym razie zdał każdy. 2 osoby jakieś poprawki miały w wakacje ale je zaliczyly więc dno dna też raczej nie była...co nie zmienia faktu że matmy uczyła kretynka ktora nienawidziła swojej pracy...i ktora skutecznie ta matme obrzydzila wielu osobom..
            • ichi51e Re: Duda się odezwał o egzaminach 08.04.20, 14:53
              I to jest wasnie bardzo niesprawiedliwe i krzywdzace. Podstawa progtamowa jest jedna i ja trzeba przerobic nie jest tak ze ktos z liceum X ma Wieksza wiedze niz ktos z liceum Y - tylko jest surowiej oceniany zeby mu sie we lbie nie przewrocilo. Podstawa programowa jest jedna. Na studiach radza sobie rownie dobrze ludzie z koziej wolki jak z batorego
              • iwoniaw Re: Duda się odezwał o egzaminach 08.04.20, 15:52
                ichi51e napisała:

> I to jest wasnie bardzo niesprawiedliwe i krzywdzace. Podstawa progtamowa jest
                > jedna i ja trzeba przerobic nie jest tak ze ktos z liceum X ma Wieksza wiedze n
                > iz ktos z liceum Y - tylko jest surowiej oceniany zeby mu sie we lbie nie przew
                > rocilo. Podstawa programowa jest jedna. Na studiach radza sobie rownie dobrze l
                > udzie z koziej wolki jak z batorego
                >

Niekompatybilność ocen to jedno (i właśnie dlatego słuszne to i sprawiedliwe, by wszyscy pisali tę samą zewnętrznie ocenianą maturę będącą przepustką na studia), ale poza tym to oczywiście, że jedni absolwenci mają większą wiedzę niż inni i nie da się tego porównać inaczej niż tym wspólnym egzamin maturalnym.
        • kanna Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 18:35
          > Jakim cudem mający wiedzę z danego przedmiotu może mieć z niego tróję

Mój np. z angielskiego miał tróję. Bo lekcji nie robił. Pani go nie lubiła.

Egzaminy za to na 100 % zdawał, i podstawa i rozszerzony
      • little_fish Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:24
        Ona odpadnie, ale inni się nie dostaną. I co? Będą zdawać maturę za rok żeby mieć szansę w rekrutacji?
      • anorektycznazdzira Re: Duda się odezwał o egzaminach 08.04.20, 17:34
        Skoro można, to można. Zabronisz wystartować i zająć miejsce? Może odpadnie, a może nie ma zielonego pojęcia jaki jest poziom na danym kierunku i jakie właściwie wiadomości trzeba mieć. Ma wystarczającą średnią ocen, to idzie, kto je zabroni. A dobrzy uczniowie będą w dudzie, bo się nie dostaną.
        Po to są egzaminy ogólnopolskie, żeby takich jaj nie było. Jak nie było takich egzaminów, to uczelnie robiły własne egzaminy, każda swoje, nie dlatego, że im się nudziło, tylko dokładnie chcieli uniknąć takiego bezsensownego marnowania miejsc na publicznych uczelniach, jak teraz się wszystkim wydaje że spoko zróbmy.
    • redwineiswhatilike Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 14:53
      Moim zdaniem egzamin po szkole podstawowej odwołają i do liceum będą liczyć się tylko oceny. Matura będzie w lipcu albo w sierpniu. Nie będzie w ogóle na maturze egzaminów ustnych bo one się nie liczą do rekrutacji.
      • frey.a86 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:05
        Oceny z czego? Jeżeli miałyby się liczyć te z obecnego semestru, to nie ma się co czarować, większość dostanie piątki i nie wiem jak licea miałyby przeprowadzić rekrutację na takiej podstawie. Z kolei branie pod uwagę np. średniej ocen z ostatnich kilku lat lub ocen z pierwszego semestru jest niesprawiedliwe i krzywdzące. Są różne szkoły, w jednych dostaje się piątki "za piękne oczy", a w innych nauczyciel nie stawia piątek na semestr, "bo nie" (znam taki przypadek osobiście). To że w lepszych szkołach trudniej o dobre oceny nie jest żadną tajemnicą.
        • redwineiswhatilike Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:24
          Może z dwóch czy trzech ostatnich lat te oceny? Trudno powiedzieć co będzie. Moim zdaniem egzamin po szkole podstawowej będzie odwołany.
        • esperantza Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 22:11
          No właśnie zastanawiam się jak średnia ocen ma ustawić kolejkę kandydatow. Przecież nie ma szans aby w najbardziej obstawionych szkołach nie było chętnych z podobnymi wynikami. Średnia ocen daje małe zróżnicowania a dotąd czasami liczyli się 0,1 punkta.
        • ichi51e Re: Duda się odezwał o egzaminach 08.04.20, 14:55
          Moze licea zrobia sobie egzaminy? Podstawowki potrafia yo licea nie dadza rady?
          • iwoniaw Re: Duda się odezwał o egzaminach 08.04.20, 15:17
            ichi51e napisała:

> Moze licea zrobia sobie egzaminy? Podstawowki potrafia yo licea nie dadza rady?
            >

W czasie epidemii? Odwołujemy egzaminy, żeby zrobić egzaminy? 😂 Seems legit 😂
    • la_mujer75 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:24
      Matura na podstawie ocen z poprzednich lat, to jak dla mnie , bzdura!
      Są różne licea, są różne profile. Trója trójce nie równa.
      Bardzo współczuję obecnym maturzystom. Mają o wiele gorzej, niż zeszłoroczni. A nie wszystkie uczelnie będą miały teraz siły i środki, aby przeprowadzić swoją rekrutację.

Co do ósmoklasistów- konkursy świadectw też nie są sprawiedliwe. Mówię to jako matka dziecka, które miało świadectwo z wyróżnieniem.
    • iberka Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:30
      Po raz kolejny żałuję, że listopadowego syna 2001 posłałam do szkoły terminowo, a nie rok później. Cała jego "przygoda" ze szkołą, to poligon doświadczalny uncertain. Teraz jeszcze matura. Jestem załamana.
      • maslova Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 16:56
        W zeszłym roku żałowałam, że posłałam córkę (wtedy ósmoklasistkę) o rok wcześniej do szkoły. Okazuje się, że gdyby poszła do szkoły jako 7-latka, doświadczyłaby tegorocznej niepewności związanej z egzaminem. Tak więc nie zawsze jesteś w stanie przewidzieć, czy decyzja, która podejmujesz, będzie słuszna, czy nie.
    • zwyczajnamatka Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:34
      Co powiedział?
      Moim zdaniem egzaminy ósmych klas powinny być przesunięte na koniec czerwca, a matury na sierpień/wrzesień.
      • esperantza Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 22:12
        Tez tak uwazam
    • little_fish Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 15:34
      ” Prezydent podkreślił, że na razie nie wiadomo, czy zajęcia w szkołach powrócą po 14 kwietnia"
      A kiedy będzie wiadomo? I od czego to zależy - bo to już powinni wiedzieć. Mówi o przesunięciu matur a jednocześnie nie wyklucza powrotu do szkoły 15 kwietnia 🙈🙈🙈
      • paskudek1 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 17:21
        Też jestem ciekawa kiedy oni zamierzają wiedzieć? W poniedziałek wielkanocny o 23 wieczorem?
        • azja001 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 17:30
          Boją się przełożyć o np mc bo wybory w tym kontekście będą kiepsko wyglądać. Gdyby nie wybory to już dawno byłyby decyzje. Obstawiam że przełożą matury np na tydzień po wyborach żeby dobrze wizerunkowo wypadło, że niby wszystko da radę zrobić mniej więcej w tym samym czasie
        • little_fish Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 17:31
          Nie wiem. Na razie czytam o planach wyjścia innych krajów i się wkurzam. Bo tam potrafią cokolwiek powiedzieć. Oczywiście, wszystko jest warunkowe "jeśli tendencje się utrzymają" . Ale potrafią powiedzieć że najpierw sklepy, potem galeria i szkoły no w połowie maja ( tak powiedziała premier Danii). A u nas nic. Cisza. Nawet nie zajaknęli się o początkach poluzowania, ale jeszcze nie wiedzą, czy szkoły ruszą po świętach. Czyli chcą otworzyć wszystko na "hurra"?
        • iwoniaw Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 17:36
          paskudek1 napisała:

> Też jestem ciekawa kiedy oni zamierzają wiedzieć? W poniedziałek wielkanocny o
          > 23 wieczorem?
          >

Stawiam na poświąteczny wtorek w południe. Uczniowie i tak mają we wtorek jeszcze ferie wielkanocne, więc po co ten szalony pośpiech? 😂 Przypomnijcie sobie, w jakim trybie wprowadzano deformę i z jakim wyprzedzeniem ogłaszano kolejne kroki.
          • sabina211 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 17:39
            Ale przedszkola we wtorek już są otwarte, a to też oświata....Więc chyba jednak nie we wtorek.
          • little_fish Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 17:41
            Przedszkola powinny już we wtorek pracować, więc jednak raczej poniedziałek. Chyba, że zapomną
        • asia_i_p Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 17:41
          Ale czemu ich tak popędzasz? Przecież wtorek po Wielkanocy był zawsze wolny, to we wtorek wieczorem styknie.
          • little_fish Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 17:48
            Przedszkola Asia, jeszcze przedszkola. Muszą się niestety zdecydować wcześniej
          • 35wcieniu Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 18:55
            Gdzie byl zawsze wolny, z ciekawosci spytam?
            • slonko1335 Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 18:57
              W szkole
            • little_fish Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 18:57
              W polskich szkołach. Nie wiem, czy zawsze, ale odkąd pamiętam. Do szkoły chodziłam ponad 39 lat temu
              • little_fish Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 18:58
                30 miało być
            • angazetka Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 18:59
              W polskich szkołach.
            • iwoniaw Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 19:01
              35wcieniu napisał(a):

> Gdzie byl zawsze wolny, z ciekawosci spytam?
              >

W szkołach?
    • taniarada Re: Duda się odezwał o egzaminach 07.04.20, 18:51
      asia_i_p napisała:

> Niejasno, bo niejasno, ale skoro już się wyrywa przed szereg, to znaczy, że dec
      > yzje będą niedługo.
      > Co obstawiacie?
      >
      > Inne kraje odwołują, ale one mają często inny system rekrutacyjny niż my. Bez ś
      > cisłych list rankingowych. Jeżeli u nas przejdzie ocena maturalna wystawiana na
      > bazie ocen z poprzednich lat, to nagle wszystkie technika mają 100% zdawalność
      > matur. I trójka z fizyki w technikum odzieżowym jest równa trójce z fizyki w l
      > iceum z pierwszej dziesiątki w kraju.
      >
      > W latach 90-tych przez moment było podobnie, bo był konkurs świadectw i wtedy p
      > amiętam, że Politechnika Wrocławska bezczelnie i arbitralnie doliczała punkty z
      > a bycie absolwentem niektórych typów klas, a mam wrażenie, że także w pewnym ro
      > ku za bycie absolwentem niektórych konkretnych szkół (ale tu już sobie ręki nie
      > dam obciąć). Teraz chyba by coś takiego nie przeszło.
      >
      > Spróbuj się powołać na USA.Tam też nie dają rady.
      Co se będziesz żałować
    • anorektycznazdzira Re: Duda się odezwał o egzaminach 08.04.20, 17:25
      Asiu, gdybym musiała na to postawić swoje ciężko zarobione pieniądze, to bym powiedziała, że przesuną na czerwiec.
      Jak już pisałam, wszystkich pomysłodawców "zróbmy konkurs świadectw" smażyłabym powoli na średnio-głębokim tłuszczu, zaczynając od czubków palców i wcale się nie spiesząc z opuszczaniem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka