szaraiwka 08.05.20, 14:35 Dziecko ma zadanie z biologii zapytać online 30 osób (minimum) czy potrafią zwinąć język w trąbkę. Niestety dziecko nie zna 30 osób które mogłoby zapytać ... dlatego bardzo was proszę o wsparcie naukowe. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
iwles Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 14:36 Tak. Ale bedzie bez zdjecia 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
kubek0802 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 14:47 Nie. Potrafi za to moja mama i syn. Jakaś genetyka tu chyba wchodzi w grę. Odpowiedz Link Zgłoś
jana111 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 17:54 Genetyka, to jest cecha dominująca. Wychodzi więc na to, że nie jesteś córką swojej matki. (Choć pewien mój znajomy nie umiał, żona też nie umiała, za to trójka ich dzieci i owszem. W tych okolicznościach żona bardzo szybko się nauczyła....) Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 20:59 jana111 napisała: > Genetyka, to jest cecha dominująca. > Wychodzi więc na to, że nie jesteś córką swojej matki. > > (Choć pewien mój znajomy nie umiał, żona też nie umiała, za to trójka ich dziec > i i owszem. W tych okolicznościach żona bardzo szybko się nauczyła....) Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 21:26 Dlaczego? Skoro to cecha dominująca, to akurat wcale nie świadczy. Mój syn też nie umie, mąż nie umie - a ja umiem. Moja matka nie umie, ojciec umie Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 23:17 Nie, to mit, ze to efekt genu. www.crazynauka.pl/jezyk-w-trabke-dolki-w-policzkach-czyli-9-genetycznych-faktow-i-mitow/ Odpowiedz Link Zgłoś
jana111 Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 00:23 Nie upieram się tak w 100%, ale w 90 jestem przekonana, że to z podręcznika do biologii klasa 8 (jak i wymieniony w artykule kciuk autostopowicza). Na pewno z genetyką ma wiele wspólnego, jest cechą dominująca, ale dziecko mogło przecież po rodzicu umiejącym odziedziczyć gen recesywny. Przypadki "nie umiałem się ale się nauczyłem" to przypadki osób, które umieją nie wiedząc o tym. Trójka moich dzieci potrafi zwinąć język w trąbkę jak ich tatuś (oraz dwie ciotki i trzy kuzynki), ja za nic się nie nauczę, "pokaż mamo jak nie umiesz". Odpowiedz Link Zgłoś
z_lasu Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 14:46 Nie umiem A moje dziecko umie. I dużym palcem u nogi ruszać niezależnie też umie, a ja nie. I jeszcze kilka jest takich rzeczy. Wychodzi, że jakaś wybrakowana jestem. Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:08 Umiem. I umiem palce ułożyć po klingońsku, a mój mąż - który oprócz tego umie wszystko - nie Odpowiedz Link Zgłoś
effka454 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:48 mały razem z serdecznym, a środkowy razem ze wskazującym (takie V) Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:58 Ej, ale to po wulkańsku, jak widać na zdjęciu I powiedz mężowi, że po dobrym treningu każdy potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
morgen_stern Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 16:21 Dokładnie, ja się nauczyłam, ale tylko jedną ręką, na więcej nie starczyło mi zapału. Nawet pamiętam, dlaczego byliśmy na koloniach nad morzem i jechaliśmy gdzieś pociągiem. Koło mnie i kilkorga dzieciaków siedział facet, dziś myślę maks dwudziestoparoletni i pokazywał nam tę sztuczkę. Zrobił furorę i od razu na koloniach zaczęłam ćwiczyć 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
prezent_urodzinowy Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 16:53 Tak masz rację, o języku klingonskim myślałam na fali tego wątku i tak z rozpędu mi się napisało! Wulkanskie pozdrowienie oczywiście. Nie będzie mąż nic cwiczyl, muszę mieć jakąś przewagę nad nim, choć tyle! ja bez treningu umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 17:44 To po wolkańsku Serio robisz ankietę ?? niech dziecko zrobi :p albo zapyta inne dzieci z klasy Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 18:13 Szczerze to nie wiedziałam, że ktoś nie umie, czy to język w trąbkę czy też tę literę V z dłoni zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
marusia_ogoniok_102 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 23:00 Ja umiem ale tylko lewą Odpowiedz Link Zgłoś
hosta_73 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 23:52 marusia_ogoniok_102 napisała: > Ja umiem ale tylko lewą > Ja też 😀 I jest to niewygodne i takie jakieś nieprzyjemne. Trąbki nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
kanna Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 11:19 To dziwne, ale mi tez się sprawniej robi lewą - choć jestem praworęczna Żeby zrobić prawą muszę się bardziej skupić Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:10 Nie umiem. Za to umiem złożyć na pół w prawą stronę 😉. Trąbka na boku. Odpowiedz Link Zgłoś
tymianek21 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:15 Nie umiem. Znałam tylko jedną osobę która umiała Odpowiedz Link Zgłoś
ylgu Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:27 Potrafię nie tylka w trabkę, ale i w falbankę. Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:54 Uuu, wyższa szkoła jazdy! Szacun! Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:58 O falbanke umie moj mąż i moja starsza córka ( młodsza moze tez ale za mała zeby próbować), to chyba genetycznie sie dziedziczy Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:59 I jeszcze córka potrafi język ...hmm...pionowo postawić Odpowiedz Link Zgłoś
tylkotakieo Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 20:46 umiem. I pionowo tez a potem jeszcze raz pionowo, tylko ten bok co byl na dole robie na gorze.Taki czips. Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 23:22 NO i rurkę bokiem umie przez to Odpowiedz Link Zgłoś
ylgu Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 19:13 Zobaczyłam to kiedyś w TV i postanowiłam się tego nauczyć, bo mnie zaintrygowało. Moje dziecko też się tego nauczyło. Oprócz tego potrafię też w ustach zawiazać na supełek ogonek z wisienki (widziałam to w filmie Miasteczko Twin Peaks) Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 19:28 Serio potrafisz to zrobić? Zawsze mnie fascynowało jak chyba Audrey w Miasteczku Twin Peaks wiązała ten supełek, ale nie sądziłam, że to jest w ogóle możliwe 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
asqe Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 13:15 Tak, jest możliwe, można się tego nauczyć i nawet nie jest takie trudne. To jest mój ‘party trick’ Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 23:22 Ale moje dziecko i mąż umieją bez ćwiczenia (4latka zrobiła sama z siebie). Ja próbowałam wiele razy i duda. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwa Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 01:10 Super falbanka. Nasza dwunastolatka, też umie falbankę i pionowo na oba boki obraca. Ja niestety tylko trąbkę umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
aaa-aaa-pl Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:27 Umiem. Jako, że kiedyś pracowałam jako logopeda- wiem, że to kwestia genetyki. Miałam jednak dzieciaki, które potrafiły wyćwiczyć taką rurkę( no, prawie- rurkę). Odpowiedz Link Zgłoś
trampki-w-kwiatki Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:31 Aż tyle osób umie?? A jednak to jest chyba niszowa umiejętność. Ilekroć próbuję, wychodzi mi tłusta kiełbasa, ale z rurką nie ma to nic wspólnego 😂 Odpowiedz Link Zgłoś
szaraiwka Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:41 Tez mnie dziwią wyniki. Ja nie umiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ylgu Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:45 Mnie zdziwiło, że ktoś nie umie. Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 21:04 Nie umiem. Za to z tymi palcami, to dziwię się że można w ogóle to rozważać w kategorii "umienia". Łatwizna i oczywistość Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:54 Mnie nie dziwią, ja nie umiem, ale w naszym domu umie aż 75% mieszkańców. Odpowiedz Link Zgłoś
1matka-polka Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 18:10 U nas tylko 33,33333333333333% Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 23:16 Tego można się nauczyć- mój syn nie umiał, poćwiczył i już umie. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:31 Umiem. Dotknę też językiem nosa Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 17:28 Tak? To ja z kolei tu myslalam, ze wszyscy potrafią. (Ematki siegaja jezykiem do nosa na 3... 2... 1... 😀) Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 11:08 Miałam w mlodzieńczych mocno latach ekhm..przyjaciela, który potrafil tę sztuczkę i miał bardzo wygimnastykowany język...ekhm... Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 14:54 wapaha napisała: > Miałam w mlodzieńczych mocno latach ekhm..przyjaciela, który potrafil tę sztucz > kę i miał bardzo wygimnastykowany język...ekhm... Tak że ten no. W sumie tak. Czyli powinnam tę kompetencję zamieścić w opisie na tinderze. Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 17:56 Ale jakbym sobie nosek zoperować dała zeby już taki dlugi nie był, to już do tego freaks show nadawać się nie będę. Zostanie tylko ta trąbka językiem z kompetencji niezwykłych Odpowiedz Link Zgłoś
ylgu Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 20:32 Moze ma za długi nos hehehehe. Odpowiedz Link Zgłoś
e-ness Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 23:10 W przedszkolu mojego dziecka była dziewczynka która językiem zlizywała smarki kapiące z nosa. Drukowała znaczy się językiem w nosie. Będąc na przedstawieniu z jakieś tam okazji, nie mogłam id niej oderwać wzroku i zamiast podziwiać moje dziecko, podziwiałam zwinność języka owej dziewczynki. Normalnie robiła to jak jaszczurka Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 11:14 "Normalnie robiła to jak jaszczurka" Hahahahahahahha Odpowiedz Link Zgłoś
anika772 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 21:05 abecadlowa1 napisała: > Umiem. Dotknę też językiem nosa Ja też, ale tylko cudzego nosa Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 21:22 Ja też I rurkę i językiem do nosa. I jeszcze umiem polizać się w łokieć Odpowiedz Link Zgłoś
mona-taran Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 21:41 Anja umiem zrobić tak. I też kiedyś myślałam, że każdy tak potrafi Odpowiedz Link Zgłoś
aerra Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 22:10 To tez umiem, mam elastyczne stawy Odpowiedz Link Zgłoś
lumeria Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 01:29 Auuuu... to wygląda boleśnie. Moja ręka nawet do konta prostego nie zgina sie. Odpowiedz Link Zgłoś
paniusia.aniusia Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:46 Umiem i wzięłam udział w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
chicarica Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 15:54 Zrobione. Jak ma być fotka to dać znać. Odpowiedz Link Zgłoś
szaraiwka Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 16:22 fotek nie zadają to raczej próba statystyczna Ale jak masz to wrzuć Wszystkim uczestniczkom ankiety dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś
jolie Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 16:11 Ja nie umiem. Mąż i dwaj synowie umieją. Odpowiedz Link Zgłoś
b.bujak Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 20:20 35wcieniu napisał(a): > Bo to się dziedziczy. > > albo nie ja umiem, młodszy umie a starszy nie; Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 16:13 Umiem i zaznaczyłam w ankiecie Odpowiedz Link Zgłoś
kryzys_wieku_sredniego Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 18:22 Dziewczyny a jest jakiś układ dłoni, niby wygląda normalnie ale nie da się tego zrobić, nie pamiętam co to było ale jest z serii ciekawostek typu: poliż łokieć. Nie mogę znaleźć, kojarzy któraś? To coś jak z tym V. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 21:33 Nie da się podnieść palca serdecznego, gdy podwiniety pod spód jest środkowy - może o to chodzi? Kciuk, wskazujący i mały się da. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 03:24 Ale jak sie nie a, jak sie da? I to bardzo latwo. Pomylilas palce chyba ? Trudniej jest poniesc serdeczny bez malego, zakladajac ze nie sa przytrzymane,ale tez sie da , tylko trzeba sie nagimnastykowac bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 07:45 Nie, nie tak Podwiniety ma być TYLKO środkowy. Wówczas nie da się podnieść JEDYNIE SERDECZNEGO (czyli palca pomiędzy małym a srodkowym). Są połączone jednym stawem (?) Na zdjęciu podwiniete są wszystkie OPROCZ środkowego Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 10:39 Nie rozumiem. Jeżeli podwinięty ma być tylko środkowy, to nie może być podniesiony tylko serdeczny. Bo co z pozostałymi? Obciąć? Zresztą przetestowałam na lewej ręce (z prawą gorzej). Serdeczny mogę mieć wyprostowany niezależnie od układu pozostałych (bez przytrzymywania kciukiem). Ale ja w lewej ręce i w lewej nodze mam jakieś dziwne zwyrodnienia. Mogę na przykład wielkim palcem lewej nogi "pstrykać kostką" (dźwięk wyłamywania stawu) przez długi czas pod rząd, co podobno nie jest możliwe więcej niż raz na jakiś czas Odpowiedz Link Zgłoś
lilia-anna Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 11:03 Haha, nie wszystkie pozostałe palce prostujesz. Tylko środkowy do wewnątrz. Taki f...k w druga stronę Wierzchem dłoni na zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 11:45 A nie. To to na luzie oboma dłońmi. I w życiu by mi nie przyszło do głowy, że to jakiś problem jest... czego to się człowiek nie dowie na forum Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 12:09 Tak musisz zrobic. I teraz oderwac od podloza tylko serdeczny. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 12:14 Tu jest artykuł o tym, najwyraźniej jesteś w mniejszości ofizjo.pl/artykuly/sztuczka-z-dlonia-fizjoterapiahd-jaki-jest-mechanizm/ Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 12:23 Dobra, obejrzałam filmik. Widocznie jednak jestem w mniejszości Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 12:19 Mogę. Chociaż może kluczem tu jest to, że ja chyba nie mogę aż tak schować środkowego palca pod spód. Nie wiem, on jest zgięty pod kątem 90 stopni do pozostałych? Aż tak rozruszanych stawów to ja nie mam... Ale na ile mogę schować ten środkowy, to serdeczny podnieść mogę. Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 12:24 Tak, jakieś 90, ale ja na przykład nie poruszę serdecznym jak nawet jak mam pierwszy paliczek środkowego wyprostowany a zgięty dopiero drugi. Tak że masz talent Odpowiedz Link Zgłoś
amast Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 12:32 Ale trąbki z języka nie umiem. Idę ćwiczyć Odpowiedz Link Zgłoś
cauliflowerpl Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 12:42 Hahaha A ja umiem! Ale nie umiem językiem dłubać w nosie jak jaszczurka. Odpowiedz Link Zgłoś
agua_de_coco Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 18:37 Zagłosowałam (nie umiem), ale mąż i córka potrafią - możecie nas ująć Odpowiedz Link Zgłoś
nuclearwinter Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 19:36 Umiem język w trąbkę i umiem złożyć po wolkansku obie dłonie (bez uczenia), ale nie umiem zawiązać supełka na ogonku od wiśni, a ponieważ właśnie przeczytałam, że to możliwe do zrobienia, to chyba zaraz zacznę się uczyć 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
tylkotakieo Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 20:49 ta trabke moze ulatwic lusterko, jesli macie motywacje do cwiczen i troche ukrytego talentu do trabki z jezyka. A jak nie pocwiczycie, to nie dowiecie sie czy macie. Odpowiedz Link Zgłoś
szara_w Re: Ankieta - język w trąbkę 09.05.20, 13:32 Już mnie mdli od ćwiczeń. Nie umiem i już. Jestem za opcją, że to genetyka jednak Odpowiedz Link Zgłoś
spirit_of_africa Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 20:51 Nie. Potrafił moj tata, potrafi moja siostra, mąż i córka. To chyba genetyczne. Córka umie tez odwrócić jezyk prostopadle do podniebienia 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 21:14 Prostopadle to chyba kazdy umie ? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 21:17 Ja nie umiem ale maz i syn młodszy potrafią Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Ankieta - język w trąbkę 08.05.20, 21:17 Nie umiem. Ale umiem za to ruszac pierwszymi paliczkami palcow, o! I to niezaleznie od siebie. Odpowiedz Link Zgłoś