Dodaj do ulubionych

Mazurki pieczecie?

10.04.20, 21:37
Ja tak, co roku na wielkanoc. Moi uwielbiają ale wśród moich znajomych nie ma tej tradycji.
W tym roku będzie kajmakowy, kruchy z lukrem cytrynowym i jeszcze jeden jakiś wymyślę.
Obserwuj wątek
    • anika772 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:40
      Tak, jeden kajmakowy, a drugi z masą z suszonych śliwek namoczonych w rumie z roztopioną gorzką czekoladą.
      • berber_rock Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:50
        Dasz przepis na masę Please?

Uwielbiam suszone sliwki
        • anika772 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:55
          Powiem Ci jak zrobiłam, bez przepisu, taki free stylewink
          Pokroiłam śliwki (paczka 200g), zalałam golden rumem. Pomoczyły się z godzinkę, potem to postawiłam na gaz, pogotowałam chwilę i utłukłam wszystko tłuczkiem do ziemniaków (nie chciało mi się wyciągać blendera). Rozpuściłam tabliczkę gorzkiej czekolady z odrobiną smietanki i zmieszałam z masą śliwkową. To wszystko. Planuję to ozdobić esami floresami z białej czekolady, ale najpierw muszę ją upolować.
    • chococaffe Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:41
      Od paru lat piekę, ale w tym roku dostaję.

Ja zwykle robiłam do tej pory kajmakowy, czasami też cytrynowy (z lemon curd).

Jaki dostanę - nie wiem.
    • kosmos_pierzasty Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:43
      Zawsze kupowałam w cukierni w CH, a w tym roku nie. Będą makaroniki, też kolorowe 😊
    • bachula_gr Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:43
      Pewnie. Rozne, rozniste na kruchym ciescie jogurtowym. U nas (Grecja) kompletnie nieznane, co roku robia furore smile
      • stephanie.plum Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:46
        pięknie proszę - jak się robi takie ciasto jogurtowe?
    • angazetka Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:45
      Tak! Jutro jeden piekę, a drugi odbieram z restauracji.
    • stephanie.plum Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:45
      w życiu nie piekłam, ogarniałam wszystko, poza deserem, który przynosiła rodzina.

w tym roku czuję, że muuuuszę (bo młody uwielbia, nikt nie przyjedzie, a babcia już nic nie pamięta...)

błagam, niech ktoś mi powie, jak sołtys krowie na rowie, jak to zrobić, żeby coś wyszło jadalnego!
      • stephanie.plum Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:49
        bo w poprzednich latach był wypas.
        mazurek czekoladowy, kajmakowy ze śliwkami, nugat z orzechami, mazurek pomarańczowy, i jeszcze jakiś sernik...

a ja w temacie słodkości jestem duupa na kaczych nogach.
      • izjaa Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:57
        Od lat robię ten (dzieci lubią): gotujebolubie.pl/przepis/mazurek-potrojnie-sliwkowy
        Uwaga: w pierwszym zdaniu przepisu zamiast masła powinna być mąka wink
        • stephanie.plum Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:02
          brzmi wspaniale, ale mam tylko powidła, zero śliwek pod inną postacią. zrobię na zielone święta, albo za rok...

ale na pewno zapamiętam ten przepis!!!
          • yuka12 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:21
            Ale do mazurka można zużyć, co masz pod ręką. Polecam Moje wypieki mazurek daktylowy, bo przepis na masę daktylową jest uniwersalny, można użyć różnych suszonych owoców. Na MW jest mnóstwo przepisów i na inne mazurki.
    • auksencja15 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:47
      Nie. W tym roku szczególnie nie, bo się odchudzamy big_grin
    • zona_glusia Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:47
      Piekę smile
      Jeden kajmakowy na kruchym cieście i drugi tzn dziad czyli ciasto biszkoptowe z bakaliami. Polewa będzie albo czekoladowa albo cytrynowa. Jutro zadecyduję.
    • shmu Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:54
      Juz zrobilam. Ciasto kruche gotowiec ale kajmak 2 godziny gotowalam. Zwykly kajmak: mleko, cukier i maslo, ale ladnie ozdobiony orzechami, migdalami i morelami. Damy tesciom jednego.
    • nickbezznaczenia Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 21:59
      U mnie nie ma takiej tradycji i o prostu ich nie lubię.
    • mysiulek08 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:01
      nie, nie lubie
    • mum2004 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:04
      Piekę, taki sam co roku, mój ulubiony- kajmakowy na kruchym spodzie, z dużą ilością migdałów na wierzchu. W sumie innych nie lubię.
      • stephanie.plum Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:09
        a ten kajmak to jak robisz?

coś pamiętam mgliście, że mleko trza było w nieskończoność gotować...?
        • mum2004 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:15
          Mleko skondensowane słodzone gotuję ok 2,5 godziny.
          • stephanie.plum Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:19
            dzięki
            • yuka12 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:24
              Możesz też kupić gotową masę kajmakową w puszce, nazywa się chyba krówkowa.
              • mum2004 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:29
                Tak, jest prawie identyczna jak mleko gotowane. Kupuję co uda mi się dostać.
                • stephanie.plum Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 23:04
                  problem w tym, że ja już chyba nic nie kupię...
                  to znaczy, przed świętami.
                  • shmu Re: Mazurki pieczecie? 11.04.20, 11:28
                    Przepis na kajmak na trzy mazurki ok. 30cm. Litr tlustego mleka, min 3,2%, ale im bardziej tluste tym lepiej, min. pol kilo cukru (widzialam przepisy do kilo cukru na kilo mleka) i maslo 100 - 250g. Mleko i cukier gotujemy na patelni okolo dwoch godzin na malym ogniu - chodzi o to, zeby odparowac, dlatego patelnia, ale moze byc tez szeroki garnek. Ma co najwyzej ,,pyrkac", ale nie wrzec. Jak ogien maly to trzeba przemieszac co jakies 15 min. Jak masa sie zredukuje i zbrazowieje, robimy test - bierzemy troche masy na lyzeczke i wylewamy na talerzyk. Jak sie nie rozlewa, tylko zostaje w miejscu w formie polkuli, to zdejmujemy z ognia i dodajemy maslo. Trzeba mocno mieszac, zeby tluszcz sie wtopil w mase. I wylewamy na gotowe blaty.
                    Acha. W zaleznosci od smaku mozesz dodac na koncu gotowania wanilie, kakao, kawe etc.
                    • shmu Re: Mazurki pieczecie? 11.04.20, 11:30
                      Jeszcze jedno. Ja robilam z litra mleka, pol kilo cukru i 120 masla i jest gesty ale plynny... Jak dasz wiecej cukru i masla to zrobi sie kruchy
                    • agniesia331 Re: Mazurki pieczecie? 11.04.20, 22:16
                      Upiekłam. Ale do kajmaku gotowego dodałam za dużo masła i trochę za bardzo płynny jest. Za rok dodam malutko. Kwestia smaku
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:05
      Nie lubię mazurków, lubię jakąś mokrą babkę, sernik nie za słodki i jakieś inne odlotowe dobre ciasto/tort w tym roku torcik biały z truskawkami zrobię.
    • berdebul Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:06
      Czekoladowy, na specjalne zamówienie bo mi żyć w domu nie dadzą. Zapcham mazurkiem, a później idę się opalać. :p
    • coronafela Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:09
      Tak. Dwa. Podzielę na trzy czesci każdy: dla mamy, dla corki i zięcia, i kawalątek dla siebie. Będzie jak co roku pomarańczowy, a jako novum planuję "mazurek staropolski zwany królewskim - luksusowy". A co!
    • aerra Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:10
      Nie piekę, nie chce mi się, dziecko nie lubi.
      Rodzice nam zawsze podrzucali, ale w tym roku raczej nie wyślą (zresztą na poczcie takie kolejki, że może na weekend majowy by się udalo odebrać)
    • yuka12 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:13
      Już upieczony. Daktylowy. W mojej rodzinie też nie ma tradycji pieczenia mazurków.
      Oprócz mazurka będzie pascha, sernik i ciasto cytrynowe.
      • grey_delphinum Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:19
        Mam dwa, dostaliśmy- kajmakowy i daktylowy. Oba pyszne.
        Jutro.piekę sama - bakaliowy.
        Lubię, bo je się odrobinkę i wystarczy.
        • yuka12 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:27
          Można zrobić mazurek śliwkowy na kruchym spodzie. Ani ciasto ani masa nie są przesłodzone.
    • daniela34 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:32
      Nie, nie lubię. Raz w życiu próbowałam takiego, który uznałam za jadalny. Na ogół są dla mnie za słodkie.
      • yuka12 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:42
        Jak kiedyś spróbowałam sklepowy, też uważałam mazurki za niejadalne 😃. Ale odkąd piekę sama, piękę takie mazurki, jakie lubimy - lekko kwaskowate, z jadalnymi ozdobami, bez lukru.
        • eliszka25 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 23:06
          Hehe, mój mąż też zawsze twierdził, że nie lubi mazurków, a podczas pierwszych świąt wielkanocnych u moich rodziców zajadał się mazurkiem kajmakowym mojej siostry 😁. Ja co roku piekę mazurek orzechowy i mąż go wcina, aż mu się uszy trzęsą, ale wciąż mu się zdarza ogłosić, że mazurków nie lubi 😂
        • magata.d Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 23:19
          Dla mnie tez te popularne mazurki z lukrem czy polewa czekoladopodobną z bakaliami są niejadalne. W moim rodzinnym domu mazurków się dlatego nie robiło.
    • em_em71 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:33
      Nie. Nikt tego nie je. Ja ciasta bardzo wybiórczo jadam, mąż jeszcze bardziej, dzieci lubią serniki, szarlotkę, jakies wynalazki z bitą smietaną i owocami. Ciasta typowo kojarzone ze swiętami nie wchodzą.
    • spirit_of_africa Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 22:42
      Tak.Kajmakowy na migdałowym spodzie i różany.
    • eliszka25 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 23:02
      Co roku piekę jakiś mazurek, zwykle orzechowy, bo to nasz ulubiony. W tym roku nie będzie mazurka, choć też planowałam orzechowy właśnie. Jednak mąż mi w tym roku załatwił kwestię słodkości. Kupił gotową włoską kolombę, a oprócz tego zażyczył sobie sernik na zimno i zakupił już na niego składniki. W związku z tym trzeciego ciasta już piekła nie będę, bo nie zjemy tyle we czwórkę. Z sernikiem na zimno mniej roboty niż z Mazurkiem orzechowym, więc w sumie nawet jestem zadowolona. Może upiekę go tydzień po świętach.
      • grey_delphinum Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 23:14
        My na cztery osoby mamy sernik, dwa mazurki, brownie i makowca, a nie wiem, czy do poniedzialku coś zostanie 😉
        • yuka12 Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 23:25
          My też będziemy mieć 4 czy 5 ciast i nie sądzę, żeby poleżały dłużej niż 3 dni 😁. U nas blacha słodkich bułeczek nie masz szans wystygnąć 😃.
        • eliszka25 Re: Mazurki pieczecie? 11.04.20, 02:41
          To jeszcze zależy od wielkości ciast. Mazurki są cienkie, to można ich więcej zjeść. Kolomba, to drożdżowe ciasto, wysokie, a mąż kupił dużą. Mój sernik na zimno ma prawie 10 cm wysokości, a robię go w dużej prostokątnej formie. Jak go ostatnio zrobiłam na urodziny męża, to jedliśmy przez 2 dni, więc wolę jednak nie przesadzać z ilością, żeby potem nie wyrzucać.
    • magata.d Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 23:13
      Z reguły piekę, ale w tym roku nie chce mi się i jakoś nie mam na niego ochoty. Zamiast mazurka zrobię wafle przekładane, bo uwielbiamy.

Ja lubię tylko takie wypasione mazurki, które niekoniecznie musza być piękne ale muszą być pyszne. Czyli musza mieć dobry krem (kajmakowy albo chałwowy albo cytrynowy albo z białej czekolady), prawdziwa czekoladę, orzechy itp. Nie lubię polaczenia czekolady i rodzynek czy daktyli.
      • magata.d Re: Mazurki pieczecie? 10.04.20, 23:14
        Oczywiście piekę jeszcze sernik i ciasto cytrynowe, tylko w mniejszych formach bo zostajemy sami w domu.
    • sansevieria_di_travesio Re: Mazurki pieczecie? 11.04.20, 09:42
      Oczywiście, robimy tylko kajmakowy i z samym karmelem. W tym roku 6! Dla nas 2, mamie jednej, mamie drugiej i przyjacielowi rodziny smile
    • karotka_plus Re: Mazurki pieczecie? 11.04.20, 09:54
      Nie przepadamy za mazurkiem. Zazwyczaj od rodziców dostawaliśmy jakieś ciasta. W tym roku z racji wirusa i braku spotkań rodzinnych zamówiliśmy u miejscowego cukiernika. Sernik, jabłecznik i babkę. Bo na takie ciasta mieliśmy ochotę. Ja nie piekę bo nie umiem a chciałabym się nauczyć ale to na nowym domu bo w obecnym mieszkaniu mam beznadziejny piekarnik, co kurczaka w rękawie nie potrafi zapiec a co dopiero ciasta...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka