Dodaj do ulubionych

Mrożenie warzyw.

08.04.20, 06:37
Dostałam duzo warzyw.:
marchew ,pietruszkę, seler .por . buraki.
Chce je zamrozić
( są płukane więc szybko stracą swoją świeżość a nie jesteśmy w stanie ich przejść ) .
Tylko jak blanszować czy nie?
. Ma ktoś w tym temacie swoje doświadczenie??
Obserwuj wątek
    • mona-taran Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 06:46
      Ja blanszuję tylko kalafiora, nieblanszowany robi się szary. Buraków nie mroziłam, ale chyba lepiej zamrozić ugotowane i starte.
      • volta2 Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 12:24
        ja buraczki mrożę starte do zupy bez blanszowania i nic im nie jest, jeśli miałabym gotować bulwy na jarzynkę czy w zupie, też nie blanszowałabym.
    • ajaksiowa Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 06:47
      Cztery pierwsze możesz poporcjować na włoszczyznę,buraki gotuję w skórce i zamrażam w całości 😊
      • mama333 Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 06:59
        Dziękuję.
        Biorę się za robotę
        . Nie przejemy po 10 kg warzyw. . Trochę rozdam bo też nie mam gdzie tego trzymać .
    • mysiulek08 Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 07:00
      marchewke mroze po ugotowaniu, pokrojona w kostke, w sam do salatek czy marchewki z groszkiem, buraki tez po ugotowaniu (w skorce gotuje), jak wieksze kroje na pol, mniejsze w calosci, po rozmrozeniu starte na tarce nic trac, por osobno czesc zielona, osobna biala, wykorzystuje do zup, seler w bulwie jak sie domyslam, u mnie nie dostepny podobnie jak korzen pietruszki, wiec tu moge tylko intuicja podpowiedziec, ze jedno i drugie lepiej zblanszowac przed zamrozeniem
      • mysiulek08 Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 07:01
        a jak by Ci sie chcialo bawic, to starte korzeniowe mozesz suszyc
        • mama333 Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 07:09
          Będę się bawić .😆. I trochę na lenia czyli słupki.
          • magata.d Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 12:39
            Ja ścieram na tarce marchewkę, pietruszkę, seler, kroję pora, kroje natkę pietruszki i wkładam po trochu każdego do torebek, w których mrożę. Mam zamrożonych kilka takich porcji na zupę. Żeby było szybciej to zamiast na tarce rozdrabniam w blenderze (jest wtedy drobniej, ale mi nie przeszkadza). Pierś z kurczaka czy indyka tez kroje w małe kawałki i mrożę. W ten sposób mogę bardzo szybko zrobić zupę. Wyjmuje mięso i warzywa wrzucam na olej podduszam dodaje wodę przyprawy, potem ryz/kasze/makaron/ziemniaki itp., gotuje. Polecam.
    • kanna Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 13:35
      Buraki piekę w piekarniku, potem mrożę w plastrach smile
      • magata.d Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 13:41
        kanna napisała:

> Buraki piekę w piekarniku, potem mrożę w plastrach smile
        >
        Ja też tak robię smile
    • anika772 Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 13:44
      Marchew, pietruszkę, seler i por pokroiłaby i zamroziła (bez blanszowania) w porcje włoszczyzny do zup.
      Z burakami, nie wiem, jak lepiej.
    • mrs.solis Re: Mrożenie warzyw. 08.04.20, 15:26
      Mroze wszystko bez blanszowania. Porcje warzyw na zupe i grzyby przed zamrozeniem pakuje prozniowo. Jesli chce przetrzymac dluzej swierze to marchew i pietruszke w korzeniu owijam w recznik papierowy i szczelnie zamykam w worku, to samo robie z kalafiorem i brokulami.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka