Dodaj do ulubionych

Z czym młode marchewki?

05.05.20, 21:46
Do czego pasują pieczone młode marchewki z masłem i czosnkiem? Przychodzi mi do głowy jedynie zielona sałata z sosem winegret, a brakuje pomysłu na tzw. konkret.
Obserwuj wątek
    • stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:02
      niestety, najlepiej z pieczonym kurczakiem, takim ziołach.
      • daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:14
        Z kurczakiem owszem, ale dlaczego niestety?
        • little_fish Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:22
          No właśnie?
        • stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:24
          tak mi się wyrwało...
          bo dziś właśnie to jedliśmy, a kurczak (pałki i udka ze świeżą szałwią, bazylią, miętą i cząbrem) był z biedronki,
          więc nie wiem, ile w tym było jeszcze czegokolwiek naturalnego.

jestem żercą mięsa z przemysłowych hodowli, ale takim z mnóstwem skrupułów, które nic nie zmieniają, oczywiście.
          • daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:32
            A, ja wychodzę z założenia, że na coś trzeba umrzeć- u nas dziś podudzia z kurczaka z jabłkami i boczkiem. Ale wyrzuty sumienia też mam, bo przemysłowa hodowla mięsa to faktycznie nie jest cud, miód i orzeszki.
            • stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:42
              no właśnie, nie jest.

aaale, jak robisz z tym boczkiem???
              • daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:52
                Podudzia doprawiam solą, pieprzem czosnkiem i tymiankiem, skrapiam tłuszczem i piekę.
                Boczek kroję w kostkę, podsmażam, jak się trochę tłuszczu wytopi to wrzucam jabłka (też krojone w kostkę), podsmażam aż zmiekną, do tego sok z cytryny, pieprz i bazylia. I podaję razem.
                • daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:53
                  A, bazylia suszona.
                • stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:57
                  dzięki, muszę to kiedyś upitrasić.

a spróbuj takie jabłka duszone na maśle, ze świeżą szałwią. wytrawne, dobre z ryżem i właśnie z kurczakiem.
                  • daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 23:00
                    Spróbuję, tylko muszę szałwię swieżą dorwać. Nie mam na balkonie, a w moim markecie nie zawsze jest.
                    • stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 23:14
                      posadź sobie, nie pożałujesz.

jest świetna do zup i sosów pomidorowych, ja doprawiam nią też kotlety mielone (a nie cebulą!!!),
                      no i popisowe danie w leniwe romantyczne popołudnie (kiedy to było???):
                      gotujesz makaron (takie rury, to penne?), na patelni rozgrzewasz oliwę, i puszczasz "łódeczkę" z kawałka masła z "żaglami" - czyli liśćmi szałwii. jak statek szczęśliwie zatonie, i liście się podduszą, ten makaron wrzucasz... trochę sera na wierzch...
                      białe winno do tego, i tak prawdopodobnie jest w niebie,
                      a w każdym razie na to liczę.

:~)
                      • daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 23:19
                        Dzięki za pomysły. Wykorzystam. Ja często szałwię mam, bo używam do drobiowych roladek i oczywiście obowiązkowo gnocchi polewam masłem szałwiowym, ale w tym roku przez pandemię mam ograniczony dostęp do sadzonek ziół, a zeszłoroczna nie przezimowała, znaczy...tego... być może zapomniałam ją podlać parę razy i bardziej jakby... uschła
                        • stephanie.plum Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 23:26
                          ja mam w ogrodzie i zwykle po zimie odbija, ale bywa, że nie, i co jej zrobisz.
                          • daniela34 Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 23:32
                            No właśnie, co zrobisz 😀 na razie mam miętę lodową i marokańską, tymianek, rozmaryn, melisę, bazylię i lubczyk. Brakuje mi jeszcze oregano, majeranku i właśnie szałwi. Nawet donica już czeka
    • segregatorwpaski Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:05
      Do mięs wszelakich bez sosów.
      Ja podaję często bo uwielbiamy, najczęściej z pieczonymi ziemniaczkami młodymi i: szaszłykami (kurczak, cebula, papryka w różnych kolorach), piersią z kurczaka z grilla, schabem pieczonym w ziołach. Mmmm, muszę jutro zapolować na te marchewki, narobiłaś mi smaka wink
      • chleb.smalec.ogorek Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:50
        O, fajny pomysł z tymi szaszłykami smile czy kurczaka zamarynować przed szaszłykowaniem?
    • mia_mia Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:06
      Pieczone ziemniaki i pieczone mięso. Takie marchewki świetnie smakują też karmelizowane.
    • welcome_back Re: Z czym młode marchewki? 05.05.20, 22:07
      Ja bym jadła same! W ilościach hurtowych big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka