Dodaj do ulubionych

Dom-pokoje

04.05.20, 20:32
Rodzina to małżeństwo pls córka tegoroczna maturzystka i sześciolatka. W domu pokoi do zagospodarowania na sypialnie jest cztery. Jeden ok 9m2 na parterze z widokiem na drogę, drugi na piętrze ok 11m2 z balkonem wychodzącym na sąsiedni dom i oknem na las, trzeci zaraz obok drugiego ok 8m2 z oknem na las i czwarty też na piętrze w końcu korytarza ok 15m2 z oknem na sąsiedni dom. Uprzedzając pytania, oczywiście w domu są inne pomieszczenia z salonem, jadalnią itp, ale tylko te cztery nadają się na sypialnie. Ja mam swoją koncepcję, ale odmienną od innych, więc na razie nie będę jej ujawniać, żeby nic nie sugerować. Ciekawa jestem jak Wy podzieliłybyście te pkoje.
Obserwuj wątek
    • stavros2002 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:37
      Zupełna przebudowa wnętrza, bo sypialnia poniżej 10m2 to jakaś porażka.
      • bukietlisci Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:42
        zgadzam się. powyżej dwunastu metrów można zacząć myśleć.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:17
          Nie zgodzę się, jako nastolatce starczyło mi łóżko i biurko cały pozostały czas byłam w szkole i u znajomych - chodziliśmy to tu to tam a jak byliśmy u kogoś w domu to zawsze salon/sofa+tv.
          Poza tym w swoich pokojach leżeliśmy, graliśmy na kompie i gadaliśmy - nie służyły do imprez.
          • stephanie.plum Re: Dom-pokoje 05.05.20, 22:27
            "graliśmy na kompie"
            ... i Ty masz już kryzys wieku średniego?

:~D
            • amast Re: Dom-pokoje 05.05.20, 23:13
              Kiedy zaczyna się wiek średni i można mieć kryzys? Bo ja byłam nastolatką w latach '80 i jak najbardziej grałam na kompie. I myślałam, że mam już prawo do kryzysów wspomnianego wieku, ale może się myliłam wink
    • aandzia43 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:47
      Piętnastometrowy pokój w końcu korytarza przeznaczyć na sypialnię rodziców, niech się bzykają w spokoju nie demoralizując nieletnich a ten na parterze na gościnny lub/i gabinet. Jak się już nie bzykają to każdemu po jednym pokoju.
      • olinga Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:52
        Pod tym pokojem na parterze jest identyczny i on właśnie będzie gabinetem/gościnnym. Na stała sypialnie się nie nadaje, bo to już suterena.
        • aandzia43 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:59
          Czyli gabinet/gościnny już jest i cztery pokoje są przeznaczone tylko na sypialnie? No tak jak pisałam wcześniej: dwa warianty w zależności od tego czy starzy chcą spać sobie razem. Jak chcą to najmniejszy wolny pokój na piętrze może być garderobą.
        • stasi1 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:48
          Znajomi wynajmowali przez kilka lat taki pokój parce małolatów. Ona zawszła w ciąże więc się wyprowadzili. Teraz ma zamieszkać ich młodszy syn z narzeczoną.
          • memphis90 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 06:53
            Fascynująca historia!
            • stasi1 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 08:51
              Ale jednak da się mieszkać w suterenie
      • aandzia43 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:53
        A, zaraz, jeśli pokój na parterze ma wejście gdzieś z dala od wspólnej strefy dziennej to można go dać starszej córce zamiast robić tam gabinet (w wariancie w którym rodzice mają wspólną sypialnię): mogłaby sobie dziewczyna przyjmować gości swobodnie, nie przeszkadzając reszcie domowników.
        • annajustyna Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:51
          Też jestem za tą opcją.
          • amast Re: Dom-pokoje 05.05.20, 01:56
            Najpierw należałoby zapytać tegoroczną maturzystkę, czy zamierza jeszcze w domu rodzinnym spędzać czas dłużej niż "a wpadnę na 2 tygodnie w lipcu". Bo być może "pokój gościnny" przez w sumie kilkanaście dni w (pierwszym) roku w zupełności jej wystarczy. Tak, piszę z doświadczenia wink
    • auksencja15 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:49
      Rodzice do najmniejszej sypialni/ przedostatniej najmniejszej, nastolatka do największej(chyba, ze się wyprowadza na studia), dziecko do 11m2.
      • olinga Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:50
        Nastolatka wyjeżdża na studia.
      • ichi51e Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:58
        Dlaczego rodzice do najmniejszej a nastolatka do najwiekszej?
        • berdebul Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:02
          Bo rodzice w sypialni tylko śpią, a nastolatka prowadzi życie towarzyskie, zaprasza koleżanki itd.
          • majenkir Re: Dom-pokoje 04.05.20, 23:01
            Nastolatka wyjeżdża na studia
        • auksencja15 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 23:33
          dokładnie, rodzice w sypialni głównie śpią, nie przyjmują gości. Jak starsza wyjeżdża to młodej bym dała 15m2.
    • chococaffe Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:54
      Największy dla rodziców. Dzieci wybierają sobie sypialnie.
    • lot_w_kosmos Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:54
      Rodzice do 11 m.
      6 latka do 15 m.
      Studentka do tego 8m.

Ten na dole przeznaczyc na garderobę, prasowalnie, gabinet z komputerem.
      • ewcia.1980 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 23:30
        lot_w_kosmos napisała:

> Rodzice do 11 m.
        > 6 latka do 15 m.
        > Studentka do tego 8m.
        >
        > Ten na dole przeznaczyc na garderobę, prasowalnie, gabinet z komputerem.

Jestem dokładnie za taką samą opcją.

Pamiętam jakim bezsensem było jak ja z siostrą wyjechałyśmy na studia, nasze spore pokoje "stały" puste a rodzice mieli sypialnie w której mieściło się tylko łóżko i szafa. No niby dramatu nie było bo tam tylko spali a większość czasu spedzali w salonie no ale.... trochę bez sensu.
        Chociaż z drugiej strony 😁😁😁 moja sypialnia jest też mała i chociaż mam 2 salony i jeden mogłabym przerobić na dużą sypialnię to.... nie mam takiej potrzeby. Lubię moją jaskinię 😀
        • forumologin Re: Dom-pokoje 05.05.20, 07:10
          ja tam nie rozumiem trendu by dziecko dawac do najwiekszrj sypialni a rodzicow najmniejszej.
          • annajustyna Re: Dom-pokoje 05.05.20, 07:26
            Ja też nie.
          • ewcia.1980 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 16:04
            A ja rozumiem jeśli dzieci mieszkają w domu
            Dziecko w swoim pokoju spędza sporo czasu - śpi, uczy się, bawi, "przyjmuje" gości
            Ja w swojej sypialni tylko śpię .
            Przy czym mowa o "dzieciach" szkolnych (podstawówka, szkoła średnia)

• ichi51e Re: Dom-pokoje 04.05.20, 20:57
      Ale widok i wielkosc to nie powinny byc jedyne kryteria. Np dziecko dobrze zeby mialo blisko do wc i do rodzicow potrzebuje miejsca bo ma zabawki. Maturzystka powinna miec za to swiatlo i spokoj
    • berdebul Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:00
      15m2 dla 6-Cio łatki, bo jeszcze się bawi, potrzebuje miejsca na zabawki.
      11m2 dla rodziców.
      9m2 dla starszej. Będzie miała spokój, a wracając z imprezy nie będzie budzić nikogo na górze.
      8m2 na jakiś składzik. I izolacje akustyczna między rodzicami i najmłodszą.
    • odnawialna Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:05
      Ten na dole przeznaczyłabym dla 6 latki.
      Nieważne, że jest mały. Ona potrzebuje być blisko rodziców, co chwilę będzie coś potrzebować i mnie nie chciałoby się biegać wte i wewte, lub krzyczeć na cały dom w odpowiedzi. Zresztą wolałabym mieć 6-letnie dziecko na oku cały czas. Pewnie gdy za jakieś 4-5 lat dziewczynka stanie się nastolatką, będzie chciała mieć inny wystrój pokoju i wtedy przyjdzie czas na pokój na górze.

Nie narzucałbym pokoju maturzystce, niech sobie wybierze. Z pozostałych największy na sypialnię rodziców.
      • berdebul Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:21
        Wtedy spi daleko od rodziców i biega się w nocy.
        • odnawialna Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:26
          w nocy do 6-latki?
          • memphis90 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:34
            A w dzień biegasz do 6 latki...?
            • odnawialna Re: Dom-pokoje 04.05.20, 22:02
              do 11-latki biegam wink mamo, a gdzie jest moja bluza? mamo, komputer mi się zawiesił! mamo, chodź zobacz! mamo!
          • berdebul Re: Dom-pokoje 04.05.20, 23:53
            Zły sen/straszna postać/niestrawność i trzeba latać po schodach. Mało praktyczne, zwłaszcza po nocy.
          • ichi51e Re: Dom-pokoje 05.05.20, 07:04
            akurat 6 latki czesto maja a. straszne sny b.napady paniki c. zaczynaja sie bac roznych rzeczy ktorych sie nie baly. to bardzo strachliy i zestresowany okres (zaczynaja tez rozumiec co to znaczy ze ktos umiera)
      • majenkir Re: Dom-pokoje 04.05.20, 23:04
        odnawialna napisała:
        Ten na dole przeznaczyłabym dla 6 latki
        .

Takie małe dziecko miałoby damo spać na dole?? Nigdy w życiu!
        • ylgu Re: Dom-pokoje 04.05.20, 23:11
          Małej dać najmniejsza sypialnie u góry, a na dole zrobić jej pokój do zabawy.
      • volta2 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 00:35
        o, to było dla mnie kryterium zakupu mieszkania dwupoziomowego, którego bardzo nie chciałam, bo na ogół sypialnie dla wszystkich są na górze, a moje życie jednak toczy się w living area. chodzenie do dzieci w ciągu dnia jawiło mi się jak w powyższym opisie. i kupiłam dopiero takie, gdzie sypialnia na górze jest tylko dla nas, a pokoje dzieci są na dole, pierwsze pół roku miałam problem z tym, ze dzieci nie śpią blisko, ale młodszy nie miał 6 lat tylko z 11, a to już zmienia perspektywę. przyznam, że z 6 latką miałabym duuuży problem i pewnie w ogóle nie chciałabym mieć 2 poziomów, czy to w domu czy w mieszkaniu. bo albo w dzień niekomfortowo albo w nocy. do dziś jak wysyłam dziecko po coś na górę to mam wyrzuty a oni mi mówią, że przecież to dla nich nie problem, bo są młodzi, zdrowi i z energią, 6 latka pewnie też by tak mogła biegać
      • stephanie_harper2 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 15:54
        Nie przeznaczyłabym pokoju na dole dla 6 letniego dziecka. Jakoś mi zgrzyta, wszyscy w nocy na górze a maluch sam na dole.
    • ylgu Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:08
      Najwiekszy wzięłabym dla siebie na sypialnię chyba, że z różnych przyczyn wolałabym mniejszy z balkonem. Potem pozwoliłabym wybierać pokój nastolatce, to co by zostało przypadłoby najmłodszej.
    • pyza-wedrowniczka Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:09
      Maturzystce dałabym największy (ten 15m2), młodszej córce 11m2, a dla rodziców najmniejszy na piętrze 8m2.
      Ew. ten na dole 15m2, co teraz ma być gabinetem dla nastolatki, na górze 15m2 dla rodziców (nie napisałaś, jak z garderobą), a te 8m2 wtedy mini-gabinet.
      • olinga Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:41
        W tej suterenie jest pralnia, prasowalnia, miejsce na domowa siłownię i ten pokój na gabinet/gościnny, garderoba nieduża, że skosami jest na górze, tam gdzie trzy sypialnie.
    • memphis90 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:31
      Opcje mam dwie:
      -rodzice na dole w małej sypialni,
      8+11 jako jeden pokój z balkonem dla starszej córki (jesli lubi gościć koleżanki i planuje pomieszkać jeszcze kilka lat w domu) , 15m2 dla młodszej

Druga opcja (korzystna w wersji, w której 18 latka zaraz wyfrunie z domu) :
      —maturzytska na parterze, rodzice 11+8m2, 6 latka 15m2
    • agonyaunt Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:41
      Gdybym była maturzystką, to brałabym pokój na dole, byle jak najdalej od reszty rodzinysmile
    • asfiksja Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:46
      Dziewczynki biorą po dużym pokoju (19 m i 15 m), bo oczywiście klitkę łączę z przyległym większym. Rodzice biorą klitkę na dole i cieszą się, że mają kondygnację tylko dla siebie. W klitce tylko śpią i trzymają ciuchy, życie prowadzą w innych pomieszczeniach.
      • feliz_madre Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:53
        Wszystkie 3 sypialnię na pięterku, dolna dla gości lub jako gabinet.
        Największy pokój dla rodziców, jedna ściana to mogłaby być szafo-gardetoba. Średni pokój dla najmłodszej, najmniejszy dla maturzystki. 19-latka jest na wylocie, zaraz się wyprowadzi, poza tym pewnie i tak większość czasu spędza poza domem.
    • mamtrzykotyidwa Re: Dom-pokoje 04.05.20, 21:58

Sypialnia rodziców na dole.
      Córki na górze: starsza dwa pokoje - 11m2 i 8m2, młodsza jeden pokój15m2.

albo

15m2 - starsza córka, 11m2 - młodsza córka, 8m2 - sypialnia rodziców, 9m2 na dole - gabinet/sypialnia gościnna.
    • ulla_cebulla Re: Dom-pokoje 04.05.20, 23:09
      Nastolatkę pytam o zdanie, bo może ma parcie na święty spokój na dole, a może czuć się odtrącona, jeśli się ją zainstaluje z daleka od reszty rodziny. Kwestię metrażu itp rozwiązuje później w zależności od tego, jak się rozwinie punkt 1.
    • yuka12 Re: Dom-pokoje 04.05.20, 23:42
      Przydział pokoi zależy odc 3 rzeczy:
      1. Czy rodzice śpią razem czy osobno?
      2. Jaki pokój podoba się maturzystce?
      3. Czy najmłodsze dziecko ma miejsce na swoje zabawki/zabawę w innym pokoju (np.dziennym)?
      My mamy sypialnię 13.5 m2 z szafami z dwóch stron i dla mnie jest za mała na dwie osoby, brakuje mi przestrzeni i powietrza. Więc przy opcji spania razem w mniejszym pokoju zgodziłabym się tylko z dodatkową garderobą.
    • bywalec.hoteli Re: Dom-pokoje 04.05.20, 23:47
      ciekawe
    • ga-ti Re: Dom-pokoje 04.05.20, 23:49
      Ciężko tak, każdy ma inne preferencje. Ja lubię pokoje słoneczne, od południa (sypialnię też), moje dziecko stwierdziło, że tylko północny/wschodni pokój wchodzi w grę, bo go słońce denerwuje i i tak zasłania okna.
      Podobnie balkon, ja bardzo lubię, a dzieci różnie, najmłodsze lubi się bawić na balkonie, jednak wymaga kontroli, samego bym w pokoju z balkonem, daleko ode mnie nie zostawiała. Starszym balkon niepotrzebny do szczęścia.
      Zwykle takie małe jeszcze dziecko potrzebuje miejsca na zabawki, często budowle, konstrukcje, których nie można złożyć wink Ale też nie wiadomo, jakie życie prowadzi maturzystka, czy wyjeżdża na studia, czy jest towarzyska i potrzebuje w pokoju miejsca dla gości, czy może w domu jest 'pokój gier', jakiś drugi salon na spotkania dla młodzieży wink (za dużo amerykańskich filmów wink ).
      Słyszałam też, że rodzice powinni mieć sypialnię na dole, bo coraz im trudniej po schodach chodzić big_grin
      • ichi51e Re: Dom-pokoje 05.05.20, 07:06
        no wlasnie - widok i metraz to najmniejszy problem - czasem jest fajne okno, czasem po prostu czujesz ze to tutaj twoj pokoj
    • volta2 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 00:47
      dla najmłodszej pokój największy bo będzie relatywnie długo z niego korzystać, a póki mała to i zabawek pewnie sporo
      jeśli maturzystka wyjeżdża to ma do wyboru albo ten na dole z perspektywą, że stanie się i tak graciarnią starych, odgracaną na czas jej przyjazdu na święta/wakacje albo ten najmniejszy na górze, gdyby nie wyjeżdżała - to oczywiście metraż drugi z kolei największy

rodzice z racji korzystania z całej powierzchni domu sypialnię biorą najmniejszą na górze lub dole do wyboru i dogadania się z maturzystką

zawsze mnie zadziwia ta potrzeba zajęcia największej sypialni w domu przez rodziców(poblokowe traumy chyba musi odreagować?), w praniu okazuje się że siedzą w robocie, potem w kuchni i salonie, a sypialnia stoi pusta do ciemnej nocy. tymczasem dziecko, które u siebie śpi, uczy się, bawi i przyjmuje koleżanki dostaje klitę, bo paniusi duszno....

napisz, jakie masz preferencje, że są ponoć nietypowe

a, zetknęłam się w poszukiwaniu mieszkania marzeń z lokalem 100 metrowym, w którym niuniusia lat 15 zajęła na swój pokój salon(bo musiała mieć balkon a tylko salon to oferował). rodzice living zrobili z kuchni i sypialni, rodzina w ciemnej studni spędzała czas, bo niuniusia musiała mieć balkon. i żeby nie było, przez 5 lat ja jej na tym balkonie ani razu nie widziałam, a niepracująca byłam, sporo w domu urzędowałam, więc realizajcę potrzeby bym raczej zauważyła... no ja na taki kaprys bym się jednak nie zgodziła(chciałam mieszkanie odkupić od sąsiada, stąd mniej więcej znałam zwyczaje)
      • yuka12 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 05:23
        No widzisz, ja bardzo lubię przebywać w swojej sypialni PO PRACY i np. poczytać w spokoju (i wygodzie) książkę. W salonie huczy tv, syn gra na kompie, a ja mam święty spokój. Podobnie zresztą ma córa - też lubi siedzieć w swoim pokoju.
        Dla mnie pokój 8m2 to klitka.
        Ale co kto lubi.
        • memphis90 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 06:59
          Dla Ciebie klitka, ale dla dziecka już nie...?
          • yuka12 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 07:40
            Zależy dla którego. Syn w swoim pokoju od zawsze tylko spał, bawił się najchętniej w pokoju dziennym przy nas 😃.
            • yuka12 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 07:41
              Ps. Dzisiaj nawet się uczy w dziennym.
        • volta2 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 10:10
          ile potrzebujesz miejsca żeby czytać? no właśnie, więc już bez dalszych bzdur poproszę, szczególnie to po pracy brzmi rozkosznie, jeszcze jak ktoś pracuje w ciągu dnia w domu to jestem skłonna przyznać ten metraż, ale paniusia po pracy, nie mam więcej pytań

pomijam, kto dopuszcza huczący tv w salonie, w domach domowników mających w głowie coś więcej niż siano nic nie huczy.

a dziecko jak dostaje najmniejszy pokój nie dziwota, że musi wyjść z zabawkami na zewnątrz i wtedy dorosły musi szukać schronu.
          • yuka12 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 12:29
            Tak po pracy paniusia potrzebuje odpocząć, pobyć w ciszy, no taka fanaberia 😂. Więc zamiast blokować dzienny pokój reszcie domowników, lubi pójść do pokoju, poczytać, poleżeć, odpocząć - niekoniecznie w klaustrofobicznym otoczeniu. Poprzednia nasza sypialnia miała 16 m2, a jeszcze wcześniejsza ponad 20, więc nawet twój argument o traumie poblokowej nie jest w naszym przypadku prawdziwy.
            Ps. W poprzednim domu dzieci miały wspólną sypialnię ale i zupełnie własny pokój zabaw też o powierzchni 16 m2.
            • volta2 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 13:42
              ciszę zagwarantuje każdy osobny pokój, czy ma on 10 czy 30 metrów znaczenia nie ma, ma jego usytuowanie w domu, grubość ścian i tego typu czynniki ale nie metraż. więc tak, paniusia ma sianko w głowie co udowadnia historiami o huczącym tv w salonie a powyższym wpisem tylko przypieczętowuje.
        • stephanie_harper2 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 15:58
          Też sporo czasu spędzam w sypialni. To taki mój azyl. Poza tym w sypialni zazwyczaj sporo miejsca zajmuje szafa. Na 8 m sobie tego nie wyobrażam.
    • rb_111222333 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 04:37
      Ja bym dała największy najmłodszemu dziecku, bo ono potrzebuje najwięcej miejsca na zabawę. Nieco mniejszy nastolatce, a z dwóch najmniejszych wybrałabym sypialnię dla rodziców. Ja w sypialni tylko śpię, więc zadowoliłby mnie metraż wystarczający na postawienie łóżka.
      • chatgris01 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 07:53
        I sześciolatka tak przez cały dzień będzie siedzieć sama i się bawić w pokoju na piętrze?
        • berdebul Re: Dom-pokoje 05.05.20, 08:48
          Nie, ale jak rozłoży miasto z klocków, to nie zrobi tego na środku salonu i nie będzie musiała sprzątać zaraz po zabawie, żeby nikt się o klocki nie zabił.
          • chatgris01 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 22:23
            Mogłaby je też rozkładać w tym wolnym pokoju na parterze, a spać na górze w mniejszym (wtedy cały czas byłaby blisko rodziców).
    • asia_i_p Re: Dom-pokoje 05.05.20, 07:53
      Na parterze zostawić jako gościnny/ gabinet; na drugim piętrze 15 metrowy chyba dałabym osiemnastolatce, 11 metrowy sześciolatce - ale pod warunkiem, że jest na tyle rozsądna, żeby bezpiecznie mogła mieć pokój z balkonem; 8 metrowy rodzicom, bo rodzice to jedyne osoby dla których sypialnia będzie tylko sypialnią, a nie jedynym azylem (do pracy/izolacji mają gabinet/ gościnny na dole).
    • stephanie_harper2 Re: Dom-pokoje 05.05.20, 15:49
      Pokój z balkonem dla rodziców (balkon potrzebny głównie mnie), ten obok dla 6 latki, nastolatce dać wybór czy woli większy na górze czy mniejszy ale dalej od rodziców. Jak nastolatka wybierze dół (ja bym tak zrobiła w jej wieku) to w tym małym obok rodziców sypialnia dla 6 latki a w większym taki pokój do zabawy w przyszłości przekształcony w pokój młodszej.
    • welcome_back Re: Dom-pokoje 05.05.20, 23:12
      15m2 dla małego dziecka, dla studentki ten na parterze, dla rodziców ten balkonem, a obok jakaś garderoba, czy tam coś.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka