magdzialena78 02.05.20, 21:24 Taki z alkegro za sto parę zł warto? Dla starszego zmarzlucha... Gramatura 500g Myslalam że sa droższe, warto? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mysiulek08 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 21:30 sa tez tansze kupowalam za 99zl allegro.pl/oferta/koc-welniany-140x200-welna-100-merynos-australijs-8658027920 bedzie grzal, gwarantuje, drozsze sa z mieszanki kaszmir albo welny wielbladziej, wtedy sa grubsze/bardziej puchate ale tez duzo drozsze mam tez o gramturze 450 i tez sa ok Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Koc welna merynos 02.05.20, 21:34 Niekoniecznie, jeśli jest alergikiem...koce z wełny, nie muszą to być merynosy, są ogólnie dość drogie, ciepłe i gryzące (nawet alpaka, chociaż mieciutka) za to się zwykle nie mechacą. Jakiejś przesadnej mocy za to nie maja Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 21:39 nie przesadzalabym i z tym gryzieniem i alegria (chyba, ze uczulenie jest konkretnie na welne), mam w domu alergika, spi pod koldra z merynosa bez oblecznia i bardzo sobie chwali Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Koc welna merynos 02.05.20, 21:52 Masz rację, że jest to takie bardziej - jeśli ktoś lubi wełnę - przyjemne laskotanie ale np. przy wrażliwej skórze może być problematyczne. Ja merynosowego koca nie mam, więc dodałam - ogólnie. Pewnie jest różnica w zależności od gatunku i sposobu tkania. Mam np. koc z wełny, na metce jedynie 100% wełny i jest on przyjemniejszy w odbiorze niż ten: alpaka+welna (znów pewnie pospolita, bo tylko jest - że welna), ale jest jakoś inaczej zrobiony/utkany? Ale naturalny, jak dla mnie i tak - najlepszy. Odpowiedz Link Zgłoś
czerwonylucjan Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:02 A jsk sie pierze taka koldra? Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:08 Thea19 napisala, że w lanolinie, albo do pralni trzeba zaniesc. Koce noszę do pralni, ale welna nie potrzebuje tego przesadnie czesto. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:14 Ja moje piorę w pralce (płyn z lanoliną kupuję w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:18 Płyn do prania z lanoliną? Np. Certyfikowany w różowej butelce na W? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:26 Nie, zalinkowałam niżej On zawiera bardzo dużo lanoliny. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 23:11 dobrze, w pralce, z plynem do welny, tylko jak rozmiar jest 200x220 to trzeba kolanem upychac suszy sie w suszarce tez calkiem niezle Odpowiedz Link Zgłoś
eowen Re: Koc welna merynos 02.05.20, 21:47 Koca nie mam, jeszcze. Ale sporo ubrań z merino, także do spania (dla mnie j dzieci). Polecam, bo są świetne. Jeśli zmarzluch, to tym bardziej doceni. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 21:49 porządna kołdra z merynosa jest super, extra deluxe - zimą grzeje a latem chłodzi Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Koc welna merynos 02.05.20, 21:54 Czy koldra i koc to są dwa różne produkty? Czy może kołdra jest grubsza? Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 21:56 kołdra w tym przypadku to trochę na wyrost. Ja mam bardzo gruby koc ( z wiekiem trochę się spłaszczył, trzeba by wyczesać), który jest bez porównania z przeciętnymi kocami i nazywało się to kołdrą. Jedyny minus tego cuda to czyszczenie - trzeba lanoliną w wannie albo do pralni. W pralce się nie mieści Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Koc welna merynos 02.05.20, 21:59 A podczas użytkowania nie pyli? I skąd się bierze lanoline do czyszczenia? Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:12 W necie są płyny z lanoliną do prania wełnianej pościeli. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:25 Kupuję ten nobel-shop.eu/sen-regeneracja/259-plyn-z-lanolina-do-prania-welny.html Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:31 Zapisałam w notatkach w telefonie O!, skąd Wy to wszystko wiecie... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:39 Ja z doświadczenia A ematka mnie też podsunęła wiele świetnych produktów (głównie kosmetyków, choć nie tylko), których sama bym raczej nie znalazła, więc w zamian się dzielę własnymi sprawdzonymi odkryciami. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:08 Z Merino są bardzo fajne: www.merino-polska.pl/oferta,koc-welniany-merynos-bez-140x200cm,159,2246.html Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:16 Tylko, czy to jest sprawdzone, bo przy kocu kszmirowym, piszą że jest z wełny owczej, a kaszmir prawdziwy jest z kóz. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:24 Kaszmiru od nich nie mam, więc się nie wypowiem, ale koce z merynosa mają naprawdę porządne (i jeszcze w sklepie Nobel-shop, tam mają także i dobre wyroby z alpaki). Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:29 Merynosowy szlafrok od nich mam (z Nobla znaczy), grzeje jak piecyk Dosyć sztywny (bo gruby), ale nie gryzie. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Koc welna merynos 02.05.20, 23:09 ja od nich sporo kupowalam, sa sprawdzone, podobnie jak te z linka z allegro kaszmirowe to mieszanka z owcza welna, lekkie, cieple co prania, piore w pralce na programie prania recznego na 20stp, uzywam rozowego perwolu, susze w suszarce w programie welna i dosuszam rozlozone na krzeslach, nic sie nie dzieje natomiast raz moja mamuska dala do pralni, koldre, wrocila w stanie tragicznym, polowy wlosa nie maja, ale kotom sie podoba koldra to dwa zszyte koce, jest troche ciezsza nic koc Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Koc welna merynos 02.05.20, 22:17 Mam kołdrę i poduszki - dostałam od teściowej choć nie wiem, czy to jest oryginał. Ale jak dla mnie jest gryząca i taka, hm, sztywna, ciężka. Może być też tak, że jestem przyzwyczajona do lekkich "sztucznych" kołderek. Ale ciepła jest, fakt. Odpowiedz Link Zgłoś