Dodaj do ulubionych

Placówki Szwecja

26.04.20, 18:54
1) Czy cały czas placówki dla młodszych dzieci są otwarte w Szwecji ?

2) Czy gdzieś wyczytałyście, że są placówki w Szwecji, które miały kwarantannę z powodu wykrycia koronawirusa u dziecka ?

Nie chcę gównoburzy, szukam informacji.
Obserwuj wątek
    • ivanova Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 19:08
      Z informacji jakie ja widzialam to otwarte caly czas byly przedszkola i szkoly podstawowe. Nie slyszalam o kwarantannie czy masowych zarazeniach wsrod dzieci.
      • little_fish Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 19:21
        A w innych instytucjach wprowadzali kwarantannę?
        • ivanova Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 19:42
          Moze nie wprowadzali. Generalnie bardzo liberalnie podeszli do tematu i jakos nie ma tam dramatu. Chorych sporo ale sluzba zdrowia z tego co słyszałam daje radę.
          • little_fish Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 19:45
            I pewnie dlatego tak liberalnie podchodzą, bo wiedzą, że służba zdrowia da radę
            • ivanova Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 19:47
              Może. Albo maja tak naprawde zdroworozsadkowe podejscie ze skoro ten wirus ma nam towarzyszyc latami to trzeba z nim zyc. Bo zamknac wszystkiego na lata sie nie da.
              • little_fish Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 19:53
                Oczywiście , że się nie da. Ale prawdą jest też to, że nie ma uniwersalnej strategii na walkę z wirusem. Każde państwo ma swoje uwarunkowania. No gdzieś czytałam, że 40% gospodarstw domowych Szwecji to gospodarstwa jednoosobowe, w przeciwieństwie do wielopokoleniowych rodzin włoskich. Do tego ogólna gęstość zaludnienia. Itd itp
          • al_sahra Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 20:26
            ivanova napisała:

> Generalnie bardzo liberalnie podeszli do tematu i jakos n
            > ie ma tam dramatu. Chorych sporo ale sluzba zdrowia z tego co słyszałam daje ra
            > dę.

Szwecja jest w światowej czołówce pod względem liczby zgonów na 100 tys. mieszkańców, 5-6-krotnie więcej niż sąsiednia Norwegia, Finlandia i Estonia. Można i tak.
      • snajper55 Re: Placówki Szwecja 27.04.20, 02:28
        ivanova napisała:

> Z informacji jakie ja widzialam to otwarte caly czas byly przedszkola i szkoly
        > podstawowe. Nie slyszalam o kwarantannie czy masowych zarazeniach wsrod dzieci.

Sami Szwedzi zaczęli się izolować.

"Jak pokazują dane, większość osób zdecydowała się dobrowolnie zastosować dystans społeczny, co stanowi sedno spowolnienia rozprzestrzeniania się wirusa. Wycieczki ze Sztokholmu do Gotlandii - popularnego miejsca na odpoczynek - spadły o 96 procent. Znacząco zmniejszyło się również korzystanie z transportu publicznego, ponieważ duża liczba osób zaczęła pracować w domach, a też spora ich część nie podróżowała w wielkanocny weekend. Około 9 na 10 Szwedów twierdzi, że stara się unikać skupisk ludzi. "

www.medexpress.pl/szwecja-bierze-pierwszy-zakret/77458

S.
    • majenkir Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 19:41
      Moze Szwedzi od poczatku wiedzieli, ze dzieci nie zarazaja? wink
    • mika71 Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 19:57
      Dla mnie jest trochę dziwne, że przyjmując taką strategię Szwecja nie testuje jakoś bardzo intensywnie.
      • ivanova Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 20:01
        Ale po co? Stawiaja na przechorowanie.
        • mika71 Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 20:09
          No ale ta strategia zakłada jednak izolowanie chorujących od grup ryzyka. I wcześniej przy teorii była zawsze mowa o masowym testowaniu
          • ivanova Re: Placówki Szwecja 26.04.20, 20:47
            Wiem. Szwecja przyjęła widac inna strategię.
            • asia.sthm Re: Placówki Szwecja 27.04.20, 01:54
              Zaremba Bielawski: Władza, która ordynuje zakazy bez pokrycia, igra z ogniem. Szwedom nikt nie wciśnie kitu.

wyborcza.pl/7,75410,25896680,zaremba-bielawski-wladza-ktora-ordynuje-zakazy-bez-pokrycia.html#s=BoxWyboImg2
            • snajper55 Re: Placówki Szwecja 27.04.20, 02:24
              ivanova napisała:

> Wiem. Szwecja przyjęła widac inna strategię.

No i mają dwa razy więcej zakażeń na 1 mln mieszkańców niż my i 15 razy więcej zgonów na koronawirusa na 1 mln niż my.

S.
              • ivanova Re: Placówki Szwecja 27.04.20, 07:10
                Nie napisalam ze ich strategia ma celu wyeliminowanie wirusa w dwa tygodnie.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Placówki Szwecja 27.04.20, 15:51
      Przecież Szwedzi sami się izolują, ciężko mówić o pójściu na żywioł jeżeli większa część społeczeństwa stosuje ograniczenia.
      Jaka jest frekwencja w przedszkolach? Jaka w szkołach?
      Jeśli 80-100% to chylę czoło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka