Dodaj do ulubionych

Postliberalizm publiczny

11.05.20, 12:50
next.gazeta.pl/next/7,151003,25934562,pawlowski-idzie-druga-fala-prywatyzacji-za-chwile-dobra-szkola.html#s=BoxOpMT i to jest to o czym od dawna mówię. Neoliberalizm umarł.
Obserwuj wątek
    • trampki-w-kwiatki Re: Postliberalizm publiczny 11.05.20, 13:04
      "Najgorsze, że w Polsce wielu ludzi myśli: może inni sobie nie poradzą, ale ja dam radę. I wielu się na to godzi. Bo uważają, że nie będą na takim układzie stratni, a będą stratni na maksa."

Cóż, to mogę cytować w nieskończoność.
      To jest postawa moich znajomych, którym się właśnie tak wydaje. A w im gorszej są pozycji przetargowej tym bardziej im się to wydaje.
      • i_m.norwood.3 Re: Postliberalizm publiczny 12.05.20, 07:22
        Ja też to zauważyłem. To jest przykre. Ja wolę patrzeć prospołecznie.
    • woman_in_love Re: Postliberalizm publiczny 11.05.20, 13:16
      W Polsce zachodzi proces meksykanizacji albo salwadoryzacji. Zwycięża katolicka cywilizacja śmierci, a państwo idzie prostym kursem w kierunku krajów Ameryki Środkowej czy Południowej. W Salwadorze, Meksyku, Brazylii czy Ekwadorze wielu ludziom żyje się naprawdę świetnie. Stać ich na extra prywatne szkoły, lekarzy, grodzone domy z ochroną itd..

Reszta to durny suweren kiszący się w biedzie albo nawet faweli. Być może tak musi być i najwyraźniej Polacy nie zasługują na nic innego.
    • chococaffe Re: Postliberalizm publiczny 11.05.20, 13:55
      A co z plebsem? wink
      • tanebo001 Re: Postliberalizm publiczny 11.05.20, 14:09
        Skoro tak kochasz pijaczków to podziel się z nimi...
        • chococaffe Re: Postliberalizm publiczny 11.05.20, 14:26
          To zależy ile Ci brakuje na flaszkę
    • asfiksja Re: Postliberalizm publiczny 11.05.20, 16:16
      Ten sam artykuł linkowałam w wątku dyżurnego trolla o liberalizmie.
      • i_m.norwood.3 Re: Postliberalizm publiczny 12.05.20, 07:25
        Mam wrażenie, że taki model niektórym się marzy. Jest tu paru zwolenników nierówności społecznych, które sprawiają że "plebs" dostaje po dupie.
        • i_m.norwood.3 Re: Postliberalizm publiczny 12.05.20, 07:28
          W sensie model liberalny. Nadal wielu wyborców PO chce prawa dżungli i nie podoba się im, że biedni nagle mają za dużo podane na tacy i za dobrze im się powodzi. Tacy nie lubią zmniejszania nierówności społecznych.
    • dramatika Re: Postliberalizm publiczny 11.05.20, 16:34
      Nie uważam, że mój dwulatek i pięciolatek mają obowiązki wobec państwa. To raczej państwo, do cholery, ma obowiązek, żeby im zapewnić dobrą edukację.

Postliberalizm: Nie pytaj, co ty możesz zrobić dla swojego kraju, ale co twój kraj może zrobić dla ciebie tongue_out
    • tanebo001 Re: Postliberalizm publiczny 12.05.20, 07:05
      W analizie nie uwzględnił jednego - poprzedni kryzys zwiększył rozwarstwienie społeczeństwa. Zostają dwie warstwy - elity i prekariat. Ten ostatni jest z tego niezadowolony. I głosuje na każdego kto robi na złość elitom. PO nawet gdyby wynalazło lek na raka i kamień filozoficzny nie zyskałoby głosów. Pytaniem natomiast jest to kiedy prekariat przestanie głosować na PiS? Myślę że wtedy gdy zbiednieje w obecnym kryzysie i znajdzie się konkurent również bijący w elity.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka