Dodaj do ulubionych

Jak sobie przypomne

20.04.20, 20:21
jak moje dziecię w ubiegłym roku imprezowało po maturze, to ja obecnym maturzystom wspolczuje.

Triss ma rację - sporego kawałka życia ich pozbawiono.

On rok temu balował dwa tygodnie, tak że dzień z nocą mu się mylił.
A teraz?

Właśnie odwolano im matury.
Na świadectwie będzie średnia z ostatnich 2 lat.

A jak komuś się to nie podoba to może poczekać pół roku - może zrobią egzamin we wrześniu.

Można też na ochotnika powtarzać rocznik.

Młodzież właśnie wirtualnie otworzyła po pifku przed Skype.
Obserwuj wątek
    • gliminstory Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 20:26
      doprawdy... straszna trauma... nie móc 2 tygodnie chlać i ćpać "z okazji matury" bo trzeba ze starymi na chacie siedzieć...
      trzeba będzie pomniki tej skrzywdzonej młodzieży postawić jak powstańcom warszawskim za takie bohaterstwo.
      • bi_scotti Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 20:30
        Life sucks. Sometimes. Dla niektorych. From time to time. OMG, 18latki doswiadczaja tej "prawdy zyciowej" na wlasnej skorze. Simply tragic tongue_out Life.
      • triss_merigold6 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 20:34
        Dla zdrowego psychicznie 18-latka, który nie jest kompletnym nołlajfem, siedzenie z rodzicami zamiast imprezowania po maturze jest bardzo niefajne i dokuczliwe. Wujowe, powiedziałabym.
        • bi_scotti Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 20:50
          Sure, zgadzam sie w 100%. Niemniej, zycie czasem bywa wujowe, niefajne i dokuczliwe. Happens. To tez etap dorastania, ze czlowiek staje sie tego swiadomym i uczy sie sobie z tym radzic. One can hope, ze po tym wlasnie doswiadczeniu, rzeczeni 18latkowie beda bardziej doceniac spotkania face-to-face i wszystko, co sie z nimi wiaze. Wspolczuc to ja moge zgwalconym dziewczetom w refugee camps np. w Bangladesh. Sfrustrowanym 18latkom w developed countries moge wylacznie zyczyc zeby mature faster. Life.
          • stavros2002 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 20:56
            Aż zęby bolą jak się to czyta. Po co ta maniera? Aby zaznaczyć swoją indywidualność i niepowtarzalność? Na forum auto moto jest dureń który ciągle pisze z włączonym capslockiem, a na gospodarka i świat kolejny archaizuje "ji", jak dla mnie podobna schiza.
          • satur9 [...] 20.04.20, 21:28
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • simply_z Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:33
              tja, a co mają powiedzieć starsi ludzie? albo nawet dojrzałe osoby? dla takiego 19latka czy tam 18-latka kilka msc lub rok to pryszcz. Zresztą i tak najlepsze imprezy sa na studiachwink.
              • coronafela Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:53
                Nie, to tak nie działa. Dla małolata kilka miesiecy to tyle co dla mnie parę ładnych lat. Im człowiek starszy, tym szybciej czas biegnie.
                Ale się zgadzam , że życie bywa uciążliwe i że trzeba to po prostu brać na klatę.
                • simply_z Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:58
                  a co maja powiedzieć kobiety, które odkładają np. zajście w ciążę , nie chcąc ryzykować w tej sytuacji, albo 80-parolatek, który chciałby jeszcze nacieszyć się wiosną? albo kilkulatki bez kontaktu z rówieśnikami, w momencie kiedy to jest podstawa ich rozwoju na tym etapie>? a my się martwimy, że stare konie nie pochleją przez kilka miesięcy.
                  • stavros2002 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:02
                    Stare konie to te 80latki?
                    • simply_z Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:07
                      nastolatki, nie udawaj głupszego
                      • stavros2002 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:15
                        Natolatki mają naturalną potrzebę imprezowania, bardziej to odchorują niż babcie.
                        • gliminstory Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:20
                          tak, nieważne że to może ostatnia wiosna w życiu babci, ważne że tej jednej jedynej takiej imprezy z okazji matury dziubdziuś nie ma jak zaliczyć odpowiednio zarzygany!
                          • stavros2002 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:23
                            Przykro mi z powodu przykrych doświadczeń.

Własnych, dziubdziusia, czy forumowego dziecka kuzynki znajomej sąsiadki? big_grin
                            • simply_z Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:46
                              nie kozacz. sam pewnie już masz starszych rodziców, jesli jeszcze żyją. postaw się w ich położeniu, a nie gówniarza, który nie nachla się w maju, tylko ewentualnie w grudniu.
                        • thank_you Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:44
                          Jeśli coś jest silną, naturalną potrzebą, to nawet stan wojenny nie powstrzymywał. Najwidoczniej nastolatki wcale takich potrzeb nie mają, skoro siedzą w domach (choć wychodzić jeszcze dwa tyg temu mogły i od dzisiaj ponownie mogą). Najwidoczniej to matkom uruchomił się wspomnień czar z lat 80. A tu takie efekty, jakie chowanie. ;P
                        • mia_mia Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:50
                          Ale mają więcej czasu na poradzenie sobie z tą „traumą„ ,cudzysłów, bo koło traumy z jaką musiały, muszą I będą musieć radzić sobie radzić miliardy ludzi, to to nawet, na szczęście nie leżało.
                        • ichi51e Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 08:39
                          Tak bo stary czlowiek to juz w sumie zadnych potrzeb nie ma... wiosna? Malo sie kurna napatrzyl? Co roku bywa.
                  • coronafela Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:05
                    Nie nie, wcale mnie nie martwi że będą chlać, chociaż z pewnością lepiej by chlali gromadnie niż każdy w swoim pokoju.
                    Chodziło mi o inne postrzeganie czasu.
                  • memphis90 Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 19:18
                    Myślę, że 18 latek ma jednak dużo większe potrzeby społeczne, niż 3 latek. A współczucia starczy dla wszystkich, każdy coś stracił i jaki sens ma wartościowanie, czy bardziej "poszkodowany" jest przedszkolak, uczeń, pracownik (wyłączam kwestie czysto finansowe) czy emeryt?
          • memphis90 Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 19:14
            Biscotti, współczucie to chyba nie jest towar deficytowy, można współczuć 18 latkom, że przepadł im fajny, beztroski kawałek życia, który w takiej formie już się nigdy nie powtórzy - i jednocześnie nie bać się, że zabraknie współczucia dla zgwalconych dziewcząt.
        • lily_evans11 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:42
          Ale dwa tygodnie na ciągu?
          To trzeba być niezłym odpadem.
          • solejrolia Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:47
            Ale zdecydowana większość potem z tego wyrasta, na porządnych obywateli, wiesz?
            • fitfood1664 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:30
              Z chlania przez dwa tygodnie? Wątpię.
              • solejrolia Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:01
                Możesz sobie wątpić.
                • ichi51e Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 08:40
                  No ile znasz ludzi co imprezowali dwa tygodnie ciagiem i na ludzi wyszli? Bo ja tylko takich co dzis owszem kariery ale aa tez na koncie
        • fitfood1664 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:29
          Och, aż się wzruszyłam losem tych biedactw. Czas nauczyć dziubdziusia, że jest coś takiego jak przeciwności losu.
        • mia_mia Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:43
          Jest wujowie i dokuczliwe, ale oby to był największy problem w ich życiu to będą wygrani.
        • pitupitt Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 08:32
          Świadczy to tylko o układach w danej rodzinie.
      • 3-mamuska Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:13
        gliminstory napisała:

> doprawdy... straszna trauma... nie móc 2 tygodnie chlać i ćpać "z okazji matur
        > y" bo trzeba ze starymi na chacie siedzieć...
        > trzeba będzie pomniki tej skrzywdzonej młodzieży postawić jak powstańcom warsza
        > wskim za takie bohaterstwo.

Dokładnie nie wiem jak można tak żyć i jeszcze być dumnym rodzicem i się chwalić 🤦‍♀️🤷‍♀️
    • chococaffe Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 20:40
      Rocznikom egzaminacyjno-rekrutacyjnym szczególnie współczuję. sad Sama nie wiem co bym wybrała (to znaczy pamiętając moją średnią, która nie była do niczego potrzebna chyba jednak wiem big_grin)
      • stavros2002 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 20:53
        Naszemu się udało rzutem na taśmę smile Studniówka w połowie lutego, osiemnastka w ostatki.
    • semihora Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:38
      Już bez histerii na tle tych utraconych tygodni picia. Nadrobią sobie. Czasem trzeba poświęcić coś mało ważnego na rzecz czegoś większego. Już nawet nie będę przypominać o tych młodych, którzy żyli w czasach wojny, chociaż jakbyś ich wzięła pod uwagę, to może by ci się zmieniła perspektywa.
      • triss_merigold6 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:51
        Już nawet nie będę przypominać o tych młodych, którzy żyli w czasach wojny,

Argument z gatunku "zjedz owsiankę, bo dzieci w Afryce głodują".
        • coronafela Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:54
          No. Mam kuzynkę, która nie marnuje ani kawałeczka jedzenia, bo gdzieś tam ludzie głodują. Ale ona jest Francuzką, to może dlatego.
          • triss_merigold6 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:58
            Albo jest patologicznie skąpa. Fakt bycia Francuzką nie wyklucza wersji z patologicznym skąpstwem.
            • simply_z Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:05
              cóż brat mojej prababki był w obozie, do końca życia chował chleb pod poduszką. Nie wiemy czy ta Francuzka nie ma podobnych przeżyć, nie chichotałabym sarkastycznie w tej sytuacji.
              • coronafela Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:08
                Nie ma takich przeżyć ani nie jest patologicznie skąpa. Przeczytała jakąś książkę o głodujących ludziach i postanowiła (a raczej postanowili, ona i mąż) nie marnować jedzenia. Mnie to jakoś nie dziwi.
              • triss_merigold6 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:15
                Jestem dziwnie pewna, że gdyby owa Francuzka miała za sobą doświadczenie obozu/wojny to Nanga by nie omieszkała wspomnieć.
                • coronafela Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 08:37
                  Jesteś może znawczynią mojej duszy, jednak zapominasz, że moja kuzynka to jednak nie to pokolenie. Francuzka, nie Koreanka z północy.
        • chococaffe Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:09
          triss, opanuj się bo zaczynam się bać, że to nie o traumę chodzi tylko jakąś delirkę big_grin

• iwles Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 19:34
            chococaffe napisała:

> triss, opanuj się bo zaczynam się bać, że to nie o traumę chodzi tylko jakąś delirkę big_grin
            >

Albo dilerkę.
      • memphis90 Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 19:22
        Siesicka ma perspektywę wojenną. I opisuje, jak się bala, że się wojna za szybko skończy i nie zdąży pójść na tajne komplety. I jak się bala, że będzie bombardowanie, dom się zawali i potem Niemiec znajdzie jej pamiętniczek i PRZECZYTA !!!
    • solejrolia Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:45
      Tak !

Ja balowałam w szkole średniej, aż miło. Zwłaszcza na 18tkach. Mam super wspomnienia!
      Moja córka nie zdążyła iść na pierwszą 18-tkę, na którą została zaproszona, bo właśnie pozamykano lokale. Szykowała sie w sumie na 2 lub 3 imprezy jeszcze, no i też sama obchodziła 18-tkę przez komputer... uncertain
      Nie mamy traumy, po prostu nam szkoda.
      Na jej miejscu byłabym strasznie sfrustrowania, ze pozbawiono mnie kilku fajnych rzeczy w życiu (i nie o picie chodzi, litości) no i takim okropnym marnotrawstwem czasu....

No nic, byle zdrowie było...

A matura za rok. [ Oby! ]

Matura dopiero przed nią.
      • coronafela Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 21:56
        Ale taki lock out to dopiero będzie wspomnienie! Chyba że nie będzie miał końca, czego też się nie da całkiem wykluczyć sad
      • simply_z Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:01
        w ogole nie pamiętam swojej 18-tki, jakieś tam blade wspomnienia, Studniówka, też była śmieszną imprezą. Większość imprez, jak tam nawet pytam znajomych pamiętamy z okresów studiów, czy nawet ba po studiach. Bawilismy się na stypendiach, w wakacje.
    • thank_you Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:03
      Strasznie słabą psychę mają te bombelki matek, że po miesiącu w domu przeżyją załamanie nerwowe z powodu braku znajomych (jak to grali w zeszłym roku w trakcie rekrutacji? każda tu płakała jak to dzieci nie spotykają się ze znajomymi, czasu brak, ach!) a jak potrzebują rozrywki, to niech idą pomagać. Mój 17-letni chrześniak jest CODZIENNIE na wolontariacie, po dobre 8 h. Spotyka tam kolegów, robi coś dobrego. Rozumiem, że 18-latkom do głowy to nie przyjdzie, matki płaczą, że dzieci nie będą na bani przez 2 tygodnie. Na studiach nadrobią.
      • gliminstory Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:17
        no właśnie, 18latek znajomej w związku z nadmiarem wolnego czasu chodzi pakować maseczki do jakiejś szwalni dla medyków, ma pracę i towarzystwo.
        ale 18latek emamuś to przeciez nie będzie się kalał wolontariatem czy zwykłą fizyczną pracą, on stworzony tylko do picia i palenia trawy w oczekiwaniu na intratną posadę w korpo.
        • thank_you Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:19
          Wolontariat tylko wtedy, gdy trzeba zebrać punkty do szkoły, bo matka każe. W tym samym czasie urządza dziecku harówę do tego stopnia, ze to dziecko nie ma czasu na treningi i towarzyskie spotkania. Wtedy jest dobrze. wink
        • stavros2002 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:24
          Aha, 18latek "znajomej" big_grin
          • thank_you Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:28
            No, a "mój" nie jest "znajomej", tylko mój. I? I istnieje.
      • lauren6 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:27
        Nie podoba mi się takie bagatelizowanie problemów młodzieży. Psychiatria dziecięca leży, mamy wysoki odsetek samobójstw wśród nastolatków, a ematka sobie śmieszkuje ze słabej psychiki bombelków.

Życzę Ci, żeby twój bombelek miał silną psychikę i ominęła Cię olbrzymia tragedia.
        • chococaffe Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:31
          To nie jest bagatelizowanie problemów młodzieży. To jest bagatelizowanie wpisów konkretnych ematek, wpisów przesmiesznych, zwłaszcza w kontekście ich dotychczasowej twórczości.
        • thank_you Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:32
          Nie śmieszkuję z chorych dzieci a z byków na co dzień dominowanych przez matki. I kiedy matka je dominuję i swoimi wymaganiami powoduje, że przez rok dzieciak ma orkę i nie ma czasu na towarzystwo - to z psychiką wszystko ok. A teraz, dwa tygodnie (!) wychodzić bez rodziców nie mogły i co, dramat?

Tak, wiele problemów jest dla mnie śmiesznych, problem że ktoś 2 tygodnie nie będzie mógł być na bani jest dla mnie śmieszny. Może? Może.
          • nuclearwinter Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:36
            Miło przeczytać rozsądną wypowiedź.
        • mia_mia Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 00:03
          Póki co to młodzież ma za sobą miesiąc bez kontaktów bezpośrednich, bo sieć dymi od innych, to jeszcze nie czas do płakania nad ich strasznym losem, bo w wielu przypadkach, jeśli pandemia siebie skończy, to najgorsze przed nimi. Jeśli rodzice nie będą pracować, to stracą dostęp do sieci, możliwość nauki, kasę na to piwo pite jedno na trzech chłopa, możliwość pracy i wyjazdu na wakacje.
          • chococaffe Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 00:14
            I jazdę na rowerze w miejscu publicznym po tym piwie (uzupełniam szczegóły wink )
          • chococaffe Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 00:17
            Dodam jeszcze - ta młodzież mogła się spotykać zachowując zasady (dystans itd)

Zawsze mogła na wolontariacie
      • lily_evans11 Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 19:59
        Thank you, wiesz co, kocham cię za ten wpis.
    • starczy_tego Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:04
      Omg, to sobie odbiją później. Co to za histeria zapakowała, przecież nie ma opcji na siedzenie w domu latami, ogarnijcie się. A robienie z nastolatków największych pokrzywdzonych w obecnej sytuacji, bo nie moga walić piwka z kumplami, uważam za niesmaczne.
      • stavros2002 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:05
        A co jest smaczne?
      • thank_you Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:05
        Mogą umówić się na spacer. W parach, jak tak spragnieni kontaktu. Pójść na rower.
        • starczy_tego Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:21
          Jest sporo opcji, zwłaszcza od dziś, naprawdę. Padłam, jak poczytałam te teorie o straconym pokoleniu 😂
          • gliminstory Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:31
            no, berber wcześniej założyła wątek, że teraz to jest całkiem tak jak w stanie wojennym bo "galeria handlowa zamknięta i nie można zrobić zakupów!"

a że dziubdziusie nie wytrzymują w domu z emamusiami zamknięci sam na sam, to ja tam się wcale nie dziwię , wystarczy poczytać te mamusie na forum.
            • berber_rock Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:36
              Musiałaś mnie z kims pomylic - ja nie korzystam z galerii handlowych.

A pod względem kupna tego i owego to tak - jest prawie jak w PRLu. Kupujesz co jest a nie to co chcesz.
              • thank_you Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:50
                Omg, gdzie? big_grin big_grin big_grin big_grin big_grin
                • chococaffe Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:56
                  Chyba w Brukseli.
                  • thank_you Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:01
                    Nie może być? To jesteśmy lepiej zaopatrzeni? ;-D
                    • gliminstory Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:11
                      znaczy się w tvp nie kłamią że Polska sobie tak świetnie radzi!

trzeba im będzie zacząć do tej Brukseli paczki żywnościowe posyłać.
                      • chococaffe Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:15
                        Oczywiście, że źle sobie radzi.
                    • berber_rock Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 08:38
                      thank_you napisała:

> Nie może być? To jesteśmy lepiej zaopatrzeni? ;-D

Jesteście.
                      I sorry ale nadal uważam że tutaj nieco przesadzili. W odróżnieniu od PL otwarte są jedynie sklepy spożywcze.
                      Drogerie, DIY, ogrodnicze zamknięte.

Jak pokazuje przykład sąsiedniej NL, tak ostry lockdown nie ma żadnego przełożenia na cyferki, a przyczyną tego że w BE gasnie w takim tempie leży w strukturze kraju, a nie w lockdownie - 7 ministrów zdrowia??.
                      • marta_monika Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 17:21
                        Nie przesadzaj!! Ogrodnicze sa czynne od poniedzialku! Wieeeelki postep. Drogerie nadal zamkniete i nadal nie rozumiem czemu. Przeciez sprzedaja tylko srodki higieniczne. Di czy Kruidvat to nie polski Rossman gdzie mozna kupic i wino. Plan otwierania poznamy w piatek.
            • thank_you Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:36
              Y, serio?
          • nuclearwinter Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:34
            Ja prawdę mówiąc też 😀 Rozumiem jeszcze dzieciaków, bo pamiętam, jaką dla mnie trauma i dramatem było spędzenie w domu jednego weekendu, ale dorośli ludzie powinni już mieć więcej dystansu.
      • memphis90 Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 19:25
        >. A robienie z nastolatków największych >pokrzywdzonych
        A kto robi "największych pokrzywdzonych"?
        • lily_evans11 Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 20:01
          Te, które zakładają wątki o straconym pokoleniu, bo nagle jakieś niedogodności dotknęły ich osobistych dziubdziusiow.
    • mdro Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:11
      "Właśnie odwolano im matury.
      Na świadectwie będzie średnia z ostatnich 2 lat"

Poważnie? Przecież to draństwo. Obecni licealiści się się o żadne "średnie" nie starali i stopni nie wyciągali, bo liczyła się jedynie dobrze zdana matura.

I czy to znaczy, że teraz trójczyny z Batorego będą mniej warte niż czwórki z liceum zawodowego?
      • stavros2002 Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:14
        Eh, te trójczyny z Batorego wyżebrane ciężkim wysiłkiem ematki big_grin

Cały kilkunastoletni biznesplan kariery dziubdziusia poszedł w p...du big_grin
      • chococaffe Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:15
        ale to nie z polskiej szkoły.
        • little_fish Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:21
          Dokładnie. U nas matury będą. Co prawda jeszcze nie wiadomo kiedy i jakie, ale będą...
      • ichi51e Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 08:45
        Tez bym tu widziala wiekszy problem niz wodka z kumplami. Biedne dzieciaki uncertain prestizowe szkoly pewnie beda naciagac im swiadectwa jak moga
      • lily_evans11 Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 20:04
        Może tam jest inaczej. Córka kuzynki w Niemczech, żeby móc dostać się na medycynę, musi też miec super średnia z iluś przedmiotów, niezależnie od matury. I przed matura pisali testy na oceny, coś na zasadzie naszej próbnej i to też wchodzi do rekrutacji. Tak że na dobre kierunki tam i tak pójdą bardzo dobrzy uczniowie, nawet brak egzaminu maturalnego by niewiele zmienił.
    • georgia.guidestones Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:39
      juz widze niestety podwojny rocznik lub migracje do prywatnych liceow, ktore beda musialy utworzyc dodatkowe oddzialy.
      • little_fish Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 22:56
        Gdzie ten podwójny rocznik widzisz?
        • georgia.guidestones Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 16:39
          berber_rock napisał(a):

>
          > Można też na ochotnika powtarzać rocznik.

>
          > Młodzież właśnie wirtualnie otworzyła po pifku przed Skype.

nadal nie rozumiesz? powtarzanie rocznika zeby poprawic jednak oceny. egzaminow wstepnych nie bedzie (studia), tylko konkursy świadectw. nie wiedzialam ze masz problem z ogarnianiem rozumienia prostego tekstu.
          • little_fish Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 19:37
            Mieszkasz w Belgii, czy zamierzasz tam studiować, że się obawiasz podwójnego rocznika?
    • evolventa Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:34
      Zaraz, ale gdzie jest info, że odwołali matury?! Ja nic nie wiem, a mam maturzystkę......
      • little_fish Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:37
        W Belgii masz tę maturzystkę? Bo tam mieszka autorka wątku....
        • evolventa Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:41
          aaaa, uf, ulżyło mi.......
          • little_fish Re: Jak sobie przypomne 20.04.20, 23:47
            😉
        • ichi51e Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 08:46
          No to uff bo u nas to by bylo mega niesprawiedliwe
    • afro.ninja Re: Jak sobie przypomne 21.04.20, 06:11
      Robi sie coraz bardziej histerycznie, a powody smutków dorosłych bombelkow coraz bardziej kuriozalne. Bo nie mogą sie schlać, ani ujarać. normalnie po mlodziezowemu XD
      • memphis90 Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 19:29
        Dorosłe ematki za to chcą ciągnąc żaglówkę za PKS em na Mazury, bo nie wyobrażają sobie, żeby nie wyjechać....
    • asia_i_p Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 20:41
      Przypomnij sobie, że my po naszej maturze nie imprezowaliśmy, tylko ryliśmy do egzaminów wstępnych na studia, a jakoś nas to młodości nie pozbawiło.
      • little_fish Re: Jak sobie przypomne 22.04.20, 20:47
        A po egzaminach też nie imprezowaliśmy, bo ludzie zdawali na różne uczelnie/kierunki i wyniki były w różnych terminach . Porządne imprezowanie to pamiętam po pierwszym roku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka